Pro-Ject Speaker Box 5 S2 állványos hangfal teszt

2023. július 25., kedd, 13:45

ProJect Pro-Ject audio hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal hifi hangfal teszt Pro-Ject hangfal Pro-Ject hangfal teszt

Az osztrák illetőségű Pro-Ject nem ül a babérjain, sőt igazi tavaszi zsongás látható idén náluk. Elsősorban az analóg zenerajongóknak próbálnak a kedvükre tenni, hiszen számtalan lemezjátszó, és a hozzájuk tartozó elektronika, kiegészítő található a repertoárjukban, de azokra is gondolnak, akik komplett rendszert szeretnének építeni a gyártmányaikból. Ennek elengedhetetlen része a hangfal, így kerül most a terítékünkre a Speaker Box 5 S2 állványos hangdobozuk.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfalPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfalPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfalPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal Tristand állványPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfalPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfalPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal hangszórókPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal hangszórókPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal mélysugárzóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal mélysugárzóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal mélysugárzóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal mélysugárzóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal magassugárzóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal magassugárzóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal magassugárzóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal hátlapPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal hátlapPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal csatlakozóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal keresztváltóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal keresztváltóPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfalPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfalPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfalPro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal Tristand hangfal állvány

Kompakt, állványos hangfal a Pro-Ject elképzelései szerint

Pár évvel korábban volt szerencsénk egy komplett Pro-Ject szett bemutatására, most pedig újra egy olyan rendszert ismerhettünk meg, ami analóg vonalon próbál az audiofil hangzást keresők kegyeibe férkőzni, mégpedig elég színesen. Ez azt jelenti, hogy az összeállítás nem csupán a magasabb zenei igényeknek szeretne megfelelni, hanem különböző, divatos színválasztéka révén bárki az otthonában szeretné tudni, legyen az fiatal, középkorú, a lakás pedig skandináv vagy antik jellegű. A MaiA S3 erősítő az egyetlen, ami minden esetben hozza a formáját, tehát csupán egy színben kapható, míg a Debut Carbon Evo lemezjátszó és a Speaker Box 5 S2 összesen hét variánsból választható.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal

Hozzájuk kapcsolódik még az LS S2 hangfalkábel 2x3 méteres hosszban és kapunk speciális rezgéscsillapító lábakat is. Hogy teljes legyen az elégedettségünk, a Pro-Ject pontosan 25 év garanciát vállal az alkatrész elérhetőségekre, ami annak is köszönhető, hogy a készülékeket kizárólag az EU-ban készítik, ráadásul kézzel.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal hátlap

Szerintünk sikerült a mézesmadzagot elhúznunk mindenki előtt, aki egy komplett rendszerben gondolkozik, mi azonban jelenleg csak a hangfalra voltunk kíváncsiak, hiszen a cég nem gyakran mutat be terméket ezen a téren. Ezen a kijelentésünkön azért pontosítunk, hiszen akad a repertoárjukban még mélyláda is, de ezek frissítésére ritkábban kerül sor. A Speaker Box 5 S2 alapvetően egy klasszikus felépítésű kétutas, állványos, basszreflex rendszerű hangdoboz, aminek az alapja merev faszerkezet, háza a rezonanciákat kiküszöbölő merev MDF-ből készült. A bevonata lehet dió és eukaliptusz fa, valamint fehér, fekete, sárga, zöld és kék festett szatén. A masszív peremű védőszövet mágnesesen rögzíthető, azonban ennek a színe minden esetben maradt fekete, és ez így van jól. Amennyiben idomulna a dobozhoz, akkor nem csupán a tavaszt éreznénk, hanem már némi gyerekes vagy cirkuszi feelinget is, tehát nem estek túlzásba a tervezők.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal

A Speaker Box 5 S2 megalkotásakor a Pro-Ject kizárólag kiváló minőségű anyagokat használt, köztük egy nagyon különleges, ellenálló és környezetbarát ragasztót a doboz összetartására és a szivárgás elkerülésére érdekében, egyenesen a Kleiberit nevű cégtől. Sokan erre nem fordítanak kellő figyelmet, vagy egyszerűen nem árulják el a felhasznált anyagot, amire pedig szükség van egy strapabíró és tartós termék létrehozásához.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal hangszórók

A Pro-Ject a hangszórók terén volt most elég szűkszavú, hiszen a 25 mm-es selyem dóm magassugárzóról annyit tudunk meg, hogy neodímium mágnessel látták el, az alatta lévő 150 mm-es mélyközép hangszóró membránjának alapanyaga pedig üvegszál.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal mélysugárzó

Több talán nem is kell, hiszen mindkét megoldás klasszikusnak és jól beváltnak tekinthető, mi azért még azt kiemeljük, hogy a magassugárzó hullámterelőt kapott, a keresztváltó PCB, tehát forrasztás mentes, NYÁK nélküli vezetékezést.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal keresztváltó

A reflexnyílás hátul található a magassugárzó mögött, a peremét szépen lekerekítették, a mélysége elég jelentős, az átmérője viszont nem. A szimpla csatlakozók minőségiek, hiszen bőven kaptak aranyozást, teflonszigetelést, és a csupasz drótvégeken és sarukon kívül természetesen a banándugókat is képesek fogadni.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal hátlap

Az ajánlott erősítő teljesítmény 10-150 watt RMS között van megadva, de a mérleg inkább az utóbbi irányába billen, mivel minél nagyobb az erősítő teljesítménye, annál kevesebb torzítás tapasztalható nagy kimeneti szinten. Ezért ajánlja a Pro-Ject is azt, hogy ne spóroljunk a wattokkal, amit mindenképpen érdemes megfontolni. Mi eleve a csöves CD-lejátszónk mellé a jól bevált Parasound elő-végfok párosunkat kötöttük be, de a Pro-Ject MaiA DS3 sztereó erősítő is bevetésre került, hiszen arra voltunk igazán kíváncsiak, hogy ez a kompakt doboz mire is képes saját márkán belüli meghajtáskor. Ehhez jöttek még a márvány hangfal állványaink, QED és Nordost kábeleink is, valamint szinte minden, szélsőségektől mentes zene, ha már egyszer a Pro-Ject audiofilnek titulálta a leírtak alapján ígéretes hangdobozát.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal csatlakozó

Konkrét elképzelések szülte parányi mindenes

A Pro-Ject állítása szerint ez a kompakt hangfal képes audiofil zenehallgatók és professzionális zenészek igényeinek kiszolgálására. Mi az előbbiek közé tartozunk, tehát bátran vágtunk bele a zenehallgatásba, hogy eldöntsük, milyen jellegű karakter megformálására képes. Ebben némi támpontot adott már a külső is, hiszen a színeken kívül minden a klasszikus hangfalépítést tükrözi, főleg a nálunk is vendégeskedő fekete színben. Semmi cicoma, semmi díszítés, csak a szükséges dolgok, viszont már a doboz elhelyezésekor éreztük, hogy a Speaker Box 5 S2 nagyon mokány kis konstrukció.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal keresztváltó

Először szimplán az íróasztalra tettük a hangfalakat, ahol alapvetően nem érezték magukat rosszul, de azt hallani lehetett, hogy nem feltétlenül oda való. Akinek máshol nem fér el, használhatja ezt a felállást is, de a falakat messze kerüljék el és a két doboz közötti távolságot is bátran növeljék legalább két méterre, mert a Speaker Box 5 S2 bizony komolyabb hangzással bír, mint azt a termetéből és a gyártója szűkszavúságából gondolnánk. Fogtuk hát szépen, ráhelyeztük az állványainkra, amelyen eltörpült, de csak a fizikuma miatt, hiszen alapvetően úgy viselkedett, mint a mini monitorok, tehát hatalmas teret és színpadot rajzolt, ami nem lukadt ki sehol. Pontos volt mindvégig, de az erőssége legjobban a nagyon egységes zenekar megjelenítésében rejlett. Azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy ez a doboz rengeteg bejáratást igényel, amiben nagy segítségünkre voltak az Audio Centrum munkatársai, akik heteken keresztül hajtották, mert egyszerűen még nem tért magához, az alsó szekció nem akart megjönni, és az összkép is sok kívánnivalót hagyott maga után. Ezt azért is érdemes leírnunk, mert nem szeretnénk azt, hogy a használtpiacon felbukkanjon azért egy-egy példány, mert két hét után azt tapasztalja valaki, hogy nem illeszkedik a rendszerébe. Mondjuk a második tulaj jól fog vele járni. Miért is?

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal magassugárzó

A Pro-Ject Speaker Box 5 S2 erőssége a középtartomány, amiben a kíséret mindvégig stabil volt, a szólóhangszereket pedig határozottan, arányosan kiemelte. A legapróbb részletek jobban kiemelkedhettek volna bizonyos esetekben, amit egyébként valamelyest orvosolhatunk egy árban ide passzoló Nordost kábellel, aminek egyik erőssége a nagy levegősség, sebesség és tisztaság. Természetesen kábellel néhanapján hangolunk rendszert, mert általa a hangfal is jobban meg fog nyílni, ezáltal nagyobb szabadságot engedve a zenének. A Pro-Ject hangfala egyébként biztonsági játékos, hiszen amit vállalt, azt stabilan hozta. Meleg, édeskés volt a hangzása, az énekest közel helyezte a mikrofonhoz, ami által érthető volt, de némi fedettséget tapasztaltunk. Knopfler nyugodtabb maradt, Shirley Bassey sem használta fel az összes levegőt, amit beszippantott a tüdeje, és George Michael visszhangjai is visszafogottabbak voltak az ismertnél. Ez akár még pozitívumnak is nevezhető, hiszen a dalok valamivel teltebbé váltak, ami főleg analóg lemezjátszó használatakor még közelebb vihet minket a bensőséges zenehallgatáshoz. Összességében érzelmes, de enyhén mélytónusú éneket kaptunk, amit nem igazán lehetett nem szeretni, csak örültünk volna még egy kis plusz szárnyalásnak, lazaságnak.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal mélysugárzó

A tempó megfelelő és stabil volt, és lényegében minden megadatott a hosszú távú zenehallgatáshoz, hiszen még a fúvósokat is szerette, semmi karcot nem hallottunk a játékuk során. Chopin kellemesen, lágyan, andalítóan, de határozottan szólalt meg, ráadásul a Pro-Ject hangdobozok a dinamikai emelkedéseket is nagyon jól, sőt könnyedén viselték. Instrumentális, főleg elektronikus zenékkel szinte hömpölygött, könnyen magával ragadott, nem tolt túl semmit, folyamatos volt az előadás. Itt is csak némi nyíltságot, levegőt hiányoltunk néha a dalokból, de az mindenképpen pozitívum, hogy analógos megszólalást nyújtott még a saját házon belüli D osztályú erősítővel is. Maradtunk is annál, mert ugyan Parasound elő-végfokunk még többet ki tudott sajtolni a hangfalakból, de a jellegzetességein nem változtatott, és árban a MaiA DS3 is jóval közelebb van a földhöz, továbbá a teljesítménye is bőven elegendő ahhoz, hogy már szobahangerőn ki tudjon teljesedni.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal

A Speaker Box 5 S2 szobahangerőn is elég adrenalint nyújtott, a basszusgitár pontos, határozott, kellően mély volt, semmi forszírozottságot vagy erőlködést nem hallottunk, és meglepően pontos, testes basszus tört elő a kis hangszóróból, tehát a reflexnyílás kis átmérője és hosszú csöve ügyesen bánt a kiáramló levegővel. Az egészet kellően gyorsan tálalta, még a nagybőgőt is szépen definiálta, mindeközben játékos és kiegyensúlyozott maradt az előadás. Rockon és blueson is elég erős, temperamentumos és dögös tudott lenni, így Hooker vagy B.B. King is konkrétan tolta a bluest, ahol a zenészeket kisebb színpadon helyezte el ugyan az ismertnél, de ez a jellegzetesség ezeken a zenéken kizárólag pozitívumnak mondható, hiszen fontos a pulzálás, lüktetés, ami intenzívebben hat így.

A magastartomány konkrét, de még némi levegősséget hiányoltunk továbbra is, ami ezek szerint a hangfal egyik jellegzetessége, hiszen ez érezhető volt minden jellegű zenén. Levegőből is kaphattunk volna többet, a hangszerek elhelyezése is lehetett volna definiáltabb, viszont sikerült igazi klubhangulatot teremtenie, ami magasabb kivezérlési szinten is csak erény, ezért 20 nm körüli szobában egy házibulit is lazán tolhatunk vele, ahol sem dögösebb rock, sem izgágább szintetikus zene sem fog rajta kifogni, mert a jól viselte a hangerő növelését, hangzásbeli karaktere nem változott meg, és erőlködést sem nagyon tapasztaltunk.

Pro-Ject Speaker Box 5 S2 hangfal

Összegzés, végszó

A Pro-Ject Speaker Box 5 S2 állványos hangdobozt könnyedén lehet allroundernek nevezni, hiszen minden zenei műfajhoz ugyanúgy viszonyult, egy igazi egyéniséget ismertünk meg általa. Kerülte a mini monitorok jellegzetességeit, inkább a középtartomány dominált, majd hosszas bejáratást követően a basszus, így kellemes, kicsit édeskés, meleg, analógos hangzást produkált, amiből csupán némi levegősség és nyíltság hiányzott. Íróasztalon is elhelyezhetjük, de jobban preferáljuk az állványt, hiszen ott egyértelműen jobban érezte magát, és nem volt szüksége a hátsó falak támaszára sem, mint például a hasonló árfekvésű Sonus faber Lumina 1-nek. Ott persze kaptunk egy stílusosabb külsőt, míg a Pro-Ject Speaker Box 5 S2 formája minden szempontból klasszikus, egyedül az oldallapok színével tudunk játszani, ami mondjuk nem utolsó szempont. Ennyi pénzért van a piacon nagyobb levegő megmozgatására képes, és szellősebb hangdoboz is, de nagyobb méretben. Ekkora fizikumból viszont ilyen bátor kiállással, átgondoltsággal és egységes hangképpel nagyon ritkán lehet találkozni. Mindezek alapján, aki roppant kis helyigényű, de izgalmas, tempós, jól terhelhető és analógos hangképpel rendelkező hangfalat keres a 20 m2 alatti szobájába, az mindenképpen tegyen vele egy próbát.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.