SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal teszt

Ravasz összeállítás

2023. január 30., hétfő, 08:30

SVS audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal SVS hangfal aktív hangfal hangfal teszt SVS hangfal teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt

Az SVS Prime Wireless Pro a korábban általunk is tesztelt SVS Prime Wireless komolyabb kiadása. Kijelenthető, hogy egyike a félmilliós összeg alatt ma kapható legjobb mindenes sztereó szetteknek. Mindenessége úgy értendő, hogy az összes szolgáltatással rendelkezik, amire egy hangminőséget és komfortot egyaránt igénylő otthoni felhasználó vágyhat. Az SVS már jól bevált technológiáit kombinálja, így elsőre nem tűnik úttörőnek, használni mégis kifejezetten üdítő.

Mitől lesz Pro?

Az SVS ritkán eszközöl modellfrissítéseket, de ha erre kerül sor, akkor mindig jelentős módosítások mellett döntenek. Többnyire akkor jelenik meg termékük nevében Pro kiegészítés, ha az egy korábban létező darab vagy széria továbbfejlesztett változata. Erre példaként szolgálnak a legfontosabb kategóriájuknak számító aktív mélyládák. Amikor legutóbb megérkeztek az SVS Pro mélysugárzók, elődjeikhez képest vadonatúj intelligens funkciókat és megnövelt teljesítményt kínáltak.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal kijelzőSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal basszreflex portSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hátlapSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hátlapSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal magassugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal magassugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal magassugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hangszórókSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hangszórókSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal magassugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal magassugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro aktív hangfalSVS Prime Wireless Pro AppSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal távirányítóSVS Prime Wireless Pro aktív hangfal távirányító

Az SVS Prime Wireless Pro is ilyen jellegű újításokat mutat fel. Fizikailag nagyobb, több kapcsolati lehetőséggel és mélyebb alsó frekvenciás határral. A korábbi Prime Wireless 52 Hz-ig tudott lemenni, plusz-mínusz 3 dB eltéréssel. Hozzá képest a Prime Wireless Pro 42 Hz-en is megszólaltatja a hangokat. Tesztalanyunk így nem olyan értelemben Pro, hogy professzionális felhasználóknak (hangmérnökök) készült. Elsődleges célközönségét olyan otthoni felhasználók képezik, akik nem akarnak eltévedni az erősítő, streamer, kábel és hangfal keresgélés útvesztőiben. Egyszerűen csak jobb hangminőségben szeretnék élvezni multimédiás tartalmaikat. És vajon mitől nyújt ez a 400 000 forintos hangfalpár az átlagnál fejlettebb hangélményt?

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hátlap

Akusztikai törekvések

Annak ellenére, hogy kicsi, az SVS Prime Wireless Pro összesen 4 db 50 wattos erősítőt tartalmaz, mindegyik hangszóró diszkrét hajtásban részesül, így kevesebb a torzítás. Digitális keresztváltóval üzemel annak érdekében, hogy hangszóróiból minden terhelési szinten a lehető legoptimálisabb karaktert hozza ki. Otthoni felhasználásra szánt aktív hangfalak esetében a belépő és sokszor középkategória is régimódi passzív keresztváltót tartalmaz. Utóbbi nem feltétlenül rossz, de tesztjeink során szubjektíven azt tapasztaltuk, hogy az aktív keresztváltóval szerelt opciók többször nyújtottak dinamikusabb, tisztább hangzást.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal magassugárzó

Az SVS Prime Wireless Pro ugyanazt a 2,54 cm-es alumínium dóm magassugárzót tartalmazza, amely az SVS Prime család többi, passzív tagjában is található. Részben ezzel vívta ki elismerésünket korábban az SVS Prime Bookshelf állványos hangfal és az Ajánlott Vétel díjban részesített SVS Prime Pinnacle álló hangsugárzó. A dómsugárzó technikai részleteit kifejtettük a korábbi tesztekben, ezért most csak dióhéjban foglalkozunk vele.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal magassugárzó

Fejlesztése során FEA (végeselemes módszer) szimulációs analízist alkalmaztak. Így született meg a dóm előtti diffúzor elem, amely fontos szerepet játszik a széles szórásban és hangszínpad ábrázolásban.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzó

A 13 centis mélyközépsugárzót szándékosan úgy fejlesztették ki, hogy ütős, ugyanakkor magas felbontású hangzást nyújtson. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, azt kifejtjük a Hangminőség c. bekezdésben. Fotókon is jól látható, hogy a gumiperem jóval vastagabb az átlagosnál, ami intenzív membránmozgató képességet sugall.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzó

Küllem

A csomagolás részét képezi nyolc darab, felragasztható elasztomer talp, tápkábel, 3 méter hosszú összekötő kábel az aktív és passzív oldal közé, előlapi védőselymek és egy infravörös távvezérlő. Utóbbi gombkiosztása gyakorlatias és közérthető. Közvetlen forrásválasztó gombbal enged hozzáférést a HDMI, Bluetooth, optikai és analóg bemenetekhez. A hangerőszabályzó gombokat kézreállóan, a lehető legegyértelműbben jelöli. Emellett zenei navigáció (lejátszás/elindítás), némítás és kijelző sötétítés is végezhető róla, alján kulturáltan sorakozik a hat programválasztó.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal távirányító

A hangfal formaterve ugyanaz, mint a korábban tesztelt Prime Wireless-é, csak nagyobb méretekkel. Az arculat fegyelmezett és sallangoktól mentes, maga módján elegáns is a fényesre polírozott külsőnek köszönhetően. Az előlap szélein ferde bevágások láthatók, melyek a sarkok kerekítéseként csökkentik a belső, hangot színező állóhullámokat. A Pro nagyobb testével és hangszórójával tekintélyesebb látvány, mint "elődje", valamint nem csak termetesebb, hanem nehezebb is. A dobozát megkoppintva erős belső tömörség érzékelhető, ami bizakodásra ad okot.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal

Hogy előlapi védőselyemmel, vagy anélkül néz ki jobban a hangfal, ízlés dolga. A fehér változat fekete hangszórói erős vizuális kontrasztot teremtenek, de ha ráhelyezzük a fehér előlapot, máris lágyabb, tisztább összképet kapunk. A korábbi Prime Wireless tesztjében kifogásoltuk az előlapi kezelőszervek egyszerűségét. Kivitelükön nem különösebben változtatott az SVS. Funkcionális értelemben egyáltalán nem rosszak a tekerőgombok (vagy, ahogy sokan hívják, potméterek) és a programválasztók sem.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal kijelző

Egyszerűen csak kissé kilóg az összképből a fekete műanyag, hozzá kell tenni, hogy a magasfényű fekete kiadáson logikusan jobban beolvad. A gombokat viszont jól ellensúlyozza a korábbihoz képest sokkal fejlettebb, jobban informáló, fehér karakteres kijelző. Messziről is könnyebben olvasható, egyértelműbben mutatja az aktuális jelszintet (hangerőt), bemenetet. Hálózati lejátszás közben kiírja a zeneszám címét, ami sok esetben praktikus. Fehér háttérfényben úszik a hat programválasztó gomb is, de akit zavar a világító előlap, néhány gombnyomással könnyen elsötétítheti.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal

Az SVS Prime Wireless Pro jobb oldala tartalmazza az elektronikát, egyedül ezt a dobozt kell elektromos hálózatra és a forráseszközökhöz csatlakoztatni. Speciális négyeres kábelen keresztül hajtja a bal hangsugárzót, aminek csatlakozója egyedi, ezért célszerű vigyázni rá. WiFi is része a szolgáltatásoknak. Ha egy eszköz Ethernet csatlakozót tartalmaz, akkor mi inkább azt választjuk a lehető legstabilabb működés érdekében, ezúttal is így történt. Említést érdemel, hogy egy Ethernet kimenet is része a csatlakozóknak, így a beérkező hálózat tovább fűzhető. Egy töltésre alkalmas USB-A csatlakozó segítségével hajtható végre szoftverfrissítés, rögtön utána aktív mélysugárzó kimenet következik. Az áramkör érzékeli, ha mélyládát csatlakoztatnak hozzá, ilyen esetben a hangfal alsó frekvenciás határa 80 Hz lesz. Kevesebb teherben részesülnek a 13 centis hangszórók, ezáltal a több mélyhanghoz tisztább középső frekvenciák társulnak.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal hátlap

Egy RCA és egy 3,5 mm-es Jack bemenet közül is választhatnak azok, akik bármilyen analóg kimenetes forráseszközt szeretnének közvetlenül csatlakoztatni. (külső DAC, CD-lejátszó stb.). Az elektronikus panelre külön WiFi és Bluetooth beállító gombokat is helyezett az SVS, ami gördülékenyebbé teszi az első beüzemelést. Végül adott egy optikai és egy HDMI bemenet is. Modern okostévé tulajdonosok, amennyiben ARC-képes képmegjelenítővel rendelkeznek, jobban járnak a HDMI használatával. Ekkor a hangrendszer jelszintjét (hangerejét) a tévé távvezérlőjével lehet szabályozni.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal

Használat közben

A Prime Wireless Pro nemcsak részlegesen, hanem teljes értékűen betölti egy kiforrott streamer (hálózati zenelejátszó) szerepét, a feladatkör minden előnyével. Szemfüleseknek feltűnhetett, hogy nincs rajta főkapcsoló, ugyanis áramköre automatikusan bekapcsol, vagy éppen készenléti módba lép 30 perc üresjárat után. Ekkor kikapcsolja az erősítőt és az OLED kijelzőt is, a hálózati funkciói viszont ébren maradnak, így beérkező jellel vagy alkalmazással azonnal bekapcsolható.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal

A hangfalakat 25 négyzetméteres helyiségben teszteltük, egy Loewe bild i.55 dr+ set OLED TV mellé helyezve. Netflix műsorokon kívül napokon át használtuk Spotify-alapú háttérzenei aláfestő eszköznek, továbbá a Forza Horizon autóversenyzős videójátékot is "megtámogatták". A hangsugárzók és a tévé közti kapcsolatot AudioQuest Cinnamon HDMI kábel biztosította. A teljes rendszer IsoTek V5 Polaris tápelosztóról kapta az áramot. A Prime Wireless Pro tápkábelét szándékosan nem cseréltük ki jobbra, hogy a gyári kiegészítőkkel elérhető élményt tapasztaljuk meg. Zárójelben meg kell jegyezni, hogy próbaképpen egy AudioQuest NRG-Y-ra cseréltük a tápkábelt, amitől a színpad mélység és a basszus textúra is lényegesen gazdagodott. A kritikus meghallgatást, mint minden esetben, most is egy IsoTek bejárató lemez lefuttatása előzte meg.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal magassugárzó

Hangminőség

Sejtettük, hogy az első kiadású SVS Prime Wireless hangját lepipálja a Prime Wireless Pro, de nem gondoltuk, hogy ennyire. Napokon keresztül használtuk és egyetlen alkalommal sem találtunk oda nem illő tónust, vagy karakterisztikai szarvashibát. Tesztalanyunk hangzását elképesztően jól eltalálták. Félúton egyensúlyozott a szórakoztatni vágyás és az audiofil feltáró természet között. Így bőséges részleteket és gazdag energiát egyaránt kaptunk, ami a viszonylag kis méreteket nézve szinte nevetségesen nagy hangmezőt eredményezett.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzó

A basszus határozott volt és magabiztos. 40-45 Hz környékén értelemszerűen elhalkult, de ez a frekvenciasáv még bőven tartalmazott olyan effektusokat, amik képesek megrázni egy szoba légterét. Ha a hangminőségre nem különösebben igényes átlagfelhasználó módjára (fal tövébe tolt kanapéról) hallgattuk, elképesztő intenzitású és térbeli kiterjedésű mélyhangokat tudott nyújtani még egy pár 13 centis hangszóró is. Post Malone, Clubroot vagy HEDEGAARD keményebb zeneszámai alaposan megrázták a szoba levegőmolekuláit. 25 nm-en, logikus módon még nem részesültünk mellkasnak verődő hanghullámokban, de egy mélysugárzó beiktatásával könnyen bepótolhattuk volna azt az élményt is. A kis méret velejárója, hogy erősebb terhelésen kissé besűrűsödött a mélyhang információ és vesztett a dallamosságából, de gyengének egy pillanatig sem neveztük volna.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal középsugárzó

A középső frekvenciákat őszinteség, nagy szórás és tisztaságérzet jellemezte. Ének, beszéd reprodukcióját lenyűgöző fegyelemmel és dinamikával végezte a hangfalpár. Nemcsak zeneszámok, hanem filmes dialógok, rádióműsorok, podcast beszélgetések hallgatásánál is nagyra értékeltük, hogy a beszédhang mellőzte a fedettséget. Ehhez fülbemászó, kontrasztos, mégsem bántó magashangok társultak. A diffúzoros dóm magassugárzó előnyeit részletesen kifejtettük a korábbi Prime Bookshelf tesztben is. Ugyanazokat az előnyöket kaptuk meg a Wireless Pro-tól is. Széles és tágas hangmezőt varázsolt maga köré a kis hangfalpár, sok irányba röpködtek a térbeli részletek, amitől élettelibbé vált a zene. Egyedül a sztereó színpad tagolása lehetett volna egy kicsit konkrétabb, de a meglévő tulajdonságok elfeledtették velünk a vízszintes színpadkép viszonylag egyszerű felépítését.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal

A kis hangfalpár könnyűzenére (hip hop, rock, rap stb.) kifogástalan partner benyomását keltette. A lelkes basszushoz kristálytiszta énekhang és harsányság nélküli, ugyanakkor jó textúrájú magashang társult. Komolyzene esetén is megmaradt a lelkesség, bár a térképzés érthető módon nem volt olyan holografikus, mint más (háromszor vagy többször drágább) hangrendszereké. Jazz esetén kevésbé a térre, inkább a hangulati elemekre és a konkrét hangszerek dallamára fókuszáltunk. Éppen ezért ismét visszaült a mosoly arcunkra, ahogy Rickie Lee Jones - Dat Dere c. számát hallgattuk. A nagybőgő mézédesen, erőlködés nélkül úszott szét a szobában, a szaxofon elegánsan kidomborodott a többi sáv közül, az énekhang pedig fülbemászóan selymes maradt.

SVS Prime Wireless Pro App

Ibrahim Maalouf - Laissez-moi danser c. számát hallgatva Izïa francia rockénekes sziszegős mássalhangzói kicsit eltúlzottan ugrottak a nyakunkba, de hozzá kell tenni, hogy azt a darabot Spotify-ról közvetítettük. Ezúttal az összképben lappangott egy kis elektronikus jelleg, ami nem igazán a hangrendszer "hibája" volt. Az ének dallamossága és a testes, érzelmes zongorajáték a Spotify tömörítésének "tudatával" együtt is rávett minket arra, hogy végig hallgassuk a felemelő zenét.

Megjegyzés: aki hajlandó rá még pár tízezer forintot fordítani, annak érdemes a gyáritól jobb minőségű tápkábellel is kipróbálni a hangrendszert. Amennyiben televízió és más forráskészülékek is találhatók a láncban, akkor a HDMI kábelt és egyéb összekötő kábeleket is érdemes az alapszintűnél jobbra cserélni.

Alternatívák

Aki olcsóbb aktív hangfalpárt keres és hajlandó lemondani a hálózati zenelejátszó funkciókról, annak a Kanto TUK teszt elolvasása ajánlott. Előnyei közé tartozik a nyílt térélmény és saját USB DAC is található benne, dedikált phono bemenet társaságában. Hátránya, hogy nagy terhelésen nem olyan magabiztos, mint az SVS, erős járatástól romolhat a basszus felbontása. Aki több intelligens funkciót (szoba paraméterek figyelembevétele, teljes vezeték nélküli kapcsolat a két hangfal között stb.), annak a KEF LSX lehet a befutó. Formaterve és színei esztétikusabb látványt nyújtanak. Viszont belőle mi csak az első kiadást teszteltük 2019-ben. Azóta már csak második generációs változata (KEF LSX II) kapható, melynek párja 650 000 forint.

SVS Prime Wireless Pro aktív hangfal

Végszó

Az általunk eddig kipróbált, hálózatképes aktív hangfalak közé hibátlan beékelődés az SVS Prime Wireless Pro. Hangélményben és szolgáltatásokban ezért az összegért nehéz kifogásolni. Egy pár aktív hangfalért nem mindenki engedhet meg magának 400 000 forintot, de érdemes észben tartani, hogy az összeg nem csupán két darab "félkész" passzív hangsugárzót tartalmaz. A digitális keresztváltó, DTS Play-fi által nyújtott szolgáltatáscsomag és HDMI ARC bemenet nem minden aktív hangfalban található meg. Ehhez olyan hangminőség társul, ami vájtfülű felhasználókból is hamar elégedettséget vált ki.

Zenehallgatáshoz és filmnézéshez is remek választás akkor is, ha 20 négyzetméternél nagyobb szobába kerül. Szerencsés elhelyezés esetén basszusban is megnyerő. Ha bármiért hiányérzet alakul ki, azt egy aktív mélyláda könnyen megoldja. Ügyes és több szempontból meglepő kis csomag az SVS Prime Wireless Pro, szerintünk megérdemli, hogy Ajánlott Vétel legyen.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.