Sonos PLAYBASE hangrendszer teszt

2018. január 26., péntek, 07:50

Sonos audio hifi házimozi hangfal hangszóró soundbar soundplate hangrendszer Sonos multiroom multiroom hangrendszer Sonos hangfal Sonos soundbar hangfal teszt soundbar teszt soundplate teszt

Ne elé, alá! A Sonos multiroom audió gyártó teljesen kézenfekvő megoldással állt elő. A "set-under-box" azaz, tedd alá rendszerű soudbar jellegű hangsugárzó a PLAYBASE, amely gyakorlatilag a klasszikusnak mondható soundbárok funkcióit veszi át egy személyben. A PLAYBASE formatervezett, lapos hangsugárzó, hálózati funkciókkal, Androidos és iOS vezérléssel, amihez mérsékelt számú csatlakozó és 259000 Ft-os árcédula tartozik.

Sonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASE hátlapSonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASESonos PLAYBASE AppSonos PLAYBASE AppSonos PLAYBASE AppSanus WSTV1 Sonos PLAYBASE állvány

Mi a PLAYBASE?

A Sonos cég palettáján már láttunk hasonlót: a Sonos PLAYBAR pár éve meghódított néhány szívet, de ugyanakkor az ellentábort is felkavarta, akik nem hisznek a soundbárok képességeiben. A mostani tesztalanyunk nem klasszikus soundbar, de nem is a szokásos hangprojektor, bár talán ehhez áll közelebb. A PLAYBASE már a dobozán is megmutatja, hogy a Sonosnál odateszi magát a formatervező és a marketing osztály. Maga a csomagolása is felemészthetett jó néhány munkaórát, aminek nem csak annyi volt a célja, hogy jól nézzen ki, hanem funkciói is vannak. Először is a vásárlást követően igazi reklámfelületté válunk, ahogy az üzletből kisétálva végigvonulunk az alaposan "felbrandingelt", mutatós képekkel, grafikákkal és logókkal felvértezett, műanyag fogantyús méretes dobozzal az utcán. Másodsorban annak, aki a nyitás/zárás módját megálmodta, szintén jár egy elismerő kézfogás. Aki annyi dobozt nyit ki és csuk be, mint például mi, az széles mosollyal fogadja az oldalt található két zárófület, melyek elcsúsztatásával egyszerűen leemeljük a doboz felső részét az alsótól és már előttünk is van a készülék, amit egy könnyed mozdulattal kiemelhetünk. Mellette találunk még két kis tasakot, amikben egy jópofa használati útmutatót, és a mellékelt kábeleket (Ethernet, táp, optikai) helyezték el.

Sonos PLAYBASE

A formáját tekintve lapos, félköríves, határozott élekkel rendelkező hangdoboz, amiben összesen hat darab középsugárzó, három magassugárzó és egy mélysugárzó kapott helyet. Ez utóbbi labirintusos felépítésű, a jobb hangzás elérése érdekében, mivel meglehetősen kis helyre kellett bepréselni a teljes elektronikát. Rendszerének kitalálója azon egyszerű okból indult ki, hogy helyből van a legkevesebb és a legkevésbé feltűnő módon a televízió alatt tudjuk elhelyezni. A PLAYBASE teherbírása 35 kg, miközben ő maga 8,6 kg-ot nyom. A megnyugtató teherbírás ellenére, mégis az az érzésünk, hogy csak akkor néz ki jól a PLAYBASE/TV kombó, ha utóbbinak a talpa, sehol sem nyúlik túl a hangsugárzó szélén.

Sonos PLAYBASE

Egy méretesebb TV talpai ellenben akár több centivel is lelóghatnak, ami nem esztétikus látvány. Ilyen esetben mindenképp javallott egy fali konzol használata, amivel ugyan a PLAYBASE elveszíti a talp funkcióját, de sokkal igényesebb látványt nyújt, legyen szó fekete vagy akár fehér színű verzióról.

Sonos PLAYBASE

Itt megjegyezzük, hogy létezik egy speciális PLAYBASE állvány (32-60 col képátmérőig), ami jól beállítva olyan hatást kelt, mintha a TV a faltól függetlenül lebegne a hangszóró felett. Nagyon díjazzuk az ilyen jellegű fejlesztéseket!

Sanus WSTV1 Sonos PLAYBASE állvány

A Sonos PLAYBASE előlapján kezelőszervet gyakorlatilag egy nyomógomb kivételével nem láthatunk, pedig van mellette két érintésre érzékeny felület is, amennyiben a hagyományos módon szeretnénk a számokat lejátszani vagy megállítani, illetve hangerőt szabályozni. Jó eséllyel ezek nem sokszor lesznek használva, hiszen a SONOS applikációja ezeket mind tudja.

Sonos PLAYBASE hátlap

A hangsugárzó nincsen túlpakolva mindenféle csatlakozóval, mivel a tápkábel szomszédságában mindössze egy optikai és egy Ethernet található a hátlapon. Nem találunk analóg bemenetet vagy HDMI aljzatot sem. Ha csupán a PLAYBASE fő funkcióját nézzük, ezek nem létszükségletek, de tény, hogy a hangfeldolgozás így korlátozódik PCM sztereóra (sajnos az is 24 helyett csak 16 bites fájlokig) és Dolby Digital hangsávokra. A Sonos vélhetően úgy gondolkodik, hogy aki DTS, TrueHD vagy hasonló jellegű 5.1/7.1 filmeket kíván nézni, az specifikusabb rendszert keres.

Sonos PLAYBASE

Trueplay

Akinek Android rendszerű okostelefonja van, és beleszeretett a PLAYBASE-be, könnyen lehet, hogy most indul és felkeres egy Apple Store-t, mivel a Trueplay szolgáltatás kizárólag iOS operációs rendszerű telefonokkal érhető el. Mi is az? Nagyon egyszerű, mivel a PLAYBASE letölthető vezérlő szoftvere a telefon mikrofonját használja ahhoz, hogy a szobaakusztikának megfelelően beállítsa a hangsugárzót. Jöhet a kérdés, hogy miért csak az iOS? Nagyon egyszerű, mivel az Androidot futtató készülékek hardvere korántsem egységes, így a beállítás minősége és eredménye is megkérdőjelezhető. Maga a folyamat esetünkben egy iPad-del határozottan könnyen ment végbe. A menürendszerben miután kiválasztottuk a Trueplay Tunning pontot, egy videós útmutató segítségével lépésről lépésre hangoltuk a helyiség akusztikájához a PLAYBASE-t. Az "előtte-utána" összehasonlításban érezhető javulást hozott a kalibráció.

PLAYBASE szolgáltatások

A Sonos PLAYBASE kezelése hagyományos távvezérlő helyett csak a Play Áruházból vagy iOS operációs rendszerre letöltött applikációval lehetséges. Ez nagyon széleskörű beállíthatóságot és funkciók finomhangolását teszi lehetővé a már említett Trueplay kalibráción felül. A Sonos saját applikációja felkínálja a telepítést lépésről lépésre. Mivel univerzális szoftverről van szó, így ki kell választanunk a Sonos többi készüléke közül a telepítendőt, esetünkben a PLAYBASE-t, és csak tovább kell menni az egyes utasításokon. A hangsugárzó oldalán találunk egy szinte észrevehetetlenül integrált gombot melynek segítségével csatlakozhatunk a hálózatunkhoz vagy további Sonos készülékekhez.

Sonos PLAYBASE

A PLAYBASE szolgáltatásai közül az alap, a televízió, illetve Blu-ray lejátszó hangjának javítása, más dimenzióba történő felemelése. Emellett azonban a menürendszerből kiválasztható számos tartalom-szolgáltató, illetve internetes rádió, amelyet közvetlenül elérhetünk vele, de arra is lehetőségünk van, hogy otthoni NAS szerverünkről játsszunk le zeneszámokat vagy más média tartalmat. Ha valaki viszont Hi-Res audió állományokat akar hallgatni rajta, az nem fog sikerülni, mivel ezt nem támogatja a gyártó. YouTube alkalmazást szintén nem kínál a PLAYBASE, de erre napjainkban már egy okos TV, vagy egy médialejátszó már azonnali megoldást jelent. Ugyanúgy nem támogatja a Bluetooth adatkapcsolatot sem, így direktben nem tudjuk streamelni zenéinket. A Sonos ugyan nem audiofil termékekre specializálódott, de szerencsére bőséges megoldást kínál arra, hogy a Bluetooth kapcsolatból adódó adatveszteséget, számos jó hangminőségű szolgáltatóval váltsa ki. A Sonos applikációjában saját igényeink szerint állíthatjuk össze az általunk használt szolgáltatókat. A Sonos, a már szokásos Spotify, Deezer, Tidal, Soundcloud stb., platformokon felül, az Apple tulajdonosok nagy örömére a piacon egyedülállóan az Apple Music szolgáltatást is támogatja. Ez többek között azért is lehet fontos, mert így a korábban az iTunes-ból megvásárolt zenéinket az Apple Music beszinkronizálja egy külön fül alá, és nem kell többet a Bluetooth kapcsolat negatív hatásainak kitenni kedvenc muzsikánkat. A streaming szolgáltatók egy közös kereső motort használnak így a keresett zenéket egyidejűleg jeleníti meg az összes zenetárban, és csak azt kell eldöntenünk, hogy melyik szolgáltató előadásában kívánjuk élvezni az előadást.

Ezen felül szinte végtelen mennyiségű internet rádió áll rendelkezésre, azon felül, amit a felhasználó a saját tablet/telefon készülékén vagy NAS-án tárol. Ebből a szemszögből nézve, véleményünk szerint bocsánatos bűn a Bluetooth hiánya.

Sonos PLAYBASE App

Hangminőség

A PLAYBASE beüzemelése rövid időt vett igénybe és a jól megalkotott útmutatók alapján mindenki számára könnyedén elvégezhető. A vezeték nélküli hálózathoz pillanatok alatt csatlakozott és végig stabilan hibamentesen üzemelt, de ez minden esetben a helyi adottságokon múlik, így aki biztosra akar menni, mindenképp javasoljuk az Ethernet kábel csatlakoztatását.

A meghallgatások sorát zenével kezdtük ahol leginkább a streaming szolgáltatók és a net rádiók hangminőségére voltunk kíváncsiak. Amikor egy hangrendszer tesztjéhez fogunk, nagyon fontos, hogy reálisan, a termék árát és legfőbb funkcióját tartsuk szem előtt, és ennek megfelelő elvárásokat támasszunk. Ha ezt a szabályt szigorúan betartjuk, akkor sok esetben kellemes meglepetések érhetnek minket. Nem hittük volna, de a PLAYBASE esetében pontosan ez történt.

Sonos PLAYBASE App

A Sonos PLAYBASE egy továbbgondolt soundbar, olyan felhasználóknak tervezve, akik még egy mélysugárzót sem kívánnak, vagy tudnak elhelyezni a TV környékén, de szeretnék annak hangját a lehetőségekhez képest a legjobban feljavítani. Tesztünk alatt egy 25-30 négyzetméter területű átlagosan berendezett nappaliban tett szolgálatot a PLAYBASE, amit már az első hanganyagok lejátszásakor megtöltött muzsikával. Első lépésben hangszeres zenéket adagoltunk a Spotifyon és Tidalon összeállított tesztanyagaink közül. A TIDAL magasabb bitrátája ebben az esetben nem érvényesült, de ezt már korábban többször is tapasztaltuk hasonló kategóriájú rendszerek esetében, így a PLAYBASE használatához nem feltétlenül javasoljuk a dupla havidíjas szolgáltatót. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem szóltak jól a zenék. Andrea Razzauti - Black Sand című száma nem véletlenül maradt meg a tudatunkban. Az teszt legelső felvétele volt, és az első néhány másodperc elteltével komoly meglepetést okozott a PLAYBASE. A gitár, a cintányérok, a csörgők mind testesen élettelien szólaltak meg, nem úgy, mint egy átlagos mélysugárzó nélküli soundbártól azt megszokhattuk. Aztán a basszusok... Nos, az első basszusok hallatán abban a pillanatban elhagytuk a kanapét és körbeálltuk a körülbelül fél családi pizzás doboz méretű hangsugárzót és kezdetét vette a tapogatás, keresgélés, gondolkodás. Azt tudtuk, hogy egy 133 mm-es mélysugárzó helyet kapott a kevesebb, mint 6 cm vastagságú lapban, de a fizika az fizika, labirintusos reflexcső kivezetés ide vagy oda. A levegő mozgásának hely kell az pedig itt nincs. A zenét nem állítottuk le, de közben ámultan emelgettük és forgattuk a hangsugárzót, mint hülyegyerek a varázsdobozt. Félreértés ne essék, itt nem pincemély kanapérengető mélyekről beszélünk, de ahhoz képest, amit első ránézésre vártunk, megdöbbentő basszusok hagyták el a PLAYBASE-t. Tovább pörgettük a különböző jazz, blues és hasonló hangszeres kedvenceinket, amik egytől egyig élvezetesen, tisztán és ütősen szólaltak meg. Nem okozott gondot zenével betölteni egy ilyen méretű helyiséget. Ami a hangminőséget illeti, természetesen nem tudja felidézni egy komolyabb sztereó rendszer részletességét vagy légies előadását, de itt nem is az volt a cél. Az énekhangok, testesen, tisztán és erőteljesen áradtak szét a szobában, de a magas frekvenciákkal egyetemben, nem tudták levetkőzni a tipikusan digitális hifis hangzásvilágot.

Sonos PLAYBASE

Mindenképp említést érdemel a Trueplay kalibrációt követően tapasztalt rendkívül tág sztereó színpad. Nehezen hihető sok esetben, hogy a térleképzésért egy darab középen elhelyezett hangszóró a felelős. Az internetes rádiók esetében nagyon vegyes volt a hangzás, de minden esetben élvezhető, jó minőségben sugároztak. Amennyiben a hangerőt nem húzzuk túl a 70-80 %-os szinten, úgy a hangkép egységes és stabil marad, ám felette a magassugárzók hajlamossá váltak a csörömpölésre (főleg rock zenék esetén) és a beépített végfokok védelme automatikusan elvette a mélyeket. Modernebb elektronikus, pop vagy hip-hop zenéken is várakozáson felül teljesített a PLAYBASE de az itt generált erőteljes basszusokkal már nehezebben birkózott meg a rendszer, és az említett 70-80 %-os élvezhető hangerő tartományt már valamivel alacsonyabbra kellett állítanunk az egységes hangélményhez. A PLAYBASE természetesen kiegészíthető a Sonos vezeték nélküli mélysugárzójával, amivel vélhetően minden a fizika által behatárolt képesség kiteljesedik és a rendszerből egy vérbeli bútorrengető fenevad lesz. Ahogy már említettük, mindig szem előtt tartjuk a termék árcetlijét, és amennyiben csak a PLAYBASE 259 000 Ft-os árát nézzük, nem lenne egyszerű dolgunk, ha ennyiből akarnánk egy ilyen szolgáltatásokkal és hangzással rendelkező sztereó rendszert összeállítani, ám a mélysugárzó már duplázza ezt az összeget, és ott már nyitottabbá válhat a verseny.

Sonos PLAYBASE App

A teszt második szakaszában filmek kerültek terítékre. Az optikai kábellel a TV-hez csatlakoztatott hangrendszerünk messze túlszárnyalta azon rendeltetését, hogy feljavítsa a TV készülék hangját, de önmagában még nem nevezhetjük házimozi rendszernek. A centersugárzókból megszokott beszédhangok, lövések, zenei betétek mind domináns középfrekvenciával áradtak szét a térben és hozták az igazi mozis hangzást. Sokat segíthetünk a számunkra optimális hangzás elérésében, ha a Sonos applikációban a saját ízlésünknek megfelelően hangoljuk a hangzást, és a TV-n is érdemes odafigyelni a beállításokra. A térábrázolás meglepően szélesre merészkedik és sok esetben a néző tényleg onnan is hall hangokat ahol nincs hangszóró. Ameddig nem robbanásokban és döngő basszusokkal teli akciófilmeket nézünk, a PLAYBASE remek társnak bizonyul a mozizásban, ám ha több spirituszra vágyunk, úgy itt már mindenképp érdemes kiegészíteni a rendszert a mélysugárzóval.

Sonos PLAYBASE

Összegzés

A Sonos PLAYBASE egy remek ötlet korunk igényeit figyelembe véve, ami nem mellesleg mindkét színvariánsban önmagában is nagyon jól mutat, de igény esetén Sonos mélysugárzóval kiegészítve igazi modern lakberendezési dísz lehet. A PLAYBASE egyik legnagyobb erőssége az ár/érték aránya, ám ha komolyabb bővítésben gondolkodunk, úgy irreálisan elszaladhatnak a költségek, ami már messze nem lesz arányban a rendszer hangminőségével. A HDMI vagy a Bluetooth hiányosságáért kárpótol a számos jól átgondolt szolgáltatás és a hangzás, de a konkurenciát figyelembe véve mégis veszélyes lépés volt kihagyni. Összességében, egy széles felhasználói réteg kielégítésére alkalmas remek hangú és tudású, szinte láthatatlan készüléket ismerhettünk meg a Sonos PLAYBASE-ben ami izgalmas irányt mutat a jövő multimédiás hangrendszereinek.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.