Cayin RU6 R2R DAC teszt

Utazók megmentője

2022. június 21., kedd, 10:00

Cayin audio hifi DAC R2R DA konverter USB DAC DSD DAC R2R DAC Cayin DAC DAC teszt Cayin teszt R2R USB DAC USB DAC teszt R2R DAC teszt DSD DAC teszt Cayin DAC teszt

A Cayin RU6 nem nagyobb egy öngyújtónál, ezért rengeteg helyzetben segítheti a rendszeresen utazó vájtfülűeket. Funkcióit és hangját tekintve jobb az átlagnál, cserébe az ára is a középkategória felsőbb részéhez araszol.

Cayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R USB DACCayin RU6 R2R USB DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R USB DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DAC tartozékokCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DACCayin RU6 R2R DAC

Hordozható fejhallgató erősítő és USB DAC

Más cégek is gyártanak olyan eszközöket, mint a Cayin RU6. Viszont a keleti gyökerekből kihajtott Cayin, sztereó viszonylatban széles kínálattal rendelkezik. Ráadásul stratégiáját egyfajta kettősség jellemzi: otthoni hifis oldalon töretlen sikerrel tart ki a csöves erősítők mellett. De közben nem kevésbé elhivatott a hordozható zenelejátszók (DAP-ok) világában. Egy audiofil DAP többszázezer forintba kerülhet. Ráadásul, ha valaki útközben külön eszközről akar zenét hallgatni, akkor plusz egy készüléknek kell helyet szorítania a zsebében.

Cayin RU6 R2R USB DAC

A Cayin RU6 előnye, hogy szinte bármilyen korszerű okostelefont vagy számítógépet lehet hozzá csatlakoztatni. Csak a digitálisról analógra történő jelátalakítást, jelszint vezérlést és füles meghajtást intézi, a lejátszás és adattárolás a forráskészülék feladata. 24 bites R2R D/A konverterrel dolgozik, amely megelégszik az USB kábelen kapott tápellátással. Kiderítettük, hogy az e sorok írásakor 140 000 forintért kapható RU6, mit tud ezért az összegért.

Cayin RU6 R2R DAC

Fontosabb funkciók

Az R-2R működéshez olyan ellenállásokat (TCR Thin Film) választott a Cayin, amelyek az ehhez szükséges, extrém pontossággal rendelkeznek és hőingadozás esetén is stabilan működnek. Előnyei közé tartozik, hogy a széles körben elterjedt integrált DAC-okhoz képest kisebb az energiaigénye, ezért kevésbé szívja le a hozzá csatlakoztatott telefon akkumulátorát. Az RU6 két üzemmódban használható, amelyek neve Non-oversampling és Oversampling. Non-oversampling esetén a forrás bitfolyamának eredeti mintavétele marad meg. Így nincsen digitális szűrés és utólagos feldolgozás, alacsony marad a torzítás és a jitter. Oversampling esetén nagyobb mintavételezés lehetséges (upsampling, vagyis "túlmintavételezés" által). A gyártó közleménye alapján "nő a felbontás és jobban kiterjedő érzetet kapnak a frekvenciák, sötétül a háttér".

Cayin RU6 R2R DAC

Az R2R DAC saját fejlesztésű jelszint vezérlővel (vagy hétköznapi fogalmazásban hangerőszabályzóval) működik, amely 9 szegmensre felosztva, 99 fokozatban tudja módosítani a hangerőt. A legtöbb kisméretű USB DAC-tól eltérően a Cayin RU6-on található egy fehér OLED kijelző, amely mutatja a konfigurációs menüt, jelszintet (hangerőt) és mintavételezést. Másik említendő funkció, hogy szimmetrikus hangkimenettel is rendelkezik, ami tisztább, dinamikusabb hangzást tesz lehetővé a hagyományos 3,5 mm-es Jack kimenethez képest.

Cayin RU6 R2R DAC

A Cayin RU6 iOS, Mac OS, Android és Windows operációs rendszerű forráseszközökkel is használható, utóbbi esetén segédprogram telepítése szükséges. PCM jelfolyam esetében 384 kHz, DSD-vel pedig DSD 256 a legnagyobb támogatott mintavételezés. Az eszköz hivatalosan nem MQA kompatibilis.

Cayin RU6 R2R DAC

Használat közben

A Cayin RU6 apró, szinte bárhol elfér. CNC-mart alumínium készülékháza kicsivel nagyobb, mint egy USB pendrive adathordozóé. Formája szögletes, jó minőségérzettel. OLED kijelzőt tartalmazó tetejét üveglap fedi. Oldalain egy-egy fényes csík díszíti, az USB-C bemenet és a fejhallgató kimenetek aranyozott bevonatúak. A gombok érzékenységét jól eltalálták, a kijelző reakcióideje optimális.

Cayin RU6 R2R DAC

Mivel a teszt főleg iMac számítógéppel történt, meghajtó programot nem kellett telepíteni. Windows rendszerű laptop esetében a Cayin honlapjáról letölthető segédalkalmazást kellett installálni. Mac OS alatt automatikusan változott az RU6 mintavételezése, a lejátszott műsornak megfelelően. Windows-nál nekünk, manuálisan kellett változtatni a mintavételezési frekvenciát a vezérlőpulton keresztül.

Cayin RU6 R2R USB DAC

Ahogy a gyártó is jelezte, az R-2R DAC technológia miatt rövid hangszünetek voltak tapasztalhatók bizonyos jelszint szakaszok átlépésekor. Zenehallgatás közben, ha nem változtattuk a jelszintet (hangerőt), akkor semmilyen rendellenességet nem tapasztaltunk, a kis Cayin stabilan végezte dolgát. A teszt meghallgatás Sennheiser HD 600 fejhallgatóval és Meze ADVAR fülhallgatóval (amiről hamarosan részletesen olvashatnak) történt.

Cayin RU6 R2R DAC

Hangminőség

A Cayin RU6 megfogott, tiszta részleteket tett hallhatóvá az első másodperctől kezdve. Karaktere csilingelő magashangokra épült, közlékeny, félénkség nélküli középső hangokkal és lágy, józanul kezelt basszussal. Az énekhangokat kiemelt figyelemmel kezelte, ami fókuszált középponttal és általánosan élénk érzettel járt. Hangszer és hangsáv elkülönítésben is ügyes volt, de a háttérre és a színpad vízszintes tagolására nem fektetett különösen nagy figyelmet. A tónusa kicsit a magashangok részletességének körvonalazásából igyekezett előnyt kovácsolni. Emiatt a Meze ADVAR hallójáratba illeszkedő fülmonitorral inkább fényes, klinikai tisztaság alakult ki. Hozzá kell tenni, hogy az ADVAR kábele ezüst bevonatú rézből készült, míg a HD 600-é sima réz. Mindenesetre a Meze (amely ezzel a DAC-kal a tipikusan száraz IEM kategóriát testesítette meg) kicsit nyersebb érzetet hozott magával.

Cayin RU6 R2R DAC tartozékok

A nyersesség önmagában nem rossz, de olyan jellemző, amire fel kell készülni és ha zavaró mértékű, akkor kompenzálható. Utóbbira az OS és NOS szűrők változtatásával volt lehetőség. Érdekes, hogy a jellemzően lágyabb Sennheiser HD 600 jóbb fókuszt és érzékletesebb kontrasztot mutatott az OS funkcióra átválta. A pedáns és kihegyezett Meze ADVAR viszont már borotvaéles magas frekvenciákat jelenített meg OS üzemmódban, tehát azzal előnyösebb volt a NOS beállítás. Ahogy NOS módra váltott az elektronika, az ADVAR éle, hidegsége hallhatóan alábbhagyott.

Cayin RU6 R2R DAC

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában a jól ismert harmonika, akusztikus gitár és jazzgitár, majd a belépő rumbatök szépen elkülönültek egymástól. Az énekesnő hangja friss volt és kristálytiszta. A basszus dallamos volt, erőlködés nélküli. A színpad felosztása és a zenészek közti távolság nem volt kihangsúlyozva, de a hangulat és a zene energikus jellege jól átjöttek. Dave Brubeck - Take Five c. száma következett ezután. A Cayin gazdag, csilingelő cintányér játékot jelenített meg, jól kompenzálva a HD 600 enyhe magas frekvenciás lustaságát. A szaxofonban hallottunk mikrodinamikai szintű váltásokat, elmélyülhettünk a zenészek játékában. A tér méreteire ezúttal sem fektetett igazán nagy figyelmet az RU6. Viszont ahogy átváltottunk a szimmetrikus hangkimenetre, javult a felbontás és a levegősség érzet is.

Cayin RU6 R2R USB DAC

Joe Satriani instrumentális rockszámát, a Wind in The Trees-t hallgatva feszes lábdobot kaptunk, ismét profin árnyalt, hangyányit fűszeres cintányérral. Az énekhangot "helyettesítő" gitár azonnal a fejünk közepébe fészkelt. A hangszerek elkülönítése és a háttérben lévő, úszó visszhangok helyett inkább a kísérő hangszerek energiáját és a gitárjátékot próbálta kihangsúlyozni az RU6. A mélységek logikusan nem voltak úgy megjelenítve, mint más (drágább) D/A konverterek esetében, viszont az összképet átjárta a természetességre való törekvés, még a fentebb említett, enyhén fényes magashangok mellett is.

Cayin RU6 R2R DAC

Mint minden D/A konverterrel egybeépített fejhallgató erősítőre, a Cayin RU6-ra is kijelenthető, hogy a végleges eredményért nem kizárólag ez a készülék felelős. Nem kevésbé befolyásolja a hangot, hogy milyen fülhallgató vagy fejhallgató, milyen kábel és melyik csatlakozó (3,5 mm-es Jack vagy 4,4 mm-es szimmetrikus) van használatban. Érdemes rendszer szinten gondolkodni ahhoz, hogy hosszú távon a legtöbbet lehessen kihozni a készülékből és a hozzá társított fülesből. Aki teheti, mindenképpen próbálja ki a szimmetrikus hangkimenetet is, amely a 3,5 mm-es Jack-hez viszonyítva kicsivel szellősebb és dinamikusabb hangzást tesz lehetővé.

Cayin RU6 R2R DAC

Alternatívák

Az AudioQuest DragonFly Cobalt USB DAC nem rendelkezik szimmetrikus hangkimenettel, viszont lényegesen olcsóbb, egyetlen 3,5 mm-es Jack kimenete levegős, árnyalt hangot ad ki magából. Viszonylagos hátrány, hogy az AQ-n nincsen kijelző és hardveres jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) gombok. Másik alternatíva a Lotoo PAW S2 USB DAC, amely valamivel olcsóbb és MQA kompatibilis. Szoros vetélytársak, de hogy kinek melyiknek a hangja szimpatikusabb, csak személyes kipróbálással deríthető ki.

Cayin RU6 R2R DAC

Végszó

A Cayin RU6 hangélménye tiszta, élénk, dinamikus. Viszont a fülesek tekintetében válogatós lehet. Utóbbi úgy értendő, hogy szubjektív véleményünk szerint inkább lágyabb karakterű fülhallgató vagy fejhallgató lehet harmonikus társa. Aki teheti, annak idővel érdemes átváltani a szimmetrikus hangkimenetre. Úgy könnyedebb és árnyaltabb hang érhető el. 100-200 ezer forintos kategóriájú fülessel sok zenei részlet fedezhető fel. Ereje nem kevés, mivel 300 ohmos fejhallgatót is magabiztosan meghajt. Viszont számos hasonlóan paraméterezett USB DAC is található a 100 forintos kategóriában, ezért a Cayin RU6-nak komoly vetélytársakkal kell ringbe szállnia. Személyes meghallgatás szükséges annak kiderítéséhez, hogy az élénk hangkarakter milyen fülessel alkot harmonikus párosítást.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.