Radiotehnika SM-300 hangfal teszt

2018. február 21., szerda, 13:25

Radiotehnika audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Radiotehnika hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Radiotehnika hangfal teszt

Megközelítőleg fél éve fordult meg csapatunknál az Audio Centrum által képviselt, hazánkban még kevésbé ismert gyártó, a Radiotehnika egyik hangfala az X-Line MM-4.1. A lettországi, nagy múltra visszatekintő vállalat egy újabb, korábbi tesztalanyunkéhoz hasonlóan kedvező árú, ám küllemében jócskán eltérő hangfalpárját láttuk vendégül szerkesztőségünkben. A Radiotehnika SM-300 hangsugárzót vettük górcső alá, mely méretében jócskán meghaladja az X-Line MM-4.1-et, ám értékét tekintve mindössze 20 000 Ft a felár.

Hódít a retro

Természetesen soha nem érkezik meglepetésszerűen hozzánk semmiféle készülék úgy, hogy előzetes egyeztetés után, ne lennénk legalább az alapinformációkkal felkészülve új vendégünk fogadására. Így volt ez a Radiotehnika SM-300 hangfalakkal is, ezért nagyon kíváncsian vártuk, hogy a sajtóanyagok, illetve a gyártó weboldalán látható fotók után, milyen első benyomást kelt majd ez a retro stílusú páros. Nos, a kicsomagolást követően ütős látvány fogadott minket. Nagyon csípjük ezt a fajta stílust, és ahogy az SM-300-at kiemeltük dobozából és kiraktuk a szoba közepére, kellemes és egyben nosztalgikus élmények kavarogtak bennünk. Nehéz eldönteni, hogy ez egy kompakt álló, vagy egy óriás állványos hangsugárzó, de alapvetően minden formában elhelyezhető. Sajnálatos módon mi nem voltunk felkészülve kellően alacsony hangfal állvánnyal ezért márványlapra kerültek a klasszikus szépségek. Az optimális magasság eléréséhez, hasonló állványt tartanánk indokoltnak, mint amit például a Harbeth hangsugárzók alatt is látni szoktunk, természetesen a hallgatói pozícióhoz igazítva annak magasságát. Helyükre állítva a 80 cm magas hangdobozokat, tekintélyt parancsolóan néztek velünk szembe.

Radiotehnika SM-300 hangfal mélysugárzó

A régi iskola szabályai szerint kompaktnak mondható méretük ellenére is termetes, 25 cm-es mélyhangszórók gondoskodnak a látszólag három, valójában csak két reflexnyílás levegőztetéséről. Ezek felett jobbra rendezve helyezkednek el a cellulóz membrános 12,5 cm-es közép- és 25 mm-es selyem dóm magassugárzók. A jobbra rendezést nem csak a klasszikus dizájn indokolja, hanem a baloldalt helyet kapott hangszínszabályzók is.

Radiotehnika SM-300 hangfal

A hangfalak 23 kg körüli súlya jó megépítést sejtet, amit a mahagóni borítású MDF anyagú doboz alá is támaszt, bár semmi különös extra részletet nem találunk rajta. Az illesztések rendben vannak, a hangszórórögzítések egyszerű, nem elrejtett fejű csavarokkal vannak megoldva a hangszóró selyemmel egyetemben, melynek kerete szintén gumírozott lyukakba rögzül. A hangszórók alatti reflexnyílások sincsenek túlgondolva, így lényegében vágtak a dobozba három lyukat, majd beletolták a műanyagcsöveket. A három nyílás valójában csak kettő, mert a középső cső belső része le van zárva, bár ez csak egy ragasztott lapocska, amit igény esetén el lehet távolítani.

Radiotehnika SM-300 hangfal csatlakozó

A hangsugárzó hátlapján is ugyanaz az egyszerűség uralkodik, amit gyermekkorunk példányainál is megszokhattunk. Egy kis adattáblában, valamint egy aranyozott, banándugós kábelcsatlakozó aljzatban ki is merül a látnivaló. Az SM-300 ára mindössze 159 000 Ft, ezért semmi okunk nem lehet arra, hogy ezekbe az olcsónak tűnő részletekbe belekössünk, hiszen ennyi pénzért még állványos hangsugárzók is ritkák a belépő kategóriában. Méreteiből adódóan és a gyártó által megadott adatok alapján, nagyon kíváncsiak voltunk, hogy milyen részleteket rejt az SM-300 belseje ilyen kedvező árért, ezért szokásunkhoz híven szerszámot ragadtunk, és nagyon körültekintően eltávolítottuk a hangszórókat.

Radiotehnika SM-300 hangfal belső

Az elénk táruló látvány talán csak elsőre volt meglepő, aztán újra és újra el kellett ismételnünk: 159 000 Ft! Ennek tükrében talán elnézhető, hogy nyoma sincs csillapító anyagnak, merevítéseknek, sem semmiféle olyan beépített megoldásnak, amely a káros állóhullámok, vagy rezonanciák kialakulása ellen szolgálna. Ahogy kívülről kopogtattuk a dobozt, ennek egyértelműen hallhatóak voltak a jelei.

Radiotehnika SM-300 hangfal magassugárzó

A közép- és magassugárzó mágnesei elenyésző méretűek, és nem is találtunk Scan-Speak feliratot, mint korábbi tesztalanyunk esetében, ám a 23 kg-os súly egy részére megkaptuk a magyarázatot. A 25 cm-es mélysugárzó méretes mágnessel rendelkezik, bár erre szüksége is van, ha hitelesek a 300 W-os terhelhetőség és 25 Hz-es alsó frekvencia adatok.

Radiotehnika SM-300 hangfal keresztváltó

A keresztváltó alkatrészei olcsók, de jó minőségűek, és a belső kábelezésen is látszik a költséghatékonyság. Összességében tehát technikailag hűen tükrözi a vételárat, bár szerintünk a külseje és formaterve nem feltétlenül erre utal. Ezek után már csak a hangjára voltunk kíváncsiak.

Radiotehnika SM-300 hangfal keresztváltó

Meghallgatás

A Radiotehnika SM-300 hangfalakhoz nem jár semmiféle talp, vagy hasonló alkalmatosság, amivel nyugodt szívvel a padlóra helyezhetnénk, így a megálmodója vélhetően mindenképp állványra szánta, bár sok esetben láthatjuk őket padlón állóként beüzemelve. A doboz alját védendő, érdemes első lépésben egy erre alkalmas öntapadós talpat adni neki. Mi egy 25-30 négyzetméteres helyiségben üzemeltük be, ahol megközelítőleg egy hetet töltött bejáródással, valamint az elektronikákat és a kábelezést is igyekeztünk a kedvezőbb árkategóriákból hozzáválogatni a hiteles eredmény érdekében.

Radiotehnika SM-300 hangfal

A meghallgatást a szokásos zenei listákkal felfegyverkezve kezdtük meg, ahol az akusztikus jazztől a rock-pop és könnyűzenei albumokon át egészen az energikus elektronikus muzsikákig haladva igyekeztünk megkeresni azt, amiben az SM-300 a legerősebb. Ahogy a különböző hangszerek felcsendültek, alacsonyabb hangerőn enyhe fedettséget éreztünk a magas és középső frekvenciákon. A magassugárzó ugyan nem tartotta magában a részleteket, de nem olyan kifinomultan adta át azokat, mint például az X-Line MM-4.1 esetében a Scan-Speak-ek. Az énekhangok tisztán és erőteljesen szólaltak meg, bár inkább éreztük mikrofonos hangnak, mint élő előadásnak a szoba közepén. A térábrázolás megfelelően széles, nyitott, de többszöri beállításra sikerült csak elérünk az optimális helyzetet. A hangszereket jól elkülöníti egymástól, de a térben való elhelyezkedésük nem teljesen pontos. Az SM300 egyértelmű erőssége a basszusokban rejlik, mely már alacsonyabb jelszinten is kellő erővel jelenik meg, bár a 25 Hz-es értéket nem feltétlenül tarjuk helyénvalónak. Véleményünk szerint, ami az erőssége az a gyengesége is, ugyanis a magasabb frekvenciájú mélyhangok, dobok, leütések hajlamosak voltak enyhén dobozhangúvá válni, illetve nem nagyon tudott a közép- és magassugárzóval egy egységes hangképet alkotni. Ahogy kicsit dögösebb, dinamikusabb és könnyedebb ritmusok szólaltak meg, az SM-300 is elkezdett feléledni. Egyértelműen a hangosabb szórakoztatás, az erő, és a lendületesség az ő otthona, mintsem az apró kifinomult részletekben való elmélázgatás. Amikor a The White Stripers - Seven Nation Army című legendás dala egy kis hangerő hozzáadásával megszólalt, valóban a kanapén éreztette velünk a 25 cm-es mélysugárzó, hogy van ott még, ahonnan ez jött.

Radiotehnika SM-300 hangfal mélysugárzó

Itt érkezett el először a pillanat, amikor elkezdtük állítgatni a hangszínszabályzókat egy kis plusz magas, vagy mélyhang reményében, ami hol adott, hol elvett a valós zenei élményből, de tény, hogy egy gyengébb erősítőt lehet vele bizonyos szintig kompenzálni, persze ez ízlés kérdése. A dob, gitár, ének és a cintányérok harsány csengése pillanatok alatt pezsgő klub hangulatot varázsolt a szobába. Tovább barangolva az elektronikus zenék világában Yello-tól a Daft Punk-ig éreztük igazán, hogy itt elemében van a Radiotehnika. Azt az enyhe mosottságot a közép és magas frekvenciákon nehezen tudta levetkőzni, de az ilyen könnyedebb zenei stílusokon ez csak akkor észlelhető, ha valaki összehasonlító tesztet végez egy magasabb kvalitású hangsugárzóval. A számítógéppel generált ritmusok után áttértünk a rock zenék világába, ahol több generáció muzsikáit szólaltattuk meg. Hogy miért? A csapatban felmerült egy olyan észrevétel, hogy a Radiotehnika SM-300 annyira jól mutat ezekkel a retro jegyekkel, hogy akár, nem vájtfülű, de masszív hifi kedvelő jó apáink is örülnének egy ilyen ajándéknak, ezért meghallgattuk az ő kedvenceiket is. Ebben a szeánszban a Metallica-tól a Deep Purple-ig sok mindent élvezettel hallgathattunk végig, abban az esetben, ha nem folyton kritikusan az apró részletekre, hanem a zene erejére és élvezetére koncentráltunk.

Radiotehnika SM-300 hangfal

Ajánlás

A Radiotehnika SM-300 immár a második kifejezetten kedvező árú példány a lett gyártó kínálatából, mégis két külön világot képviselnek. Az SM-300 egy tetszetős külsejű megtermett állványos hangfal, amely sok klasszikus hifi rajongónak megdobbanthatja a szívét, de technológiája és hangzásvilága nem lép túl a belépő szinten, annak viszont a felső határait súrolja. Ezeket a hangsugárzókat kevésbé tudjuk elképzelni egy meghitt zenehallgató szobában, egy pohár bor társaságában jazzt vagy komolyzenét hallgatva. Sokkal inkább egy közösségi helységben, klubban, étteremben, ahol pörgős dinamikus muzsikákkal kell hangulatot varázsolnia a társaság életébe, vagy éppen a '70-es '80-as évek hifi világában nevelkedett édesapánk nappalijában fogja megtalálni méltó helyét. Alapvetően kellemes benyomást tett ránk a Radiotehnika SM-300, és nagyon várjuk a következő tesztre érkező példányt, hiszen a hazánkban szinte ismeretlen gyártó termékláncának csúcsán elhelyezkedő 1 000 000 forintos Gold FS-500.1-ig még számos hangfalból áll a család.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.