System Audio saxo 1 active aktív hangfal teszt

Aktív hangfalpár, skandináv módra

2014. június 4., szerda, 09:50

System Audio SA saxo audio hifi hangfal SA saxo SA hangfal aktív hangfal hifi hangfal Bluetooth hangfal hangfal teszt System Audio hangfal saxo 1 active System Audio saxo hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt

Kevés helyet foglal, karcsú, letisztult, szolgáltatásokban nem szerény és szépen szól. Igaz, nem olcsó mulatság, de a System Audio aktív hangfalaival sok esetben helyettesíthetünk egy komplett hifi rendszert, ráadásul kábelre sem lesz feltétlen szükségünk.

A System Audio saxo szériája alapvetően az egyszerűség jegyében fogant, mindegyikük kecses formájú, mindben ugyanolyan hangszórókat látunk, látszólag csak magasságban és terhelhetőségben különböznek. Néhány hónapja a cég úgy döntött, hogy a szóban forgó sorozat legkisebb tagját, a saxo 1-et újra elkészítik, de ezúttal beletesznek egy erősítőt és néhány olyan bemenetet, melyekre az átlagfelhasználónak mindenképp szüksége lenne. Így látott napvilágot a saxo 1 active.

Nem kihívás, inkább trendkövetés?

Egy pillanatra vonatkoztassunk el a klasszikus hifi rendszerektől, a CD albumokkal telepakolt szekrényektől, a domináns, padlón álló hangfalaktól és a zenehallgatásra kialakított, agyoncsillapított szobáktól. Magyarán, vegyük figyelembe azokat, akiknek nem mindene a hifi, és még nem is rendelkeznek semmilyen hangrendszerrel. Ha úgy döntenek, hogy normális hangzást szeretnének, akkor a nulláról kell építkezniük, de igazság szerint még azt sem tudják pontosan, hogy mit akarnak. Csak abban biztosak, hogy kellemes, tiszta hangzásban szeretnék élvezni kedvenc zenéjüket. Ilyenkor milyen igények léphetnek fel? Legyen egy olyan eszköz, amire a gyakran használt készülékek (tablet, mobiltelefon, számítógép, TV, stb.) hangja azonnal ráküldhető. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy az eszköz illeszkedjen a nappali divatos (azaz minimalista) környezetébe, akkor a saxo 1 active nemhogy jó, de az egyik legcsábítóbb megoldás, mivel tényleg csak egy pár kis dobozt kell elhelyezni, és még egy kis sztereó térre is számíthatunk, ellentétben a komoly vetélytársnak számító hangprojektorokkal.

SA saxo 1 active aktív hangfal

Tesztalanyunkat úgy hirdeti gyártója, mint a bárki számára ideális, vezeték nélküli hangfalat. Természetesen a két dobozt össze kell kötnünk hagyományos hangfalkábellel, és az elektromos áramot is vezetékkel kell biztosítanunk. A gyártó valójában a beépített Bluetooth vevőegységre utalt, mely ugyan, nem veszi fel a versenyt az AirPlay-jel és a különféle multiroom (pl. Sonos) megoldásokkal, de arra még bőven jó, hogy az okostelefon vagy tablet kijelzőjét megérintve megtöltsük zenével a nappalit, vagy egy kisebb lakást.

Küllem

SA saxo 1 active aktív hangfal hátfalA saxo 1 active kivitele nagyon szűzies, főleg a nálunk járt, magasfényű fehér változaté. Egyedül az aktív egységen lévő potméter-kijelző páros és a grillek lábait befogadó, fekete lukacskák ?bolygatják? meg az összképet. Ha felhelyezzük a takaróselymet, a skandináv minimalizmus még jobban átveszi az uralmat. A hálón lévő, kb. tízforintos nagyságú SA logót feltűnő mérete és tükröződő felülete miatt kisebbre is tervezhették volna. A téglatest alakú doboz épp olyan széles, hogy elférjen benne a 11,5 cm-es mélyközép membrán és a 2,5 cm-es magassugárzó. Utóbbit egy szépen megmunkált, gumírozott hullámvezetőbe ültették be. Az aktív egység baloldalán, egyetlen fekete lukba rejtették el az infravörös érzékelőt, valamint a lágy fényű állapotjelző LED-eket. A jobboldali impulzus potméterrel tudjuk állítani a hangerőt, ez a logóval ellentétben kicsit nagyobb is lehetne, igaz, a termékhez adnak távvezérlőt is. Egyébként a saxo 1 active nyitott rendszerű, hátulján aprócska reflexnyílást találunk.

Extrák tárháza

Szerencsére a saxo 1 active jóval többet kínál a Bluetooth-nál. Az aktív egység hátuljára tekintve komoly csatlakozó választék tárul elénk. Két optikai digitális bemenet, továbbá egy analóg RCA és egy 3,5 mm-es Jack aljzat áll rendelkezésünkre, így a BT-n kívül akár 4 eszköz is ráköthető a hangfalra. Ráadásként még egy mobileszközök töltésére szolgáló USB-port és egy aktív mélyláda kimenet is jár, egyébként a hangfalkábel aljzat nagyon jó minőségű, banándugó kompatibilis. Hab a tortán az alaptartozék infravörös távvezérlő, mely a célnak megfelel, de pindurka, műanyag kivitele ellentmond a hangfalak minőségérzetének.

SA saxo 1 active aktív hangfal távirányító

Hangminőség

A kis méretnek köszönhetően semmi akadálya, hogy a SA dobozait számítógépes hangfalként használjuk. Ez azonban csak bizonyos esetekre érvényes, mert ha a hallgatói távolság nem haladja meg a másfél métert, túl szárazon érkezik az információ és a magashangok lebomlanak, amitől a hangszín meglehetősen rideggé válik. Ellenben 2-3 méteres távolságból a SA csöppsége szépen összefésüli a frekvenciákat és onnan kezdve észre sem vesszük a magassugárzó kezdeti hidegségét.

SA saxo 1 active aktív hangfal

A saxo 1 active részletező képessége nagyon tetszett. Különösen a hangszeres zenék, a smooth jazz és az opera fekszik neki, de tisztasága előnyös egy Bob Marley vagy Thievery Corporation hallgatásakor is. Agresszívabb, dinamikusabb műfajoknál, ha nagy hangerőre állítjuk, kissé szárazon, feszesen reagál a mélyekre (talán a D osztály miatt), de közepes hangerőn kifejezetten élvezetes előadó. Főleg a szórástartománya lepett meg minket, amely valószínűleg a magassugárzó körüli hullámvezetőnek is nagyban köszönhető. A beépített Bluetooth nagyon hasznos és sok esetben, főleg háttérzenei célra tökéletes, ettől függetlenül, ha hifi minőségben szeretnénk zenét hallgatni, feltétlenül kábelt használjunk.

Nagy hangerőn, a hangfal hátsó részén, jelentős portzaj alakul ki, szerencsére a dobozok előtt a hörgésből semmi sem hallatszik. A kis dobozok előnye, hogy nagyon fürgén és pontosan ábrázolnak rengeteg középfrekvenciás részletet, nagy hangerőn is energikusak. Amikor igazán keményen hajtottuk, a saxo 1 active sokszor bátran és izgatottan reagált, képes váratlanul nyílt hangmezőt kelteni, még rockos műfajoknál (pl. Foo Fighters) is meg tudta szólaltatni szép árnyaltsággal, dögösséggel az elektromos gitárt. Ha a felvételt kellően meleg tónusban keverték, akkor nem is volt annyira észrevehető, hogy nagy hangerőn a magas frekvenciák hidegebbé, a mélyek pedig bizonytalanná váltak. Akik feltétlen igénylik az izmos basszusokat, nekik később hasznos lehet a saxo 1 active hátulján lévő, aktív mélyláda kimenet.

Végszó

A saxo 1 active ízléses megoldást jelenthet azok számára, akik egyszerűen szeretnének otthonukba egy kis helyen elférő, mutatós hangfalat, erősítő nélkülözésével. Tekintettel a szolgáltatásaira (mélyláda kimenet, távvezérlő, Bluetooth, 4 db bemenet stb.), és nagyon jó hangjára, egyáltalán nem kevés, amit az SA dobozkája nyújt. Árát figyelembe véve viszont még elvártunk volna némi pluszt, legyen az akár AirPlay, akár komolyabb minőségű távvezérlő, netalán plusz szín a feketén és fehéren kívül. Más kérdés, hogy ha ugyanazokat a jellemzőket, amiket a saxo 1 active nyújt, külön-külön készülékekkel oldanánk meg, akkor sem jönnénk ki olcsóbban. Ezek fényében, akinek megtetszett a termék, annak javasoljuk kipróbálását.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.