Wilson Six álló hangfal teszt

2020. április 22., szerda, 05:10

Wilson audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Wilson hangfal olcsó hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt olcsó hangfal teszt Wilson hangfal teszt

A Horn Distribution jóvoltából megszületett Wilson nevű hangfalgyártó cég termékei közül az elmúlt években szerencsére sikerült megismerkednünk néhánnyal, eredményük révén pedig kézenfekvő volt, hogy a most debütáló Six sorozatot, pontosabban típust se hagyjuk ki.

Wilson Six hangfalWilson Six hangfalWilson Six hangfal hangszóróWilson Six hangfal középsugárzóWilson Six hangfal magassugárzóWilson Six hangfal magassugárzóWilson Six hangfal magassugárzóWilson Six hangfal középsugárzóWilson Six hangfalWilson Six hangfal hátlapWilson Six hangfal csatlakozóWilson Six hangfal keresztváltóWilson Six hangfal keresztváltóWilson Six hangfalWilson Six hangfal talpWilson Six hangfal

A gyártó e szerényen árazott termékét úgymond univerzális hangsugárzónak kínálja azok számára, akik szeretnek sztereóban zenét hallgatni, vagy házimozi frontsugárzót keresnek, de szimplán a televízió hangjának terjedelme és minősége is növelhető általa. Mi elsősorban az elsőre fektetjük a hangsúlyt, így hifi láncba illesztettük, tapasztalatainkat ezen a téren szereztük, hiszen szerintünk már első ránézésre is elsősorban erre a szerepre hivatott.

Wilson Six hangfal hangszóró

A Wilson Six egy átlagos méretű álló hangfal, amit a 195x1000x306 mm-es méretek, valamint a darabonkénti bő 12 kg-os súly is alátámaszt, az egészet pedig négy darab lekerekített talp tartja.

Wilson Six hangfal középsugárzó

Speciális, préselt szerkezetű, papírból készült membránokat alkalmaztak a Six-nél, melyekkel gyakran drágább hangsugárzókban is lehet találkozni. Hatalmas előnye ennek a bevált hangszóró konstrukciónak, hogy nagy a szilárdsága, a súlya viszont kicsi.

Wilson Six hangfal magassugárzó

A membránoknál gumi felfüggesztéseket használtak, amelyek nagy, dinamikus basszust és teljesítmény tűrést tesznek lehetővé. A magassugárzók meghajtó rendszerének magjába neodímium mágneseket építettek be, a nem kívánt hőmérséklet emelkedés elleni védelem érdekében pedig alumínium tekercseket alkalmaztak. A Wilson Six-en a basszreflex port elől kapott helyet, ami lehetővé teszi az elhelyezésének nagyobb szabadságát.

Wilson Six hangfal magassugárzó

A reflexcső pereme lekerekített, mögötte pedig láthatjuk a tömítőanyagot, aminek mindig is jelentős szerepe van abban, hogy a konstrukció ne zengjen, tehát stabil mélyhangokat hallhassunk. A csatlakozók hátul lent találhatók, normál kivitelűek és aranyozottak, a szorítófejek pedig ferdén felfelé néznek, hogy könnyebb legyen a banándugók beillesztése.

Wilson Six hangfal csatlakozó

A frontoldal megjelenését kiemelik a hangszórókat körülvevő ezüstszínű gyűrűk, valamint az oldalakon végigfutó, jellegzetesen letört élek, mindehhez jönnek még a csavarok, amiket mostanában divatos elrejteni, itt viszont nem történt meg. Egyáltalán nem baj ez, abszolút illik a membránok alumínium színéhez.

Wilson Six hangfal középsugárzó

A Wilson Six előlapja speciális, akusztikusan semleges, textilanyaggal bevont műanyagból készült. A klasszikus fekete borításúnak mindegyik oldala azonos színű, míg a világos tölgy fóliázású változatok előlapjainak színe világosszürke. A hangszórórács elég sűrű és stabil darab, és összesen hat helyen, stabilan rögzíthető az előlaphoz.

Wilson Six hangfal keresztváltó

A Six frekvencia-átvitelét 45 Hz-20 kHz közöttinek adta meg gyártója, az érzékenysége 90 dB, az impedanciája pedig 8 Ohm. Magassugárzóból egy darab 25 mm-es textil dóm került bele, alatta van a kettő darab 165 mm-es mélyközépsugárzó, majd a már említett reflexnyílás zárja a sort. Összességében, ránézésre egy olyan hangdobozt kapunk, ami egyszerre retro egy kicsit, ugyanakkor divatos, tehát valószínű, hogy kiállja az idő próbáját. Nincs is más hátra, mint a hangminőségének megismerése, hiszen elsősorban hangsugárzót szeretnének a vásárlók, nem csupán szobadíszt.

Wilson Six hangfal keresztváltó

Meghallgatás

A Wilson Six hosszas bejáratást követően nagy teljesítményű elő-végfok párosunkhoz és csöves kimenetű CD-játszónkhoz kötöttük, kábelek terén pedig többet is (QED, Neotech, Triangle, Ortofon) kipróbáltunk.

Wilson Six hangfal

Annie Lennox - Diva albumával nyitottunk, ahol a Wilson Six már az első hangoknál bemutatta, hogy egyik tartományban sem szenved hiányt. A basszus mély és öblös volt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy hosszabban hallatszottak, mint a felvételen. A hangsugárzó nem feltétlenül a pontosságra törekedett, hanem a 3D-s megformálásra, ami egy picit távol áll ugyan a valóságtól, de abszolút szórakoztató és látványos. Az énekesnő hangja viszont mindvégig érthető és tiszta maradt, és ennél a zenénél bizony ez a lényeg.

Wilson Six hangfal talp

David Bowie-tól ezúttal a Blackstar-t nem kockáztattuk meg, maradtunk inkább a jó öreg Sound and Vision-nél, ami azért szintén nem csak egy ujjgyakorlat. Laza, de megfogott tempót diktált a Wilson Six, megtartotta a dal kissé felületes, de igényes jellegét, és még a keverési hiányosságok sem voltak zavaróak. A lüktetés és ritmus végig megmaradt, mi pedig szórakoztunk egy jót. Ebben az esetben lényegében csak ez számít.

Wilson Six hangfal hátlap

George Michael felvételén sem tudtunk az énekbe belekötni, itt is csupán a mélyszekció dorombolása vált enyhén túlzóvá, pedig a hátsó falaktól volt legalább egyméternyi távolság. A közepek tisztasága ebben a kategóriában tökéletesen rendben volt, ahogyan a magashangokat is csak méltatni lehet. A zenészek csapatként működtek együtt, csak a megszokottnál közelebb tették a széküket egymáshoz, némi levegő bizony még elfért volna.

Wilson Six hangfal

A Whiskey in the Jar-t ezúttal a Thin Lizzy, nem pedig a Metallica játszotta, és az eredeti felállásnak a Wilson is jobban örült. Phil Lynott basszusgitárja itt is kicsit túlfolyt, de a zene jellegéhez még passzolt is. A dalszerkezetet így a hangsugárzó nem tépázta meg, maradt a sodró, de kissé felelőtlen előadás, ami ehhez a dalhoz kell. Zsigerből jött a rock, nem pedig producerek kreálták, ez a felállás pedig nagyon is feküdt a Six számára.

Pavarotti Nessun Dorma-ja jött ezután, és kíváncsiak voltunk, hogy mi is a közönség sorsára jutunk-e, tehát néhány könnycsepp legördül majd az arcunkon. A hatás ugyan nem volt ekkora, de a Wilson a zseniális előadással meg tudott birkózni. Termete, hangszórókészlete, és specifikációi adottak hozzá, de mindez bizony nem elég egy ilyen kvalitású előadás méltó prezentációjához. Azt kellett megállapítanunk, hogy a Wilson-nak nincs semmi oka szégyenkeznie, a kategóriájában abszolút helyt állt. A falak közelségét - az oldalsókét is - messze kerüljük el, és akkor nem kényszerítjük feszengésre Pavarotti-t. Néhány sor után Ő is rájött, hogy ez most nem élő koncert, és nem is fészkelődött tovább, hanem magabiztossá vált, a Wilson pedig mindazt átadta, amit egy 130 ezer forintos handobozpárnak illik átadnia. Nem többet, de nem is kevesebbet, és ez szép teljesítmény.

Wilson Six hangfal

A Rush Roll the Bones albumával zártuk a sort, és meglepő módon a Wilson itt érezte magát a legkomfortosabban. A basszusgitár nem szabadult el, a középhangok helye a megszokott volt, és szerencsére az énekes sem karcolta az eget az adottságaival. A progresszív rock lazább korszakának dalszerkezete enyhén precíziós maradt, ami ezzel a stílussal jár, az egyensúly a zenészek között stabil volt, a mélyhangok túlburjánzása nem volt érzékelhető. Talán egy picivel több lendület elfért volna még, de abban az esetben, ahol a dobost a "Professzor" névvel illették, ez az elvárás nem is feltétlenül illő.

Összegzés

A Wilson Six egy olyan álló hangfal, ami 130000, akciósan pedig 100 ezer forintos pár árával a kategóriájának egyik stabil tagja. Nem emelkedik ki tulajdonképpen a többiek közül semmivel, de minden téren hoz egy szintet, ami által jólesik hallgatni vele zenét, a stílusok között pedig nem válogat. Ez pedig nagy szó. A mélyhangok néha ugyan elszabadulnak, ami házimozi frontsugárzójaként jól is jöhet, sztereó zenehallgatásnál viszont néhány esetben, pontosabban hosszútávon okozhat némi zavart. Talán több csillapítóanyaggal lehetett volna a basszust határozottabbá tenni, de valószínű nem akarták. Ahogyan cikkünk elején leírtuk, a Wilson a Six modelt házimozira, televíziók hangosítására, valamint zenehallgatásra ajánlja. Mi ezt a sorrendet a hallottak alapján megfordítjuk. A mélytöbblet ugyan jól jöhet az első kettőnél, viszont korántsem okoz akkora hátrányt, hogy csak azokra a szerepekre kárhoztassuk őket. Mindenkinek bátran ajánljuk, aki ennyi pénzért keres kellemes, de nagyvolumenű hangsugárzót, a hallgatói helység pedig legalább 20 m2, és a bútorzat lehetővé teszi, hogy ne szorítsuk őket sarokba. Azt ugyanis nem fogja szeretni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.