EarMen Tradutto DAC teszt

Vissza a forráshoz

2021. december 16., csütörtök, 00:20

EarMen audio hifi DAC USB DAC MQA DAC DA konverter EarMen DAC DAC teszt EarMen teszt DA konverter teszt USB DAC teszt

Az EarMen lassan, de biztosan erősíti kínálatát. Nemrég debütált első, kifejezetten DAC funkciót betöltő, hagyományos hifi rendszerekhez szánt eszközük, a Tradutto. Az aprócska készülék sokak problémáját megoldhatja, akik kacsingatnak a magas felbontású digitális zene és általában az elterjedtebb, kényelmesebb műsorelérés felé. Vajon megérte szakítani a megfizethetőbb EearMen D/A konverterek koncepciójával és útnak indulni a high end irányába?

EarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DAC frontEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DAC távirányítóEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DAC hátlapEarMen Tradutto DAC hátlapEarMen Tradutto DAC hátlapEarMen Tradutto DAC hátlapEarMen Tradutto DACEarMen Tradutto DAC tápEarMen Tradutto DAC topEarMen Tradutto DAC

Küllem

Az EarMen Tradutto nagyjából akkora, mint három egymásra helyezett CD tok. Szinte bárhol elfér és ez az egyik pozitívuma. Kivitele nem különösebben bonyolult, használója mindössze egy feketére festett, (egyetlen tömb) alumíniumból mart testet lát. Az előlap csak négy gombot (ki/bekapcsoló, Bluetooth párosító, két bemenetválasztó), egy fehér karakteres kis kijelzőt és egy infravörös jelfogadót tartalmaz. Ami mindezt picit dekorálja: a kijelző alatt fénylő embléma és a tetőlemezbe gravírozott TRADUTTO felirat. Szubjektív észrevételünk, hogy az Eagle és Sparrow USB DAC-ok után ez az eszköz is jobban nézne ki, ha a kisebb testvérei lekerekített formatervét örökölte volna. Persze lehet, hogy a formaterv finomítgatása megnövelte volna az árat. Végső soron, úgysem a díszítések befolyásolják a hangot.

EarMen Tradutto DAC hátlap

A hátoldalon egyszerű, megfontoltan összeállított bemenetek sorakoznak: viszonylag tekintélyes Bluetooth Antenna, USB-B, továbbá egy optikai és egy koaxiális bemenet. Ezeket követi egy RCA és egy 4,4 mm-es Pentaconn szimmetrikus analóg hangkimenet. Utóbbi helytakarékosság szempontjából okos megoldás, viszont a hifi erősítők inkább XLR bemenettel fogadják a szimmetrikus jelet. Ezért a leendő tulajdonosnak, amennyiben szeretné teljesen kihasználni a szimmetrikus felépítést, külön kell még gondoskodnia átalakító kábel beszerzéséről is.

EarMen Tradutto DAC hátlap

Összességében sokféle forráskészülék, illetve hangrendszer kamatoztathatja a Traduttóban lévő ES9038Q2M DAC képességeit. A felhasználón múlik, hogy CD-lejátszót, számítógépet, televíziót, játékkonzolt, netalán ezek mindegyikét csatlakoztassa a kis dobozhoz. Egyébként az áramellátás 12 voltos, átlagosnak tűnő külső tápegységről történik. Hifis körökben vegyes véleményekkel találkozni az ilyen jellegű tápellátás hatékonyságáról. Az EarMen közleményében viszont az olvasható, hogy "az egész áramkör úgy van optimalizálva, hogy kevesebb legyen az áramfelvétele és jobb legyen a tápszűrése".

EarMen Tradutto DAC táp

Egyéb részletek

Érdekesség, hogy az alacsony ellenállás érdekében aranyozott jelutakat alkalmaztak, továbbá a lehető legkisebb digitális jelfeldolgozási hibamennyiségről (jitter) óvatosan konfigurált órajel gondoskodik. A lehető legkisebb teljes harmonikus torzítás, illetve neutrális hang érdekében Wima kondenzátorokat alkalmaztak, MELF ellenállásokkal és SoundPlus OPA1642 műveleti erősítőkkel.

EarMen Tradutto DAC

A Bluetooth vevő támogatja az aptX HD és aptX LL kodekeket is. A D/A konverter felismeri és dekódolja a DSD formátumot (DoP és natív módban egyaránt), továbbá a DXD és MQA kompatibilitás is a szolgáltatások része. Utóbbi egy 16-magos XMOS XU216 chip hozzáadásával vált lehetővé, amely egyébként az órajel megduplázásában és a memória növelésében is szerepet játszik.

EarMen Tradutto DAC

Használat közben

Az EarMen Tradutto üzembehelyezése és vezérlése pofonegyszerű. Csatlakoztatni kell a forráseszközökhöz, majd egy erősítőhöz, ezt követően már csak be kell kapcsolni és kiválasztani a bemenetet. Másodpercek alatt beüzemelhető, apró kijelzője messziről nehezen olvasható, viszont hasznos, hogy mutatja az aktuális forrást, illetve kijelzi a mintavételezési frekvenciát és a jelfolyam fajtáját is. Mi egy Pioneer Blu-ray lejátszót és egy iMac számítógépet használtunk digitális futómű gyanánt.

EarMen Tradutto DAC

Említést érdemel, hogy a készülékhez jár egy USB-C aljzattal rendelkező, tölthető akkumulátoros (!) távvezérlő, ami ráadásul alumínium házas. Igaz, hogy "csak" ugyanaz a négy gomb került rá, mint az előlapra, de arra untig elég, hogy a karosszék kényelméből általa felébreszthető legyen a Tradutto. Az egyszerű kivitelből eredően nem igazán találkoztunk jelentősebb problémákkal.

EarMen Tradutto DAC távirányító

Egy furcsa részletet említenénk csupán: iMac számítógépről, a JRiver szoftverrel klippelt (azaz torzított) a hang, amit korábban semmilyen D/A konverterrel nem tapasztaltunk. Viszont a problémát nagyon egyszerűen megoldottuk: csak lejjebb kellett halkítani a JRiver beépített jelszint vezérlő sávját!

EarMen Tradutto DAC

Hangminőség

Az EarMen Tradutto jelentősen tisztább, rendezettebb, árnyaltabb (és ami fontosabb, hogy élvezhetőbb) hangzást valósított meg ahhoz képest, amit a számítógép beépített hangkimenetéről értünk el. Dinamika és sztereó térábrázolás szempontjából fegyelmezett, pontos és markáns eredményt nyújtott. Egyszerűen nem akartunk visszalépni az iMac Jack kimenetére, annyira egyértelmű különbséget lehetett hallani.

EarMen Tradutto DAC hátlap

Hasonlóan drámai eltérést tapasztaltunk a Pioneer esetében: CD-lemezeinkbe teljesen új életet lehelt a Tradutto ahhoz képest, amit a viszonylag fapados Blu-ray lejátszó analóg hangkimenetéről hallottunk! Egyértelműen jobban elkülönültek a zenei részletek, hangszerek és hangsávok. Kristálytiszta érzettel szólaltak meg referencia fájljaink és gazdagabb textúrát kaptak a magas frekvenciák. A színpad felépítése több stabilitással valósult meg, nem csak "beömlöttek" a részletek a két hangfal közé, hanem elkezdtek valóságosabb, önállóbb struktúrákba rendeződni.

EarMen Tradutto DAC front

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát hallgatva jó térhatást kaptunk, izgalmas dinamikával. Az énekhang szépen elkülönült a sztereó középpontban, ugyanakkor a jazzgitár oldalra úszó lecsengései hatásosan kiszélesítették a színpadot. Ugyanez a zeneszám a forráseszközök gyárilag beépített, analóg hangkimenetéről életlenebb, homályosabb módon tudott csak megjelenni, durvább és tolakodóbb dinamika kezeléssel.

EarMen Tradutto DAC

Alternatívák

Aki csak USB D/A konvertert szeretne (és fontos számára a beépített jelszint vezérlő megléte) fejhallgató erősítő funkcióval, annak javasolt a (kevesebb, mint feleannyiért kapható) EarMen TR-Amp teszt elolvasása. A TR-Amp alapvetően más célt szolgál, de ha kizárólag számítógépről/okostelefonról történő zenehallgatás a cél, arra praktikusabb lehet, mint a "fekete doboz" és saját kategóriájában ugyanúgy kifogástalan hanggal jutalmazza meg hallgatóját.

EarMen Tradutto DAC top

Szolgáltatás és hangminőség terén hasonló, egyenértékű vetélytársat nehéz találni a Tradutto mellé, mert a jelenlegi kínálat főleg jelentősen olcsóbb vagy drágább opciókból áll. Például 100 000 forint alatt kapható az S.M.S.L SU-8 (amihez ráadásul dizájnban jól passzol a belépőszintű DA-8 sztereó erősítő), bár annak hangminősége alulmarad az EarMen Tradutto-val szemben. Esélyesebb kihívója a kb. 60 000 forinttal drágább Vincent Audio DAC-1 MK, viszont az sokkal több helyet igényel és nem támogatja az MQA-t.

EarMen Tradutto DAC

Végszó

Az EarMen Tradutto ügyesen koreografált átmenet a belépőkategória és a high end között, hangminősége sok hifi rendszerbe bőségesen elég. Egy odafigyeléssel kiépített környezetben ennél nem kell több. Remek felbontásra képes, a zenét pontosan és kristálytisztán ábrázolja. A csúcsminőséget kereső vájtfülűek lehet, hogy még egy kis érzelmességet és neutrális áramlást hiányolnak majd belőle. Mindenki másnak elég bedugni, bekapcsolni, elindítani a zenét és jöhet az örömmel vegyes ámulat. Igen, létezik még több intimitás, mélység és realizmus - kétszeres, vagy inkább háromszoros feláron - de erősen szubjektív, hogy kinek és mennyire fontos a zene totális felszabadítása, amikor kedvezőbb ár/érték arányú készülékek közül is lehet csemegézni.

EarMen Tradutto DAC

Az ár boncolgatásánál mérvadóbb annak ténye, hogy a leendő tulajdonosnak el kell fogadni, hogy ez csak DAC. Külön erősítő is kell, hogy végül használható lánc valósuljon meg. Az eredmény tehát a Tradutto előtt és mögött sorakozó komponens(ek)en is múlik, nem kizárólag ő viszi el a műsort. Tűkön ülve várjuk, hogy vajon tervez-e majd az EarMen dizájnban passzoló "társakat" a Tradutto mellé, vagy a fekete dobozka csak egytagú család marad a cég kínálatában?

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.