Astell&Kern ACRO L1000 asztali USB DAC és erősítő teszt

A világ legmenőbb hangerőszabályzója?

2018. február 20., kedd, 11:25

Astell Kern AK audio hifi DAC DA konverter USB DAC fejhallgató erősítő DAC teszt USB DAC teszt DA konverter teszt fejhallgató erősítő teszt

Az Astell&Kern töretlenül frissíti és bővíti termékkínálatát és ezt akkor érzékelteti legjobban, amikor egyik pillanatról a másikra kilép a tőle megszokott mobil zenejátszók világából. A rivaldafénybe ezúttal ACRO L1000 nevű eszközük toppant, egy túlméretezett potméternek tűnik csupán, ám valójában annál sokkal több.

Asztalra tervezve

Az Astell&Kern időnként kilép a tőle megszokott hordozható zenejátszók világából, így annyira minket sem lepett meg a hír, hogy asztali fejhallgató erősítőt készített. Azon is csodálkoztunk volna, hogy ha nem szokatlan formákat kapunk, hiszen a távol-keleti cég a merész és modern stíluselemeket mindig is előszeretettel keverte. Akárhogy is, az ACRO L1000 asztalra termett és ezt minden porcikája erőteljesen igazolja.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő hátlapAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő hátlapAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő hátlapAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő hátlapAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő tápAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő hátlapAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő hátlapAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő hátlapAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítőAstell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Szokatlan, hogy a készülékházat 30 fokban megdöntötték, szintúgy nem hétköznapi, hogy egy hifi eszközön 97 mm átmérőjű potméter legyen. Utóbbit egyesek akár ízléstelennek is titulálhatnának fotók alapján, a valóságban azonban különös élvezetet nyújt az abnormális méretű tárcsa forgatása. Oldala recés, ezáltal akár egyetlen ujjmozdulatra képes reagálni, végtelenített forgású, csapágyas szerkezete olyan minőséget sugall, amivel még mi is csak ritkán találkoztunk high end hifi készülékeken.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Amint íróasztalra kerül az L1000, ez a kockába integrált (ahogy a gyártó írja, parthenóni oszlopokat idéző) henger a felhasználó felé mered és ha pl. a számítógépes egér elé tesszük, elég egyetlen kézmozdulat, hogy a hangerőt kényelmesen, bármelyik ujjunkkal állítani lehessen. A tárcsa körül 12 db LED található, melyek az aktuális jelszintet mutatják. A ki/bekapcsoló gombot hüvelykujjunkkal megérintjük, és máris felébred az elektronika, aktív üzemállapot közben nem csak a LED fények jeleznek, hanem a potméter alá rejtett, narancssárga díszvilágítás is.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Nem kérdés, hogy asztalunk ékévé tehető az L1000, de azon kívül, hogy jól néz ki, mit tud még? Nem nehéz észrevenni a hátuljából kimeredő, banándugó kompatibilis csatlakozókat. Utóbbiakra csatlakoztatható egy pár passzív hangsugárzó, de nem árt tudni, hogy a terméknek ez csak másodlagos funkciója. Beépített erősítőjének teljesítménye 2x15 W 4 ohmon, amiből sejthető, hogy pusztán háttérzenei szinten képes kiszolgálni a rákötött, ideális esetben kisméretű dobozokat.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő hátlap

Tudásának legjava a fejhallgató kimeneteken mutatkozik meg. Összesen négy különféle szabványú kimenettel rendelkezik: oldalt 6,3/3,5 mm-es Jack aljzatok találhatók, utánuk a sort egy 2,5 mm-es szimmetrikus Jack zárja, a hátoldalon pedig 4-tűs XLR kimenet díszeleg.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Nem véletlenül szólítjuk (író)asztali eszköznek az L1000-et, ugyanis mindössze egy micro USB bemenet található rajta. Utóbbira csatlakoztatható PC/Mac számítógép, de OTG adapter használatával bizonyos AK médiajátszókat is képes dokkolni. Hivatalosan nincs megerősítve, de Type C adapterrel nekünk még egy Samsung Galaxy okostelefont is sikerült digitális forrásként illeszteni az L1000 kimenetére. Egyébiránt az eszköz egybefüggő gumitalpon áll, a hangfal kimenet aktiválásához pedig külön kétállású kapcsolót kínál. Mindez kb. 300 000 forintért vásárolható meg, ami húzós összeg, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy egyetlen micro USB bemenetet kapunk, további bemenetek és SUB kimenet nélkül. De lássuk, hogyan folytatódik a sztori!

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Digitális tudástár

Az ACRO L1000 belsejében két AK4490 DAC található, melyeket a gyártó már alkalmazott korábbi zászlóshajó AK380 lejátszóiban is. A kettős DAC-nak köszönhetően valósul meg a szimmetrikus meghajtás, ami magasabb jel/zaj viszonyt és kisebb harmonikus torzítást eredményez. A mintavételezés PCM jelfolyam esetén akár 32 bit/384 kHz is lehet, emellett natív DSD támogatást is kapunk 11,2 MHz-ig, konverzió nélkül. Másszóval szinte minden ma létező stúdió minőségű fájlt képes dekódolni az L1000.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő táp

Használat közben

Teszteléshez egy iMac számítógép volt segítségünkre, mely telepítés nélkül is felismerte a rácsatlakoztatott L1000-et. A legelső hideg start alapján már elismerő gondolatok csíráztak bennünk, de a basszus és a dinamika valamint a tér lehettek volna stabilabbak. Utóbbiak eléréséhez a gyári USB kábel helyett AudioQuest Cinnamon került a számítógép és a DAC közé. Ezt követően egy 12 voltos SBooster külső tápegységre cseréltük le az AK által mellékelt, kb. laptop töltő kinézetű dobozkát. Az eredmény annyira drámai volt, hogy már nem akartunk rajta változtatni. A módosításokat beleszámolva kb. 400 000 Ft értékű láncot építettünk fel, ami hangját tekintve a drágább DAC/fejhallgató erősítő kombinációkkal is összemérhető volt. Nincsen ebben trükk, ugyanis a vetélytársak a még magasabb árért cserébe jellemzően több bemenetet, ill. egyéb szolgáltatásokat szoktak nyújtani.

Az L1000 bekapcsolt állapotban csinos kis színdekorációt rendezhet az íróasztalon, de beépített fényei nem bántó erősségűek. Használata közben nem ütköztünk semmilyen bökkenőbe (melegedési szintje is elhanyagolható), ahogy ez egy Astell&Kern eszköztől el is várható.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Hangminőség

Természetesen sok múlik a megfelelő fejhallgatón is, de azt leszögezhetjük, hogy az ACRO és a teszteléshez használt Sennheiser HD 800 S fejhallgató igazi álompárost alkottak egymással. Szimfonikus daraboknál azonnal megjelent fejünkben a zene, mint a minket övező valóságtól független dimenzió. Kis és nagy hangerőn is csemegézhettünk a részletekből, de a legjobb dinamikát és valóságérzetet a LED sor közepéhez érve kaptuk meg.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Straus - Die Fledermaus (The Bat), Act:1 Overture c. darabját hallgatva azonnal felépült fejünkben egy átható, légiesen könnyű színpad, kellemesen tagolt részletekkel. A hangszerészeket jól el lehetett különíteni egymástól, a dinamika jóleső volt, egyáltalán nem túlzó és nem is lapos. Mikor a vonósok már megszokottá kezdtek válni, a finoman beúszó fuvola és rézfúvósok mindig kicsit felélénkítették a figyelmünket. Kellemes és pihentető élményként kaptuk meg a zenét, ami a komponensek árát figyelembe véve el is várható.

Gregory Porter - When Love Was King c. számának elindításakor is szívesen elmerengtünk a zenében. Az ének borotvaélesen rajzolódott ki a fejünk közepén lévő virtuális tengelyen. A HD 800 S ezúttal sem vallott szégyent, az ének picit száraznak tűnt, de ezt a fejhallgató sajátosságaként könyveltük el. A háttérben tolakodás és felesleges súly nélkül kísért a bőgő és a dobseprűk is szüntelenül motoszkáltak Porter háta mögött. A zongora nem tompán kopogott, hanem élesen kalapált, minden egyes hangszerészt képesek voltunk elkülöníteni, magunk dönthettük el, hogy csak az énekre, vagy a zene egészére akarunk figyelni.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Az énekhang döbbenetesen tiszta és meztelen szinten jelent meg. Ismerve a HD 800 S karakterét, nem éreztük úgy, hogy az L1000 hátráltatni akarná (különösen azután, hogy lecseréltük a meglehetősen karcsú dinamikára korlátozó, gyári külső tápegységet). A beépített szűrőkkel hosszasan kísérleteztünk, de egy idő után feladtuk - vagy a mi fülünk fáradt bele túlságosan a tesztelgetésbe, vagy tényleg szinte semmi különbséget nem produkáltak a különféle filterek. A piros, azaz magas jelszintű módban kicsit élessé váltak a csilingelő részletek, ezért inkább visszaváltottunk a semleges, azaz kék fokozatra, a zöld (basszus kiemelés) beállítás viszont (a mi fülesünkkel legalábbis) nem hozott hallható változást.

A hangfal kimenet volt talán az eszköz egyetlen gyenge pontja, bár csodával határos, hogy ilyen kompakt méret mellett, fejhallgató erősítőként még hangsugárzókat is képes megszólaltatni. Mindenesetre, amit az aranyozott banándugó kompatibilis kimenetről produkál, az csupán olyan általános multimédiás célokat elégít ki, mint egy YouTube videó megnézése. Kellemes és hallgatható a végerősített jel, de nem dolgozza ki a sztereó teret olyan finoman és nem kezeli a részleteket annyira extrém felbontással, mint a füles kimenetek. Másfelől a csatornánként kiadott 15 W (4 ohmon) enyhén szólva is kevés lesz egy komolyabb házibuli hangosításához, de arra elegendő, hogy a monitor előtt ülő személy ha épp nem fülest használ, akkor ne a laptop hangszórók sustorgását kelljen hallgatnia.

Astell Kern ACRO L1000 fejhallgató erősítő

Végszó

A kb. 300 000 forintos ár cseppet sem kevés összeg, különösen akkor, ha azt vesszük figyelembe, hogy csak egyetlen digitális bemenetet kapunk és az igazán makulátlan hangélményért még speciális USB kábelt valamint külső tápegységet is kell vásárolni. Viszont utóbbiakkal együtt sem lépi át az árcédula a félmilliós határt. A több csatlakozóval, ill. extrával felszerelt, DAC és fejhallgató erősítő funkciót betöltő, csúcskategóriás vetélytársak is kerülhetnek ugyanennyibe. Ha nem fontos a sok be- ill. kimenet (másszóval ha megelégszünk az egyetlen micro USB bemenettel) és mindenképpen meg akarunk hajtani egy pár kisméretű, asztalunkra helyezett hangsugárzót is, akkor az ACRO L1000 megfontolandó partner kifejezetten azoknak, akik Sennheiser HD 800S/Focal Clear/MrSpeakers ETHER C Flow vagy hasonló kategóriájú fülessel rendelkeznek. Ergonómia és dizájn tekintetében nem hétköznapi, funkcionalitása modern és célorientált, emellett ha a fent említett lépéseket is elvégezzük, a legjobb fülesekből is képes példás hangot kihozni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.