System Audio aura 10 állványos hangfal teszt

Már megint a dánok...

2016. augusztus 9., kedd, 14:05

System Audio audio hifi hangfal SA hifi hangfal SA hangfal hangfal teszt System Audio hangfal

Tudjuk, a dánoknak a hangfalgyártás valóságos mániájuk. Akad itt minden, a nemzetközi óriásoktól a pici manufaktúrákig. Valahol a közepes méretűek között pedig, ott van a System Audio is, ami kifejezetten az igényes, csúcs- és középkategóriás hangfalakra fókuszál. Bár a középkategória nem a magyar, hanem a dán értelmezés szerinti. Vagyis az SA kínálatában nincsenek Távol-Keleten, ezerszámra gyártott típusok. Van helyettük egy olyan termékpaletta, aminek minden darabja határozottan képviseli a gyártó elveit. 

A System Audio karcsú hangfalaiban a szokásostól eltérő arányokkal rendelkező hangszórók dolgoznak. A viszonylag kicsi membránhoz képest hatalmas mágnes és tekercs, illetve méretes gumiperem tűnhet fel bárkinek, aki kinyit egy ilyen hangfalat. Vagyis a koncepció egyik alappillére a sportkocsik esetében is sokat emlegetett, jó erő/tömeg arányra törekvés. Ám itt a motor helyett mágnest és tekercset, a futóművek helyett pillét és gumiperemet, az autó váza helyett pedig membránt találunk.

Persze még egy extra erős és pontos mélysugárzó mellett is tudhatjuk, hogy a mélyhangok hatékony megszólaltatásához aránylag sok levegőt kell megmozgatni. Ezért egyes modellekbe egészen sok, akár hét hangszóró is kerülhet. Ilyen tesztalanyunk nagytestvére, az aura 70 is, aminek az előlapján szorosan egymás fölött sorakoznak a hangszórók. S ha már itt tartunk, érdemes kitérni arra is, hogy a gyártó ahol csak lehet, a D'Appolito elrendezést használja, ami a magassugárzót két középsugárzó közé helyezi.

System Audio aura 70 hangfal

SA aura 10

A System Audio az aura 10 bemutatását nem a száraz műszaki adatokra, vagy fantasztikus innovációra, esetleg minőségre hegyezi ki, hanem leírják ajánlásaikat, ami egyértelműen a valós vásárlói igényekhez igazodik. Vagyis a megtudhatjuk, hogy a hangfalhoz legalább 50 watt leadására képes erősítőt ajánlanak, a legnagyobb terhelhetőség pedig 125 watt. Mindezt két, külön sorban tünteti fel a gyártó. Elvégre használhatjuk akár 200 wattos erősítővel is. Működni fog, egészen addig, amíg a hangerőt nem emeljük bizonyos szint fölé.

A vásárlói igényekhez igazodás egészen addig terjed, hogy még az ajánlott elhelyezés is szerepel a műszaki leírásban. Az SA ajánlja az aura 10-et állványra, falra akasztva, polcon, és könyvespolcra is. Ez utóbbi amúgy meglepő, mi és mások sem szokták a könyvespolcra helyezést javasolni, bár tudjuk, hogy rengetegen tesznek így. Nos, úgy tűnik, hogy a System Audio csapat ezt tudomásul vette.

System Audio aura 10 hangfal

Megjelenés

Az aura modellek magamutogatás nélküli minimalisták. Bár állványon nagyon szépek, mégis a kis szélességük miatt szinte észrevétlenné válhatnak. A kivitel minősége elismerésre érdemes, a doboz arányai pedig határozottságot sugallnak.

System Audio aura 10 hátlap

A hang

Mivel a gyártó állítása szerint az aura 10 egy univerzális hangfal, kezdésként a Velencei Barokk Zenekar egy lemezével indítottunk. A nagyzenekari élményben ugyan nem sikerült elmerülnünk, azt megállapíthattuk, hogy a magashangok kellemesek, pontosak, bár érezni rajtuk egy kis lágyságot. A kevésbé komplex, Allan Taylor által előadott Color to the Moon felvétellel már sokkal inkább belesüppedtünk a fotelbe és a zeneélvezetbe. Az énekhang testes volt, a jelenlét érzet pedig határozott. Ezt és több, hasonló felvételt többször is meghallgatva, egyértelművé vált, hogy az aura 10 nem akarja magát nagyobbnak mutatni, mint amekkora. Vagyis nem kockáztatja a pontosságot a mélyek erejéért cserébe. Ugyanakkor a pontosság és kitartás igazi erőssége. Kari Bremnes Lover in Berlin című dalával is energikus, határozott és stabil volt, a hangerőt alaposan megemelve is határozott és pontos maradt. Ez különösen jól állt később Elvis Fever című dalának. Sőt, egy alapos műfajváltás után, a Daft Punk Doing it Right is remekelt. Ezúttal nem csak a pontosság terén, de a mély átfogásában is. Bár a műszaki adatlapján feltüntetett 50 Hz-es alsó frekvenciahatár talán nem tűnik eléggé vonzónak. Akadnak, akik ennél alacsonyabb frekvenciát is odaígérnek egy hasonlóan kis hangfalnak. Ám a valóság az, hogy a fenti értéket egy szigorúnak számító, +/- 3 dB tűréssel mérte a gyártó. Mások meg esetleg +/- 6 dB mellett ígérnek alacsonyabbat. A különbség pedig ég és föld. Ezt igazolta a Doing it Right mélyeinek színes, helyes reprodukciója. vagyis az SA aura 10 talán nem ígér sokat, helyette viszont teljesít.

System Audio aura 10 magassugárzó

Tovább haladva a tesztben, ismét visszakanyarodtunk a hagyományos zeneélvezethez. Hol a zongorák hangjától éreztük magunkat elbűvölve, hol az éneket vagy a fúvósokat dicsértük. Igaz, megesett, hogy az alacsonyabb frekvenciákat szokatlanul keménynek éreztük, ám az ének még ilyenkor is elvarázsolt, ahogy a húrok pendülését is szinte kézzelfoghatónak éreztük. Persze, csak szinte. Vagyis, azt azért nem állítjuk, hogy itt valamiféle high end hangfallal állunk szemben, de az audiofil mezőnyben mindenképp egy erős versenyző az aura 10.

System Audio aura 10 hangszóró

Tovább hallgatva, és egyre szigorúbban keresgélve a hangfal gyengéit, a Blue Rondo a la Turk közben sikerült fogást találnunk a rendszeren. Bár a zene pezsdítő hatású volt, egy kicsivel több nyitottság nekünk jól esett volna. Majd ezt a véleményünket erősítette Kari Bremnes néhány felvételének újra hallgatása is.

Hosszan sorolhatnánk a különböző dalokat, de az élmény jellemzően egy irányba mutatott. Az énekhangok mesések, a mélyek pontosak, és a legtöbb hangszer szinte elvarázsol. Ám a térérzet a mi szobánkban szűkös volt. Bár a hangfalak pontosak és így a sztereó kép is sokszor remek volt, a hangfal lágy, meleg karaktere miatt mi elsősorban a kevésbé csillapított, kemény falfelületekkel teli, minimalista stílusban berendezett nappalikba ajánljuk.

System Audio aura 10 hangfal

Ajánlás

Ahogyan azt már fentebb is írtuk, az SA aura 10 alighanem egy minimalista berendezésű szobában képes a legtöbbet adni. Ugyanakkor kissé meleg hangkarakterével együtt is egy pontos, valóban jó minőségű hangfallal állunk szemben, aminek a képességei messze túlmutatnak a kommersz álló hangfalak és monitorok tudásán. Nem túloz a System Audio, amikor ezt a hangdobozt univerzálisnak mutatja be, mert az tényleg képes elvarázsolni hallgatóságát akár jazz, rock vagy elektronikus zenével is. Az ára és a gyártó ígéretei tökéletesen tükrözik azt, amit a tesztben tapasztaltunk. Mind a hangdoboz, mind a System Audio hozzáállása megérdemel egy kis vállveregetést. Így kell ezt csinálni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.