Triangle Borea BR03 állványos hangfal teszt

2020. február 3., hétfő, 14:00

Triangle audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Triangle hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Triangle hangfal teszt

A francia Triangle elérkezettnek látta az időt, hogy a sikeres Borea hangfalcsaládját megújítsa. A közvetlenül a belépő PLAISIR fölött elhelyezkedő, de még bőven megfizethető kategóriába tartozó Borea az ESPRIT EZ sorozatból merít, ezáltal bőven kitolva a határokat. Nyitásnak ismerkedjünk meg a nagyobbik állványos, Borea BR03 típussal.

A Triangle a megújult Borea sorozattal a hifi és házimozi szerelmeseit egyaránt ki akarja szolgálni, hiszen kettő állványos, három álló hangfalat, valamint egy centersugárzót kínál benne. Az áruk pedig 80 ezer forintról indul, ami roppant kedvezőnek mondható főleg akkor, ha értéket kapunk cserébe. A Triangle pedig eddig azt nyújtott, már a korábban megismert Borea állódoboz tesztelése során kiderült. Ahogyan a bevezetőben említettük, a cég az ESPRIT EZ-ből bőven merített annak érdekében, hogy azt a minőséget alacsonyabb áron is nyújthassák, valamint a kategóriát feljebb emeljék.

Triangle Borea BR03 hangfal középsugárzó

A középsugárzó így 100 %-ban természetes cellulózpapírból készült membrános, ami elkerüli a köztes frekvenciák elszíneződését, és még tonalitás és realizmus is társul hozzá. A kúp profilját is teljesen átalakították, ami így nagyobb merevséget és frekvencia-átvitelt nyújt. Az álló hangdobozokban a mély szekció membránjai már üvegszálból készülnek, annak vibrációs jellemzői miatt, valamint a gyors és határozott basszus reprodukálásának érdekében. Tapasztalatainkat ezen a téren remélhetően a közeljövőben meg is tudjuk majd osztani.

Triangle Borea BR03 hangfal magassugárzó

A Triangle mindig is híres volt egyéni kivitelű magassugárzójáról, ebben az esetben sincs ez másképpen. A Borea EFS (Efficient Flow System) technológiájú, aminek alapja a 25 mm-es selyem dóm, aminek elsődleges tulajdonsága a semlegesség. Mögötte neodímium mágnes van, ami kompakt mérete ellenére nagy teljesítményt képes generálni, a hűtőrendszerhez való csatolásával pedig jobb energiakezelést biztosít.

Triangle Borea BR03 hangfal

A mélyhangok kiterjesztéséért szintén egy Triangle védjegy gondoskodik, mégpedig a frontoldali dupla reflexnyílás. Ha a csúcsmodell Magellan esetében ez bevált, akkor valószínű, hogy itt is működni fog. Hátul szimpla csatlakozó áll a rendelkezésünkre, ami a többnyire szokásos műanyag bevonat helyett teljesen fémből készült, így adva egy újabb plusz pontot a Borea-nak az egyéniség terén.

Triangle Borea BR03 hangfal hátlap

A 20 mm-es MDF doboztest jelenleg háromféle kivitelben kapható, melyek közül bármelyikre is essen a választásunk, eleganciát kapunk. A fehér teljesen fehér, ahogyan a fekete teljesen fekete, a dió oldallapok esetében viszont a frontoldal fekete marad. Belül MDF merevítést és EVA hab tömítéseket használtak a megfelelő csillapítás és rezgések elnyelésének érdekében.

Triangle Borea BR03 hangfal

Friss, lendületes megjelenést biztosít a Borea-nak a 160 mm-es, fehér színű mélyközépsugárzó, ami egészen 46 Hz-ig szól, míg a már részletezett, szintén egyedi magassugárzó 22 kHz-ig merészkedik fel. A 7 kg tömegű, nagyon jól kivitelezett hangdoboz névleges impedanciája 8 Ohm, érzékenysége 90 dB, tehát a meghajtásával valószínű, hogy nem lesz probléma. A biztonság kedvéért azért a már megszokott, bő 20 kg-os márvány állványunkra helyeztük őket, az elektronikát pedig nagyteljesítményű elő-végfok, és csöves CD-játszó biztosította. A meghallgatás során a DALI kettes tesztlemeze, David Bowie hattyúdala a Blackstar, valamint Mark Knopfler - Sailing to Philadelphia albumai szerepeltek, a pontot pedig az i-re az újévi koncerttel tettük fel.

Triangle Borea BR03 hangfal

A Triangle Borea BR03 egy tulajdonképpen mindenki számára megfizethető hangdoboz, talán még olcsónak is tekinthető. Azonban, mivel ebben az ársávban is elég nagy a felhozatal, mutatnia kell valamit, amivel meggyőz minket, hogy rá essen a választásunk. A DALI tesztlemez tartalma nagyon változatos, a hangminősége pedig kiváló, nagy előnye mindezek mellett, hogy igazán szélsőséges dolgokat nem tartalmaz. A Triangle elegáns, ugyanakkor divatos megjelenésével valószínű, hogy nem a megrögzött techno vagy metál rajongókat szeretné az ujjai köré csavarni, hanem azokat, akik egy stabil belépőt keresnek a sztereó zenehallgatás világába. A klasszikus gitárt nagyon szépen hozta, a kíséretet pedig gondosan elkülönítette. A két doboz közötti tér, valamint az állványok körül a hangok terjedése nagyon is rendben volt, és még felfelé is jutott bőven a szuflából. Abszolút pozitív a szórakoztatáshoz való hozzáállása, és a mostanában divatossá lett mélyhangokat sem tolja túl, azt vállalja, amit egy 160 mm-es membránnak tudnia kell ebben a kategóriában. A basszus mindenesetre bőven elég, kellően határozott és pontos, és nagy erősítő teljesítmény sem kell ahhoz, hogy életre keljen. Sziporkázást ne várjunk el tőle, inkább egyszerűen csak zenélni akar, megmaradva a komfortzónáján belül. Ez az előadás viszont teljesen egészséges és arányos, ami ebben az ársávban nem feltétlenül várható el. A magashangokat igazán csak méltatni lehet, mindvégig jelen voltak, de nem uralkodtak. Sajátosságuk az, hogy pengeélesek, de nem bántóak, nagyon kellemes karaktert adnak a Borea BR03-nak.

Triangle Borea BR03 hangfal csatlakozó

Bowie neo jazz vehemenciája már feladta számára a leckét, néha érezni lehetett, hogy kapkod a levegő után, nem feltétlenül tudta tartani a tempót. Ez viszont nem a Triangle negatívuma, hanem az album sajátossága. Nehéz, nagyon nehéz a zene, 130 ezer forintért nagy hiba lenne elvárnunk azt, hogy teljesen megbirkózzon az indulatos dobbal, fúvóssal és elhaló énekkel. Próbálkozását azonban díjaznunk kell, ennyi pénzért másnak sem menne jobban, maximum másképpen oldaná meg a feladatot.

Mark Knopfler dalaival sokkal lazábbá vált a Borea BR03, pedig a zenészek itt is igazán bravúrosak, csak a fajsúly csökkent, nem is keveset. Az énekes hangja kicsit megbúvik köztük, de ezáltal a bensőséges előadásra került a hangsúly, ami jót tesz ennek a sokrétű countrys rocknak. Sokszor sziporkáznak az előadók, főleg a gitárosok, a hangszerelés példaértékű, a Triangle pedig mindezek javát át tudta adni.

Ezek után kedvet kaptunk egy kis könnyedebb, elektronikus zenéhez, így került terítékre Robert Miles, George Michael, de még Peter Gabriel Sledgehammere is bekerült a lejátszóba. A Borea BR03 igazán csak az utóbbinál gondolkozott egy kicsit, a dal lüktetését nem tudta teljesen átadni, viszont a megemelt hangerőt szerette, nem esett szét, a zenészeket továbbra is elkülönítette, csak az a bizonyos plusz hiányzott belőle ahhoz, hogy felálljunk a fotelünkből, és akár elkezdjünk táncolni.

Triangle Borea BR03 hangfal magassugárzó

Az újévi koncert a Triangle által kisebb teremben szólalt meg ezúttal, de mivel az egészet arányosan kicsinyítette le, az előadással lényegében nem volt bajunk. Szintén nagy erőpróba egy ilyen árú és méretű doboznak ez az album, de be kell vallanunk, hogy nem hozott magára szégyent. Amikor a hangerőt feljebb emeltük, az ülőpozíciónkat pedig kicsit csökkentettük, teljesen meg voltnk elégedve a hallottakkal.

Triangle Borea BR03 hangfal

A Triangle Borea BR03 egy olyan állványos hangdoboz, ami stílusosan néz ki, nagyon kedvező az ára, hangjával pedig kategóriájának egyik nagyon stabil szereplőjévé vált. Nem mondhatjuk azt, hogy kesztyűs kézzel bántunk vele, hiszen nem egyszer elég nehezen reprodukálható zenékkel etettük, mégsem vérzett el, de komolyabb sérülést sem szenvedett. Azoknak ajánljuk elsősorban, akik 20 m2 alatti szobába keresnek egy olyan állványos hangdobozt, ami a szélsőséges dolgoktól eltekintve mindent szeret, és ezt hallani az előadásán is. A Borea BR03 nagyon lelkes, meleg és szerethető a hangja, az arányokat pedig betartja. Inkább a klasszikus, sztereó zenéket hallgatóknak épült, mintsem a pillanatnyi divat hódolóinak, és ennek csak örülni szabad. A klasszikus értékek ugyanis mindig megmaradnak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.