FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC teszt

Digitális bazár

2022. július 25., hétfő, 15:35

FiiO audio hifi DAC USB DAC Bluetooth DAC DA konverter FiiO DAC DAC teszt FiiO teszt DA konverter teszt USB DAC teszt FiiO DAC teszt Bluetooth DAC teszt

Hogy funkciója érthető legyen, Bluetooth DAC-ként hivatkozunk rá, de gyártója inkább nevezi Bluetooth adó-vevőnek. Utóbbi azonban nem érzékelteti eléggé a FiiO BTA30 Pro tudását. Talán egyszerűbb "hifi okosítónak" hívni. Többfunkciós eszközként számos helyzetben segítség lehet. De elsősorban azoknak segít, akik régi hangrendszerüket szeretnék átemelni a 21. századba, százezrek elköltése nélkül.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DACFiiO BTA30 Pro Bluetooth DACFiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC frontFiiO BTA30 Pro Bluetooth DACFiiO BTA30 Pro Bluetooth DACFiiO BTA30 Pro Bluetooth DACFiiO BTA30 Pro Bluetooth DACFiiO BTA30 Pro Bluetooth DACFiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC hátlapFiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC hátlapFiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC ES9038Q2M DAC chipFiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC CSR8675 Bluetooth DAC chipFiiO BTA30 Pro AppFiiO BTA30 Pro AppFiiO BTA30 Pro App

Bluetooth vevő funkció

A FiiO BTA30 Pro több feladatot is elláthat. Valószínűleg legtöbben Bluetooth vevőként fogják használni. Telefonról, számítógépről, okostelevízióról vezeték nélkül fogadja a jelet és analóg vagy digitális kimenetein továbbítja azt a hangrendszer felé. Annak érdekében, hogy a kapott jel kevésbé romoljon, ES9038Q2M DAC chip végzi a digitálisról analógra történő jelátalakítást. A BTA30 Pro támogatja az LDAC, aptX, aptX HD és AAC kodekeket. Ha utóbbiak valamelyikével a küldő fél is kompatibilis, akkor a standard Bluetooth jelátvitelhez képest jobb hangminőségre lehet számítani. Érdekesség, hogy két Bluetooth-képes eszközzel is párosítható. Úgy annak az eszköznek a jelét szólaltatja meg, amelyikről aktív jelfolyam érkezik. Ha az egyiken megáll a jelátvitel, akkor automatikusan átugrik a másik Bluetooth forrásra.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC

Bluetooth küldő funkció

Praktikus azoknak, akik vezeték nélküli (Bluetooth-os) hangrendszerre, fülhallgatóra vagy fejhallgatóra szeretnék küldeni a FiiO-hoz csatlakoztatott digitális forráseszközök (számítógép, okostelevízió, médialejátszó stb.) jelét. A BTA30 Pro és a fogadó fél párosítása telefonos alkalmazással (FiiO Music) lehetséges. A szoftverrel többek között jelszint vezérlés (hangerőbeállítás) is lehetséges, erről bővebben a Használat közben c. bekezdésben. Érdekesség, hogy adó módban akár két Bluetooth hangsugárzót vagy fülest is lehet párosítani a BTA30 Pro-hoz. Kivétel, ha LDAC és aptX LL kodek van beállítva: akkor nem lehet két vezeték nélküli eszközt párosítani, csak egyet.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC CSR8675 Bluetooth DAC chip

DAC funkció

Sok Bluetooth fogadó-küldő eszköz létezik, a FiiO is kínál kisebb, olcsóbb alternatívákat. A BTA30 Pro főleg abban különbözik a széles átlagtól, hogy D/A konverterként is használható. Található rajta egy USB-C aljzat, ami tápellátásra szolgál, de számítógéphez csatlakoztatva külső hangkártyává alakítja.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC hátlap

Optikai és koaxiális csatlakozókkal rendelkezik, amelyeket kimenetté, vagy bemenetté lehet konfigurálni. Így nem kizárólag számítógéphez, hanem egyéb forráseszközökhöz (CD-lejátszó, televízió, játékkonzol stb.) is lehet csatlakoztatni kábellel. A feldolgozott jel az RCA kimenetre és a Bluetooth kimenetre is küldhető. USB DAC módban mindegyik kimenet egyidejűleg használható. A többi bemenet konfigurációja eltérő. Itt nem írjuk le az összes lehetséges kombinációt, de akit érdekel, elolvashatja a felhasználói kézikönyvben.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC ES9038Q2M DAC chip

Miért jó mindez?

A FiiO BTA30 Pro kicsit olyan, mint egy előerősítő, csak kisebb és mindössze digitális bemeneteket tartalmaz. Másik oldalról összekötő láncszem lehet Bluetooth nélküli és Bluetooth-képes eszközök közé. Kényelmesebbé teheti a felhasználói élményt Bluetooth hangrendszer, hagyományos hangrendszer vagy vezeték nélküli füles tulajdonosoknak. A fentebb leírt funkciók bármelyikével kulcsa lehet a rugalmasabb, kábelmentes használatnak. 60 000 forintos ára nem tűnik olyan magasnak a funkciókat és paramétereket figyelembevéve, különösen akkor, ha jól szól (bővebben a Hangminőség c. bekezdésben).

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC

Küllem

A BTA30 Pro csomagolása kézikönyvet, USB-C és RCA kábelt tartalmaz. Utóbbi teljesen belépőszintű multimédiás hangrendszerekhez elégséges, de komolyabb lánc esetén érdemes jobb minőségűt választani. Jókora Bluetooth antennát mellékeltek az eszközhöz, amely kisméretű gumitalpakon áll. Utóbbiakból egy tartalék garnitúrát is tartalmaz a doboz.

A BTA30 Pro kellemes minőségérzetet sugall. Háza fekete alumínium, lekerekített sarkokkal. Tetején négy LED mutatja az aktuális bemenetet és egy az üzemállapotot. Az előlapon két gomb található, melyeknek funkciója összetett. A benyomás idejétől függően bekapcsolásra, kikapcsolásra, bemenetválasztásra és Bluetooth párosításra szolgálnak.

A tetején négy LED mutatja az aktuális bemenetet. Egy utánuk következő ötödik a Bluetooth státuszát, vagy az aktuális kodeket, illetve mintavételezési frekvenciát jelzi. Hátul szépen sorakoznak a csatlakozók: RCA és optikai kimenet, egy koaxiális (beállítás szerint kimenet vagy bemenet) csatlakozó, optikai bemenet, Bluetooth antenna és USB-C.

Használat közben

Tetszett, hogy mindegyik bemenet jelszintjét (hangerejét) lehetett vezérelni a FiiO BTA30 Pro elején lévő potméter által. A Bluetooth vevő és USB DAC mód elérése, használata egyaránt logikus és gördülékeny volt. Bluetooth adó üzemmódban gondok mutatkoztak a teszthez szánt Sennheiser MOMENTUM True Wireless 3 fülhallgatóval. A párosítás tökéletesen megtörtént, de utána megszakadt a kapcsolat és a FiiO többé, újraindítástól függetlenül, nem volt hajlandó párosodni a fülessel. Utána próbaképpen elővettünk egy másik Bluetooth fülhallgatót (JBL Reflect Mini 2) és azzal zökkenőmentesen kommunikált. Aki TWS fülhallgatóval akar hozzá kapcsolódni, annak érdemes lehet kipróbálni vásárlás előtt.

FiiO BTA30 Pro App

A telefonos alkalmazás hasznos finombeállításokat tartalmaz. Bluetooth és DAC módban is bemenetenként lehet rögzített, vagy változtatható jelszintet beállítani. A Bluetooth jelátvitel preferenciáit (jobb stabilitás vagy jobb hangminőség) is felülbírálhattuk. Szűrők közül válogathattunk, kikapcsolhattuk a LED fényeket és engedélyezhettünk automatikus bekapcsolást. Utóbbi esetén, ha jelet érzékelt, akkor automatikusan aktív üzemállapotba kapcsolt a BTA30 Pro.

FiiO BTA30 Pro App

A fő funkciók elérése gyorsan megtörtént, de azért kellett egy kis bogarászás a kézikönyvben, hogy minden LED színt megértsünk. Hasonló volt a helyzet az előlapi gombok funkcióinak elérésével is. Általános felhasználás szempontjából nem volt kifejezetten rossz a BTA30 Pro kezelhetősége, de bizonyos beállításokat nem egyértelmű módon helyeztek bele. Aztán lehet, hogy csak mi nem voltunk elég fogékonyak az elsőre kissé kusza kézikönyv utasításaira.

Hangminőség

A FiiO BTA30 Pro-t Rotel erősítőből és DALI valamint Focal hangfalakból álló sztereó hangrendszerhez illesztettük. Bluetooth forrásnak egy okostelefont használtunk, mellette egy Loewe televíziót is csatlakoztattunk optikai kábellel. Próbaképpen egy iMac számítógép társaságában is zenélt a BTA30 Pro, hogy az USB DAC hangminőségéről is meg lehessen győződni.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC hátlap

Igyekszünk tömören megfogalmazni a hanggal kapcsolatos tapasztalatokat, mivel az eredményt jelentősen befolyásolták a FiiO előtt és után lévő láncszemek is. Ami bizonyos és határozottan az ES-9038Q2M DAC is közrejátszott benne, hogy fülbemászó, dinamikus, határozott hangot kaptunk. A basszus eleven volt és testes, terebélyes, de nem ömlengő. Ettől rendszerünk karaktere inkább a melegebb tónus felé húzott.

A középső hangok lelkesen ugrottak ki a hangfalakból, közvetlen és friss érzettel. A magas frekvenciák inkább lágyabb, puhább érzetet kaptak, különösen Bluetooth jelátvitel esetén. A vezeték nélküli kapcsolat közben krémes, puhító hatás volt hallható a csilingelő és szisszenő részletekben. Utóbbi nem vált bántóvá, de kisebb-nagyobb információ csökkenéssel járt. A veszteség mértékét egyértelműen befolyásolta az is, hogy standard, vagy aptX HD/LDAC módban használtuk az eszközt. LDAC kodekkel artikuláltabb, tisztább érzett kaptunk, továbbra is kicsit kerekebb és ruganyosabb volt a magashangok érzete, de sokkal több textúrát, árnyalatot fedezhettünk fel a zenében.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC

Dicséretet érdemelt a kis BTA30 Pro, amiért stabil és erős sztereó középpontot tudott fenntartani még vezeték nélküli jelátvitel esetén is. A hangfalak közti burok, a színpad centruma nem folyt szét, nem vált összefüggéstelenné még Bluetooth kapcsolat esetén sem. Amennyiben jó minőségű zenét játszottunk le és LDAC vagy aptX HD kodek volt aktív.

Megjegyzés: Bluetooth vevő és optikai DAC módban is előfordult kisebb-nagyobb ajakszinkron késés. A hang néha láthatóan késett a képhez képest, ami nem mindenkinek zavaró, de játékosok vagy mozifanatikusok számára nem árt észben tartani.

FiiO BTA30 Pro Bluetooth DAC

Végszó

A FiiO BTA30 Pro praktikus eszköz, meglepően gazdag szolgáltatásokkal és kedvelhető hanggal. Általa sok vintage vagy fapados hifi rendszer átemelhető a 21. századi kényelembe. A mögöttes elgondolás, a kezdeményezés értékelendő. Kezelhetőségét illetően elsőre nem minden funkció elérése egyértelmű, ezért eleinte kellhet hozzá egy kis türelem. Hangja univerzális olyan értelemben, hogy bármilyen belépő vagy alsó középkategóriás hifi rendszerben kellemes karaktert nyújt. Ügyesen összeválogatott koktél!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.