EarMen Colibri USB DAC teszt

Madárka a szomszédól

2023. január 4., szerda, 10:40

EarMen audio hifi DAC USB DAC MQA DAC DA konverter fejhallgató erősítő EarMen DAC DAC teszt EarMen teszt DA konverter teszt USB DAC teszt EarMen fejhallgató erősítő fejhallgató erősítő teszt

Az EarMen Colibri elsődlegesen hordozhatóságra szomjazó felhasználókra fókuszál. Funkcionálisan letisztult, egyúttal trendkövető. Emellett az ESS zászlóshajó ES9281 PRO DAC chipjét tartalmazza, aminek köszönhetően a megfelelő műsorral és fülessel, vagy hangrendszerrel a zenék mélyebb részeit is megmutatja. Gyártója szerint magasabb szintre akarja emelni az elvárások kiszolgálását, de mit értenek ezalatt?

EarMen Colibri USB DACEarMen Colibri USB DACEarMen Colibri USB DACEarMen Colibri USB DACEarMen Colibri USB DAC Sennheiser HD 600EarMen Colibri USB DAC tesztEarMen Colibri USB DACEarMen Colibri USB DACEarMen Colibri USB DAC tartozékokEarMen Colibri USB DAC tartozékokEarMen Colibri USB DAC tokEarMen Colibri Eagle Sparrow USB DAC-ok

Bevezető gondolatok

Tavaly még csak három terméket tartalmazott az EarMen kínálata. Azóta lassú, de folyamatos tempóban bővítették a felhozatalt. Nem cserélték le az általunk is bemutatott Eagle/Sparrow vagy TR-Amp eszközöket, helyette kiaknázták a D/A konverterek és fejhallgató erősítők további kategóriáit. A Colibri a cég madarakról elnevezett, kisméretű DAC eszközeinek magasabb minőségű folytatása.

EarMen Colibri Eagle Sparrow USB DAC-ok

Főbb funkciói közé tartozik a szimmetrikus 4,4 mm-es Pentaconn kimenet és MQA támogatás megléte. Tápellátása akkumulátorról történik, melynek töltésére dedikált USB-C aljzatot biztosít. Így a DAC elkülönítve kapja meg a hanginformációt tartalmazó adatot, ami jobb hangminőséget eredményez. Az eszköz hivatalosan is képes MQA dekódolásra, ami TIDAL előfizetőknek jó hír lehet. Emellett DoP, DSD és PCM jelfolyamokat egyaránt támogat, utóbbit legfeljebb 384 kHz/32 bit mintavételezésig.

Küllem

Az EarMen Colibri CNC-mart készülékháza öngyújtónál alig nagyobb, formára is hasonló. Sarkait enyhén lekerekítették, így fogása kellemesebb. Nagyrészt alumíniumból készült, alján és tetején üveglapok díszítik. Kedves gesztus a gyártótól, hogy USB-C kábelt csomagolt hozzá, továbbá egy kifejezetten csinos (ruhacsipesszel egybeépített) bőrtokot is, amely jól védi a legtöbb fizikai behatástól.

EarMen Colibri USB DAC tartozékok

A tetőn lévő EarMen embléma egyúttal állapotjelző LED is. A Colibri felirat alatti vékony sáv egy második LED-et tartalmaz, amely az akkumulátor töltöttségéről nyújt tájékoztatást. Alul a fentebb említett, kettéosztott USB-C csatlakozók láthatók. Balra helyeztek két jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) gombot. Jobb oldalon is található kettő gomb, melyekkel ki/bekapcsolás és basszus kiemelő funkció érhető el. A főkapcsoló zeneszám elindításra-megállításra is alkalmas, amennyiben ezt a forráskészülék is támogatja. Fentre került a két analóg hangkimenet, melyekhez fülest, vagy hangrendszert lehet csatlakoztatni.

EarMen Colibri USB DAC teszt

Használat közben

A beüzemelés gyerekjáték volt, bár a Bass Boost feliratú gomb rendeltetésére csak később, a felhasználói kézikönyv lapozgatásával jöttünk rá. Mivel a jobb és bal gombpár ugyanúgy néz ki és csak apró jelölések mutatják funkcióikat, eleinte sokszor összekevertük a két oldalt. Néhány nap elteltével megszoktuk a gombkiosztást és többé nem lepődtünk meg a "váratlan" kikapcsolásoktól.

EarMen Colibri USB DAC tok

Észben kell tartani, hogy az akkumulátor által biztosított üzemidő kb. 5 óra, ami nem kevés, de a töltöttségjelző LED csak alig láthatóan figyelmeztet, amikor töltésre van szükség. Ezért hosszabb utazás előtt érdemes eleve feltölteni az akkumulátort. Az is megoldás, ha a felhasználó akkubankot visz magával, más kérdés, hogy azzal épp a zsebkímélő méret koncepciójából kell áldozni.

EarMen Colibri USB DAC

A teszteléshez használt telefon (iPhone) és számítógép (iMac) is azonnal felismerte a Colibrit, rögtön hallgathattuk a zenét bármilyen bonyodalom nélkül. A teszteléshez Sennheiser HD 600 és Sivga SV023 fejhallgatót, valamint Sennheiser IE 600 fülhallgatót használtunk.

EarMen Colibri USB DAC Sennheiser HD 600

Hangminőség

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számának élményét legjobban egy ételes hasonlattal lehetne jellemezni. Mint a gazdagon fűszerezett és tisztességesen megpakolt, házias gulyásleves. Ezzel nem azt szeretnénk kifejezni, hogy az énekesnő hangjáról kedvenc magyar előételünk jutott eszünkbe. Viszont zenei értelemben hozta azt a gazdagságot, amit egy ételkritikus kellően ízesnek írna le. Kis és közepes terhelésen is élénk, határozott ütős hangszereket kaptunk, az énekhang egyértelműen középre irányult és nem mosódott össze a többi zenésszel. A háttér mélysége jobb volt a vártnál. Kicsit fűszeres (már megint ételek), felélénkített módon zizegett a rumbatök, de még éppen nem vált zavaróvá.

EarMen Colibri USB DAC tartozékok

Joe Satriani - Wind In The Trees c. progresszív rockzenéjét hallgatva megkaptuk azt az áramló hatást, dinamika árnyalást, ami bármely DAC becsületére vált volna ebben a kategóriában. A SABRE kis mértékben domborított a basszuson. Ettől még nem váltak túl dominánssá a mélyhangok, viszont amikor a lábdob megszólalt, a dinamikai ugrás kis terhelésen is tapasztalható volt. A cintányérok kicsit színes, fűszeres (sok lesz az ételes hasonlat) módon kísérték Satriani folyékony gitárdallamait, de a gazdag textúra és a magával ragadó hangulat bőven kárpótolt érte. Az enyhén gazdagított frekvenciákat az is kompenzálta, hogy a hangszerek tágas, levegős térben bontakoztak ki. Ebben a fülesek is fontos szerepet játszottak, de örültünk neki, hogy a HD 600 széles színpad teremtő képességét semmilyen mértékben nem korlátozta a Colibri.

Hogy kicsit a metál irányzatba is belekóstolhassunk, a Linkin Park - Meteora albuma következett. A Numb tisztán és rendezetten épült fel, jó, feszes basszussal és szépen árnyalt elektromos gitárral. A magashangokban még elviseltünk volna egy kicsit levegősebb közlésmódot, de hozzá kell tenni, hogy ezt a HD 600 használatával gondoltuk. Amikor átváltottunk az IE 600-ra, illetve a Sivga SV023 fejhallgatóra, kicsit jobban átjöttek azok a finomabb, érdesebb részletek, amikért érdemes magas felbontású zenét gyűjteni (az említett zeneszám 24 bites változatát hallgattuk). A SABRE-re jellemző, kicsit szigorúbb magas frekvenciás karakter és a játékos basszus nem szűnt meg drágább fejhallgató használatával sem.

EarMen Colibri USB DAC

A DAC hallhatóságától egyáltalán nem csökkent a zene élvezhetősége, de érzékelni lehetett az elektronika közreműködését. Logikusan, ha nem tudtuk volna felfedezni a Colibri saját karakterét, akkor nem gyártana senki háromszor (vagy tízszer) drágább D/A konvertereket. Azt is meg kell jegyezni, hogy a Colibri nemcsak a hangsávokat különítette el ügyesen, hanem a közeli-távoli részleteket is érzékletesen tudta pozícionálni. Chester Bennington izzó orgánumát szinte háromdimenziós térhatással "táncolták körbe" a cintányérok, a zongora pedig a hátteret tette színesebbé, miközben a basszus ezeknél még tágabb mezőt testesített meg.

Felmerülhet a jogos kérdés, hogy mekkora különbség tapasztalható a 3,5 mm-es és a 4,4 mm-es szimmetrikus kimenet között. Az alapján, amit a teszthez használt fülesekkel hallottunk, a frekvencia elosztás és az általános karakter szinte semmit nem változott. Viszont a szimmetrikus hangkimeneten kis mértékben fokozódott a hangsávok elkülönítése. Enyhén szellősebbé vált a térérzet, ami apróság, mégis növelte a realizmust. Nem lehet pontosan számszerűsíteni a különbséget, de ha muszáj, mi szubjektíven 5-10% mértékben neveznénk jobbnak a 4,4 mm-es hangkimenetről kapott zenei részletességet. Nem sok, de aki minél jobb hangzást akar kicsikarni belőle, annak ez a kevés is számít. Másfelől a Pentaconn kimenet teljesítménye többször magasabb. A Jack jelszintje is bőségesen elegendő még 300 ohmos fejhallgatóval is, de a hirtelen dinamika váltásokat valószínűleg a nagyobb kapacitás által is jobban kontrollálja szimmetrikus úton.

EarMen Colibri USB DAC

Alternatívák

Az AudioQuest DragonFly Cobalt még kisebb helyet foglal és hangminősége hasonló szintet képvisel, viszont nem tartalmaz jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) gombokat. Aki egyúttal Bluetooth funkcióra is igényt tart, annak több funkciót tartogat a 100 000 forintért kapható FiiO BTR7. Magasabb kategóriás fejhallgatóval nem tud olyan mélységet teremteni, mint az EarMen Colibri, viszont sok szolgáltatást tartalmaz, melyek telefonos alkalmazáson keresztül érhetők el.

Végszó

Az EarMen Colibri zenei hangú DAC, melynek fő előnye, hogy hordozható, telefonnal is használható, továbbá a manapság egyre népszerűbb MQA dekódolást is biztosítja. Hangzás szempontjából dinamikus és részletes, bár nyomokban érzékelhető benne a SABRE chipekre néha jellemző, enyhe gazdagítás. Utóbbit gazdag dinamika árnyalással és meglepően jó mélységérzettel kompenzálja. Esetleges kompromisszuma, hogy az egyetlen USB bemenet lekorlátozza a lehetséges használati módokat. Ezeket észben kell tartani vásárlás előtt, de összességében jól beékelődik a 100-150 ezer forintos hordozható DAC kínálatba.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.