Arcam Solo Mini hifi rendszer teszt

Mini a Solo, de erős

2012. január 5., csütörtök, 07:35

Arcam DiVa Arcam Solo Arcam Solo Mini Arcam hifi audio hifi mini hifi mikro hifi hifi rendszer sztereó CD lejátszó DAB Solo rLead rDock iPod iPhone dokkoló hifi rendszer teszt mini hifi teszt

Öt évvel ezelőtt az Arcam Solo mély benyomást tett ránk, kiváló hangjával, szolgáltatásaival, kinézetével és kezelhetőségével kiérdemelte, hogy kedvenceink közé soroljuk. Az egy dobozba épített CD lejátszó, erősítő, FM és DAB tuner remek ötlet, és ami a legfontosabb, a miniatürizálás nem hozott magával minőségi kompromisszumokat. Fokozott kíváncsisággal vártuk, hogy saját füleinkkel meggyőződhessünk az Arcam Solo Mini képességeiről, tudásáról.

Az egydobozos Arcam Solo készülékek - háromtagú a család - esetében csupán arról beszélhetünk, hogy a praktikusság szem előtt tartásával tervezik ezeket, semmiféle hátránnyal nem kell szembesülnünk. Egy készülékházba építik a különböző feladatokat ellátó mechanikus és elektronikai elemeket, amely könnyen, elhelyezhető, és a tulajdonosa megspórolhat több drága összekötő- és tápkábelt. Annak kisakkozása, hogy egymás zavarása nélkül végezzék a dolgukat, nem lehetett egyszerű feladat, de azért fizetik a mérnököket, hogy az efféle feladatokat megoldják.  A lapos, lekerekített élű doboz kifejezetten tetszetős, sőt elegáns hatású, igazából egészen más méretekre, kinézetre gondolunk a mini elnevezés hallatán. Hátrafelé teljesen felnőttes a kiterjedése és pehelysúlyúnak sem nevezhető.

Arcam Solo Mini hifi rendszerArcam Solo Mini hifi rendszerArcam Solo Mini hifi rendszerArcam Solo Mini hifi rendszerArcam Solo Mini hifi rendszerArcam Solo Mini rDockArcam Solo Mini csatlakozókArcam Solo Mini belső

Hátlapján viszonylag kevés csatlakozót találunk, ám semmit nem hiányolunk. Négy pár bemenet és két pár kimenet képezi a választékot, melyek tulajdonképpen bármilyen sztereó műsorforrás jelét képesek fogadni, a tervezők a játékkonzolt, AV-t, TV-t és a magnót (tape) tartották fontosnak nevesíteni. Rajtuk kívül TAPE/iPOD, PRE OUT kimenetek teszik teljessé a kínálatot. Az RS 232 porton keresztül szoftvert lehet frissíteni, a távirányító- valamint a trigger jack és az antenna aljzatok szerepe értelemszerű. Hangszóró csatlakozói az Arcamnál szokásos masszív, nagyméretű példányok, viszont a gyártó honlapján látható fényképnek ellentmondva, banándugót nem képesek fogadni. Az EU szabványok megint bekavartak. Belsejébe a DiVA CD73 lejátszójának szerkezetét integrálták, mely 24 bit/192 kHz-es Wolfson D/A átalakítót és jitter minimalizáló Colpitts órajel generátort használ. Erősítője 8 ohmon 2x25 W leadására képes.

Arcam Solo Mini belső

Kezelőgombjai számára a tetején találtak helyet, ami teljesen jól használható megoldás, ráadásul emiatt elölnézetből kifejezetten szép, egységes lett a készülék kinézete. A kék fénnyel világító pontmátrix kijelző minden lényeges információt közöl, CD-textet is, méghozzá jól olvashatóan, két sorban. Hangerő változtatásakor hatalmas számokkal az aktuális szintet jelzi, készenléti üzemben az időt, kívánságra az aktuális nap nevét is mutatja. Ha már van a fedélzeten óra, kézenfekvő, hogy ébresztési funkciót is tudjon, a gépezet. Az előlap jobbszélén nem csak fejhallgató Jack hüvelyt találunk, közvetlenül mellette elhelyezett ikertestvéréhez MP3 lejátszót, játékkonzolt csatlakoztathatunk, és egy USB aljzat teszi teljessé a kínálatot. Az Apple iPod médialejátszó népszerűsége arra ösztönözte az Arcam fejlesztőit, hogy a Jackdugón továbblépjenek és megalkossanak egy olyan különleges csatlakoztatási lehetőséget, mellyel ezek a kis hordozható kütyük valósággal a Solo részévé válhatnak. Az rLead elnevezésű összetett kábel és az rDock használatával iPod-unkat vezérelhetjük a Solo távirányítójával, a zeneszámok adatai megjelennek az "anyakészülék" kijelzőjén és nem utolsó sorban, magas minőségű, vonalszintű audio kapcsolatot tesz lehetővé. Pluszként USB leágazást is kreáltak az rLead-ra a figyelmes mérnökök, hogy az iPod akkumulátorát, zenehallgatás közben tölteni lehessen.

Arcam Solo Mini rDock

A menüben néhány hangbeállítás alkalmazható, (magas és mély hangszín, balansz, mélykorrekció) mi nem piszkáltuk egyiket sem. A távirányító pontosan annyira egyszerű és könnyen kezelhető eszköz, mint maga a készülék, nem sok gombot helyeztek el rajta, ennek ellenére elég méretes, cserébe jó fogású.

A tesztelés helyszínén és idejében, kompatibilitási okok miatt (a magyarországi műsorszórás DAB+) DAB adást nem sikerült befogni, pedig a vevőegység többször gondosan végigpásztázta az étert. Az analóg adások nem éppen csúcsminőségű, tesztelésre alkalmatlan volta miatt, (pl. alacsony bitrátájú MP3) pár perc után nem erőltettük a rádiózást, inkább konzerv zenei anyagot hallgattuk, ami nem jöhetett volna létre a Solo Minihez kötött Revel Concerta M12 hangdobozpár nélkül.

Arcam Solo Mini hifi rendszer

Hangpróba

A meghallgatáshoz elővettük szokásos repertoárunkat, melyet igyekeztünk úgy összeválogatni, hogy benne mindenféle műfaj képviselve legyen, aztán kezdtük a Solo Mini elé halmozni a lemezeket, a néhányból egy tucat lett, és ha nem kellene holmi cikkírással tölteni az időt, sorra vettük volna a teljes készletet. Szimfonikus zenével indítottunk, audiofil válogatás lemezünkről Strauss Pizzicato Polkája, Vivaldi Négy évszakának, egy részlete, szólalt meg. A színpad szélei messze túlértek a hangdobozokon, a hangszerek pozícióját, elhelyezkedésüket pontosan megrajzolta a Solo Mini. Érzékeltette a zenekar méretét, még kissé a rengeteg hangszer által megmozgatott levegő tömegét is. Itzhak Perlman, akit korunk egyik legnagyobb hegedűművészének tartanak, virtuóz játékkal nyűgözött le minket. A bőgő szekció testes, megfogott basszussal szólt, a lendület és a ritmus magával ragadott mindnyájunkat. Ezután előkerültek rock, pop és más felvételeink, rajta Chicago, Elvis Costello, Foreigner, Genesis, aztán egy kis Spandau Ballet, majd a nagy énekesek, Barry White, Andrea Boccelli, Luciano Pavarotti és mások, akik olyan elképesztő hangulatot teremtettek, hogy a tervezett idő többszörösét töltöttük zenehallgatással. A magastartomány levegőssége, könnyedsége, transzparenciája a legmagasabb kategóriát idézte. A cinek, a magasabb hangfekvésű rézfúvósok, a triangulum és a hozzá hasonló ütőhangszerek elemükben voltak, kiemelkedően tiszta hangzásukkal néha egészen enyhén háttérbe szorították a középtartományt. Az énekesek teljes testi valójukban álltak előttünk, a mikrofonozástól függően közelebb vagy távolabb. Ez nagyon jó!

Arcam Solo Mini hifi rendszer

Azt el kell ismerni, kétszer 25 watt nem házibuli hangosítására való, ám meghitt zenehallgatásra ideális gépezet az Arcam Solo Mini, mely ezzel a produkciójával, nagyobb testvére mellett, stabil helyet szerzett kedvenc készülékeink csapatában.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.