Polk Audio MagniFi Mini soundbar teszt

Nem a méret számít!

2017. április 21., péntek, 12:20

Polk Audio audio hifi házimozi hangfal hangrendszer soundbar hangfal teszt soundbar teszt Polk Audio hangfal Polk Audio soundbar

A változatosság gyönyörködtet, és ezt a soundbar piacon lévő gyártók is tudják. Ezek az amúgy sem túl nagy helyet foglaló eszközök, merőben új értelmezést nyertek a Polk Audio Magnifi Mini modelljében. A név árulkodik a legfontosabb jellemzőjéről: kicsi, mindössze 34 cm hosszú, de éppen ugyanazt kínálja számunkra, mint sok más méretesebb vetélytársa. Vezeték nélküli mélysugárzót, valamint streaming tartalom továbbítást szinte bármilyen tabletről, okostelefonról vagy akár számítógépről. Beépített Dolby Digital dekódere mellett a beszédkiemelésről a Polk Audio saját Voice Adjust technológiája gondoskodik, miközben a soundbart televíziónk távvezérlőjével is irányíthatjuk. Ára pedig nagyon baráti, mivel a 100 000 Ft-ot sem éri el, ami ma már ritka a minőségi soundbarok piacán.

Polk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbar hátlapPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbar hangrendszerPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbar subwooferPolk Audio MagniFi Mini soundbar subwooferPolk Audio MagniFi Mini soundbar subwoofer hátlapPolk Audio MagniFi Mini soundbar távvezérlőPolk Audio MagniFi Mini soundbar távvezérlőPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbarPolk Audio MagniFi Mini soundbar

Hangos "bagette"

A Polk Audio ötlete valójában zseniális. Ki gondolta volna eddig, hogy az amúgy is kis helyet foglaló soundbarokat még kisebbre lehet zsugorítani úgy, hogy a funkcionalitása gyakorlatilag mit sem változik. És láthatjuk, ez teljesen sima ügy, sőt a Polk Audio fejlesztőcsapata úgy kavarta fel a soundbarok állóvizét, hogy még extra licenceket sem kellett a figyelemfelkeltés miatt megvásárolni. Ha már a licenceket említettük, érdemes tudni, hogy ez a ténylegesen "jól átsütött bagett" méretű készülék csak a Dolby Digital kódolást ismeri, a DTS dekóder itt sem szerepel az alapszolgáltatások között. A kompakt méretű hangrúdban összesen hat hangszóró zsúfolódik össze, merthogy helyben biztosan nem bővelkednek a felépítése miatt. A hangrendszerben négy darab 5,7 cm-es középsugárzó és kettő 1,27 cm-es magassugárzó kapott helyet. Erősítőjük teljesítménye 150 watt, ami meglehetősen jónak mondható, ilyen kompakt méretben.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar hangrendszer

A soundbarhoz tartozó mélyláda 16,51 cm átmérőjű hangszórót rejt magában, amit dobozának aljára, a padló felé irányítva helyeztek el. Formáját tekintve jól illeszkedik a hangrúd, kissé kúpos kialakításához. Kicsomagolás során hajlamos az ember szinte kikapni a dobozból, mivel mérete alapján nagyobb tömegre számít. Korántsem így van, ugyanis a hangdoboz irreálisan könnyű, erős, merev, karbonszálas műanyag jellegű és mindössze 3,68 kg-ot nyom, ami valljuk be őszintén, nevetségesen kevés ilyen méretek mellett.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar subwoofer

Ahhoz, hogy a Polk Audio receptje alapján készült "bagett" életre keljen, önállóan kell a tápot biztosítani neki, amihez külső, míg a mélyláda beépített tápegységet kapott.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar subwoofer hátlap

A mélysugárzó és a soundbar vezeték nélküli összeköttetéssel kommunikál egymással, ami nagyban megkönnyíti az elhelyezést, és egyben ma már minimális elvárás ebben a termékkategóriában. A beállításukra pedig gyakorlatilag figyelni sem kell, minden teljesen automatikus, miután áram alá helyeztük őket.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar

Kis méretben az erő

A külső után jöjjön egy kis beltartalom, mivel a Polk Audio MagniFi Mini sok hasznos funkciót tartogat számunkra. Első pillanatban talán fel sem tűnik, de a hangrúd felső részén nyomógombok sora található. Nehezen észrevehetőek, de annyi a mentségükre szolgálhat, hogy ezek nem valódi gombok, hanem kis túlzással érintőnek is nevezhető kapcsolók. Jellegüket tekintve épp ilyenek a távirányító gombjai is, ami meglehetősen robusztussá és fizikailag ellenállóvá teszi azt. Talán az sem jelent nagy problémát, ha a távkapcsolóra ráömlik egy pohár ital, vagy éppen összekenjük valamivel, könnyedén le lehet tisztítani, pedig hivatalosan nem vízálló.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar távvezérlő

A hangrúd tetején lévő kezelőgombok segítségével a fontosabb funkciókat mindig elérjük. A ki- bekapcsolás és hangerő szabályzás mellett a bemenet választás, Bluetooth kapcsolat, illetve az éjszakai, csökkentett dinamikájú hangzás érhető el közvetlenül. Ugyanakkor a távvezérlőről, ami teljesen normál átlagos méretű, hiányzik a Bluetooth kapcsolat ki- és bekapcsolásának lehetősége, pedig elsősorban ott keresné a felhasználó. Ezzel szemben szintén elérhető az éjszakai csendesebb üzemmód, a bemenet választás, a mélyhang kiemelés és a beszédhang optimalizálása. Három előre programozott hang üzemmód közül választhatunk: film, sport és zene. Alkalmas a zeneszámok léptetésére is, ami a streaming esetén igen hasznos funkció. Opcionálisan kiváltható a televízió saját távirányítójával is, mivel a MagniFi Mini képes megtanulni más infra vezérlőjeleket is.

Akkor viszont nagyon egyszerű a dolgunk, hogy ha ARC képes a televízióval rendelkezünk, mivel a HDMI CEC funkcióval kényelmesen állíthatjuk például a MagniFi Mini hangerejét.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar hátlap

Bár csak egy HDMI csatlakozó található a hátoldalon, egyéb bemenetekből nincs hiány, mivel optikai, analóg 3,5 mm-es Jack, valamint Ethernet csatlakozó egyaránt helyet kapott a hangrúdon. Ennél szűkmarkúbban bántak a kijelzővel a fejlesztők, mivel az a szó szoros értelmében nincs rajta, ellenben eltérő színű és irányú LED-ek felvillanásával, illetve folyamatos kijelzéssel tájékoztat a készülék az egyes funkciók állapotáról.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar

A "bagett" próbája...

Furcsa látványt nyújtott a tesztelés során a MagniFi Mini, mivel ennyire apró soundbarral még a gyakorlatban nem volt dolgunk. Az elhelyezése tényleg gyerekjáték volt, mert annyira kicsi, hogy szinte bármilyen televízió állványon elfér. A falra viszont hivatalosan nem tudjuk szerelni, arra nem alakították ki a megfelelő profilt, de nyilván egy kis trükközéssel az is megoldható. A hangrúd, ami a valós méreteit tekintve, erősen túlzó megnevezés, gyakorlatilag beleolvadt a környezetébe, egyáltalán nem vonta el a figyelmet. Ezzel szemben arra érdemes figyelni, hogy mivel magas, a televízió infra érzékelőjét takarhatja, aminek az a következménye, hogy a soundbar nem lehet középen az állványon, illetve emelni kell a televízión. Nálunk működött az ARC vezérlés, így ez a probléma csak az optikai kábellel történő összekötés során léphet fel.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar

A soundbar és a mélyláda között a kapcsolat teljesen gyorsan és pontosan felépült, semmilyen beavatkozásra nem volt szükség. Mielőtt a hangminőséget elemeznénk, érdemes megjegyezni, hogy a Bluetooth kapcsolaton kívül a WiFi hálózatokat is támogatja, ráadásul oly módon, hogy Google Cast programot telepítve megkerestethetjük a soundbart és használhatjuk a tartalom elérésére. A Google Cast szoftver Android és iOS rendszerre is elérhető a chromecast.com/setup oldalról, ami gyakorlatilag a szoftveráruházakra vezeti a felhasználót.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar

A hangminőséget több forrásból teszteltük, de a fő felhasználási célpontot a televízió műsorok, illetve Blu-ray lejátszóról érkező filmek, filmrészletek jelentették. A MagniFi Mini hangminősége a méreteit maximálisan meghazudtolta, és összehasonlítva több más soundbarral, bőven felveszi a versenyt a nála 50 %-kal drágább modellekkel is. Filmet, televízió műsort vagy zenét hallgatva azonnal feltűnt a magastartomány kiemelése, pontosabban tisztasága, illetve a mélysugárzó erőteljes, tiszta és nem túlzó hangzása, ami a tömegét tekintve elég hihetetlen. De tény, hogy erőteljesen, nagy dinamikával szólalt meg, és csak a legnagyobb hangerő közelében tűnt kevésbé természetesnek. A mélyek arányát a távvezérlővel tudtuk változtatni, de normál középállásban természetes hangzást produkált. Filmek közül a szokásos és jól ismert anyagokat vetettük be, mint a MIB trilógia egy-egy részlete, Harry Potter kalandjai, mivel jó pár dinamikus részletet tartalmaznak. Kifejezetten jónak ítéltük a beszédhang kiemelést, mégpedig azért mert mellőzött minden természetellenességet, megtartotta az egyensúlyt a hanganyag többi részével, még nagyobb hangerőn is. Nyilván a középtartomány erősítése javítja a beszéd érthetőségét, de nem tett jót annyira a zenei anyagoknak. Celine Dion egyik koncertlemezébe hallgatva érezhetően kellemes volt a szólóének, illetve a térérzet is megfelelőnek bizonyult, de érte olyan vád is, hogy esetleg kissé dobozos a zenei középtartomány. Mi nem ítéltük el azért ilyen módon, mivel nem kifejezetten zenére találták ki, tehát aki hosszabban, kihegyezett fülekkel hallgatja esetleg így érezheti. De ha csak háttérzenét szeretnénk rajta hallgatni, biztos, hogy nem kritizálhatjuk a középtartományt, mivel méretéhez képest egészen jól és részletesen szólt. A színpada nagy és hihetetlen, de volt térérzetünk sztereó anyagoknál is, amire senki nem számított, pusztán a méretei miatt sem. Mindent azonban a kis méretekhez képest értékeltünk, tehát ne essen senki olyan hibába, hogy majd egy sztereó vagy éppen teljes házimozi rendszert kivált majd vele. Ez a szett nem erre szolgál, hanem hogy lényegesen jobb hangzást kapjunk, mint amire a tévék képesek. Ezt olyan kényelmi szolgáltatások is segítették, mint az automatikus bekapcsolás, ami optikai bemenetet használva is működött. Meglepő volt viszont az, hogy maga a hangrúd erősen melegedett, függetlenül attól, hogy külső tápegység való hozzá.

Polk Audio MagniFi Mini soundbar

Ajánlás

Talán erre a soundbarra a legtalálóbb mondás, hogy kicsi a bors, de erős. A Polk Audio MagniFi Mini egy kiváló ár/érték arányú készülék, ami a mindennapi tévézési szokásainkat nagyon is jól kiegészíti, a hangzásélményt lényegesen javítja. A magas- és mélytartomány összhangja, egy nagyszerű beszédhang visszaadással párosul. Mindehhez számos szolgáltatás is kapcsolódik, miből kiemelendő a Bluetooth és WiFi támogatás és az ARC vezérlés. Mivel az ára a 100 000 Ft-ot sem éri el, mindenképpen erősen ajánlott alternatíva, ha valaki soundbart keres.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.