Cambridge Audio DacMagic XS fejhallgató erősítő és USB DAC teszt

Egérhifi, jó értelemben

2014. március 28., péntek, 15:15

Cambridge Audio audio hifi DAC USB DAC DA konverter fejhallgató erősítő DacMagic DacMagic XS Cambridge Audio DacMagic DAC teszt USB DAC teszt fejhallgató erősítő teszt

Ha költséghatékony módon szeretnénk hifi hangzást előcsikarni számítógépünkből, akkor elgondolkodhatunk egy olyan eszköz beszerzésén, mint a DacMagic XS. Kisebb, mint egy gyufásdoboz, mégis akár stúdió minőségben lehet vele zenéket reprodukálni. Lássuk, mire képes valójában!

CA DacMagic XSCA DacMagic XSCA DacMagic XSCA DacMagic XSCA DacMagic XSCA DacMagic XS

Nem kérdés, hogy ma már bárki hallgathat nagyfelbontású, akár CD-nél is magasabb adatrátájú zenét a számítógépéről. Azonban az esetek döntő részében a gyárilag integrált hangkártya megakadályozza, hogy a felvételek valóban jó minőségben szólaljanak meg.

Így történt, hogy már több hifi gyártó cég, e probléma hallatán felkapta a fejét, és elhatározták, hogy számítógépre csatlakoztatható USB-s D/A konvertert, magyarán hangkártyát fognak készíteni, amivel a magas elvárású zenerajongók is elégedettek lesznek. Most a Cambridge Audio produktuma hever a tenyerünkön. A japán és angol fejlesztői ágakkal rendelkező cég számára eddig sem volt idegen a DAC-készítés, egész konkrétan az eredeti Cambridge Audio DacMagic már régóta létező és közkedvelt eszköz, amire (a mikrohullámú sütő és hajszárító kivételével) szinte minden otthon fellelhető kütyüt ráköthetünk, hogy azokból szebb hangot nyerjünk. A mai tesztben bemutatott DacMagic XS megnevezése értelemszerűen az extra kicsi méretre utal. Rászolgált erre, mivel százgrammos tömege mellé meglehetősen kicsi, 30 x 10 x 53,5 mm-es méret társul.

CA DacMagic XS

Kicsi a bors, de USB-s

A DacMagic XS egyik oldalán egy Micro USB aljzat található, a másikon pedig egy 3,5 mm-es, vonalszintű sztereó Jack kimenet. Ez a két csatlakozó elég az XS működéséhez: számítógépről kapja a digitális hangjelet USB-n, a konvertált adatok pedig mehetnek tovább a hangrendszer vagy fejhallgató felé. Utóbbi esetében akár komolyabb, referencia szintű füleseket is meghajt a DacMagic XS, tekintettel a 150 mW-os kimeneti feszültségre, ami egy hagyományos integrált hangkártyáénak csaknem tízszerese. Tovább időzve a külsőségeken: a készülékház szinte teljes egésze fém. Egyedül a két hangerőszabályzó gomb műanyag, ezek félhangosan kattannak lenyomáskor. Gyári alaptartozékként kapunk egy kb. 10 cm hosszú USB kábelt, ami laptopoknál praktikus, bizonyos esetekben viszont rövidsége miatt használhatatlan. Szerencse, hogy ma már majdnem minden okostelefonhoz ilyen kábelt mellékelnek, bár azok hangminősége megkérdőjelezhető. Ha otthon nincs ilyen, akkor sincs baj, a jobb hifi szaküzletekben és a specialistáknál kaphatunk az XS-hez passzoló, minőségi USB kábelt (erre később visszatérünk), amit asztali PC-felhasználóknak érdemes használatba venni.

CA DacMagic XS

Beüzemelés

USB-s eszköz révén feltételezhetnénk, hogy a DacMagic XS nem igényel külön telepítést. Sajnos nincs ennyire egyszerű dolgunk, legalábbis azoknak, akik Windows-t használnak. Ráadásul a driver, noha fent van a cég honlapján, valamiért csak alapos keresgélés után, az "apróbetűs résznél" lehet rálelni. Aki nem találja, annak íme a link segítségként. Ha megtörtént a segédszoftver telepítése, számítógépünk is abba fogja hagyni a makacskodást, és felismeri a DacMagic-et. A hangvezérlőn belül be tudjuk állítani a számunkra ideális mintavételezési, és indulhat a móka. Az XS kimenete mellett aprócska LED izzik, minden frekvencia beállításon, valamint a legkisebb és legnagyobb hangerőszintekről különböző színekkel tájékoztat.

CA DacMagic XS

Hangminőség

Teszteléshez egy Acer Aspire One laptopot használtunk, Windows 7 operációs rendszerrel. A számítógép gyenge (Intel Atom) teljesítményű processzora ellenére sem történt szaggatás, még 100-200 MB-os zenék lejátszásakor sem. Fejhallgatóként a Sennheiser HD 600-at hívtuk Segítségül. Eleinte a laptop hangja is meggyőzőnek tűnt, de második, harmadik próbálkozásra már egyértelművé váltak az XS és az integrált hangkártya közti különbségek.

Az alaplapi kimenethez képest nem a tér, vagy a dinamika, hanem a részletek árnyaltsága változott meg. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában szüntelenül zizeg a rumbatök a háttérben, ez a hangszer az alaplapi hangkártyán mosottan, kissé sisteregve szólalt meg. Minden más remekül szólt. Azonos hangerőn, az XS lényegesen finomabban, élethűbben és sistergés nélkül adta vissza a rumbatök jellegzetes szisszenéseit. Hogy zenei minőségben eggyel feljebb tegyük a mércét, belefüleltünk a Stockfish Records egyik felvételébe is (Sarah K. Stars), mellyel általában összekötő és hangfalkábeleket szoktunk tesztelni, de itt is kihozta az eltéréseket. Ezúttal már nem csak a részletek, hanem az ének is ridegebben szólalt meg az alaplapi Realtek chip előadásában. Az éles, száraz énekhez képest erőtlennek, bizonytalannak tűntek a háttérben zajló részletek. A Cambridge Audio "gyufásdobozára" térve ugyanazok a hátsó rezdülések, effektusok pontosabban, összeszedetten érkeztek és az akusztikus gitár pengetései közötti csend, a dermedt levegő is tényleg jobb lett. Végül feltettünk egy audiofil orgonafelvételt, melyet a Notre-Dame falai között rögzítettek (Olivier Latry - Midnight at Notre-Dame). Itt az Acer hangkártyája valósággal elvérzett, ami nem csoda, hiszen ez a zene valósággal ontotta magából a kisebb-nagyobb visszhangokat, nem is beszélve az orgonasípok sajátos, összetett hangjáról. Ismerve a HD 600 képességeit, elvárásainkhoz mérten, szépen muzsikált. Tény, hogy korábban már picit jobb teret és realitást is kaptunk ettől a fülestől, viszont azt mind százezer fölötti erősítők produkálták...

CA DacMagic XS

Tipp: Ha mindent ki akarunk hozni a DacMagic XS-ből, célszerű szereznünk egy speciális USB kábelt is mellé. Rengeteg zenehallgatásra optimalizált zsinórt találunk a piacon, melyeknek hatékonyságát korábbi tesztjeink is igazolják. Mi ezúttal egy Furutech GT2 USB-mini vezetéket (AudioQuest Mini-B Micro-B USB átalakítóval) hívtunk segítségül, és a gyárilag mellékelt madzaghoz képest egyértelmű különbségeket hallottunk. A kiváló kábel sok részletet megragad, "kikristályosodnak" olyan apró rezdülések, melyeket az alapzsinórral is hallunk, de visszafogottabban, homályosabban. Mivel az eltérés azonnal észrevehető, ezért annak, aki 24/96 vagy még jobb minőségű zenéket szokott hallgatni, erősen ajánljuk, hogy feltétlenül hallgassa meg másik vezetékkel az XS-t! Itthon is több remek kábelmárkát találunk, többek között az AudioQuest és a Furutech lehet jó választás.

Végítélet

A Cambridge Audio DacMagic XS tényleg képes egzaktabb módon tálalni finom és összetett zenék részleteit, de nagyon jó fejhallgató vagy hifi rendszer kell ahhoz, hogy ezt meghalljuk.  Tekintettel arra, hogy az itthoni forgalmazó akciós áron kínálja, megér egy próbát azoknak, akik rengeteg minőségi zenét tárolnak a számítógépükön. Tetszett!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.