Technics SB-C600 állványos hangfal teszt

Kiforrott technikák

2023. szeptember 10., vasárnap, 10:40

Technics audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Technics hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Technics hangfal teszt

A Technics SB-C600 még nem a legendás hifi gyártó csúcsa, mégis hordoz egy nehezen megfogalmazható szuperképességet. A magával ragadó hangzás klisés marketing fogalom, de akkor mit illene írni róla? Alapos ismerkedés után meggyőződésünk, hogy kisméretű hangrendszerre vágyóknak érdemes foglalkozni vele. Cikkünkben azt is kifejtjük, hogy miért!

Bevezető gondolatok

A Technics SB-C600 a gyártó Premium Class kategóriájába, azon belül is a C600 nevű sorozatba tartozik. Rajta kívül jelenleg egy készüléket, az SA-C600 hálózati CD-lejátszós sztereó erősítőt tartalmaz még a széria. A hangsugárzót és elektronikát egy szettként is lehet használni, de természetesen bármilyen más, akár eltérő cégtől származó erősítővel társítható az SB-C600. Hogy a gyártó saját elektronikájával konkrétan milyen párost alkot, azt az SA-C600 tesztjében részletezzük.

Technics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfal basszreflex portTechnics SB-C600 hangfal hangszóróTechnics SB-C600 hangfal hangszóróTechnics SB-C600 hangfal hangszóróTechnics SB-C600 hangfal hangszóróTechnics SB-C600 hangfal hangszóróTechnics SB-C600 hangfal hangszóróTechnics SB-C600 hangfal SA-C600 erősítőTechnics SB-C600 hangfal SA-C600 erősítőTechnics SB-C600 hangfal hátlapTechnics SB-C600 hangfal hátlapTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfalTechnics SB-C600 hangfal keresztváltóTechnics SB-C600 hangfal keresztváltó

Technikai részletek

Kivitele kétutas, előre néző basszreflex nyílással kiegészítve. A magassugárzón lévő dóm és a mélyközépsugárzó membránja is alumínium, alunit bevonattal. A hangszórók koncentrikus (gyakran koaxiálisnak is nevezik) elrendezésűek, ami azt jelenti, hogy a magassugárzó a mélyközépsugárzó közepében helyezkedik el. Ezzel pontforrásos hangszórás jön létre.

Technics SB-C600 hangfal hangszóró

Előnyei közé tartozik az átlagosnál szélesebb szórási tartomány. Továbbá nagyobb fázishelyesség és jobb időzítés érhető el a hagyományosan, külön elhelyezkedő hangszórókhoz képest.

Technics SB-C600 hangfal hangszóró

Akkor miért nem épít mindenki koncentrikus hangsugárzót? Hátrányok e kivitelnél is előfordulhatnak. A mélyközépsugárzó, melyet a magassugárzó hullámvezetőként használ, folyamatosan mozog, ami torzítást hoz létre. Megfelelő tervezéssel azonban az említett előnyök remek hangzást eredményeznek, ahogy a KEF, Tannoy és más neves gyártók is bizonyítják.

Technics SB-C600 hangfal hangszóró

A szóban forgó hangfalpár e sorok írásakor 390 000 forintért kapható. Erős középkategóriás áráért cserébe felmutat okos részleteket. Utóbbiak közé tartozik, hogy kúpot helyeztek el a magassugárzó előtt, mellyel további fáziskorrekció valósul meg. További érdekesség, hogy a kosarat nem az előlaphoz rögzítették. Helyette beépítettek a dobozba egy hangszórótartó lapot és ahhoz rögzítették a mágnes körüli fémkeretet. A tartólap pozícióját számítógépes CAE mérésekkel számolták ki. A keresztváltó polipropilén kondenzátort tartalmaz, a csatlakozók sárgarézből készültek.

Technics SB-C600 hangfal basszreflex port

Az olcsóbb basszreflex hangfalak légáramlása egyenes falú, szabályos henger formájú csövön keresztül történik. Utóbbi örvénylést, portzajt okoz, ami elszínezi a hangot. Az SB-C600 reflexcsövének belseje enyhén ívelt vonalakat követ és a felületén kis barázdák láthatók. A gyártó leírása alapján így akadálytalan levegőáramlást értek el.

Technics SB-C600 hangfal

Küllem

A dobozok egyszerű szögletes formaterve mellőzi a giccset. Egyedüli díszítésnek a dóm előtti, ezüstszínű fáziskúp számít. Tetszett a matt fekete külső, sokkal könnyebb volt tisztogatni, mint a zongoralakk alternatívákat. Elegáns hatást kelt, hogy egyetlen csavarfejet sem hagytak az előlapon. Időtlen és diszkrét összképet hoztak össze a tervezők. Szerintünk jó munkát végeztek. A dobozon koppintva tömör reakciót kaptunk. Kis mérete ellenére az SB-C600 több mint hatkilós tömegével masszív hatást keltett.

Technics SB-C600 hangfal SA-C600 erősítő

Felkészülés a meghallgatásra

A hangfalakat eleinte Technics SA-C600 integrált sztereó erősítővel teszteltük. Később saját Rotel erősítőnkkel is kipróbáltuk, amelyre RME ADI-2 DAC FS D/A konverter küldte az analóg jelet. A forrás egy iMac számítógép volt. 15 és 25 négyzetméteres szobában is beüzemeltük a szettet. A nagyobb térben is meglepően magabiztos, testes hangzást értünk el. Utóbbiban szerepet játszottak a mennyezeten lévő hangelnyelő panelek és a megfelelő hangfal, ülőgarnitúra elhelyezés. A dobozokat kvarchomokkal töltött és Soundcare tüskékkel kiegészített állványokra helyeztük. A rendszer IsoTek tápszűrőt, tápkábelt, AudioQuest analóg RCA kábelt és KáCsa hangfalkábelt tartalmazott.

Technics SB-C600 hangfal

Hangminőség

Melody Gardod - If I'm Lucky c. száma telt basszussal jött át. A nagybőgő határozott volt, melegséget adott az egész műnek. Az énekhang közvetlenséggel jelent meg és csak kisebb része jött a hangszórókból. A két SB-C600 jelzőbójának álcázta magát, a dobozok között lévő sávban és a tőlük felfelé eső irányba is kitárulkozott az énekesnő simogató orgánuma. A cintányér kissé kerekített volt, mégsem tompa. A tér mozgását is hatékonyan átadta a rendszer.

Technics SB-C600 hangfal

Nem maradhatott ki a Cassanra Wilson - Red Guitar sem, mely az éneken kívül ütős harmonikát, jazzgitárt, rumbatököt és basszusgitárt is tartalmaz. Sokkal színesebb és komplexebb volt, mint az If I'm Lucky. Ezt a Technics SA-C600 erősítő jóleső közvetlenséggel, viszont csak sűrűbb magashangokkal tudta megjeleníteni. Az AB osztályú Rotel természetesebb tónusokkal adta vissza a rumbatököt és az énekhang magasabb frekvenciáit. A sztereó színpad mozgalmas volt. Sok részlet levált a hangsugárzók síkjáról és közelebb jött hozzánk.

Technics SB-C600 hangfal keresztváltó

Yuja Wang - Piano Concerto in G major, M. 83- III. Presto c. előadásában a fúvósok és háttérben lévő csilingelő hangok, kísérő vonósok fátyolosak voltak. Viszont a központi szerepben lévő zongora fókuszált volt és megfogott. Utóbbi alatt nem azt értjük, hogy a rendszer görcsösen rákapaszkodott. Megmutatta a hangszer finomabb dallamváltásait is erőltetettség nélkül. A Technics gazdag, kissé jámbor basszusa itt is meleggé, szinte barátságossá tette az előadást.

Technics SB-C600 hangfal keresztváltó

Deadmau5 - Saved c. darabjában másodperceken belül követték egymást lágy és kemény részletek. A basszus bivalyerős volt, az elektronikus lecsengések freskóhoz hasonlóan nyúltak ki jobbra és balra. Meghökkentően nagy testet öltött a kanadai DJ száma, invitáló, bulis hangulattal elárasztva a szobát. A kis Technics bámulatos magabiztossággal töltötte be nemcsak a kisebb, hanem a nagyobb teszthelyiséget is. 40 Hz alá nem próbált menni, de afölött magabiztosan rázta meg a levegőt. Így az ablakot nem verte ki a helyéről, mégis nagy szeletet adott át az áramló zenei energiából. Dicséretes, amikor kis doboz ilyen ügyesen kombinálja az erőt és részletességet.

Technics SB-C600 hangfal hátlap

Alternatívák

Közeli rivális a KEF LS50 Meta, melynek magas frekvenciái az angolos finomság jegyében szólalnak meg. Hozzá kell tenni, hogy jóval izmosabb elektronikát igényel, mint a Technics SB-C600 és e sorok írásakor a pár 100 000 forinttal többe kerül. Aki több mélységre és mikro-dinamikára tart igényt, annak a Fyne Audio F500SP teszt elolvasása javasolt. Utóbbi külsőre exkluzívabb, viszont 200 000 forinttal drágább.

Technics SB-C600 hangfal SA-C600 erősítő

Végszó

A Technics SB-C600 univerzális karakterű hangsugárzó, gazdag basszussal és várakozáson felüli térméretezéssel. Kicsi az esélye, hogy hallgatója unatkozotton a társaságában. Hozzá illő erősítővel nem okozott fárasztó hatást órák után sem. Magashangjai a tipikus audiofil hangfalakhoz képest lazábbak, de nekünk pont azért tetszett. Lágy, meleg ábrázolása befogadhatóbbá tette az élesebb, torzabb tónusokat. Ha elindítottuk a zenét, először a térben megjelenő dinamikus részletekre, és nem a konkrét hangfalakra figyeltünk. Igen, ha összpontosítottuk, akkor a hangszórók pozícióját is meg tudtuk állapítani. De végül azoktól függetlenedő motívumok aratták le a babérokat. Ezt a képességét minden egyes zeneszámnál képes volt megtartani. Minket meglepett koherens, egybefüggő színpadjával és lelkességével. Érdemes kipróbálni, ha valaki nem szeretne ennél többet hangfalra költeni, de fontos a kis méret. Részünkről Ajánlott Vétel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.