Denon DA-10 hordozható USB DAC teszt

A következő lépés, egy jó füles után

2015. július 1., szerda, 16:15

Denon audio hifi DAC erősítő DA konverter fejhallgató erősítő Denon DAC hordozható DAC mobil DAC Denon fejhallgató erősítő DAC teszt Denon DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

Kipróbáltuk a Denon jelenlegi legújabb USB DAC-kal egybeépített fejhallgató erősítőjét, melynek fő különlegessége, hogy beépített akkumulátorának köszönhetően bárhova magunkkal vihetjük. Emellett más érdekességeket is nyújt a DA-10, melyekre kitérünk mai cikkünkben.

Denon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítőDenon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítő

Mobil DAC ? miért, hogyan?

Az elmúlt fél évtized alatt egyre több ismert és kevésbé ismert hifi gyártó cég rukkolt elő hordozható DAC készülékkel, melynek előnye a hagyományos, otthoni zenehallgatásra szánt társaikkal szemben, hogy nevükből adódóan, bárhova magunkkal vihetjük őket. A Denon látványos tevékenységei ellenére, évekig némaságba burkolózva konstatálta ezt az új versenyt, mely különféle praktikus, vagy épp ellenkezőleg, nem eléggé praktikus résztvevőkből állt össze. Most, hogy kézhez kaptuk a DA-10-et, kijelenthetjük, hogy megérte nekik várni, pontosan azért, hogy elkerüljék a mások által elkövetett szarvashibákat. Így mai tesztalanyunk mind külső, mind funkcionalitás terén egész kiforrott, kicsit azt az érzést kelti a laikusok számára, mintha a Denon mindig is gyártott volna ilyen termékeket. Végső soron, már több, mint 100 éves cég, ami sugallja is, hogy ha éppen nem fejlesztenek, valamit akkor is lépni kell. Most pedig léptek, és nem a klasszikus értelemben vett, hanglemezgyűjtő vájtfülűek, hanem a sokat utazó, ugyanakkor funkcionalitásra is törekvő audiofilek felé. Itt elsősorban azokra gondolunk, akik életük felét okostelefonjuk társaságában töltik, ugyanakkor szeretik a zenét. Olyannyira, hogy hajlandóak magasabb összeget is fizetni, amennyiben jobb hangélményt kapnak.

Denon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítő

Mindezek eredménye, hogy a DA-10 nem csak számítógépre, hanem okostelefonra is ráköthető digitálisan, USB kábel segítségével. Így a benne lévő, audiofil alkatrészekkel társított Burr-Brown PCM1795 DAC chip veszi át a hangfeldolgozás szerepét, tehát egy teljesen önálló hangkártyát kapunk, amely tenyérnyi mérete ellenére, bizonyos értelemben magába foglalja a klasszikus hifi tornyok lényegét. Kompatibilitása elsősorban iOS rendszerű mobileszközökkel garantált, egyelőre nincsen tudomásunk arról, hogy milyen egyéb, más gyártótól származó mobileszköz típusokat köthetünk a micro USB bemenetre. A gyártó elmondása alapján, utóbbi is lehetséges, így elméletileg az Android felhasználók között is lehetnek szerencsések ? talán a jövőben többet is kifejt erről a Denon. Beépített, 3200 mAh kapacitású akkumulátora akár 7 órányi üzemidőt is képes biztosítani, ugyanez az időtartam az analóg bemenetet használva (tehát a DAC áramellátása nélkül) 30 órára is nyúlhat.

Kicsomagolás

A DA-10 a Denontól mostanában megszokottá vált, kontrasztos fehér-sötétkék színvilágú dobozkában érkezett hozzánk. Az igényes kivitelű csomag fedelét felemelve, azonnal hozzáférhettünk a készülékhez, de alapos ismerkedés előtt még bányásztunk a karton alsó feléig, ahol egy rövid Lightning és sztereó Jack kábelt, valamint egy klasszikus 30-tűs Apple és egy micro USB vezetéket találtunk. További érdekesség a készülékhez mellékelt kettős védőtok, amiért elismerés jár a tervezőknek. A DA-10-hez csomagolt ?kistáskába? bepakolhatjuk a DAC-ot és a mobiltelefonunkat is, utóbbi kijelzője látható marad, és továbbra is érzékelni fogja az érintésünket a rajta lévő, átlátszó műanyag ablakocskán keresztül. Tény, hogy az egybecsomagolt fejhallgató erősítő és telefon duója nem fog elférni a nadrágzsebünkben, de egy karabinerrel máris rengeteg helyre felaggathatjuk a karcoknak és egyéb szennyeződéseknek ellenálló, professzionális hatású táskát.

Denon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítő

A készülék megjelenése egyszerű, de igényes. Ránézésre nehezebbnek hittük, de hordozhatósága okán jobban örültünk a mérethez társuló viszonylag csekély, 240 grammos tömegnek. Teteje és alja két jókora alumínium lemezből áll, a két oldal között futó, kapcsolókat és csatlakozókat tartalmazó fekete sáv pedig műanyag ? a keményebb, jobb fajtából. A DA-10 tetején is találhatóak parányi gumi alátétek, így fejjel lefelé is használhatjuk, az alumínium felület koptatása nélkül. Az ugyancsak fém hangerőszabályzó potméter, mobil fejhallgató erősítő viszonylatban ideális méretű, éppen kézre áll, bordázott felületének köszönhetően pedig azonnal forgatható, ugyanakkor a mozgása lágy, egyenletes. Ezt a parányi tárcsát két oldalról is közrefogják műanyag védőidomok, mellette egy aranyozott 3,5 mm-es Jack fejhallgató kimenetet, két parányi LED társaságában. Utóbbiak a DA-10 készenléti állapotáról és a beépített akkumulátor aktuális kapacitásáról (vagy éppen töltődéséről) adnak tájékoztatást, a mérvadó töltöttségi szintekhez érve mindig más és más színjelzéssel.

Denon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítő

A körbehaladó fekete sáv jobboldali részén találunk egy kétállású (normál vagy magas között állítható) jelszint kapcsolót, a következő pöcökkel állíthatunk a vonalszintű kimeneten (hogy fix vagy variálható legyen), ezután egy töltés engedélyező/tiltó és egy háromállású (USB DAC/iPod-iPhone/AUX) bemenetválasztó kezelőszerv következik. A hátsó részen található a számítógépes (és elméletileg Android) USB DAC funkciót szolgáló micro USB aljzat, egy az Apple gyártmányú mobileszközöknek szánt USB A port és egy 3,5 mm-es Jack bemenet, amire szinte bármit ráköthetünk, ekkor viszont a forráseszközről érkező analóg hangjelet a DA-10 DA konvertere nem dolgozza fel.

Denon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítő

Hangminőség

A DA-10 nem szorult különösebb járatásra, a gyártó oldaláról letölthető driver szoftver pedig nem igényelt további finombeállításokat, így az eszközt egyszerűen csak bekapcsoltuk, és máris nekiálltunk a tesztelésnek. Hasonlóan egyszerű dolgunk volt, mikor rákötöttünk egy iPhone 5S okostelefont. Az Interstellar - Hans Zimmer által szerzett zenei betéteit talán nem mindenki ülne le szánt szándékkal, otthoni kikapcsolódás gyanánt meghallgatni, mivel film drámaiságához monumentális erejű, nehéz lélegzetvételű zenére volt szükség. A kíméletlen orgonaszólamok állítólag már egy San Franciscói IMAX mozi hangrendszerét is sikeresen hazavágták ? de pontosan ez az anyag, amivel érdemes tesztelnünk! Szerencsére a Sennheiser HD 600-nak nem jelentett gondot a földöntúli, lélekbe markoló hangzás visszaadása, és ahogy a részletekre felfigyeltünk, nem kellett sok idő, hogy kiderüljön: a DA-10 is kiváló munkát végzett. Túlzás nélkül állítható, hogy a Denon apró USB DAC-ja felvillanyozta a Sennheiser egykori csúcsfülesét, segített feszességet, pontosságot, intimitást és térérzetet adni, amitől szinte azonnal elvonta figyelmünket maga a zene. A HD 600 és a DA-10 lenyűgöző párost alkottak, döbbenetesen jó élményben volt részünk. Rég hallottuk ennyire elemében a fejhallgatónkat.

Denon DA-10 USB DAC és fejhallgató erősítő

Tesztalanyunk a high end elektronikákra jellemző instant, folyamatosan fenntartott jelenlétérzetet bravúrosan vegyítette az egyszerűbb hifi rendszereknél előforduló élénkséggel, a végeredmény pedig egy olyan karakter, amit öröm hallgatni. Talán egy kicsit szebb, több, jobb a valóságnál, de éppen ez késztetett minket arra, hogy ne akarjuk abbahagyni a zenehallgatást. Nem kérdés, hogy ehhez az élményhez csak veszteségmentes hangfelvételek jöhettek szóba. 48 kHz/24 bit fölött egyszerűen nem kellett megkérdőjeleznünk, hogy nem bitfolyamot, hanem spontán áramló zenét kapunk vissza, ami egy ilyen viszonylag megfizethető elektronikától szép teljesítmény, annak ellenére, hogy dinamikailag kicsit turbózva, térmélységben és légiességben pedig egyszerűsítve adta vissza a hangokat. Még mi, kritikus fülűek is szemet tudtunk hunyni e hiányosságok fölött, hiszen a lúdbőrözés nem maradt el.

A DA-10 fürge, pontosságra törekvő hangja nem csak audiofil felvételeknél mutatkozott meg előnyösen, hanem elektronikus műfajok és rockzene hallgatása közben is. Hangszínpadja kissé szűkös, cserébe nagyon összefüggő, kiváló irányítottsággal, úgy érezhetjük, mintha 360 fokban körbevettek volna minket a zenészek. Egy szó, mint száz, a maga kategóriáján belül kiváló.

Végszó

A Denon saját ajánlása alapján ezt az eszközt leginkább az általunk is tesztelt, AH-MM400-as fejhallgatóhoz javasolják. Ajánlásuk érthető, hiszen mindkét eszköz kiszolgálja az utazók igényeit, és a kommersz, csupán álnéven hifinek becézett produktumokhoz képest érezhetően többet nyújtanak ? természetesen drágábbak is, viszont a jelenlegi ármezőnyükben kiválóan teljesítenek. Ettől függetlenül a DA-10 egy jól használható és remekül teljesítő készülék, amely asztali DAC-ként is becsületesen megállja a helyét, érdemes kipróbálni akár más gyártóktól származó fejhallgatókkal is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.