System Audio Silverbar soundbar teszt

2024. június 10., hétfő, 22:15

SystemAudio audio hifi házimozi hangfal soundbar hangfal teszt soundbar teszt System Audio System Audio soundbar System Audio hangfal System Audio teszt

A hozzáértőknek talán nem kell bemutatni a System Audio-t, de ez a nagymúltú skandináv gyártó is új területre merészkedett, amikor olyan all-in-one hangssugárzót álmodott meg, amit valóban bárhol fel tudunk használni az otthonunkban, akár még a tévé alatt is.

System Audio Silverbar soundbarSystem Audio Silverbar soundbarSystem Audio Silverbar soundbar távirányítóSystem Audio Silverbar soundbar hangszórókSystem Audio Silverbar soundbar hangszórókSystem Audio Silverbar soundbar mélysugárzóSystem Audio Silverbar soundbarSystem Audio Silverbar soundbar hátlapSystem Audio Silverbar soundbar csatlakozókSystem Audio Silverbar soundbarSystem Audio Silverbar soundbar

A valóban igazi mindenes?

A név akár megtévesztő is lehet, a Silverbar nem egy soundbar, bár annak is bevethetjük, hanem kialakításánál fogva ténylegesen egy bárhol felhasználható hangsugárzó, ami egyrészt jól néz ki, másrészt a System Audio név nekünk látatlanban (és "hallatlanban") is elég ahhoz, hogy tudjuk a hangra sem lesz panaszunk. Méretei (72x17x10 cm) is teljesen eltérnek egy átlagos soundbar-tól, sokkal inkább olyan, mint egy alaposan megnyújtott hálózati "mindenes" hangdoboz, de itt akad egy kis plusz is. A szokásos fali konzolon kívül a Silverbar-t egy masszív fém talpra is szerelhetjük, amivel egy kis dőlést és egy tisztességes emelést is kap. Utóbbinak csak akkor látjuk hátrányát, ha netán mégis a tv készülék alá szeretnénk elhelyezni, ami vagy egy klasszikus soundbar magasságára van belőve, vagy esetleg a gyári talpán áll. Nos, ezekben az esetekben elfelejthetjük a kép alsó részét, szóval indulhat a magasabbra szerkesztgetés.

System Audio Silverbar soundbar hátlap

A System Audio Silverbar fekete fém talpa az amúgy fekete vagy fehér készüléknek biztosít stabil rögzítést melyből hozzánk az előbbi került, ami nagyon elegáns és kifejezetten jól áll neki a hangszóróselymen lévő SA logó is. A selyem mágneses és egy pillanat műve eltávolítani ahhoz, hogy gyönyörködhessünk a Silverback-ből ismert 2 db 140 mm-es mélyközépsugárzóban és a 2 db 25 mm-es DX Ti selyem dóm magassugárzóban. Nekünk sokkal jobban tetszik nélküle, ahogy egy szép autó is látványosabb ponyva nélkül.

System Audio Silverbar soundbar hangszórók

A lényeg persze most is (mint mindig) inkább a hangszórók mögött lapul, bár a System Audio nem gondolta túl a részleteket. A beépített 4x80 W teljesítményű D osztályú erősítőt a DSP egy saját fejlesztésű Room Service nevű szobakorrekciós szoftverrel tartja kordában, bár ez utóbbinál akadt egy apró zavaró részlet.
System Audio Silverbar soundbar hangszórók

Kis túlzással, napjainkban már szinte nem is számít, akinek nem egy megcsócsált alma díszeleg a mobilján, amit sajnos ez esetben is tapasztalhatunk, mert a Room Service jelenleg kizárólag iOS rendszeren fut, de információink szerint valamikor a jövőben a "halandó" androidosok számára is elérhető lesz ez a funkció. Sajnos vezérlő applikáció sem áll rendelkezésre, de Google Home segítségével integráljuk a hálózatunkba és ezzel elérhetővé válik a Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Bluetooth, valamint több System Audio hangszórót is multiroom rendszerbe illeszthetünk és akár UPnP kliensként is szolgálhat.

System Audio Silverbar soundbar csatlakozók

A vezeték nélküli lehetőségeken felül optikai, 3,5 mm-es AUX és HDMI ARC csatlakozó is várja a megfelelő helyekről érkező kábeleket, ha mégsem a konyhában, hálószobában vagy a WC-ben akarjuk elbújtatni ezt a méretes szépséget, és nyilván ilyen lehetőségekkel érdemes lehet a tévénk hangjának drasztikus mértékű javítására bevetni a Silverbar-t, így tesztünk során mi is így tettünk.

System Audio Silverbar soundbar

Működés közben

A beüzemelés relatíve egyszerű művelet volt, bár az apróbb fennakadásokat inkább a Google Home okozta, nem pedig a készülék, de miután minden kábel a helyére került és a hálózathoz is sikerült csatlakozni, bele is csaptunk.

Bár a mellékelt távvezérlő ismerős volt a korábbi System Audio tesztekből, túl nagy feladatot most sem kellett rábíznunk, de tény, hogy igényes darab, jópofa megvilágítással és hasznos funkciókkal, de a HDMI ARC bevetésével lényegében ki is iktattuk a rendszerből.

Ahogy már említettük, a Room Service szoftvert csak az iPad-ünkön tudtuk aktiválni, de a maximális teljesítmény reményében semmiképp sem szerettük volna ezt kihagyni. Ez amúgy egy 1 perces procedúra volt, ahol a forráskészülék mikrofonját használja fókusznak a Silverbar és igyekszik a szoba feltérképezésével tökéletesre hangolni magát, hogy mindenhol elegendő, vagy éppen ne túlzó basszusokat kapjunk.

System Audio Silverbar soundbar távirányító

Az első lépés most a filmnézés volt, mert tényleg nehéz volt eldönteni, hogy pontosan milyen hangsugárzóval van dolgunk, így ha már a tv alá került ez a szépség, hát moziztunk pár napot vele. A kezdeti benyomások nagyon pozitív irányt vettek, főleg annak tudatában, hogy egy kvázi soundbar funkciót betöltő hálózati hangsugárzónál nem akarta a gyártó lenyomni az Atmos bullshit-et a torkunkon, mégis nagyon élvezetes hangzást és térhatást kaptunk. Ezen felül semmiféle EQ vagy párbeszéd kiemelés nem kellett ahhoz a Top Gun - Maverick, vagy a Ready Player One, dübörgő akciójelenetei pincéig hatoló basszusokat, éles sivító lövéseket és robbanásokat, vagy akár csak tökéletesen kiemelt és kristálytiszta párbeszédeket hozzon létre. Egyszerűen csak minden hang ott volt ahol kellett, méghozzá olyan minőségben, ahogy azt a System Audio-tól elvártuk. Itt még egyszer kiemeljük, hogy bár a Silverbar-hoz nem lehet külső mélysugárzót párosítani, ritkán mondunk ilyet, de itt valóban nem éreztük égető hiányát. Talán egy basszreflex kialakítással még többet is ki lehetett volna hozni a mélyebb frekvenciák terén, de a zárt dobozoknak vannak előnyei, bár ezeket inkább a zenék világában fogjuk majd értékelni.

System Audio Silverbar soundbar

A DSP fegyelmező jelenléte csak egész magas jelszinten volt érezhető, ahol már amúgy sem ez a hangsugárzó a célnak megfelelő eszköz, mégis határozottan jól bírta a Silverbar a terhelést a dinamikusabb jelenetekkel megtűzdelt filmek alatt is. Az akciójeleneteken és párbeszédeken túl a különféle zenei aláfestések alkalmával éreztük azt, hogy már ideje az ilyen jellegű képességeit is felfedezni.

A zenék világában is abszolút magabiztossággal mozgott a Silverbar, szinte már-már mindenevőként tetszelgett. Az ilyen jellegű all-in-one eszközöknél nem ritka, hogy kevésbé válogatósak a zenei stílusok között, de a dinamikával a legtöbb kisebb méretű konkurens sajnos nehezen bír el. Az árban és méretben nem sokkal a Silverbar alatt mozgó Naim Mu-so 2 vagy a Ruark R410 is nagy kedvencünk volt, de ezeknél a basszreflex rendszerben volt trükk, míg a Silverbar zárt dobozzal képes a méretéből sosem feltételezett basszusokra, de itt főleg a hangszeres zenék esetében kaptuk meg mellé azt a fajta pontos mélytartományt, amit eddig máshol nem igazán. Nagyon feszes, kontrollált mély- és középtartománya van a Silverbar-nak, amivel hasonló hangzást képes produkálni, mint egy komolyabb szintet képviselő állványos hangdoboz, bár a téralkotásában akadt hiányérzetünk. Érdekes színpadot varázsolt elénk, pl. Dave Brubeck - Take Five című klasszikusánál, ahol ugyan elképesztő részletességgel szólalt meg minden hang, de a különböző hangszerek nem a megszokott helyekről érkeztek, hanem mintha a fúvós mögött lettek volna egy sorban. Ez nem ritka az ilyen magányos harcosoknál, de más cégek már hatékonyan át tudták verni a fülünket némi hangszóró elforgatási trükkel. Ez természetesen semmit sem változtatott a rendkívüli hangminőségen, amit akár visszafogottabb és igényesebb elektronikus vagy rockzenéknél is tapasztaltunk és ennél pontnál értettük meg talán először, hogy mi is volt a System Audio célja ezzel a hangsugárzóval. A név kötelez, még akkor is, ha egy "svájci bicskáról" is van szó, tehát teljesen mindegy, hogy hol szeretnénk használni, mindenhova zseniális hangot fog varázsolni egy igen különleges külsővel fűszerezve.

Aki egy mélysugárzóval megspékelt házimozit, vagy soundbar-t szeretne kiváltani vele, csalódni fog, aki egy méregdrága sztereó rendszerhez fogja hasonlítani, szintén, sőt, ha bárki bulihangszóróként kívánja megdurrantani, annak is le fog hervadni a mosolya, mert a Silverbar-nak eszében sincs ilyen jellegű babérokra törni.

Ellenben, ha egy kifinomult, igényes, testes és minőségi hangzásra vágyó felhasználó keres olyan szobadíszt, ami akár zenei akár filmes felhasználásra tökéletes megoldást nyújt, akkor a System Audio Silverbar-ral garantáltan hazaért. Persze nem árt, ha ehhez ki is tud pengetni majdnem 700 000 Ft-ot.

System Audio Silverbar soundbar

Összegzés

A System Audio Silverbar megtestesíti az igazi all-in-one aktív hangsugárzó fogalmát, mert tapasztalataink alapján teljesen mindegy, hogy milyen helyiségben bízzuk rá az igényes szórakoztatást, ott garantáltan a legmagasabb szintet fogja képviselni a kategóriájában, legyen szó zenéről vagy mozizásról. Külseje hűen képviseli a visszafogott minimalista skandináv stílust, bár a technikai részleteiben, szolgáltatásaiban és vezérlésében történő fejlesztésre van pár konstruktív ötletünk, de ezek felett könnyedén szemet tudtunk hunyni cserébe azért, amit a hangminőségben produkált. Az egyetlen fájdalmas részlet, amiért kis hazánkban mégsem lesz majd közönség kedvenc, az az ára, mert az egyáltalán nem lett diszkrét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.