quadral PLATINUM M 25 állványos hangfal teszt

Ez a hangfal, a maga kategóriájában, nagyon rendben van

2014. március 25., kedd, 16:40

quadral hangfal audio hifi quadral hangfal PLATINUM quadral PLATINUM quadral M25 hifi hangfal hangfal teszt quadral hangfal teszt hifi hangfal teszt

A belépő kategóriás hangfalakat vizsgálva, sok hibával találkozunk, melyeket a kedvező ár miatt meg lehet bocsátani. A quadral PLATINUM M 25 viszont már messze nem belépőszintű, sokkal inkább audiofil, ezért szigorúbban viszonyultunk hozzá. Hogy mit hallottunk, azt megtudhatják mai tesztünkből.

quadral PLATINUM M25 állványos hangfalquadral PLATINUM M25 állványos hangfal hátfalquadral PLATINUM M25 állványos hangfalquadral PLATINUM M25 állványos hangfal basszreflex nyílásquadral PLATINUM M25 állványos hangfal terminálquadral PLATINUM M25 állványos hangfalquadral PLATINUM M25 állványos hangfalquadral PLATINUM M25 állványos hangfal RiCom-V magassugárzóquadral PLATINUM M25 állványos hangfal impedancia-jelleggörbequadral PLATINUM M25 állványos hangfal süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramjaquadral PLATINUM M25 állványos hangfal frekvencia-torzítás diagramquadral PLATINUM M25 állványos hangfal szobában mért frekvenciaátvitel tercsávos átlagolású mérési dquadral PLATINUM M25 állványos hangfal impulzus-válaszfüggvényquadral PLATINUM M25 állványos hangfal - a hangfal forgatásának hatása

Állványos ékszerdoboz

Az ARGENTUM 430 testes méretei után végre fellélegezhettünk, ugyanis ez a modell már lényegesen kisebb, ami azt jelenti, hogy könnyebb elhelyezni. Ráadásul a PLATINUM M25 szebb is, lakkozott felületének köszönhetően. Az egyetlen bökkenő, hogy kizárólag mikroszálas tisztítókendővel érhetünk hozzá, különben jönnek a hajszálkarcok és a szívünk jogosan megszakad. Az M 25 formavilága letisztult, minimalista, a magassugárzó négyszögletes takarófedele kölcsönöz neki egy kis komolyságot. A hangszóró védőselymét mágnes tartja a helyén, tehát ha nélküle hallgatunk zenét, nem rontják lyukak a látványt. A hangfal egy általános monitor doboz méret, és a katalógusadat szerint 38 Hz-től megszólal (erre a cikk végén lévő méréseknél térünk vissza), a specifikációból továbbá az is kiderül, hogy terhelhetősége 10 wattal felülmúlja ARGENTUM szériás testvérét.

quadral PLATINUM M25 állványos hangfal RiCom-V magassugárzó

Műszaki adottságok

A PLATINUM család fő érdekessége a RiCom-V magassugárzó, mely a quadral saját fejlesztése. Kivitelét illetően ring-radiátor, még fáziskúp is található a közepén, de a hangszórófelület nem lágy szövetből, hanem titánból készült. A cég közleménye szerint ezzel a ribbon és a dómsugárzók előnyös tulajdonságait tudták egyesíteni. A mélyközép membrán sem csak egyszerű alumínium. Magnéziumot is tartalmaz, aminek köszönhetően merevebb és nagyobb nyomóerőt lehet vele kifejteni, viszont a kevert anyagok óhatatlanul megváltoztatják a frekvenciagörbét, magyarán a hangzást. Utóbbit a quadral a hangszórófal meredekségének módosításával és egy spéci porsapkával orvosolta. Egyébként az M25 igény esetén kettős erősítésre és dupla kábelezésre is alkalmas. Apropó, a lakkozott MDF lemezek mögött a francia Real Cable cég vezetékei kötik össze a hangszórókat a keresztváltóval. Most, hogy röviden kiveséztük a kis doboz technikai oldalát, ideje kideríteni, hogy hogyan szólt.

quadral PLATINUM M25 állványos hangfal

Hang

Teszteléshez Rotel RA-10 és Cambridge Audio Azur 551R erősítőket használtunk, forráseszközként pedig Pioneer N-50 médiajátszót. Hangfalkábelnek eleinte a (stílszerűen) Real Cable TDC-300F típust kötöttünk be, de idővel kiderült, hogy a kb. 50 %-kal drágább, ezüstözött Ortofon kábel magabiztosabb mélyeket és csilingelőbb magasakat hozott a rendszernek, és ami még fontosabb: az ezüsttől nem lett harsányabb vagy karcosabb a hang.

quadral PLATINUM M25 állványos hangfal hátfal

A RiCom-V teljes mértékben a stúdió monitorok higgadt, lineáris világát adta vissza. A fém hangszórókat illetően szkeptikusak voltunk, de az M25 hangja egyáltalán nem volt "fémes". Szépen árnyalt, részletgazdag hangzás kaptunk gondosan ábrázolt hangszínpaddal, magabiztos, kitárt és szellős basszusokkal, és végre, ha szükséges, kellő erővel.  Az M25 nagy hangerőn is egész stabilan viselkedett, sőt, ilyenkor tudta igazán visszaadni az akusztikus dobok feszességét és a könnyűzenék dögösségét. Mielőtt téves infó jönne le a cikkből, ez egyáltalán nem egy agresszív hangdoboz. Nem robbantja le a fejünket ha dubstep vagy rock kerül az étlapra, de precízen végzi a dolgát, vagyis a quadral nagy terhelhetőséghez fűződő ígéretei igazak.

quadral PLATINUM M25 állványos hangfal basszreflex nyílás

A tiszta hangok tengerében jóformán fel sem tűntek azok a jellemzők, amikre, ha nagyon kritikusnak kéne lenni, azt mondanánk: hiányosságok. Csak leheletnyit mélyebb hangszínpad, kicsit szeparáltabb rezdülések a háttérből, a háttérben játszódó zenészektől... ezek mind olyan maximalistáknak címzett tulajdonságok, amiktől az M25 ára százezreket hízna. Így viszont, ismerve néhány vetélytársat ebből a kategóriából, a németek bizony, előre tudták, hogy mit fognak összerakni.

A RiCom-V és az alumínium mélyközép sugárzó jól összedolgoztak, az M25 érezhetően el tudta hitetni a hallgatóval, hogy "ez a zene itt és most történik". Gitárkoncerteket (Paco de Lucia és Al Di Meola), vagy Herbie Hancock Blue Note-os albumait fülelve többször is volt rá példa, hogy egy hirtelen pengetés vagy röpke effektustól önkéntelen beindult a pislogó reflex. Az énekhangok (vagy filmeknél párbeszédhangok) élethűen, a hangszerek is jó jelenlét-érzettel szólaltak meg, mi kell még? Egy szó, mint száz, ezzel a hangdobozzal quadralék jól beletrafáltak a közepébe.

Végítélet

A quadral PLATINUM M25 tulajdonképpeni előnye, hogy vonzerővel rendelkezik, és nem csak kozmetikailag. Ízlelteti a zenét a hallgatóval, elénk tár rengeteg apróságot, enged minket bolyongani kedvenc felvételeinkben, és ez a tulajdonság, lássuk be, a hifizés legértékesebb része. A német precizitás nem a mesterkélt hangzásban, hanem abban nyilvánult meg, hogy mérnöki pontossággal eltalálták az árcéduláját. Ebben a kategóriában nagyon erős versenyző, ezért aki a komplett hifi rendszert (lejátszó, erősítő, kábelezés, hangfalak) kb. félmillióból szeretné felépíteni, annak ajánljuk ezt a hangfalat. És egy apró tipp; érdemes ezüstözött kábellel is próbára tenni... lehet az Ön rendszerében is beválik!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.