Arcam SA10 integrált sztereó erősítő teszt

2021. január 16., szombat, 21:50

Arcam audio hifi sztereó erősítő hifi erősítő sztereó erősítő Arcam erősítő Arcam hifi hifi teszt erősítő teszt Arcam hifi erősítő Arcam sztereó erősítő hifi erősítő teszt Arcam erősítő teszt

A brit Arcam termékpalettájára tekintve összesen egy sorozatot találunk, ez pedig a HDA. Az FMJ, ami teljesen fémházba öltözött, és innen kapta a nevét is (Full Metal Jacket) megszűnt, így a cég a HDA szériával egységesen szeretné az audiofil igényeket kielégíteni.

Arcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítő kijelzőArcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítő talpArcam SA10 sztereó erősítő hátlapArcam SA10 sztereó erősítő bemenetekArcam SA10 sztereó erősítőArcam SA10 sztereó erősítő CDS50 CD-lejátszóArcam SA10 sztereó erősítő távvezérlőArcam SA10 sztereó erősítő távvezérlőArcam SA10 sztereó erősítő App

Igen, az Arcam most sem adja ennél alább még a belépő modellek esetében sem, ráadásul a termékei idehaza is már közel 30 éve nagy népszerűségnek örvendnek. Szerintünk ennyi bőven elég indok ahhoz, hogy közelebbről megismerjük a cég legolcsóbb integrált sztereó erősítőjét, az SA10 típust.

Arcam SA10 sztereó erősítő

Megújítva a hagyományokat

Az Arcam HDA sorozatában összesen három integrált sztereó erősítőt találunk, és természetesen ezek nem csupán az eltérő teljesítményben különböznek egymástól. Viszont ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk a már említett SA10-nél, ami a legfiligránabb integrált erősítő az Arcam jelenlegi kínálatában. Közel 10 kg-os tömege és friss külseje pedig mindenképpen bizalomra okod adhat. Az előd A19 szép karriert futott be az elmúlt évek során, így örömmel jelenthetjük, hogy annak a továbbfejlesztett változatát sikerült most megismernünk.

Arcam SA10 sztereó erősítő kijelző

A készülék frontoldalát alaposan átrendezték, igaz az alap elgondolás maradt, de szerintünk sokkal tetszetősebbé vált, vagy egyszerűen mondhatjuk azt, hogy haladt a korral. A precíz hangerőtárcsa bal oldalra került, a kétsoros kijelző pedig kékké avanzsálódott a cégnél hagyományosnak tekinthető zöld helyett, ami ízlés dolga, nekünk így sokkal jobban tetszik. Továbbá elhagyták a kör alakú bemenetválasztó nyomógombokat, főkapcsolóból pedig végre egy nagyobbat kapunk, ami színben megegyezik a hangerő tárcsáéval.

Arcam SA10 sztereó erősítő

Az előlapon ezek mellett még két csatlakozót találunk, egyikük egy 3,5 mm-es fejhallgató Jack, a másik pedig egy AUX. Az SA10 teljesen fémbe öltözött, a megmunkálás és kivitelezés precíz és gondos, és még végigsimítani is kellemes érzés. Ujjaink csupán az oldalsó csavarokban akadhatnak meg, és a tetőlapon lévő szellőzőnyílásokon, amelyekre viszont szükség van, mert ugyan az erősítő teljesítménye csatornánként nem nagy, 50 W, viszont AB osztályban működik, így a szellőzés és a hűtés mindenképpen indokolt.

Arcam SA10 sztereó erősítő

Hátul kettő digitális koaxiális és egy optikai bemenetet találunk, ezek a készülék 32 bites Sabre ESS9016K2M DAC-jához tartoznak. A négy vonalszintű bemenet közül az egyik földeléssel is ellátott phono fokozat, társaságukban pedig pre out kimenetet is találunk, ha végfokot szeretnénk illeszteni a készülékhez.

Arcam SA10 sztereó erősítő bemenetek

Az Arcam SA10 hálózati és otthoni automatizálási vezérlési lehetőségeket kínál az Ethernet és RS232 portokon keresztül, az USB pedig az elérhető frissítések rátöltésére szolgál. A hálózati kábel cserélhető, a hangsugárzó csatlakozók természetesen banándugók fogadására alkalmasak és aranyozottak, de teflon vagy műanyag védelmet nem kaptak.

Arcam SA10 sztereó erősítő távvezérlő

A kellemes megjelenésű és könnyen kezelhető távirányító segítségével menübeállítások teljes sora érhető el, beleértve az energiatakarékossági lehetőségeket, az AV üzemmód kalibrálását, valamint a kijelző és a fejhallgató kimenet szintjének állítását. Az SA10-et egyébként az Arcam Control applikációval is vezérelhetjük, amit a hivatalos weboldalakról tölthetünk le a telefonunkra. A készülék stabilitását négy darab vaskos műanyag láb biztosítja, az első kettő között a tetőlapihoz hasonló szellőzőnyílásokat helyeztek el, biztos, ami biztos alapon.

Arcam SA10 sztereó erősítő talp

Kiegyensúlyozottság, stabilitás, zeneiség, megbízhatóság

Az Arcam legkisebb sztereó erősítőjét volt szerencsénk meghallgatni JBL Synthesis HDI-1600 állványos hangdobozokkal, a KEF vadonatúj LS50 Meta hangsugárzójával, de nem maradt ki Focal hangfalunk sem. Az összekötést QED és Nordost kábelek biztosították, a jelforrás pedig Arcam CDS50 valamint saját csöves kimenetű CD-játszónk volt.

Arcam SA10 sztereó erősítő CDS50 CD-lejátszó

Aki ismeri a brit cég elektronikáit, az tudhatja, hogy nagyon humánusan közelítenek a zene prezentációjához. Kellően részletesek, energikusak, teltek, pontosak és adnak egy bizonyos analógos, meleg érzetet a hallgatónak. Az izgalom sem hiányzik belőlük, de elsősorban a hosszútávú napi használatra lettek tervezve. Tehát tudnak nagyot mutatni, ha a kedvünk, vagy a felvétel megkívánja, de elsősorban abban méltó társunk, hogy eltöltsünk vele egy délutánt. Az SA10 integrált sztereó erősítő csatornánkénti 50 wattja nem is feltétlenül arra szolgál, hogy megizzassza a társait, minket pedig adrenalinlökettel taglózzon le, egyszerűen csak zenélni akar, azt viszont teljes odaadással teszi. A teljesítménye bőven elég volt ahhoz, hogy az említett hangsugárzók bármelyikét könnyedén meghajtsa, egyedül talán a JBL indokolt volna valamivel nagyobb támogatást, hiszen 85 dB érzékenysége előszeretettel szippantja be a wattokat. Kellemesen muzsikáltak együtt, de azt észleltük, hogy a hangsugárzó meghálálna még némi plusz erőt. Mivel párosuk elég szoros egységet alkotott így is, ezáltal könnyen megszerethető volt a közös játékuk, könnyen meglehet, hogy valamelyik nagyobb Arcam modell az, ami a HDI-1600-ból ki tudja hozni a legtöbbet, ami viszont így sem volt kevés.

Arcam SA10 sztereó erősítő hátlap

A Focal kissé technicista hozzáállásán viszont pont tudott egy kicsit faragni, ráadásul úgy, hogy a részletek nem vesztek el, csak sokkal barátságosabbá tette a hangsugárzót. A súlyából ugyan veszített egy kicsit az előadás, a zeneiségből és a ritmikából viszont nem, így általuk is egy olyan párost sikerült összeállítanunk, amit szerintünk bárki szívesen fogadna az otthonában. A legegységesebb hangzást talán a KEF társaságában kaptuk, pedig ez a modell sem a magas érzékenységéről híres, viszont halkan is domináns és hatalmas térrel rendelkezik. Igényli az izmosabb erősítőt maga mellé, de úgy látszik, az SA10 teljesítménye pont elég volt neki. Együtt hoztak egy valamilyen szinten jellegzetes brit hangzást, ami nem tévesztendő össze az évtizedekkel korábban annyira jellegzetes kissé kopogó és száraz előadással. Ennek pedig a lényege az, hogy kellő odaadással zenélnek, a részletek kitárulkoznak, de nem égnek be a hallójáratunkba, minket pedig egy komfortzónába helyez, amit bizony szeretünk nagyon sokáig élvezni. Ez még nem a szembecsukós kategória ugyan, inkább a bólogatós, mert bele tudtunk feledkezni a zenehallgatásba, és az elégedettség némi mosolyt is csalt az arcunkra.

Arcam SA10 sztereó erősítő

Az Arcam SA10 alapvetően hozta az elvárt hangzást, amit még plusz frissességgel is megspékelt, ezáltal gördülékeny és nagyon barátságos a karaktere. Halkan éreztünk ugyan némi könnyedséget, de már szobahangerőn is teljes élvezeti értéket képviselt, tehát ebben az esetben az 50 W nem tekinthető kevésnek, ráadásul a készüléket sem kell teljesen leterhelnünk így, hiszen kényelmesen ki tudja szolgálni az igényeinket. A mélytartományban érezhető volt némi puhaság, de még így is megfelelően pontos és határozott maradt, a magastartomány pedig eleinte kevésnek tűt, de az erősítő egyszerűen csak betartotta a felvételen található arányokat. A legkiforrottabb a középtartomány, ami tényleg példaértékű a kategóriájában, és a már említett hosszútávú zenehallgatásban neki van a legfontosabb szerepe.

Arcam SA10 sztereó erősítő App

Természetesen most is különböző minőségű és stílusú felvételek kerültek elő, így hallgattunk Eric Claptont, Dire Straits-et, Tori Amos-t, könnyedén szórakoztunk a Moloko és a Queen segítségével, de Petrucciani zongorajátéka, vagy a Négy Évszak 32 bites változata is terítékre került. Az Arcam pedig nem válogatott. El tudott minket buliba is csábítani, ahol a dinamika és a tempó teljesen megfelelő volt, bluesnál vagy rocknál hozta a feelinget, komolyabb területeken pedig kisimult a homloka, és máris komolyabban vette a munkáját, így be tudott minket vezetni a rejtett értékekbe is. Az SA10 kezelése tulajdonképpen gyerekjáték, a hangereje finoman adagolható, a kijelzője egészen távolról is jól kiolvasható és informatív, a felszereltsége nagyon jó, és még kikapcsolt állapotban is egyszerűen kellemes érzés tölt el, ha csak ránézünk. Nem igazán tudjuk, hogy mit lehetne még adni ennyi pénzért?

Arcam SA10 sztereó erősítő

Semmi flanc, egyszerűen csak egy nagyon jó erősítő

Az Arcam SA10 a cég legkisebb integrált sztereó erősítője, áráért cserébe pedig - amit illik megjegyezni, hogy most ráadásul akciósan kapható - tulajdonképpen mindent nyújt, amit csak elvárhatunk. Az AB osztályú erősítő 50 wattos teljesítménye nem csak hétköznapi használatra elég, a karaktere barátságos, de kellően részletes és izgalmas, a felszereltsége és megépítettsége remek, a külseje pedig Arcamos, de teljesen felfrissült és időtállónak mutatkozik. Talán egy aptX Bluetooth vevő még elfért volna benne, vagy az USB is fogadhatna külső tárolóeszközt, de akkor a nagyobb modellek mit nyújthatnának a plusz teljesítményen kívül? Remek darab, mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.