Technics SB-C700 állványos hangfal teszt

2018. október 15., hétfő, 12:05

Technics audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Technics hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Technics hangfal teszt

A zenehallgatás történetének egyik legnagyobb márkája visszatért és az aktuális trendeknek megfelelve álmodta meg új termékeit, mindezt úgy, hogy a jellegzetes régi vonások megmaradtak. A temérdek friss készülék és hangfal kínálatból első körben egy nagyon jó ár/érték arányú állványos hangsugárzót bízott gondjainkra a hazai forgalmazó, az AV-Land. Vendégünk a futurisztikusan minimál stílusú Premium Class Technics SB-C700 volt, mely a termékpaletta alsó fokát képviseli.

A legendás génállomány

A szemünkben a Technics, a hifi világ Michael Schumachere. Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de legendás teljesítmény áll a háta mögött, és egészen biztos, hogy a Földön mindenki hallotta már a nevét, aki csak egy kicsit is érdeklődik az igényesebb zenehallgatás után, vagy csak volt már életében szórakozóhelyen és látta, hogy a DJ pultján mi villog, vagy forog. Világszerte hatalmas rajongótábora van, de nem is kell messzire menni, hiszen például idehaza, ha a legnagyobb Technics rajongói Facebook oldalt nézegetjük, igazi fanatikus gyűjtők és rajongók cserélnek eszmét, és persze készülékeket is, akiknél egyszerűen nem is létezhet más márka a gépparkban.

A Matsushita vállalat tehát nem döntött rosszul, hogy ezt a legendás márkát újra feléleszti, hiszen a bevezető marketingje a Technicsnek maga a múltja, így csak annyit kellett megmutatni a nagyérdeműnek, hogyan vegyítették a régi értékeket az új technológiával és dizájnnal.

Technics hifi rendszer

Tesztalanyunk és a mellé megálmodott komplett rendszer, már a müncheni HIGH END kiállításon is felkeltette az érdeklődésünket, de sajnos abban a zajos forgatagban, inkább csak a letisztult minimalista, retro de mégis modern formákat csodáltuk meg, méghozzá elég hosszasan. Ezt elérni szép teljesítmény volt a Technics-től egy olyan expón, ahol 100 méteren belül legalább húsz high end gyártónak voltak kipakolva a többszázmilliós csoda monstrumai.

Technics SB-C700 hangfal

Ahogy a kecskeméti AV-Land-tól megérkezett az SB-C700, már a kicsomagolás alatt lenyűgözött minket a hangfal súlya, formája, és leginkább az, ahogy kinéz.

Technics SB-C700 hangfal

Makulátlan kidolgozás, lakk fehér felület, ami ugyan már lerágott csont, de ennek a két gyönyörűségnek elképesztően jól áll, és ami talán a legjellegzetesebb vonás, az a koaxiális kialakítású, 16 cm-es, teljesen sík felületű hangszóró. A középről kandikáló alumínium dóm magassugárzó is különleges darab, mert a gyártó szerint a 40 Hz alsó frekvencia tartomány, a segítségével egészen 100 kHz-ig magasodhat, ami szinte már füllel "felfoghatatlan" adat. Ezt a fajta megoldást emlékeink szerint a legendás RB-RX 50/70 dobozokban láthattuk először a nyolcvanas évek közepén, ami már akkor olyan ütősen nézett ki, hogy csak irigyelni tudjuk azt, akinél éppen lapul egy-egy ilyen páros. Az amúgy tényleg makulátlan kivitelű hangfal természetesen rendelkezik védőselyemmel is, ami azonkívül, hogy mágnessel rögzül, sok mást nem tudnánk a védelmére felhozni. Se nem igényes darab, se nem szép (szerintünk). A feladatát ellátja, ennyi.

Technics SB-C700 hangfal

A hátsó reflexnyílással ellátott doboz csak egyes kábelezésre alkalmas, jó minőségű, banándugós kábelcsatlakozókat kapott, a kialakítása miatt azonban tekintettel kell lenni a hangfal mögött megfelelő távolságra az optimális hangzásért. Az ívelt oldalfalak nem csak nagyon jól néznek ki, hanem az állóhullámok kialakulása ellen is nagyon hatékonyak, plusz nagyon merevvé teszik az amúgy kompakt méretű dobozt, ami szintén nagyon pozitív hatással van a hangzásra.

Technics SB-C700 hangfal hátlap

A sík membrán kialakítás értelemszerűen nem tud olyan merev lenni, mint kúpos "társai" ezért a Technics egy alumínium méhsejt erősítésű karbon szendvics anyagot használ, mely már több korábbi modellben is bizonyította rátermettségét. A dupla gumiperemek különösen feszessé teszik a membránok mozgását, így vélhetően nagyon feszes és gyors működésre képes ez a konstrukció, a magas terhelhetőségről nem is beszélve.

Technics SB-C700 hangfal

A hangszórók udvara, egy nagyon igényesen gumírozott gyűrű, mely a doboz síkjából enyhén kiemelkedve egyrészt nagyon jól néz ki, másrészt diszkrét védelmet is nyújt.

Technics SB-C700 hangfal hangszóró

A Technics SB-C700 méreteihez képest viszonylag nagy teret kapott a bizonyításra, ugyanis egy 30 négyzetméteres helyiségben helyeztük üzembe, és hála az AV-Land-nek az átlagosnál hosszabb ideig vizsgálgathattuk vendégünk tudását.

Meghallgatás

Több különböző karakterű elektronikával is sikerült megszólaltatni az SB-C700-at (NAD, Naim, Synthesis) és ez esetben a több mint két hetes bejáratási lehetőség is nagyon jótékonyan volt a kezdeti nyers hangokra.

Technics SB-C700 hangfal

A hangsugárzókat a megszokott helyükre helyezve egyszerűen nem tudtunk betelni a látvánnyal. Egyik kedvencünk, a hasonló felépítésű KEF LS50 jutott először eszünkbe, de ez a Technics talán még azon is túl tett. Ugyan lakk fekete színben is kapható, de ez fényes fehér külső, annyira különlegessé és modernné varázsolta ezeket a hangfalakat, hogy szinte már túltesz a tipikus "szobadísz" kifejezésen.

Az SB-C700 közvetlenül a beüzemelés után sem volt híján semminek, de erősen érződött még rajta a nyersesség és a ridegség. Ahogy fentebb is említettük a dupla membrán peremnek nagyon jót tett a hosszas jártás, mert hallhatóan kikerekedtek a basszusok, és nyíltabb élettelibb közép frekvenciákat kaptunk.

Technics SB-C700 hangfal

Tapasztalataink szerint azt, hogy egy hangsugárzó tetszeni fog-e, vagy sem, szinte az első másodpercekben el lehet dönteni. Az SB-C700 vegyes, de inkább pozitív érzelmekkel indította a meghallgatást, mert valahogy a méretei és a külseje alapján gyengébb teljesítményre számítottunk. Végre egy állványos hangfal is prezentálni tudta azokat a kellemes testes és mély basszusokat, amiket szeretünk hallani, mindezt mindenféle dobozhang és búgás nélkül. A Technics nagyon jó munkát végzett! Kívül gyönyörű, belül pedig vaskos, stabil és nagyon merev.

A színpadkép sajnos nem különösen terjedt szét a szoba teljes szélességében, de azon belül nagyon részletes és gazdag előadást nyújtott. Különösen az énekhangok és a fúvós hangszerek fémes eleven és energikus hangja okozott meglepetést, ám a magassugárzó teljesítményével nem tudtunk maradéktalanul kibékülni. A hangja tiszta, csengő, mégis hiányzott belőle az a kis plusz, amivel élővé varázsolhatta volna a legmagasabb frekvenciákat. Peter Green Tribal Dance című számát hallgatva tökéletesen megtestesültek a fentebb leírtak. Dinamika, erő és lendület áradt a kis fehér szépségekből, de a cintányérok kísérete valahogy olcsónak és mesterkéltnek érződött. Szőrszálhasogatás ez részünkről, hiszen nem volt zavaró, vagy bántó az előadás, egyszerűen csak a hangkép nem tudott számunkra tökéletesen kiteljesedni, de ez, mint ahogyan lenni szokott, múlhat a kábelezésen, és természetesen az elektronikán is.

Technics SB-C700 hangfal

A Technics SB-C700 igazi mindenevő módjára falta a hangszeres zenéket. Dominic Miller vagy Andrea Razzauti gitárjátékaival órákon át tudtuk volna kényeztetni hallójáratainkat. A pengések feszessége és dinamikája igazi testet adott a hangszernek és olyan apró részleteket varázsolt elő melyeket nem sok hasonló kategóriájú hangfalnak sikerült eddig.

Oscar Peterson Trio balladái is nagyon jól álltak hófehér vendégünknek. Külön tetszett a bőgő kezelése, ami ha nem is álló modellekhez hasonló, de tisztességes mélységig jutott le, és érezni lehetett fenekünk alatt a rezgését a méretes hangszernek. Az énekhangok nagyon diszkrét fedettséggel szóltak, mégis határozottan és erőteljesen áradtak szét a szobában. Anne Bisson megunhatatlan hangja nagyon jó pozíció ábrázolásban jelent meg előttünk, de ahogy a színpad szélességét és mélységét sem éreztük túl kiterjedtnek, úgy a magasságában is óvatoskodott a Technics, de azért nem csinált hobbitot az énekesnőből.

Technics SB-C700 hangfal

Pörgősebb rockzenéket hallgatva már sikerült közelebb jutni az SB-C700 határaihoz, de ez sokkal inkább a méretei és nem a képességei miatt történt. A legtöbb dobszóló cintányérjai sajnos olykor zavaróvá váltak a magassugárzó tolmácsolásában, valamint a lábdob energiája sem tudott maradéktalanul átjönni, mégis nagyon dinamikus és dögös hangon szólaltak meg a Metallica, Dire Straits vagy a Foo Fitghters legjobb számai.

Elektronikus zenékre váltva már eltűntek a magas frekvenciákkal kapcsolatos érzéseink, hiszen ezeknek kifejezetten jót tesz, ha nem szerénykedik ez a tartomány. Nyilván a doboz méreteiből adódóan korlátozottak voltak a lehetőségek, mégsem volt az az érzésünk, hogy a Yello, Trentemoller, vagy Eskmo számait hallgatva rohanjunk a mélyládát bekötni. Nagyon szépen teleszórta a helyiséget a digitálisan kreált hangokkal, és bár alaposan meghajtottuk a kis Technics-eket, magas hangerőn sem fogyott ki az erőből. A dupla membránszél nagyon feszesen tartotta kontroll alatt a sík membránokat és ezáltal a mélyhangokat is. Érezhetően az akusztikus muzsikák után, ebben is otthonosan mozgott vendégünk, de természetesen a fizikai törvényeit ez esetben sem lehet megkerülni, viszont egy jól megválasztott mélysugárzóval, ki lehet egészíteni az esetleges hiányokat.

Technics SB-C700 hangfal

Összegzés

A Technics SB-C700 egy nagyon szép és modern hangfal. Létfontosságú lehet a megfelelő elektronika és főleg a kábel választása, de összességében "multi" létére nagyon jó hangzást produkált. Megépítése és kivitele példaértékű, ami nem csak technikai szempontból fontos, hanem mert a WAF (Wife Acceptance Factor, "feleség faktor") értéke kimagaslónak mondható a jelenlegi "tucat" hangsugárzók világában - tapasztalat. Önálló hangsugárzóként is érdemes benne gondolkodni, de a kecskeméti AV-Land-ben a Premium Class C700, hozzá megálmodott elektronikáival is érdemes lehet egy meghallgatást kérni.

Ahogy a Technics új üzletpolitikáját nézzük, borsos árat kérnek azért, ha valaki a legmodernebb fejlesztéseket szeretné ötvözni a legendás múlttal, ami tesztalanyunkra is igaz. 350 000 Ft. Ennyiből nem fognak visszaadni az SB-C700 vásárlásakor, ami egy combosnak mondható érték ebben a kategóriában. Hangzását tekintve nem emelkedik ki a konkurensek közül, inkább saját karakterével igyekszik felhívni magára a figyelmet, de ami technikai oldalát és a dizájnt illeti, abban bizony utat mutat a versenytársaknak.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.