Polk Audio TSx550T álló hangfal teszt

A Nagy Testvér

2016. november 4., péntek, 18:45

Polk Audio audio hifi hangfal Polk TSx Polk hangfal hifi hangfal hangfal teszt Polk hangfal teszt hifi hangfal teszt

A Polk Audio középkategóriás hangfalcsaládja, a TSx a lehető legszimpatikusabb módon igyekszik megnyerni magának a zene és házimozi kedvelőket: kedvező áron nyújtani színvonalas hangzást. A széria korábban tesztelt típusait követően most a legnagyobb modell, a TSx550T meghallgatására kerítettünk sort. Hamarosan kiderül, hogy a nagy méret csak üres látványoskodás, és a szubjektív tapasztalatok eredményeképpen az ígéret lufiként kipukkad, vagy épp ellenkezőleg, a nagy test valóban nagy élvezetet tud-e nyújtani.

Polk Audio TSx550T hangfalPolk Audio TSx550T hangfalPolk Audio TSx550T hangfalPolk Audio TSx550T hangfalPolk Audio TSx550T hangfalPolk Audio TSx550T hangfal hátlapPolk Audio TSx550T hangfal színekPolk Audio TSx550T hangfal logoPolk Audio TSx550T hangfal magassugárzóPolk Audio TSx550T hangfal csatlakozóPolk Audio TSx550T hangfal csatlakozóPolk Audio TSx550T hangfal talpPolk Audio TSx250C centersugárzóPolk Audio TSx250C centersugárzóPolk Audio TSx250C centersugárzó hátlap

Határozott megjelenés

A középkategóriás álló hangfalak választékát áttekintve a leggyakrabban két-, esetleg két és félutas, hozzávetőleg 90-100 cm magasságú példányokkal találkozhatunk. Hozzájuk képest a háromutas, öt hangszórós Polk Audio TSx550T impozáns látványt nyújt. Tényleges méreténél nagyobbnak mutatja magát, mi is meglepődtünk, amikor kiderült, hogy csupán alig szűk 10 cm-rel magasabb azoknál. De a széles frontoldalt tetőtől-talpig elfoglaló öt hangszóró és a jókora reflexnyílás olyan markáns megjelenést kölcsönöz neki, hogy nem lehet nem észrevenni a helyiségben. Nem szerényen és diszkréten meghúzódva akar zenélni, hanem jelenlétét hangsúlyozva a színpadra lépni, és megkezdeni az előadást. Bár ha valaki nem akarja közszemlére tenni a teljes hangszórókészletet, akkor fent hagyhatja a takaró selymet, amely az előlap teljes felületét (tehát a reflexnyílást is) lefedi, jóval visszafogottabbá téve a kinézetét.

Polk Audio TSx550T hangfal hátlap

Műszaki tartalom

A TSx széria kisebb típusait (TSx220B, TSx330T és TSx440T) ismertető korábbi tesztjeink után sok újdonságot már nem tudunk mondani a műszaki felépítésről. A doboztest masszív MDF-ből épül fel, ívelt oldallapú és hátrafelé keskenyedő, ez hatékony megoldást nyújt a belső állóhullámok kialakulása ellen, és optikailag is könnyedebbé teszi a látványt, csökkenti annak robusztus oszlopszerűségét. Szerencsére a hátoldal még elég széles maradt, így a kettős kábelezést lehetővé tevő két pár aljzathoz kényelmesen hozzá lehet férni. A hangfal borítása - ezen az árszinten magától értetődően - faerezetű fólia, de a nálunk járt példány végre nem az unalmas fekete, hanem az izgalmasabb kinézetű cseresznye színű volt. Maga a fólia viszonylag jó minőségű, strukturált felületű, kézzel végigsimítva kellemes, valósághű érzetet nyújt, mentes az olcsó műanyagszerűségtől.

Polk Audio TSx550T hangfal magassugárzó

A TSx550T háromutas, basszreflex kivitelű. Magassugárzója 2,54 cm-es (1 colos) selyem/polimer anyagú dóm. Ennek következtében a felső határfrekvencia nem az extrém magas ultrahangok tartományáig terjed, hanem 25 kHz-ig. A jól ismert közmondáshoz hasonlóan, mely szerint minden cigány a maga lovát dicséri, a gyártók is a saját műszaki megoldásaik előnyös tulajdonságait hangsúlyozzák. A Polk Audio ismertetője szerint a selyem dóm tiszta, részletező magastartományt és természetes énekhang reprodukciót garantál, ellentétben a fém membrános vagy tölcséres kivitelű magassugárzók hosszútávon fárasztó hangzásával. Ez persze - tudjuk jól - nem univerzális igazság, hiszen találkoztunk már naturális, tiszta hangzásvilágú tölcséres vagy fém (akár dóm, akár ribbon) sugárzós hangfalakkal. Az elvi konstrukció önmagában még nem garancia a kedvező eredményre, ennél jóval többet nyom a latban a színvonalas tervezés és a minőségi kivitelezés.

A mélyhangátvitel alsó határa viszont - a műszaki adatok szerint - egész alacsonyan, 26 Hz-en kezdődik. A két 20,3 cm-es (8 colos) mélyhangszóró membránja dupla rétegű, szendvics szerkezetű. Ezeket egészíti ki a hatalmas, több mint 10 cm átmérőjű reflexport. A nagy nyílásból adódóan remélhetőleg port-zajoktól mentes basszustartományban lesz részünk. A két 13,3 cm-es (5,25 colos) középsugárzó membránja szintén szendvics szerkezetű. A keresztezési frekvenciákat nem ismerteti a gyártó, egyéb netes forrásból sem sikerült felkutatni.

Polk Audio TSx550T hangfal csatlakozó

A kisebb teljesítményű - akár csöves - erősítőt használók számára jó hír a nagy érzékenység (91 dB), ennek köszönhetően az ajánlott erősítő teljesítmény egész alacsonyról, 20 wattól indul. Ugyanakkor nem csak az jellemzi a hangfalat, hogy már kis végfokozattal is jól kihajtható, hanem a terhelést is jól bírja, a megengedett legnagyobb teljesítmény 300 watt.

Polk Audio TSx550T hangfal logo

Hangminőség (sztereóban)

A több mint 22 kg-os dobozokat a helyükre cipelve (ekkora hangsugárzókat már inkább cipel az ember, mintsem egyszerűen elhelyez) Pege Aladár együttesével indítottunk. A szaxofon ércesen, testesen szólalt meg. Markáns jelenléte nem a hangfal agresszivitásából, hanem annak tudásbeli magabiztosságából táplálkozott. A bőgő színrelépésekor megnyugodva dőlhettünk hátra, hogy a bíztató műszaki paraméterek és a terjedelmes méretek mögött valódi képességek rejlenek. A húrok rezgése a legmélyebb tartományokban is remekül észlelhető volt. A TSx550T hangzása megfelelt annak, amit a kinézete alapján elvártunk. Találkoztunk már olyan hangdobozokkal, melyek többnek mutatták magukat, mert a robusztus megjelenéshez vérszegény megszólalás párosult, és hallgattunk már olyanokat is, ahol a filigrán kivitelt meghazudtolva olyan erőteljes basszusokat tapasztaltunk, hogy leesett az állunk. A TSx550T esetén viszont harmonizál egymással a látvány és a meggyőző energiájú teljesítmény. A bőgőhöz hasonlóan a dobok is testesen, fizikai valójukat demonstrálva jelentek meg. A legmélyebb hangú dobütések is szó szerinti ütések voltak: erőteljesek, gyors tranzienssel, nem pedig levegőért kapkodó huppanások, vagy lapos, erőtlen puffanások. A szubtartományon túl más jellemzőkre is figyelve, a Jazz at the Pawnshop indítása után széles, kiterjedt sztereó színpaddal örvendeztetett meg bennünket. A zenészek pozícióit teljes pontossággal be lehetett határolni. A hangzásképre visszatérve, a High Life elején ugyan a csörgők hangját teljesebbé tette volna egy kicsit fémesebb, csillogóbb jelleg, de összességében a lendületes, életvidám előadás kárpótolt minket a hiányosságért. A vibrafon és a klarinét nyílt, simára csiszolt hangképe alapján a középtartományban kétséget kizáróan magabiztosan mozgott, mint a felette levő régiókban. Ezzel együtt a hangzási balansz jól eltalált volt, sem az izmos mélyek nem váltak dominánssá, sem a jól kidolgozott közép nem tette prezenszessé a hangképet.

Elektronikus zenei albumon (Kraftwerk: The Man-Machine) a nyitó szám (The Robots) basszusai úgy indultak meg, hogy az felért egy kisebbfajta gyomrossal. Itt már nem csak hallottuk, de éreztük is az előadást. A szintetizátorok legfelső szólamaiban már nyoma sem volt a korábban tapasztalt fénytelenségnek. Úgy tűnik, csak kellő ösztökélés szükséges a selyem dómok számára, és ennek hatására már keményen oda tudják tenni magukat, nem probléma a lemezen tárolt információ csorbítatlan lesugárzása. Diana Krall: Let's Fall in Love száma ismét egy kicsit fedettnek tűnt, de ott is inkább csak a legfelső régiókra volt ez igaz. Az énekhangot és a zongorát egyaránt levegősen, plasztikusan képezte le, még ha a legfinomabb részletek kibontásával adós is maradt. Közvetlen és nyílt karakterével nem a korlátlan precizitást, hanem a lendületes vitalitást helyezte előtérbe. Képileg mintha egy szép panorámát tekintenénk meg: belátjuk a teljes horizontot, ugyanakkor nem merülünk el a mikroszkopikus részletekben, hogy külön-külön szemügyre vegyük a fűszálakon levő porszemeket.

Polk Audio TSx250C centersugárzó

Versenyen kívül (egy kis házimozi)

Bár a teszt elsődleges célja a hangfalpár sztereó szerepkörben való minősítése volt, de versenyen kívül egy 5.0 házimozi rendszer frontjaiként is meghallgattuk a két TSx550T-t. A TSx család két centersugárzója közül, az árban és méretben jobban ideillő, nagyobb, 84 900 Ft-os TSx250C hangdobozt kötöttük be a láncba. Azért mélynyomó nélküli konfigurációt állítottunk össze, hogy valóban a frontok képességeit ítéljük meg a teljes hangspektrumban, a szubtartomány előállítása is az ő feladatuk legyen. Az akciójeleneteket és párbeszédeket egyaránt bőven tartalmazó Captain America: Civil War (Amerika kapitány: Polgárháború) filmben mindhárom Polk Audio megmutathatta a képességeit. A dialógusokat a TSx250C tisztán, jól definiáltan reprodukálta. A repülőtéri összecsapásban a lövések, robbanások hangját remekül képezte le a két front, a hangeffektek masszívak, erőteljesek voltak. A szuperhősök küzdelmével járó pusztítás robaját kifulladás és megcsuklás nélkül, hatalmas energiával és dinamikával jelenítették meg.

Polk Audio TSx250C centersugárzó hátlap

Továbbra is fenntartva a véleményünket, hogy teljes értékű házimozi hangzáshoz elengedhetetlen egy (vagy több) dedikált mélyláda rendszerbe állítása, de a TSx550T segítségével - a korábbi tesztjeinket visszaidézve - az egyik legerőteljesebb hangú 5.0 elrendezést sikerült összeállítani. Zenés és koncertfilmeken a sztereó meghallgatáshoz hasonló lendületes, életteli előadást nyújtott. Egy földrengés ablak- és padlóremegtető dübörgését nem képes maradéktalanul megvalósítani, de ezzel együtt, az akciófilmek kedvelőinek sem kell túl sok kompromisszumot kötniük, amíg összegyűlik a pénz a rendszer kibővítésére.

Értékelés

Tesztalanyunk már többször említett attraktív megjelenése valamennyire behatárolja a lehetséges vásárlóközönségét. Valószínűleg az fogja megfelelő társnak találni, aki nem csak azt szereti, ha precízen leképzett, jól definiált zene szól a helyiségben, hanem ha látszik is, hogy honnan szól. Jelenléte domináns ugyan, de nem hivalkodó, sőt, ha ugyanez a formaterv egy furnérozott doboztestben valósulna meg, akkor minimum egy fél ponttal még többet is adnánk erre a szempontra.

A lényeget, a hangzást tekintve, a háromszázezer forint alatti kategóriában meggyőző teljesítményt mutatott a TSx550T. Bár részletező képessége nem teljesen kifogástalan, de lendületes, dinamikus hangzása, erőteljes mélytartománya, jól felépített sztereó tere, és tiszta, világos énekhang reprodukciója valóban hosszútávon hallgatható hangsugárzóvá teszi.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.