Arcam irDAC teszt

DAC-svédasztal, angol recept alapján

2014. július 15., kedd, 13:00

Arcam audio hifi DAC irDAC DA konverter USB DAC hifi DAC Arcam DAC Arcam irDAC DAC teszt hifi teszt DA konverter teszt USB DAC teszt

Miközben a mai belépőszintű CD-játszók kivitele vegyes véleményeket szül, a mobileszköz piac soha nem látott eladási mutatókat produkál, a televíziók pedig már beszéddel is vezérelhetőek, a hangminőség gyakran elvész az egyéb jellemzők között. Tegyük fel, hogy otthon elérhető szórakoztató elektronikai eszközeink mindegyikét ráköthetnénk egyetlen kisméretű dobozra, amely felturbózza a hangjukat, a mobiltelefonét, a televízióét, és még a régi, akár 20 éves CD-játszóét is. Az irDAC voltaképpen erre képes.

Arcam irDACArcam irDACArcam irDACArcam irDACArcam irDAC hátlapArcam irDACArcam irDACArcam irDAC távvezérlőArcam irDACArcam irDACArcam irDAC

Igen, egy újabb D/A konverter, ami látszólag ?csak? D/A konverterként használható, de kíváncsian vettük kézbe, mert ezúttal olyan nagy múltú cég terméke került hozzánk, amely a brit hifimárkák között is előkelő helyen szerepel. Az Arcam nem ma, és nem is tegnap kezdte az ipart, és láthatóan igyekeznek a tőlük telhető módon követni az átalakuló hifivilág trendjeit. Az irDAC naprakész megoldásnak tűnik, már csak azért is, mert méretben alig nagyobb egy külső merevlemeznél.

Kivitel

Tesztalanyunkat otthoni felhasználásra szánták, ezért nem meglepő, hogy a kis méret mellé külső tápegység és viszonylag nagy súly társul. Előbbi, minőségben bármelyik hagyományos telefontöltővel felvehetné a versenyt, az irDAC háza viszont kétségkívül igényes, divatosan lekerekített oldalélekkel. A matt fekete felület nem olyan kényes az ujjlenyomatokra, emellett a forrásjelző LED-ek és a bekapcsoló gomb is szabályos, szimmetrikus elrendezésű.

Arcam irDAC

Az irDAC-nak nincsenek talpai, hanem egy nagy gumírozott lemezen áll, ami nagyon jó csúszásgátló. A termék dizájnját és anyagminőségét illetően rossz szavunk nem lehet, bár az alaptartozék műanyag távvezérlő valahogy nem illik az összképbe, pedig ergonómiája egész jónak mondható.

Arcam irDAC távvezérlő

Jóleső figyelmesség a gyártó részéről, hogy tettek a dobozba 1-1 db koax, optikai és analóg sztereó RCA kábelt. Ezekkel máris működésre bírhatjuk az irDAC-ot, de ha komoly rendszert birtoklunk, akkor minimum az analóg zsinórt érdemes mielőbb egy komolyabb verzióra cserélni.

Lesz mit rákötni...

Az irDAC hátlapján szép csatlakozósort találunk. Egyrészről ráköthetünk PC-t és MAC-et USB-kábellel, így az Arcam kis fekete doboza lesz a számítógépünk külső hangkártyája. Fontos, hogy az aljzat melletti kétállású kapcsolót ?Class II?-re állítsuk, így lesz lehetőség 192 kHz/24 bites anyagok dekódolására.

Arcam irDAC hátlap

Azt sem árt tudni, hogy számítógépes összekötés előtt le kell tölteni, majd telepíteni egy ingyenes drivert a gyártó honlapjáról, máskülönben USB módban nem fog szólni az eszköz. Visszatérve a hátlapra, rendelkezésre áll még egy USB A aljzat is, amely örvendetes módon nem csak mobileszközök töltésére szolgál. Ha rendelkezünk iPhone/iPhone vagy iPad készülékkel, az irDAC ezek jelét is képes fogadni, így ő végzi el a munka jelentős részét, a telefonunk csak háttértárnak kell. Továbbá két optikai és két koaxiális digitális aljzatot is kapunk, amelyekre még további négy eszköz köthető rá (pl. DVD/BD-játszó, játékkonzol, set top box, médialejátszó stb). Ezek alkalmazásával elméletben egy régi, egyszerű CD-lejátszóval is előcsalhatunk audiofil hangot. Kimenetként rendelkezésre áll egy analóg sztereó RCA és egy koaxiális kimenet, utóbbival akár tovább is fűzhetjük a hangjelet. Az RCA csatlakozók bevonata kivétel nélkül aranyozott. Végezetül egy kis hab a tortára: az irDAC-ból létezik egy AirPlay-jel felszerelt változat is, airDAC néven, mely a sima irDAC-kal azonos áron vásárolható meg az itthoni forgalmazótól.

Üzemben, hallgatva

Az irDAC pillanatok alatt üzemképes állapotba kerül, szinte azonnal megszólal az általa fogadott hanginformáció. Kezelhetőségét illetően semmilyen problémába nem ütköztünk, a PC-re telepítéstől eltekintve nem igényel komoly műszaki ismereteket, csak bekapcsoljuk, kiválasztjuk rajta a szükséges bemenetet, és kész. Tesztelésünk során az Arcam fekete dobozát jelentős mennyiségű fejhallgatóval, erősítővel és hangfallal kipróbáltuk, melyeket ezúttal nem sorolunk fel, inkább az irDAC hangjáról kialakult véleményt közöljük.

Arcam irDAC

Az irDAC pozitív hatását vájtfülűek azonnal érzékelhetik, de néhány oda-vissza kötés után laikus felhasználók is rájöhetnek képességeire. Különösen 44,1 kHz/16 bitnél magasabb mintavételezésen számíthatunk drasztikus minőségjavulásra. Stílusa azonnal megkedvelhető, a temérdek részletet nem digitális ridegséggel, hanem könnyed zeneiséggel illusztrálja, ami önmagában a hosszú hallgathatóság mellett szól. Rendszerünk alapvető karakterét a hangfal-erősítő párosa bélyegzi meg, de a részletek elosztásáért, a dinamikus effekteken belüli árnyalatokért és a mélyebb térhatásért a jó DAC felel. Egészen különös élmény volt az iPod fülhallgató kimenetéről és az irDAC USB bemenetéről érkező jelet visszahallgatni, ugyanaz a zeneszám utóbbi esetén elmélyül. Csak példának okáért, két dobverés közé beiktatott tapsolást alig vesszük észre az iPod fülhallgató kimenetén, míg az irDAC azt a rövid tapsot is képes kiemelni, közelebb hozni a hallgatóhoz.

Tehát az, hogy ettől az egy terméktől audiofil jelleget ölt-e a rendszerünk, nagyban függ meglévő komponenseink alapvető képességétől. Ha eddig rendelkeztünk mondjuk egy pár remek minőségű hangfallal és egy jó sztereó erősítővel, de csak internet-rádiózásra használjuk őket, akkor nincs miről beszélni. Ha viszont fogjuk kedvenc nagyfelbontású zenegyűjteményünket, és akár számítógépről lejátszva, akár a padláson porosodó CD-játszónkba tesszük őket, oda már van értelme beiktatni az irDAC-ot, mert hirtelen teljesen új oldalról ismerhetjük meg a hangrendszerünket.

Végszó

Az Arcam irDAC-ot két okból kedveltük meg: sok eszköz ráköthető, és nagyon jó érzés hallgatni. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik már rendelkeznek otthon fél tucat, akár őskövületnek számító hifi/házimozi komponenssel, lejátszóval, de szükségük van egy megfizethető eszközre, amelynek közbeiktatásával mindegyik digitális jelforrás hangja gyökeresen megváltozik pozitív irányba. Ha ugyanezen az áron (~140 000 Ft) rendelkezne fejhallgató kimenettel, alaposan megrettentené a vetélytársakat, persze alapvető rendeltetése, és amire képes, így is kiváló, nekünk nagyon tetszett.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.