Cyrus soundKey USB DAC teszt

Régi telefonból új hang

2018. január 22., hétfő, 12:00

Cyrus audio hifi DAC USB DAC Cyrus Audio fejhallgató erősítő DAC teszt Cyrus teszt hifi teszt Cyrus Audio teszt USB DAC teszt Cyrus Audio soundKey

A Cyrus soundKey a modern zenehallgatás újabb képviselője, általa ugyanis túlzás nélkül audiofil hangot nyerhetünk ki mobilunk vagy számítógépünk belsejéből. Ismét bebizonyosodott, hogy pirinyó eszköz is hozhat jelentős változást!

Gagyi a telefonunk? Semmi gond...

Változó világunkban az internetről közvetített tartalmak dominálnak, némileg kiszorítva a fizikai helyet foglaló otthoni NAS szervereket és CD-kollekciókat. Mostanában több levelet kaptunk, melyben olvasóink azt akarták megtudni, hogy TIDAL/Spotify hallgatásához van-e értelme külső DAC-ot vásárolni? Természetesen van, főleg a TIDAL esetében, hiszen utóbbi minden más online zeneközvetítő szolgáltatáshoz viszonyítva, (ha szabad így fogalmazni) kevésbé tömörített tartalmat kínál.

Cyrus soundKey USB DAC

Az okostelefonok és tabletek jelentős része (tisztelet a kivételnek) nem alkalmas arra, hogy egy sztereóban felvett zenét annak eredeti levegősségével, nyitottságával reprodukáljanak. E korlát egyik okozója a készülékekben lévő DAC chip, ugyanis a gyártók zöme igyekszik minden áramkört (ezt a hangjel átalakításért felelős kis összetevőt beleértve) kedvező áron tartani. Most már elértünk oda, hogy az olyan USB DAC eszközök, mint a Cyrus soundKey, mobiltelefonra vagy tabletre is csatlakoztathatók legyenek. Ezekhez, ha Apple gyártmányúak, meg kell vásárolnunk az Apple Camera Kitet (az Android OTG kábelt gyárilag mellékelik hozzá) és onnan kezdve a tesztalanyunkban lévő, 96 kHz/24 bites mintavételezésű chip veszi vállára a hangjel feldolgozás munkáját.

Cyrus soundKey USB DAC

Természetesen PC/Mac USB portjához is illeszthető a soundKey, ilyenkor szintén külső hangkártyaként fog viselkedni. Mindez egy öngyújtónál is kisebb, alumínium házas kapszula formájában ölt testet. Egy bemenet és egy kimenet - szegényesnek tűnhet a komplex készüléklánccal rendelkezők számára, de ahogy fentebb említettük, a soundKey inkább a modern/minimalista felhasználókat veszi célba. Cserébe az ára is kedvezőbb, mint a szélesebb szolgáltatáskörrel, vagyis több csatlakozóval dolgozó vetélytársaké. Kb. 50 000 forintos ára ésszerűnek tűnik a mai kínálatot figyelembe véve, különösen akkor, ha tényleg képes egy komolyabb hifi CD-játszó hangját nyújtani.

Cyrus soundKey USB DAC

Küllem, használat

Kapunk tehát egy 24x8x54 mm nagyságú eszközt, ami telefonunkra dugva is könnyedén elfér kabátzsebünkben, de a laptop körül sem okozhat gondot. Két végén divatosan gyémántvágott széleket alkalmaztak, ezen kívül többféle színben is (fekete, piros, kék, lila) megvásárolható.

Cyrus soundKey USB DAC

Külsején semmilyen gomb vagy állapotjelző LED nem található. Használatához nem is kell mást tenni, minthogy összekötjük a küldő féllel és a fejhallgatónkkal (vagy hifi rendszerrel, aktív hangfalpárral stb.). Több platformon is (iOS, Android, Windows 10-et futtató PC) kipróbáltuk és meghajtó programot nem kellett telepítenünk, csupán el kellett indítanunk a lejátszandó zenét. Apró hátrány lehet egyesek számára, hogy Apple Camera Kit használata esetén a mikrofonos headset modul nem lesz többé használható. A mellékelt Androidos OTG kábel valamiért sikertelenül, hang nélkül csatlakozott vadonatúj Huawei P10 Lite telefonunkhoz, ezért egy régebbi Motorola készüléket vettünk elő, azzal viszont rögtön működött a jelátalakítás.

Cyrus soundKey USB DAC

Hangminőség

A Cyrus soundKey 3,5 mm-es Jack kimenetéhez referenciaként régóta használt Sennheiser HD 600 fejhallgatónkat csatlakoztattuk. Utóbbit már temérdek elektronikával teszteltük, így néhány pillanat alatt meg tudtuk állapítani, hogy a Cyrus jótékonyan bánik vele. A hang tompaságtól és túlfűtött basszustól mentes volt, mindehhez meglepően tagolt sztereó tér társult, óvatosan kezelt dinamikával. Utóbbiból korábban már picivel többet is nyújtott fejhallgatónk, igaz, legalább kétszer drágább DAC beillesztésével.

Cyrus soundKey USB DAC

A számítógép mosott, szétkavart hangképe után élőbbnek, rendezettebbnek, tisztábbnak hatott a zene a Cyrus kimenetéről. Jobban észrevettük a félreeső hangszereket, kivehetőbb volt az ének és az egész zene frissebbnek hatott. A HD 600 nem vált túlélezetté, ugyanakkor a soundKey moderált basszuskezelésének köszönhetően jellemzően meleg alsó frekvenciáit is szépen kordában tartotta. Mindez bármilyen zenei műfajnál előnyként mutatkozott meg. Színes textúrákat, árnyalt ütemeket és magukkal ragadó, mélybe húzó effekteket kaptunk a DUB FX - Thinking Clear c. album hallgatásakor. Az éneken hallatszottak térbeli visszaverődések, az elektronikus díszítések szétterjedtek a térben, aminek hatására a zene mozgónak, megnyílónak tűnt. Mindez a számítógép integrált hangkártyáján lustább térkezeléssel és csonkább dinamikával tudott csak megmutatkozni.

Cyrus soundKey USB DAC

Android telefonon a FLAC és WAV formátumok, valamint internetről közvetített zenék is kissé is harsányak, voltak, mintha olcsóbb MP3 lejátszót hallgattunk volna. A Cyrus jelentős mértékben csökkentette a kellemetlen digitális ízt és utat engedett a zenének, érezhetően kipucolt részeket a sztereó térből, hogy a kásás, kissé tömött részletekből zeneibb, különállóbb hangok jöjjenek létre. Eric Clapton - Tears In Heaven c. számában a gitár pendítések és csengettyűk kicsit életlenebb, torzabb módon hallatszottak, ha a telefonról natívan hallgattuk. iPhone-ra váltva a különbség nem volt ennyire egyértelmű. Dave Brubeck - Take Five c. számában a szélső részletek, a dobjáték és a zongora mélységben való elhelyezése picit pontosabbá vált a Cyrus beiktatásával, de dinamikában nem éreztünk drasztikus változást. Fontos tudni, hogy a soundKey nem hajtja meg hangosabban a magas impedanciájú fejhallgatókat, mint a mobilok saját analóg kimenete, ha tehát valaki több hangerőt akar elérni telefonjáról, annak saját tápforrással rendelkező fejhallgató erősítő beszerzése javasolt (számítógépre csatlakoztatva viszont bőséges jelszintet produkált a soundKey).

Cyrus soundKey USB DAC

Végszó

A Cyrus soundKey nagyon jól vizsgázott PC-s és Androidos fronton, iOS mobileszközzel nem éreztünk annyira drámai javulást, ami valahol persze az Apple érdeme és talán ezzel is igazolódik termékeinek magas ára. Akárhogy is, a Cyrus miniatűr DA konvertere a maga kategóriájában remek választás, különösen számítógépes felhasználók elégedettségét fogja kiváltani, feltéve, hogy a leendő tulajdonosnak elég egyetlen bemenet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.