Q Acoustics 3020i állványos hangfal teszt

Szép hangot kis dobozból

2019. szeptember 11., szerda, 13:45

Q Acoustics audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Q Acoustics hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Q Acoustics hangfal teszt

Sokan szeretik a kis hangfalakat, hiszen könnyebben elhelyezhetők és nagyobb társaikhoz képest olcsóbbak is. A Q Acoustics 3020i a nagyobb szériák technikai felépítését tartalmazza egyszerűbb kivitelben, kiegészítve néhány modern részlettel.

Nem minden a dizájn, mégis fontos

A hifi komponensek formaterve, megjelenése látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Régen a hangfal egy pár nagy barna, vagy fekete ládát jelentett, amelyek a komód vagy az akváriumnak becézett televízió két oldalára kerültek és húsz évig ott is maradtak. Ma a felhasználók többsége először megelégszik a televízió vagy okostelefon (sok esetben gyenge minőségű) beépített hangszórójával. Aztán aki megelégeli ezek és más képmegjelenítők, laptopok fejfájdító sziszegést, első bizonytalan lépésként talán vásárol egy Bluetooth hangrendszert. Az azutáni lépcsőfokot viszont szinte ártól függetlenül, még ma is a külön erősítővel hajtható, sztereó hangfalpár jelenti. Lehetőleg kis helyigénnyel.

Q Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfal magassugárzóQ Acoustics 3020i hangfal mélysugárzóQ Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfal csatlakozóQ Acoustics 3020i hangfal csatlakozóQ Acoustics 3020i hangfal csatlakozóQ Acoustics 3020i hangfal csatlakozóQ Acoustics 3020i hangfal basszreflex portQ Acoustics 3020i hangfal basszreflex portQ Acoustics 3020i hangfalQ Acoustics 3020i hangfal

A Q Acoustics 3020i koncepciója nem bonyolult. Szép hangot ígér kis méretből. A 3000-es termékcsalád állványos tagjaként nem kimondottan feltűnő jelenség, viszont nagyobb testvéreihez hasonlóan nála is hangsúlyt fektettek az erő/méret mutatóra. A hangfal néhány változtatást kapott elődjéhez képest: 25 %-kal megnövelték (mélyítették) a dobozát és újra hangolták keresztváltóját, hogy jobb érzékenységet és több basszust nyújtson. Kb. 100 000 Ft/pár áron vásárolható meg. Házimozi rendszert építőknek nem árt tudni, hogy a széria center- (3090i) és háttérsugárzó (3010i) hangfalakat, valamint aktív mélysugárzót (3060S) is tartalmaz.

Q Acoustics 3020i hangfal

Küllem

A gyártótól megszokott, kerekített szélű formatervet kapjuk, minimalista részletekkel. Ahogy fentebb írtuk, mélyítettek a dobozon, de a Q Acoustics esetében egyébként is visszatérő sajátosság a magasságot meghaladó mélység. Ennek előnyeként említhető, hogy a kanapéról nézve egészen kicsinek tűnik a hangsugárzó.

Q Acoustics 3020i hangfal csatlakozó

Utóbbival némileg összefügg, hogy a hátoldalon lévő csatlakozókat lapos profilúra cserélték. Így még közelebb tehető a hangdoboz a mögötte lévő falhoz akkor, ha pl. házimozi háttérsugárzónak használnák.

Q Acoustics 3020i hangfal magassugárzó

22 mm-es magassugárzó és a kb. 13 cm-es mélyközép sugárzó körül fémhatású gyűrű díszeleg. A vékony védőselyem kerete mágneses. A lehetséges színopciók: fekete, fehér, szürke és dió. Nálunk a fehér vendégeskedett, esztétikus megjelenést nyújtott.

Q Acoustics 3020i hangfal

Ami a kiegészítőket illeti: szivacs tömítőket és gumitalpakat is csomagoltak a 3020i mellé, melyek akusztikai és védelmi szempontból is előnyösek. Opcionális extraként a hangfalhoz illeszkedő állványt és falikonzolt is nyújt a gyártó. A mélyközép sugárzó mindegyik 3000-es modellen impregnált papírból készül, acél lemezkosaras felfüggesztéssel. A lágy, gyűrűs dóm magassugárzót enyhén tölcséres profilba ágyazták és szilikon kerettel csatolták el a doboz előlapjától.

Q Acoustics 3020i hangfal

Hangminőség

A tesztelést kb. 20 négyzetméteres, átlagos akusztikájú szobában végeztük. D osztályú Marantz, majd AB osztályú Rotel integrált sztereó erősítő hajtotta a hangfalat. Hangfalkábelnek KáCsa FLW-25 volt segítségünkre, a rendszert IsoTek EVO3 Sirius elosztóhoz csatlakoztattuk, amelybe AudioQuest Y3 vezetett a fali konnektortól.

Q Acoustics 3020i hangfal

A Q Acoustics hangfalak karakterében sok esetben megfigyelhető egyfajta frissesség vagy részletekre rámutató világosság, kerülik a sötét, nehéz közlésmódot. Így a 3020i sem volt egyáltalán lassú vagy tompa. Viszont a ló másik oldalára sem esett át, tehát kerülte a bántóan harsány megszólalást. A viszonylag belépőszintű D osztályú elektronika esetében is kimutatta legtöbb előnyét, azonban magassugárzója kicsit műanyagosan szólt. A másik erősítővel eltűntek a magas frekvenciákból mesterséges színezések és sokkal finomabb tónusokkal jelent meg a zene.

Q Acoustics 3020i hangfal

A The DALI CD Vol 3. számait hallgatva kellemes, érzelmes előadást kaptunk általános közvetlenséggel. A hangfal kerülte a zavaró túlzásokat, nem éreztük azt, hogy a frekvencia-tartomány bármely része zavaróan kilógott volna. A magashangok kissé kötött közléssel jelentek meg, nem volt bennük olyan levegős könnyedség, mint a jóval drágább hangfalakban. Viszont audiofil intimitás nélkül is tudott finom, selymes karaktert nyújtani.

Q Acoustics 3020i hangfal basszreflex port

Gondolunk pl. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számára. Az éneket kissé homogén módon helyezte el a térben, nem igazán fektetett energiát a részletek ide-oda pakolásában (ezt azonban az árért nem is vártuk el). De közben mégis jött belőle zeneiség! Utóbbi részben annak volt köszönhető, hogy a hangszereket nem mosta el, egyszerűen csak kicsit szerénykedő módon bontotta ki azokat. A zongorát, éneket és bőgőt tartalmazó Eliane Elias - I Thought About You őszinte meglepetést váltott ki. Váratlanul jóleső, testes ábrázolást kaptunk. Volt egy kis ködös-mézes jellege a rendszernek, de mindez nagyon jól állt a hangfalaknak, mi ezt a fajta lazaságot nem hátrányként könyveltük el.

Q Acoustics 3020i hangfal mélysugárzó

A 3020i terhelhetősége nagyon jónak számít. Az ésszerűség határain belül bátrabb hajtás esetén is józan, feszengés nélküli basszusra képes, ami viszonylag kis mérete ellenére sem érződik gyengének. Persze a papíron közölt, 64 Hz-es alsó határérték sejteti, hogy az igazán impulzív, nagy kiterjedésű basszus nem kenyere. Mindezt nem erőlködő keménykedéssel adja a hallgató tudtára, egyszerűen csak egy pont alatt már nem foglalkozik a mélyhangokkal. Ezzel együtt zeneileg nem finnyáskodó, elektronikus műfajoktól sem hőköl vissza.

Q Acoustics 3020i hangfal

Végszó

A Q Acoustics 3020i az ideális belépőkategóriás kompakt hangfal azoknak, akik a kedvező méret és jó ár mellett finomságot, tartalmat is keresnek. A megfelelő elektronikával és kábelezéssel folyamatosan élvezhető, közvetlen és tisztaságra törekvő hangot nyújt. Bizonyos szituációkban lehet, hogy kell majd mellé aktív mélysugárzó is, de kezdésnek a 2.0 kiosztás is megteszi. A tévé két oldalán, egy komód tetején vagy könyvespolcra helyezve egyaránt jó célt szolgálhat és házibulik során kicsit nagyobb terheléstől sem riad vissza. Lehet, hogy színpad ábrázolása és magas frekvenciás árnyalása nem annyira fejlett, mint más (lényegesen drágább) hangfalaké, de kategóriájához mérten tisztességesen szólt - a kezdő hifisek 90 %-a biztos, hogy meg tud vele békélni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.