Polk Audio TSx220B állványos hangfal teszt

A hangfal, ami mindenkivel jóban akar lenni

2014. február 26., szerda, 08:10

Polk Audio audio hifi hangfal TSx220 Polk TSx Polk hangfal hifi hangfal hangfal teszt Polk hangfal teszt hifi hangfal teszt

A belépő kategória megalkuvásokkal teli, de ha limitált költségből szeretnénk hifit építeni, ebben a szegmensben is találhatunk kincseket. Legutóbbi "kincskeresésünk" alkalmából megismerkedtünk a Polk Audio TSx220B-vel, hogy kiderítsük, valóban lehet e zenehallgatásra és filmnézésre szánt, állványos hangfalat kapni a százezres határ alatt?

Polk Audio TSx220B állványos hangfalPolk Audio TSx220B állványos hangfalPolk Audio TSx220B állványos hangfalPolk Audio TSx220B állványos hangfal magassugárzóPolk Audio TSx220B állványos hangfal terminálPolk Audio TSx220B állványos hangfalPolk Audio TSx220B állványos hangfalPolk Audio TSx220B állványos hangfal impedancia-jelleggörbePolk Audio TSx220B állványos hangfal süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramjaPolk Audio TSx220B állványos hangfal frekvencia-torzítás diagramPolk Audio TSx220B állványos hangfal szobában mért frekvencia-átvitel tercsávos átlagolású mérési diPolk Audio TSx220B állványos hangfal impulzus-válaszfüggvény

Nem is olyan rég teszteltük a Polk Audio TSx440T álló hangfalat, most a kistestvéréről írunk. A 220B szintúgy az amerikai cég nemrég debütált "belépő-közép" kategóriájába tartozik. Árcédulája éppen ezért elég vonzó: bruttó 74 000 Ft-os pár-áron hozzájuthatunk az itthoni szaküzletekben. Egy nagy kartondobozban, vastag polisztirol bélésben érkezik a hangfalpár, kicsomagolásuk gyorsan és egyszerűen történt.

Első kézbevételkor érezni, hogy méreteihez viszonyítva könnyű a TSx220B. Darabja 6,2 kilogramm, szóval balesetet még így is okozhat, ha rossz helyen hagyjuk... Apropó, mint mindig, állvánnyal most is elérhetünk némi hangminőség javulást, de erre később visszatérünk. A doboz íves oldala hátrafelé szűkül, ennek akusztikai előnye is van: a belső, nemkívánatos rezonanciák ezzel az alakkal lényegesen csökkenthetőek. Az hangsugárzó cseresznye és fekete színekben fut. Nálunk a fekete verzió járt, MDF-ből épült dobozára átlagos minőségű fólia került, a perforációk kicsit látszanak is, de ebben az ármezőnyben ez elnézhető. Tesztalanyunk gyárilag nem rendelkezik akasztó elemekkel, egy ilyen alakú és mélységű doboz amúgy is furcsán nézne ki a falon. A TSx220B felépítése kétutas: felülre egy 2,5 cm-es szürke selyem dóm került, alumínium hatású (műanyag) keretbe foglalva. Pár centivel lejjebb 16,5 cm átmérőjű polimer membránt láthatunk, a gumiperemet és a lágy porsapkát igényesen illesztették egymáshoz. Olcsósága ellenére tesztalanyunk igyekszik igényességet és letisztultságot sugározni: például a hangszórók csavarja is ugyanolyan sötétszürke, mint maga a keret, valamint az előlapon díszelgő "polk" logó sem simán festéssel, hanem fröccsöntött műanyag emblémaként került oda.

Polk Audio TSx220B állványos hangfal

Reálisan tesztelünk...

Röviden a tesztkörülményekről: mostanság kialakítottunk a kifejezetten belépőkategóriás tesztkonfigurációk számára egy úgynevezett "hendikep-szobát", amivel sikerült az átlagos akusztikájú helyiségek hangzását (pl. panellakás) rekonstruálni. Így élesben hallhatjuk, hogy a tesztelt eszköz (jelen esetben a TSx220B) hogy viselkedik hétköznapi környezetben. A tesztelések főleg itt zajlottak, ám bejáratása alatt szakszerűen rendbetett akusztikájú szobában, komolyabb készülékek társaságában álldogált a kis Polk.

Polk Audio TSx220B állványos hangfal

Hangminőség

Milyen vasat válasszunk mellé? A kérdéssel szinte egyidejűleg jött a válasz is, mivel épphogy ki nem szúrta szemünket referencia belépő-erősítőnk: a NAD C 316 BEE. Kizárólag ezt használtuk teszteléshez. A teljes rendszer így nézett ki:

Lejátszó: Pioneer N-50/Acer laptop + AQ DragonFly/iPhone 3GS

Erősítő: NAD C 316BEE

Hangfalkábel: Monster S 14 (banándugó nélkül)

Összekötő kábel (Pioneer N-50 és az erősítő közé): AudioQuest Golden Gate 1,5 m

Összekötő kábel (Dragonfly/iPhone közé): ADL iD-35R 1,2 m

Mivel szinte minden nap találkozunk különféle hangfalakkal, nem kérdés, hogy mit várunk el egy komolyabb doboztól, és mit az olyanoktól, mint amilyen a TSx220B. Nagyjából azt produkálta, amire számítottunk, de mégis sikerült valami extrát hozzáadnia az összképhez, amivel elégedettséget váltott ki. A hiányosságait könnyű megfogalmazni, mégis elhallgatnánk az idők végezetéig. Hol a trükk?

Polk Audio TSx220B állványos hangfal

Nem bűvészmutatvány, egész egyszerűen csak sikerült a Polk Audio tervezőinek olyan hangot kicsikarni ebből a látszólag mezei, átlagos dobozból, ami szerethető, kellemes és izgalmas. A "hendikep-szobában" is meglepően jól szerepelt, amiből feltételezhető, hogy egy kutyaközönséges nappaliban is jól érzi magát. A részletei picit kimerészkednek a fátyolos közepekből, bizonyos rezdüléseket, morajlásokat a vártnál élénkebben közöl, de ha az összképet figyeljük, az nagyon kellemes és a keresztváltási határok szépen egymáshoz simulnak. Egy digitálisan tömörített televíziós műsort, vagy akár egy gyatra MP3-at is képes úgy megszólaltatni, hogy automatikusan a arra terelődjön a figyelmünk. Kétféle módon lehet vizsgálni egy rendszert, elemezve, direkt odafigyeléssel, vagy pedig félvállról, a megérzéseinkre hagyatkozva. Utóbbi esetén sokan úgy érezhetik, hogy a TSx220-szal megtalálták a számukra tökéletes dobozt. Megint ugyanaz az érzésünk volt, mint korábban az álló nagytestvér tesztjénél: hogy a hangsugárzó nem engedi a nála komolyabb, nagytudásúbb rendszerekre terelni a gondolatainkat. Könnyed, ugyanakkor gyors mélyekkel telepumpálja a szobát, olyan finom és tiszta magasakkal párosítva, amik még a mi európai fülünknek is bejöttek. A közép-magas frekvenciák néha kicsit túlfinomítva, szerénykedve törtek elő a polimer kónuszból, ez főleg a visszafogott térábrázolásban érezhető, vagyis aki élő koncertek hangulatára vágyik, annak mélyebben kell nyúlni a pénztárcájába.

A Polk Audio TSx220B nem követeli meg a szigorú sztereós elhelyezést, akár egymástól másfél méterre is lerakhatjuk őket, közvetlenül a televízió két oldalára. Alkalmazhatjuk a hifizéshez előírt háromszöget, de a Polk ügyet sem vet a gondoskodásra. Vígan pumpálja a zenét, a sztereó hangszínpadból keveset, csak alapvető részeket ábrázol. A TSx220B finomkodik, cserébe soha nem lesz harsány, barátságtalan hangja. Kicsit magának zenél, mégis, ha nem a hangfal közvetlen közelében ültünk, hanem félreeső helyen, tisztes távolságban, onnan elképesztően jó érzés hallgatni a zenét. Függetlenül attól, hogy rock, ambient, reggae vagy hip-hop szólt. Sok más belépő dobozhoz képest lényegesen jobban tudja kifejezni az akusztikus hangszerek sajátosságait. Tömbszerű előadásából gyakran "kivillan" egy valódi zongora, egy gitár, még az énekhangok árnyaltsága is sokszor is átjön egy Diana Krall vagy Kari Bremnes dalból, de szinte azonnal vissza is süllyednek a vidám, pörgős kavalkádba. Ez a doboz nem precízen, hanem szépen szól, és ahhoz képest, hogy mennyibe kerül, arcátlanul szépen.

Végszó

Ilyen az, ha egy hangfalgyártó alkalmazottjai imádják a zenét. A termékük is imádni fogja, ha végre "tombolhat" kicsit. Aki 100 000 Ft alatt keres állványos hangfalat, annak erősen javasoljuk a Polk Audio TSx220B meghallgatását. Nagyon tetszett!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.