Revel Performa M126Be állványos hangfal teszt

2019. október 11., péntek, 21:00

Revel audio hifi hangfal hangszóró high end Revel hangfal hifi hangfal hangfal teszt Revel teszt high end hangfal hifi hangfal teszt Revel hangfal teszt

Elérkezett az idő, hogy a Revel bővítse Performa szériáját. Nemrég adtunk hírt arról, hogy a cég bemutatta Performa Be sorozatát, tagjainak száma pedig szépen gyarapszik. Nem holmi ráncfelvarrásról van szó, hiszen tulajdonképpen csak a doboztest maradt érintetlen, a teljes hangszórókészletet lecserélték, ahogyan a keresztváltót is. Ez szerintünk bőven elég ahhoz, hogy górcső elé vegyünk az amerikai high end hangsugárzógyártó második legnagyobb sorozatát, először abból is az M126Be modellt, ami a legkisebb a családban.

A Revel a Performa sorozattal eddig is sokat tett le az asztalra, a Be változattal viszont amellett, hogy szétfeszíti kategóriájának határait, tulajdonképpen egy új, a korábbinál is magasabb igényű közönséget céloz meg. A Performa M126Be, állványos típussal kezdtük az ismerkedésünket, és bizony kevesebb ideig tartott, mint azt szerettük volna, ennyit elöljáróban már elárulhatunk.

Revel Performa M126Be hangfal magassugárzó

Kezdjük máris a lényeggel, a típusnévben is feltüntetett Be, avagy berillium magassugárzóval. Az anyag egy nagyon ritka fém, ráadásul a megmunkálása roppant nehéz, viszont figyelemreméltó fizikai tulajdonságokkal bír. Az alumínium vagy titán alapú magassugárzókhoz viszonyítva ennek 4,5-szörös a merevsége, a tömege viszont alig éri el azok felét.

Revel Performa M126Be hangfal magassugárzó

Az itt használt 2,5 cm-es magassugárzót 85 mm-es, kettős kerámia mágnesek hajtják, a membrán elé helyezett ötödik generációs alumínium öntvény akusztikai lencse igazgatja a hanghullámokat. Ez utóbbi a 165 mm-es, kerámia kompozit, tehát DCC, alumínium membrános mélyközép sugárzóval történő integrációt segíti, így egy nagyobb hatékonyságú, jobb dinamikájú, viszont kevesebb tömörítést és torzítást kínáló egységet alkotnak, mindezek mellett a teljesítménykezelés fokozódott.

Revel Performa M126Be hangfal mélysugárzó

A Performa M126Be keresztváltói prémium minőségű fólia-kondenzátorokat és légmagos tekercseket tartalmaznak, így sikerült elérniük azt, hogy olyan részletek is elénk táruljanak zenehallgatás közben, amelyek egyébként elvesznének.

Revel Performa M126Be hangfal keresztváltó

A fehér színű hangszórók a már említett, ismerős dobozba kerültek, amelyek hátrafelé szűkülnek, így iktatva ki a káros rezonanciákat. Hátul a felső részben lekerekített peremű reflexnyílás segíti a mélyközép hangszóró munkáját.

Revel Performa M126Be hangfal basszreflex

Csatlakozóból egy párt szereltek rá, azt talán le sem kell írnunk, hogy a kivitelük első osztályú. Négy szín közül választhatunk, amelyek által tulajdonképpen bármilyen jellegű és stílusú nappaliban el lehet őket helyezni.

Revel Performa M126Be hangfal

A fekete, fehér, dió vagy fémes ezüst magasfényű bevonatot kapott, a tető viszont minden esetben metálfekete, benne a sorozat nevével.

Revel Performa M126Be hangfal

A meghallgatást természetesen bejáratás előzte meg, társának pedig Mark Levinson integrált erősítőt, OPPO univerzális lejátszót, valamint Van den Hul kábeleket választottunk, a stabil és nehéz állvány a dobozok alá pedig elengedhetetlen volt ebben az esetben is.

Revel Performa M126Be hangfal

Az első benyomásunk és definíciónk az volt a Revel hangsugárzói kapcsán, hogy nagy hangerőn is hihetetlenül teljes képet rajzolt, az erőlködés vagy torzítás minden apró jele nélkül. Az énekhang középen volt és mindvégig ott is maradt, azt pedig körülölelték a hangszerek. Elcsépelt leírni azt, hogy klubhangulatot kaptunk, de jelen esetben bizony ez történt. Ez az érzés viszont nem direkt volt, nem másztunk be a zenészek közé, nem is az első sorban hallgatóztunk, hanem tőlük komfortosan távol, a megfelelő hallgatói pozícióba kaptuk a produkciót. A tonalitás jobb tulajdonképpen nem is lehetne, a Performa M126Be nem helyezett nagyobb hangsúlyt egyik hangszerre sem, mindent olyan arányban tárt elénk, ahogyan azt a felvételre rögzítették a hangmérnökök ízléséhez igazodva.

Revel Performa M126Be hangfal mélysugárzó

A mélyek terén nem volt panaszunk, de azt megjegyezzük, hogy másoknak akár kevés lehet. Ez abból adódhat, hogy az állványos Revelek nem akarják fizikai valójukat meghazudtolni, nem akarnak senkit megtéveszteni, a valóságot szánják nekünk. Ez a valóság pedig sokszor sokunknak nem elég, ez a mai, "marveles" világban valamelyest elfogadott, inkább divatos, így a Performa M126Be produkciója okozhat elégedetlenséget azoknak, akik egy szépen megmunkált csillár helyett inkább egy diszkógömböt nézegetnek az otthonukban. Ez a Performa bizony nem nekik készült. Megmutatta a felvételek valóságát, elénk tárta azt is, ha az alapanyag nem a legjobb, feltárta a felvételek közötti eltérést, a dinamikatartományt. Amennyiben viszont minden adott volt, a Revel sziporkázott.

Revel Performa M126Be hangfal magassugárzó

A méltatott berillium magassugárzó tényleg párját ritkítja, jelenleg nincs jobb nála a piacon, és valószínű, hogy sokáig nem is lesz ellenfele. Hozzá jön a mélyközépsugárzó hitelessége, pontossága, lendülete, kettejük kivételes képalkotása. Olyan teret képesek létrehozni, majd megtölteni zenével, ami ettől a kompakt mérettől szinte elvárhatatlan, tehát nem használunk nagy szavakat, ha azt írjuk, hogy a Performa M126Be túlteljesít. Ilyen fizikai adottságokkal megáldott dobozok szeretnek nagyobbnak látszani, viszont mi sosem értettük, hogy miért. Ez a belépő kategóriában még elfogadott lehet, kicsit olyan, mint amikor a macska felborzolja a szőrét, amikor megijed, viszont a high end régiójában abszolút feleslegesnek tartjuk. Természetesen az ízlés szubjektív, apróbb trükkökkel csodákra képesek a tervezőmérnökök, akik a Revel égisze alatt is vannak bőven, viszont ebben az esetben a feladatuk a hitelesség, pontosság, térleképzés és zeneiség reprodukálása volt, nem pedig egy újabb látványelem létrehozása.

Revel Performa M126Be hangfal csatlakozó

Munkájuk gyümölcse egy olyan kis ékszerdoboz lett, ami megérdemli azt, hogy a megfelelő elektronikákkal párosítsuk, valamint jó minőségű felvételekkel szolgáljuk ki, ezek birtokában pedig olyan teljesítményt nyújt hanghűség, természetesség, pontosság és dinamika terén, amit más gyártók is kínálnak, de magasabb összegért. A Performa M126Be sem nevezhető olcsónak, ráadásul a "sima" változathoz képest jóval magasabb az ára, viszont a fejlesztések, és az azok által nyújtott végeredmény tekintetében abszolút reálisnak tartjuk. Nagy teljesítményű erősítő is ildomos hozzá, hiszen kis csövessel is bizonyára remek hangot produkál, de az általa képviselt minőséget és megvalósítható teret csak sok wattal tudja nyújtani. Zenei stílusok között nem feltétlenül válogat, könnyedebb zenékkel sem tesz kivételt, viszont ebben az esetben vegyük azt figyelembe, hogy ha a keverés hiányos, hanyagabb, azt bizony meg fogja mutatni.

Revel Performa M126Be hangfal

A Revel Performa3 sorozatának újradefiniálásának megismerésében első lépésünk az M126Be meghallgatása volt, és bizony jogosnak tartjuk Performa3 M106-hoz képest magasabb árat. Az roppant jó volt, ez viszont kimagaslóra sikerült. Mindezt persze az fogja értékelni, aki híve a valódi zenéknek, azokat pedig a maga természetességükben akarja hallgatni. A berillium membrán előállítása nehéz és drága mulatság, a mélyközép hangszóró kifejlesztése sem csak egy gondolatnyi idő volt, ahogy a keresztváltóé sem. Általuk viszont egy olyan produkciót kapunk, ami a hitelességével, odaadásával fog minket a bűvkörébe vonni. Mindenképpen megér egy ajánlott státuszt, az első követ pedig az vesse ránk, aki ebben a kategóriában jobb előadást tud nyújtani.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.