Tannoy Revolution XT 8F álló hangfal teszt

2015. július 8., szerda, 10:40

Tannoy audio hifi hangfal hifi hangfal Tannoy hangfal Revolution XT Tannoy Revolution hangfal teszt hifi hangfal teszt Tannoy hangfal teszt

Mindig öröm, ha egy új típust tesztelhetünk, de mostani tesztalanyunknak kétszeresen is örülünk, hiszen Tannoy-hoz már régóta nem volt szerencsénk.

A Tannoy közel 90 éve működik, és aki ismeri a márkát, az tudja, hogy a skót eredetű gyártó nem csak a kora miatt különleges. Kezdjük mindjárt a névvel, ami Nagy-Britanniában a mai napig egyet jelent a kültéri hangosbemondókkal. Ennek oka, hogy a második világháború idején, a Tannoy volt a katonai bázisok hangosításának legnagyobb beszállítója, majd a háború után, az őrületes mennyiségű hangszóróból jutott bőségesen polgári létesítményekbe is. Így ha valahol megszólalt a hangosbemondó, és az emberek felpillantottak rá, azt láthatták, hogy egy Tannoy-ból jön a hang. Kicsit olyan ez, mintha nálunk Tesla-nak neveznék az iskolai és kórházi hangosbemondó rendszereket. A Tannoy másik érdekessége, a kettős koncentrikus hangszórók használata, ami már 1947 óta jellemzője a gyár komolyabb hangfalainak, így tesztalanyunknak is. Ezen kívül a Tannoy egy igazi "klasszikus high end" gyártó, olyan értelemben is, hogy a cég csúcsmodelljei évtizedek óta, szinte változatlan külsővel készülnek. Bár egy-egy frissítésnél nyilván leírják, micsoda forradalmi változások vannak a beépített technológiában, de ha ránézünk egy Canterbury GR-re, ezeket nem látjuk rajta, akár azt is hihetnénk, hogy egy 40-50 éves modellel állunk szemben.

Elfogulatlanul, de őszintén

A Tannoy sokunk korai hifis élményeinek meghatározója, számtalan kellemes pillanatot, sőt, órát köthetünk a skót márkához. Egyik kedvencünk, álomhangfalunk a D500 volt.. Egy hibátlan állapotú D100-ra talán még ma sem mondanánk nemet. Persze, ez már inkább csak birtoklásvágy, hiszen rengeteg jó hangfallal találkoztunk és sokat meg is szerettünk az elmúlt években. Az ezredforduló óta aggódva figyeltük a gyártó küzdelmeit, ahogyan megpróbált újból és újból a figyelem középpontjába kerülni egy-egy ultra konzervatív, vagy éppen a hagyományokat futurisztikus elemekkel ötvöző típusával. Mindeközben pedig ott voltak az egykor a szaksajtó által az egekig magasztalt, olcsó Mercury M sorozat újabb és újabb utódai, minden nagyáruházban. Érthetetlen volt számunkra ez a kettősség.

Mindezek mellett a Tannoy 2002-óta az elsősorban stúdió- és koncert-technikára szakosodott TC Group tagja volt. Ez a cégcsoport pedig nemrégiben a még nagyobb Music Group tulajdonába került. Utóbbi talán legismertebb márkája a Behringer. Márpedig, hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a győzteseket nem szokás felvásárolni. Igaz, erre bőségesen van ellenpélda, olyanok, mint az Apple által bekebelezett Beats.

Revolution XT 8F

A Revolution XT 8F a Tannoy legújabb családja, a kínálat második lépcsőfoka. Bár lépcsőfokot emlegetni talán nem szerencsés dolog, mivel a legkisebb Mercury V sorozat és a Revolution XT közötti árkülönbség több mint két és félszeres. Ez inkább egy emeletnyi távolság. Igaz, a beépített technika is sokkal komolyabb az XT modellekben.

Tannoy Revolution XT 8F hangfal

Itt van mindjárt minden Tannoy rajongó kedvence, a kettős koncentrikus hangszóró. Ebből az XT sorozat egy frissen fejlesztett változatot kapott. Korábban a kettős koncentrikus hangszórók felépítése lényegében a mély/középsugárzó hátuljára szerelt, annak közepén tölcsérekkel átvezetett magassugrázót jelentett. Az új generációs típusokban a két csatorna sokkal inkább egy egységet alkot. A nagy trükk, a közös mágnes illetve a radikálisan áttervezett póluslemez, ami két lengőtekercs számára biztosít két, külön légrést. Ezzel a membránfelületet lényegesen előbbre tudták tolni, ami jobb időzítést ígér és persze lehetőséget ad egy rövidebb tölcsér kialakítására.

Szintén érdekes tulajdonsága a hangszórónak, hogy a klasszikus dóm magassugárzót lényegében kilyukasztották, avagy gyűrűvé formázták. Ezzel megoldották a dómok egy jellegzetes problémáját, illetve a nyíláson átvezetve a fáziskúp rögzítése is egy kicsivel jobb lett.

Tannoy Revolution XT 8F hangszóró

Jó dolog a dóm, de természetéből adódóan, ez is hajlamos a hangot színezni. Maga a forma a ludas, hiszen a dóm közepe felé haladva, nem csak egyre távolabb kerülünk a tekercstől, de a mozgás irányával bezárt szög is növekszik, így rontva az erő átvitelének hatékonyságát. Hogy ez mennyire valós probléma, azt jól mutatja, hogy számos, felsőkategóriás hangfalban láthatunk gyűrű alakúvá módosított dóm sugárzót. Illetve akadnak gyártók, akik inkább egy kis darabka, lágy anyagot nyomnak finoman a kúp közepéhez, hogy azt megfogják. Inkább áldozva a hatékonyságból, mint a pontosságból.

A Revolution XT 8F modellben a magassugárzó 25 mm átmérőjű, a mélyhangszórók pedig 200 milliméteresek. A modell érzékenysége 91 dB, vagyis aránylag magas. A hátlapon a mai szokásoknak megfelelő, kettős kábelezést és erősítést is lehetővé tevő csatlakozókat találunk. A vaskos talp nem eltávolítható. A hangfalhoz a gyártó tüskéket és alátéteket is mellékel.

Az XT család küllemét nem sikerült egyértelműen értékelnünk. A teszt alatt többen is megjegyezték, hogy mennyire szépek a dobozok, de ezt a véleményt nem tudjuk teljesen magunkévá tenni. A krómozott lábacskák, amik a doboz és a talp között vannak, és a hangszóró kosár ezüstös gyűrűje felesleges díszítésnek tűnik, az amúgy jó megjelenésű, arányos hangfalon.

Tannoy Revolution XT 8F hangfal

Mindezek mellett, az XT modellek a Tannoy hagyományaira építkeznek, aminek őszintén örülünk. A trapéz alaprajzú doboz már régóta visszatérő dizájn elem a termékeikben. Két évtizeddel ezelőtt, ennek apropóján még egy teljes oldalt írtak tele a D és Profile Plus sorozatú hangfalak brosúrájában, mostanra viszont alig jut ennek a tulajdonságnak egy fél mondat. Pedig ez is segít a doboz rezgésének megfogásában. A burkolat anyaga is jó minőségű, bár itt is kritikával kell élnünk. Tudjuk, hogy a divat múlékony dolog, de a határozott, szögletes vonalú hangfal szívdöglesztően nézhetne ki fehérben, és lehengerlő volna zongoralakk fekete ruhában is.

Nincs mese, meg kell hallgatni!

A Revolution XT 8F már bejáratva érkezett, amiért külön köszönettel tartozunk a HiFi Barlang-nak! Amikor elindítottuk az első tesztlemezt, egyetlen pillanat alatt, minden összezavarodott. Az elvárásaink, a doboz külleme kapcsán megfogalmazott fenntartásaink és az árcédula nem készített fel minket arra, amit hallottunk. A rendszer nagyságrendekkel jobban szólt, mint reméltük. Hosszú idő telt el, mire sikerült túljutni az elvárásoknak ellentmondó hangon és sikerült egy picit elemezni, mit is hall az ember a Tannoy előtt ülve.

Tannoy Revolution XT 8F hangfal csatlakozó

Hosszan lapozgattuk az ismert zenéket. Deborah Henson dalaival simán elhitette velünk a rendszer, hogy egy drágább modellt hallgatunk. A hang egységes, koherens egész volt, vagyis muzsika. Épp csak a mélyek "véges" pontossága árulkodott egy picit arról, hogy ez a hangdoboz nem a milliós ársávból érkezett. Jöhetett Bat for Lashes, vagy Kari Bremnes de akár Chris Jones is, a hatás óriási volt. A forrásokat váltogatva az is kiderült, hogy bár a Tannoy nagy varázsló, kell neki a jó lejátszó is. Egy középkategóriás multimédiás lejátszót és az AURALiC ARIES-t váltogatva, a különbség egészen drámai volt. Olcsóbb készülékkel, a Tannoy Revolution XT a még csupán hifi jelzővel illetett kategória legjobbjai közé sorakozott fel. Ám az ARIES-t használva egészen zavarba ejtő módon, a high end világot képviselte. Itt pedig meg is kell állnunk egy picit. Egyrészt, mert a high end nem egy könnyen megfogható kategória. Vagyis nem valamiféle mérésekkel hitelesített teszteredményre támaszkodunk, amikor ezt emlegetjük. Megszűnik a technika, megszűnik az elégedett bólogatás és a mélyek, vagy magasak elismerése. Helyettük ott marad a zene megdöbbentő, zavarba ejtő jelenléte és az ezek által közvetített, mélyre ható élmény. A másik ok, amiért a high end jelző nehezen használható, az ár. Manapság, ilyen értékű dobozt nem szokás a high end-nek nevezni, hiszen számtalan nála jobb, kidolgozottabb és persze drágább darab sorakozik a kereskedőknél. Sőt, még a Tannoy kínálatában is, csupán egyetlen sorozatuk kisebb ennél. Ráadásként, a Revolution XT nem is tökéletes. Tényleg nem az.

Hosszan hallgatva, lassan lehull a lepel. Kiderül, hogy a dobozok hangjában van egy kis levetkezhetetlen lágyság, ami még a mélyekre is kiterjed. A magashangok fantasztikusan terjednek a szobában, bárhol vagyunk, csodás. Mindezek ellenére, a színpadkép nem különösebben precíz. Órákat töltöttünk azzal, hogy a szokásos módon, elemeire bontva fogjuk meg a hang jellemzőit, de a zene újból és újból megszédített és elragadta a figyelmünket.

A mélyek ereje megrázó, mégsem kemény. Mielőtt ezt bárki félreértené, nem is elkentek. Az erőt meggyőzően közvetíti a szerkezet, és sokat átad annak karakteréből is, de a feszültséget egy kicsit felpuhítja. Ennek ellenére, meglepő egyenletességgel dolgozik egészen a legalsóbb határáig. Lehetne egy picivel gyorsabb és pontosabb. No de nem várhatunk el mindent, ezért az árért.

Tannoy Revolution XT 8F hangfal

Ítélet

A Tannoy Revolution XT 8F az első pillanattól kezdve lehengerlően zeneinek mutatkozott. Nem a legközvetlenebb, leggyorsabb, vagy legdinamikusabb, amit valaha hallottunk, mégis, a hang elvarázsolt. Hiába töltött itt hosszú időt és hiába volt alkalmunk több forrással is meghallgatni, a doboz hangját nagyon nehéz elemeire szedni. Talán a kettős koncentrikus hangszórók tehetnek róla, talán a gyártó által felhalmozott tudás?

Mindezek ellenére, az XT 8F nem tökéletes. Aki az olyan energikus hangot szereti, amit például az ELAC vagy éppen a Genelec termékei képviselnek, aki buli hangulatra van kiéhezve, vagy épp atomrobbanás-szerű mozi élményre, annak máshol kell keresgélnie. Aki viszont képes órákat eltölteni, élvezve és imádva a zenét, aki nem fél szerelmi viszonyba bonyolódni albumok sokaságával, az bizony tegyen egy próbát ezzel a Tannoy-jal!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.