FiiO D03K Taishan és D07 DAC teszt

2015. január 5., hétfő, 12:40

FiiO D03K D07 audio hifi DAC DA konverter FiiO DAC mobil DAC fejhallgató erősítő DAC teszt FiiO DAC teszt

Hogyan kössem a tévé hangját a hifi rendszerre? Egyre gyakrabban hangzik el a fenti kérdés, ami nem is csoda, hiszen a mai tévéknek a hangja - finoman szólva - nem túl jó. Ám a feladat megoldása az elmúlt években egyre nehezebbé vált.

Hétköznapi problémák

Lassan eltűnnek az analóg hangkimenetek az új tévékről, Blu-ray és hálózatos lejátszókról, műholdvevőkről és egyéb készülékekről. Ezek egy része nem is zavarna, ha a tévék többségének nem lenne annyira csapnivaló a hangja. Igen! Le kell írnunk, hogy a mai tévék némelyikén már nem pusztán az élvezeti érték marad el attól, amit hallani szeretnénk, de néha akár a szöveg érthetősége is problémássá válthat. Persze van erre megoldás, több is. Vehetünk szakkereskedőnél egy rendes házimozi rendszert, vagy soundbart, de nem biztos, hogy éppen nagy kedvünk van még egy tévé árát elkölteni. Vehetünk filléres kompakt házimozi bögreszettet is, valamelyik nagyáruházban, de ami olcsó, az ritkán jó.

Ugyanakkor, lehet, hogy van otthon még egy becsületes hifitornyunk, erősítőnk és hangfalunk. Logikus lenne, hogy ezt használjuk a tévéhez is. Itt pedig visszajutunk az imént emlegetett változásokhoz, hogy a mai tévéken, sőt, a Blu-ray lejátszók egy részén már hiába keressük a hagyományos, sztereó hangkimenetet. Helyette HDMI ARC, koaxiális és optikai kimenet van. Mindegyik digitális, amivel a mi analóg berendezésünk nem tud megbirkózni. Bosszantó, de nem reménytelen helyzet.

FiiO D03K Taishan DACFiiO D03K Taishan DACFiiO D03K Taishan DACFiiO D03K Taishan DAC analóg kimenetekFiiO D03K Taishan DAC analóg kimenetekFiiO D03K Taishan DAC csatlakozókFiiO D07 DACFiiO D07 DACFiiO D07 DACFiiO D07 DAC digitális bemenetekFiiO D07 DAC analóg kimenetekFiiO D07 DACFiiO D07 DAC

Van hétköznapi megoldás

A FiiO két elektronikát is kínál a digitális tévék és hagyományos erősítők összekötésére baráti áron. Az egyik a D03K Taishan, a másik a D07. Előbbi az egyszerűbb, a CD-lejátszók által is használt, PCM digitális jelet képes analóggá alakítani, utóbbi pluszban megbirkózik a Dolby Digital és DTS kódolású hanggal is.

Melyiket válasszuk?

A képhez tartozó hang többféle formában érkezhet a lejátszónkba vagy tévénkbe, így azoknak a digitális hangkimenetén is többféle formában jelenhet meg. A CD-k anno a PCM formátum elterjedéséről gondoskodtak, a DVD lemezek a Dolby Digital és DTS kódolású hanggal váltak igazán népszerűvé, a Blu-ray lemezeken pedig már annyi formátumban lehet a hang rögzítve, hogy annak felsorolásába bele sem kezdünk. A jó hír az, hogy az évek során a legtöbb lejátszó és tévégyártó beépített szinte minden termékébe egy apró funkciót, a PCM-re konvertálást. Ez a különféle, sokcsatornás hangokat sztereóvá "butítja" és azt küldi a digitális kimenetre, amit a CD-k is használnak. Így az egyszerűbb, olcsóbb külső DAC-ok is képesek a hangjukat analóggá alakítani. Tehát az esetek többségében, a FiiO D03K is elegendő. Dolgunk csak annyi, hogy a TV vagy Blu-ray lejátszó (vagy amire épp kötöttük) beállításai között meg kell keresnünk a digitális kimenet menüpontot. Ott a PCM-et választva, már célegyenesben is vagyunk. Persze lehet, hogy egy kicsit lapozgatnunk kell a készülékek használati útmutatóját, ami amúgy is ajánlott olvasmány.

Bár nem gyakran, de előfordulhat, hogy olyan eszközünk is van, amin valamiért nem tudjuk beállítani a PCM kimenetet. Ilyen esetben szükségünk lehet a nagyobb, FiiO D07 plusz tudására. Ez a típus ugyanis képes a DTS és Dolby Digital jeleket is feldolgozni. A kinyert analóg jel azonban továbbra is sztereó lesz, vagyis a meglévő hifi készülékünkre gond nélkül beköthetjük.

A két modell közötti, szolgáltatásbeli különbség látszólag nem nagy. A DTS és Dolby Digital feldolgozása azonban annyival összetettebb, hogy a két típus lényegében csak a vastagságában és a csatlakozásaiban hasonlít. A kis alumínium dobozokba zárt elektronikák teljesen eltérő chip készletek köré épülnek.

FiiO D03K Taishan DAC

FiiO D03K Taishan

A Taishan bizonyos értelemben egyszerű, mivel csak a PCM digitális jelet képes analógra alakítani. Ugyanakkor egy kis elismerést is érdemel, amiért akár 192 kHz-es, 24 bites adatfolyammal is megbirkózik. Ez bizony nem semmi, főleg ilyen áron!

A D03 eddig két modellfrissítésen esett át. Az első generáció, avagy ős D3 tesztelői és felhasználói egyaránt rajongtak annak hangminőségéért, ami egyúttal a FiiO mint márka elismertségének is jót tett. Ezután jött egy módosítás, amikor a korábban használt Wolfson chip gyártása megszűnt és a hiányzó alkatrészt Cyrrus-szal pótolta a gyártó, egyúttal a belső felépítést is alaposan áttervezve. Ez a változat, hangminőség tekintetében nem érte utol az eredetit, így a FiiO nem sokkal később kiadta a tovább finomított, D03K verziót, ami továbbra is a Cyrrus DAC-jára épül. Ez ismét egy jó hangminőségű, kidolgozott típus lett. Bár ennyi pénzért audiofil minőséget, természetesen nem kapunk.

FiiO D03K Taishan DAC csatlakozók

A D03K többnyire olyasmi hanggal szórakoztat, amivel egy becsületes DVD- vagy Blu-ray lejátszó analóg kimenete is. Néha, egy-egy pillanatra olyan érzésünk volt, hogy a Sony 2012-es belépő szintű lejátszóját felülmúlta, de nagy minőségi javulást nem kaptunk. A CD-lejátszókhoz többnyire felesleges a D03K bekötése. Ha a számítógépünkön van egy alaplapi koaxiális vagy optikai hangkimenet, akkor a kis FiiO-val szinte biztos, hogy jobb lesz a hang, mint a gép saját analóg kimenetéről. Tehát akad még felhasználási lehetőség a D03K számára, messze túl a tévéken is.

FiiO D03K Taishan DAC analóg kimenetek

FiiO D07

A D03K leírásában szó esett a benne használt chipekről. Sajnos a D07 esetében erről nem tudunk sokat mondani, mivel a hang szempontjából kulcsfontosságú alkatrészeken nem találtunk gyártói azonosítót. A BIOS és RAM pedig senkit nem érdekel. Végső soron nincs is ezzel bajunk, hiszen ennyi pénzért örülünk, hogy Dolby Digital és DTS dekódolást kapunk, ami drágább feldolgozó processzort követel. A műszaki leírásban persze látni a különbségeket. A D07 legfeljebb 96 kHz-es mintavételi frekvenciával képes megbirkózni és a jel/zaj viszony, illetve áthallás terén is elvileg szerényebb képességű a kisebb testvérénél.

FiiO D07 DAC

A meghallgatások során a két modell közötti apróbb különbségek nem voltak feltűnőek. Csak egy-egy pillanatra tűnt úgy, hogy a Taishan egy cseppet zeneibb. Ugyanakkor a D07-nek sincsen oka szégyenkezni. Hallottunk már jobb hangot, de sokszoros áron. Egyértelműen jobban szólt vele az IPTV és a kommersz Blu-ray lejátszó is. A D07 a teszt alatti legnagyobb diadala, hogy a DTS sztereóra keverése még ügyesebb is, mint egy öreg Onkyo DVD-lejátszónak. Ám végszóként meg kell említenünk, hogy a FiiO-val nyert hang dinamikája korlátozott! Egy komolyabb médialejátszó saját analóg kimenete, vagy egy hifi termékeiről ismert gyártó, középkategóriás Blu-ray lejátszója már felülmúlhatja a FiiO DAC-jának hangminőségét. Tehát ez az elektronika sem tesz csodát a hanggal. Elsősorban szolgáltatásként, problémamegoldóként kell rá tekinteni és nem valamiféle audiofil csodaszerként.

Ítélet

A FiiO két DAC-ja nyíltan felvállalja, hogy problémák megoldására született. Ha egy tévé és tisztességes hifi készülék közé kötjük őket, akkor a minőségi javulás hatalmas is lehet. Ennek oka, hogy a tévé saját hangszórói nagyságrendekkel szerényebb képességűek, mint akár egy öreg Orion erősítő és hangfal párosa! Ugyanakkor tudnunk kell, hogy a hifi világában rengeteget tehetünk még azért, hogy a tévézéshez vagy filmnézéshez társuló hangot jobbá tegyük! Igaz, ez lényegesen többe fog kerülni, mint ezek az olcsó digitális dekóderek.

FiiO D07 DAC digitális bemenetek

Mint mindig, most is leírhatjuk, hogy érdemes a készülékhez jó minőségű kábelt venni. Most azonban azt is hangsúlyozzuk, hogy ne kerüljön többe a kábel, mint maga a DAC! Összességében, mind a D03K, mind a D07 megéri az árát.

Az ár és a funkció mögötti lehetőségek együttesét nézve, az is egyértelmű, hogy a FiiO D03K megérdemli az ajánlott vétel státuszt is!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.