Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal teszt

Zenecsomag franciásan

2022. július 22., péntek, 23:40

Triangle audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal sztereó hangfal aktív hangfal Triangle hangfal hangfal teszt aktív hangfal teszt Triangle hangfal teszt hifi hangfal teszt Triangle aktív hangfal

Egyre több hifi cég lát fantáziát az aktív hangsugárzókban. Olyan gyártók kínálatába is bekerültek erősítővel egybeépített hangfalak, amelyek eddig főleg a passzív kategóriára fókuszáltak. Nem véletlen, hiszen a felhasználóbarát hangrendszerek jövőképe gombokkal teletömött fém készüléktornyokat nem tartalmaz. Jól átgondolt aktív hangfallal sok átlagember számára kifogástalan otthoni szórakoztató központ teremthető. Vajon a Triangle Borea BR03 BT alkalmas erre?

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfal magassugárzóTriangle Borea BR03 BT aktív hangfal középsugárzóTriangle Borea BR03 BT aktív hangfal hangszórókTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfal hátlapTriangle Borea BR03 BT aktív hangfal hátlapTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfal tartozékokTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfalTriangle Borea BR03 BT aktív hangfal

Aktív hangfalaké a jövő

Látványosan hízik a vezetékes, vagy vezeték nélküli aktív hangfalak tábora. Ennek fő oka, hogy a jól megtervezett aktív hangfalat egyszerűbb megvásárolni és használni, mint a hagyományos hifi rendszereket. Nem kell a vásárlónak külön erősítő és DAC keresgéléssel foglalkoznia. Minden (vagy szinte minden) fontosabb funkció már eleve részét képezi a kiszemelt hangfalpárnak. Ez még nem jelenti a passzív hangfalak és konvencionális erősítők halálát. Viszont a vásárlók jelentős része minimalista eszköztárra vágyik. Szinte minden iparág a letisztultságra törekszik, mert az utal korszerűségre.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

A francia Triangle már több, mint negyven éve készít hangsugárzókat otthoni sztereó és házimozi célra. Magas hanghűségre szánt hifi és audiofil szériáikkal párhuzamosan nemrég új kategóriát nyitottak wireless speakers, azaz vezeték nélküli hangfalak néven. Utóbbi (legalábbis e sorok írásakor) nem teljesen kábelmentes hangrendszereket tartalmaz, mert mindegyiknek szüksége van elektromos hálózatra, vagyis áramra. Vezeték nélküliek olyan értelemben, hogy Bluetooth-t (vagy az AIO esetében WiFi-t is) tartalmaznak. A Borea Active termékcsalád kifejezetten friss, néhány hónapja mutatták be. A Triangle Borea BR03 BT annyiban számít vezeték nélkülinek, hogy bemenetei között Bluetooth is található.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal hátlap

Lényegre törő tudástár

A Triangle Borea BR03 BT komplett hifi rendszer tudását sűríti egyetlen hangfalpárba. Tudatosan úgy állították össze szolgáltatásait, hogy napjaink átlagfelhasználójának eleget tegyen. Többségében digitális bemeneteket tartalmaz (Bluetooth aptX HD, optikai, koaxiális). De került rá egy analóg 3,5 mm-es Jack és RCA bemenet is. Utóbbi átkapcsolható phono üzemmódba, így analóg lemezjátszó is illeszthető a BR03 BT-hez. Állványos méretű hangfalpár, ami elhelyezhetőség szempontjából kétségtelenül előnyös. Akinek bármilyen okból kevés lenne a basszusa, az később bármikor társíthat hozzá aktív mélysugárzót is, mert erre a célra szolgáló kimenetet is helyeztek rá.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal középsugárzó

A hangfalpárt 2 db 60 wattos D osztályú erősítő hajtja. Egy 16,5 cm-es mélyközépsugárzó és egy 2,5 cm-es EFS dóm magassugárzó szólaltatja meg a hangokat. A dobozokon kettős hátsó basszreflex nyílások találhatók. A hangfalak darabja 20x36x31,5 cm, így űrtartalmuk kicsit nagyobb a tipikus európai állványos hangsugárzókhoz képest. A nagyobb doboz erősebb terhelhetőséget sugall, amit megerősít gyártója közleménye is. A BR03 BT megfelelő elhelyezéssel és akusztikával akár 40 négyzetméteres helyiségeket is betölthet a hangjával.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

A szolgáltatások közül két apróságot lehet szubjektíven kifogásolni. Az egyik, hogy nincsen HDMI ARC bemenet. A másik, hogy passzív keresztváltóval üzemelnek a hangfalak, amit ilyen kategóriánál talán illőbb volna aktívval helyettesíteni. A Triangle BR03 BT e sorok írásakor, sztereó szettben 220 000 forintért kapható.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

Küllem

A franciák fokozott figyelmet szenteltek a megjelenésre, ami említést érdemel. Sok cég általában megáll az alapnak számító fekete és fehér színopciók mellett. Tőlük eltérően a Triangle BR összesen öt különböző színkombináció valamelyikében kérhető. Ezek név szerint:

- Fekete kőris (fekete előlap)

- Világos tölgy (törtfehér előlap)

- Világos tölgy (kék előlap)

- Tölgy (zöld előlap)

- Krém (krém előlap)

Mindegyik színvilágot különösen jó érzékkel találták el. Meglepő, hogy egy jól megválasztott színpárosítás milyen hatékonyan feldobhatja egy szögletes doboz megjelenését. A nálunk vendégeskedő világos tölgy (törtfehér előlappal) kiadás szemből és oldalról is kellemes, bútorszerű látványt nyújt. A dobozon lévő famintás fólia, ami csak közelről (vagy bútorszakértői sasszemmel) nézve vehető észre. A membrán minden esetben fehér, fekete porsapkával és gumiperemmel, a dóm magassugárzó is fekete. Ezek együttese kontrasztos, szinte játékos megjelenést kölcsönöz.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

A tartozékok részét képezi mágneses előlap, infravörös távvezérlő és 3 méter (fehér) forrasztott végű, OFC réz vezetős hangfalkábel. A bal hangfalat kell csak elektromos hálózathoz csatlakoztatni, abban található a komplett elektronika. Fentebb említett bemeneteit és kimeneteit logikus jelölésekkel látták el, így viszonylag gyorsan és könnyen beüzemelhető.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal tartozékok

Használat közben

Az elektronikát tartalmazó (bal) hangfalon egyetlen LED, különböző színekkel jezi az aktuális forrást és a készenléti módot. Bluetooth kereséskor szaggatottan, kék színnel világít, onnan (és egy sípszóból) tudtuk, hogy készen áll a párosításra. A LED kissé erős fényűnek bizonyult, különösen félhomályban vagy elsötétített szobában, ha televízió mellé helyeztük a hangfalakat. Szerencsére ki lehetett kapcsolni úgy, hogy csak akkor világítson, amikor parancsot kap a távvezérlőtől.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal magassugárzó

A fekete műanyag távvezérlő megjelenése elmarad a BR03 BT eleganciájától, viszont jó fogású, könnyen kitapintható gombokkal. Kifejezetten erős hatóköre volt a távvezérlőnek, nem kellett feltétlenül a hangfalak felé fordítani ahhoz, hogy halkítsunk a zenén, vagy forrást válasszunk. Utóbbi néha kicsit macerás volt, mert ha bemenetet akartunk változtatni, akkor a BR03 BT végig lépkedett mindegyiken egy bizonyos sorrend alapján. Mindezt megkönnyítették volna dedikált bemenetválasztó gombok a távvezérlőn.

A hangfalpár használata, vezérlése gyorsan és gördülékenyen történt, de első alkalommal meglepően tolakodó és kemény hangon szólalt meg. Hamar kiderült, hogy azért, mert áramtalanítás esetén az elektronika automatikusan engedélyezte a loudness üzemmódot. Logikusabb lett volna, ha "gyárilag" kikapcsolt loudness funkcióval bocsátják útjukra a hangfalakat. Vagy lehet, hogy a többség inkább a loudness-es hangzást szereti?

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

A hangfalakat Loewe bild i.55 dr+ OLED tévé két oldalán helyeztük el, 20 négyzetméteres szobában. Látvány és használat alapján is úgy tűnt, hogy kétszer ekkora helyiséget is vígan betöltöttek volna. Érezhető volt az óriási erőtartalék, papíron nem tűnik soknak 2x60 W, de a hangfalakat többnyire csak valós terhelhetőségük töredékén, 30-40 % jelszinttel hajtottuk. Kíváncsiságból néha feljebb emeltük a hangnyomásszintet. Akkor mindig kiderült, hogy a 16,5 cm-es mélyközépsugárzók sokkal több levegőt képesek megmozgatni. Főleg 30 négyzetméteres, vagy akár nagyobb terekben teljesedhet ki a Borea BR03 BT.

Kiegészítés: a televízión kívül egy Reavon Blu-ray lejátszó is bekerült forráseszköznek. Minden készülék IsoTek EVO3 Sirius tápelosztóról kapta az áramot. A hangfalpárt és a lejátszót is IsoTek EVO3 Premier tápkábellel csatlakoztattuk az elosztóhoz.

Hangminőség

A Triangle Borea BR03 BT eleven és határozott karakterű hangsugárzó benyomását adta. Terhelhetősége bőségesen elég volt, a teszthez használt szobában nem keltette gyengeség vagy erőlködés látszatát egy pillanatra sem. Zenék és filmek lejátszásakor gazdag részletességgel szólalt meg. Térábrázolása logikusan nem volt annyira kidolgozott, mint drágább vetélytársainak. A sztereó tér középpontja elnagyolt volt, elkülönülő érzet nélkül. Sokszor egy összefüggő sávban helyezkedtek el azok a hangok is, amelyek más, magasabb kategóriát képviselő hangfalpárok esetén középre, a két hangfal közti pontra álltak volna. Utóbbitól függetlenül nagy szórást kaptunk, ami azt jelenti, hogy a hangmező függőleges és vízszintes mérete óriási volt. Részben ezért sejtettük, hogy a Triangle kétszer nagyobb szobában is magabiztosan szerepelt volna.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

A Borea BR 03 BT friss és bátor karakterrel jelenítette meg a teszthez használt zeneszámokat. Ettől izgalom és energia itatta át a kevésbé profin kevert darabokat is. Viszont a komplex szimfonikus zenei számokkal, amelyek sok magas frekvenciás részletet tartalmaztak, nem tudott olyan lazasággal és természetességgel szólni, mint a szigorúbb követelményekre hangolt vetélytársak.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

Yuja Wang zongoraművésznő egyik előadását hallgatva (Piano Concerto in G major, M. 83- III. Presto) betekintést nyertünk a műbe, köszönhetően a részletes dinamikának és határozott energia megjelenítésnek. A hangmező inkább felénk tódult, a magashangok kicsit direkt módon egészítették ki a zenét, amitől a hangfal olykor túlmagyarázta kifejezni valóját. A Borea BR03 BT-nek nem volt erőssége a sűrű textúrájú klasszikus zene, de hozzá kell tenni, hogy beépített DAC-ja sem biztosított ahhoz elég transzparenciát. Ha ugyanazt a zenét analóg RCA bemenetről hallgattuk, szélesebb és magasabb teret kaptunk és a mélyhang is kevésbé kopogott úgy, mint koaxiális bemenetről. Tehát a hallgatót érhetik kellemes meglepetések, amennyiben igényes analóg jelet biztosít a Triangle számára.

Éneket tartalmazó zenéknél (pl. Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas vagy Cassandra Wilson - Red Guitar) érezhető volt egy kis túlélezettség az énekhangon, de a magashangszín szabályzó gombokkal egy-két nyomásra megszűnt. A BR03 BT középpontja nemcsak nagyzenekari műveknél volt határozatlan, hanem kisebb stúdiókban kevert daraboknál is. Inkább a középső és magashangok irányával játszott, egy mező formájában adta vissza a zenét, kevésbé fókuszálva a térmélységre és az apróbb magas frekvenciás "levegős" árnyalatokra. Emiatt a rendszeres koncertlátogató vájtfülűeknek okozhat némi hiányérzetet.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal középsugárzó

Viszont dicséretet érdemelt az ütős hangszerek spontán érzete, megfogott jellege. A hangfal összességében kombinálta a könnyedséget, közvetlenséget és nyersességet. Utóbbi nem feltétlenül a frekvenciákra, hanem a hangmező kezelésére volt értendő. Filmek nézésekor és zenehallgatás során is gyakran meglepődtünk azon, hogy milyen intenzíven leugrottak az emberi dialógusok, énekhangok a hangszórókról, kiröppenve a kanapé irányába.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

Az egyszerűbb összetételű (kevesebb hangszert tartalmazó), vagy könnyedebb (könnyűzenei) darabok esetében kevésbé voltak érzékelhetők a Triangle szubjektív korlátjai. A korábbi zenéktől teljesen eltérő Hedegaard - Ratchets hallgatásakor előnyös volt a tisztaságérzet, mert általa jobban előtörtek az elektronikus hangeffektek. Gazdag felbontású, intenzív basszust kaptunk. Ami komolyzene esetén sántikált, elektronikus alapoknál sokkal előnyösebben mutatkozott meg.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

A Bluetooth jelenléte praktikus volt és erőteljes, dinamikus maradt a zene azon keresztül is. Mint korábban sokszor, most is a részletek gazdagsága látta a vezeték nélküli jelátvitel kárát. Háttérzenei célra, alkalmi bulizáshoz kényelmes a Bluetooth megléte. Baráti összejövetelek során vélhetőleg nem sokan keresgélik a mélyebb zenei részleteket, ezért jó, hogy a Triangle is biztosított vezetéknélküli lehetőséget. Tudni kell helyén kezelni a Bluetooth általi kompromisszumokat és bízni a kábelben, úgy nem éri csalódás a hallgatót.

Triangle Borea BR03 BT aktív hangfal

Végszó

A Triangle Borea BR03 BT eleven, határozott hangja könnyen betölt nagyobb szobákat is. 30-40 négyzetméteren is magabiztosan szerepelhet. Előnyei közé tartozik a céltudatos bemenet választék, remek terhelhetőség és a szemgyönyörködtető színopciók. Szubjektív hátránya, hogy HDMI bemenetet nem tartalmaz és szimfonikus zenével kevésbé tehetséges. Kicsit levegősebb magashangokkal bajnok lehetne a 200 000 forintos, állványra helyezhető, beépített DAC-os aktív hangfalakkal szemben. Így is hordoz egyértelmű értékeket, de fő közönsége inkább átlagfelhasználókból és kevésbé a kompromisszumokat elutasító vájtfülűekből áll.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.