PSB SubSeries 250 aktív mélyláda teszt

2019. december 27., péntek, 17:20

PSB audio házimozi hangfal mélyláda szubláda subwoofer aktív mélyláda házimozi mélyláda PSB mélyláda PSB subwoofer hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt PSB mélyláda teszt

Nemrég írtunk PSB hangfalakról, abban a cikkben említettük, mennyire kedveljük e gyártó termékeit, melyek között sokat ígérő kinézetű és műszaki paraméterű mélyládák is kelletik magukat. Mivel lehetőségünk adódott, nem haboztunk és elhoztuk a SubSeries 250-et, több hétig használtuk, tapasztalatainkat az alábbi sorokban adjuk közre.

PSB SubSeries 250 aktív mélyládaPSB SubSeries 250 aktív mélyládaPSB SubSeries 250 aktív mélyládaPSB SubSeries 250 aktív mélyládaPSB SubSeries 250 aktív mélyláda hátlap

A cégalapítók, Paul és Sue Barton nevének kezdőbetűit viselő termékek mindegyike, legyen az állványos, vagy padlón álló hangdoboz, falba építhető hangsugárzó, mélyláda, fül- és fejhallgató, kivétel nélkül igényes formatervű és kidolgozású darabok. A SubSeries 250 egy öttagú család középső tagja. Kezdhettük volna a sort a legkisebbel, ami ha ruhadarab lenne, XS jelölést viselne, hangszórója 135 mm-es, erősítője 50 wattos, liliputi apróság, nem illene tesztrendszerünkbe. Ettől függetlenül figyelemre méltó szerkezet. Ugyanez elmondható az eggyel nagyobb, SubSeries 150 nevezetű mélyládáról, amelynek különlegessége a lapos doboztest. Ebből fakadóan fektetve, ülőalkalmatosság alá is elhelyezhető, ezt támogatják a hátlapjára csavarozott, hosszúkás lábak. Erősítője 100 wattos (RMS), hangszórója 165 milliméteres. A két nagyobbról most nem ejtünk szót, arra a hamarosan megjelenő komplett cikk keretében fogunk sort keríteni.

PSB SubSeries 250 aktív mélyláda

Amit mi választottunk, az már igazi, vérbeli szubbasszus sugárzó, 10 colos, vagyis 25 centis, polipropilén membrános hangszórójának lengőtekercse 38 mm átmérőjű, kosarának keskenyebbik felén 990 grammos mágnes trónol. Utóbbi nem mondható combosnak, de a teljesítmény, amivel fel kell vennie a versenyt, nem is igényel nagyobbat. Konkrétan az erősítő 200 wattos (csúcsértéke 300 W), D osztályú, diszkrét MOSFET-eket tartalmazó, DSP vezérlésű, a NAD-tól származik.

A méltatott igényes kidolgozás a mélyláda hátlapján is tetten érhető, a csatlakozók - alacsony jelszintű be- és kimenetek, LFE be- és kimenet - aranyozottak, kivételt képeznek a magas jelszintű be- és kimenetek, viszont ez utóbbiak 80 hertzes szűréssel vannak ellátva.

Beállító és szabályzó gombjai, kapcsolói a szokásosak, bár a minimálisan szükségesnél valamivel bővebbek, ez alatt a fáziskapcsoló fokozatmentes (0-180 fok) tekerőgombját értjük.

PSB SubSeries 250 aktív mélyláda hátlap

A mélyáteresztő szűrő negyedrendű, Linkwitz-Riley típusú, határértékei 50 és 350 Hz, mindkettő szokatlanul magas szám, de ez aligha fog bárminemű problémát okozni a használat során. A SubSeries 250 egy olyan ritkaságszámba menő szolgáltatással rendelkezik, amit mi kitörő lelkesedéssel üdvözöltünk. Ez a 20 hertzen működő frekvencia-vágás, amit szubszonikus szűrőnek is szokás nevezni. 10 decibellel csökkenti a jelszintet, megkönnyítve ezzel a hangszóró összes alkotóelemének és az erősítőnek a dolgát.

Található még a hátlapon egy USB (5 V/500 mA) aljzat az extraként megvásárolható, RT100 típusú, vezeték nélküli jelátvitelt biztosító készülékhez.

PSB SubSeries 250 aktív mélyláda

Az ismertetés végére hagytuk azt, amivel kezdeni szoktunk, nevezetesen a mélyláda alakjának és formai megoldásainak részletezését. Majdnem kocka, 2-3 centi különbségek mérhetőek az élei között. Vagyis mégsem, mert élekről nem beszélhetünk, ahogy sarkokról sem, mert az összeset legömbölyítették. A tetején és oldalán jelentősen, az alsó lapján csak kissé, de az szinte nem is látszik. Ízlés dolga, nekünk nagyon tetszik és nem csak a szemnek kellemes, hanem a tenyereknek, ujjaknak is, ha valamilyen okból kifolyólag arrébb kell helyezni.

A mélyláda külseje összességében ragyogó, amely jelzőt a kivitelezésére és a fekete zongoralakkra egyaránt vonatkoztatunk. Szerintünk összehasonlíthatatlanul szebb, elegánsabb bármilyen fóliánál és a sokak által negatívumként emlegetett por-problémán csak mosolyogni tudunk. Akinek leesik az aranygyűrű az ujjáról, ha 2-3 naponta, 5 másodpercig (annyi, lemértük) tartó portalanítást kell elvégeznie, az meg sem érdemli, hogy ilyen gyönyörűség díszítse a szobáját. Megfelelő eszközzel (nem akarunk semmit reklámozni, ezért körülírjuk: műanyag nyélre erősített, kirázható, mosható, cserélhető pormágnes) művelve mikro méretű karcok sem keletkeznek rajta. Elmés megoldás a védőkeret, ami kör alakú, rögzítő csapjai a hangszóró kosarának peremét takaró műanyag gyűrű lyukaiba süllyednek, felhelyezve a lehető legtöbbet hagynak érvényesülni a lakkozott felületből, levéve semmi nem töri meg annak egységét.

Mívesek a fém foglalatba ágyazott, vibráció elnyelő, SoundPath-hoz erősen hasonlatos gumitalpak, amik úgy tapadnak a lakkozott parkettához, mintha oda lennének ragasztva.

A PSB SubSeries 250 használata és a tesztelése is Marantz AV8801 processzor részvételével történt, összeköttetésüket Nordost Bass Line kábel biztosította, mindkettő áramellátása IsoTek EVO3 Premier tápkábellel történt.

A több százszor megtekintett, unalomig ismert filmrészleteken kívül két újdonságba is belekukkantottunk, konkrétan a Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw és a John Wick: Chapter 3 - Parabellum művekbe. Utóbbiak nézése közben egy pillanatig sem éreztük kevésnek, a szubbasszus löketeket, erőben, gyorsaságban, pontosságban hozta az elvárt szintet. Mindezt 11 órás potméter állásban, az Audyssey MultEQ XT32 ezt követelte és megkapta. Kíváncsiságból picit feljebb tekertük, kezdésnek 12, majd 1 órás pozícióba. Attól eltekintve, hogy a mélyhangok kezdték elnyomni a többi frekvencia-tartományt, semmi negatívumot nem tapasztaltunk. Kisvártatva visszaállítottuk az eredeti, kalibrált jelszintet, azzal végeztük el a szokásos procedúrát.

Nem tudunk beszámolni semmi különlegességről, azt kaptuk a SubSeries 250-től, ami elvárható egy 265000 forintos, 25 centis hangszóróval rendelkező, 200/300 wattos mélyládától. Kicsit bővebben: a Drive revolver lövései kellő erővel és félelemkeltéssel törték meg a csendet, Hulk földet érése, ordítása, a rázúduló karabély sortűz ropogása, majd a terepjáróra szerelt géppuska dörgése hitelesnek tűntek. A Walkyrie légvédelmi ágyúja ütött, de értelemszerűen nem akkorát, mint pár héttel ezelőtti tesztalanyunk, az 1500 wattos, 30-as szubláda. Ez csupán ténymegállapítás, nem kritika. A bombák robbanása enyhén remegtette a kanapét, a szőnyeg képletes hullámzása nélkül. Lejátszottunk két részletet a Tron c. filmből, a SubSeries 250 elemében érezte magát, pedig azok a basszusok inkább reflexládának valók.

Marcus Miller basszusgitárja élettel telien szólt, a húrok pengését rendben találtuk, csak amikor a művész a tenyerével csapkodta a hangszer testét, akkor lehetett volna picivel több a felénk áradó löket.

Nem maradt el a műszeres mérés, mely során elégedetten bólogattunk. Nem csak a specifikált 25 Hz volt erőteljes, hanem meglepetésre a 20 is, bár ebben némi része volt az Audyssey ekvalizációnak. De hiába minden, ha a hangszóró és az erősítő nem lenne képes rá, így erre a feladatra piros pontot kapott a SubSeries 250.

PSB SubSeries 250 aktív mélyláda

A mélyládák kínálata szinte végeláthatatlan, különösen széles a paletta a 250000 Ft körüli ársávban és 25 centis zártból szintén akad bőven olcsóbb és drágább is. Ez jó a házimozi rajongóknak és egy picit rossz is. Jó, mert mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabbat, rossz, mert el lehet veszni a rengetegben. Nem állítjuk, hogy a PSB SubSeries 250 a best-buy, de mi élveztük a társaságában töltött sok órát, pedig talán túlzottan is kritikusak vagyunk. Ezért semmiképpen nem szabad kihagyni a számításból, ha valaki 20-25 négyzetméteres szobába keres szerethető hangú, szép és makulátlan kivitelű mélyládát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.