Phonar Veritas m2 Style állványos hangfal teszt

Harc a nagyok ellen

2016. július 14., csütörtök, 16:40

Phonar audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal Phonar hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Phonar hangfal teszt

Korábban említettük, hogy a Phonar egy tőle szokatlanul barátian pozícionált, mondhatni pénztárca kímélő kategóriát indított útjára Veritas Style néven. Az új széria állványos, m2 típusát hallgattuk meg, hogy kiderítsük, a jó árért cserébe milyen kompromisszumokkal kell farkasszemet nézni?

Nem esett messze az alma a fájától?

Az audiofil hangfalak piaca enyhén szólva telített, és noha az eddig általunk hallott Phonar dobozok meggyőzően muzsikáltak, tényleg meglepődtünk, mikor értesültünk a cég kínálatának lefelé terjeszkedéséről. Rizikós vállalkozás az ilyesmi, mivel a belépő és középkategória ugyancsak zsúfolt, így is rengeteg szín és karakter közül válogathatunk. A szóban forgó céget eddig pont azért kedveltük, mert egyértelműen bebizonyították, hogy bizonyos karakterisztikai előnyöket, akusztikai adottságokat csak egy meghatározott összeg fölött kapunk meg. Érdemes elolvasni például az m4 NEXT hangfalról készült cikkünket. Ha megtaláltuk a megfelelő ülőpozíciót, hallgatói távolságot, akkor az a doboz már intimnek nevezhető hangzást produkált. Látatlanban nehéz elképzelni, hogy azt a meglepő térhatást, közvetlenséget (vagy akár hozzá hasonlót) még kedvezőbb áron is megkaphassuk. Ettől még persze elképzelhető, hogy olyasvalamit csempésszen m2 Style sorozatába a német gyökereken nyugvó Phonar, amivel megszorongatja a vetélytársakat. Lássuk tehát, mit kapunk a 149 000 Ft-os pár-árért?

Phonar Veritas M2 Style hangfal

Szemügyre vétel

Talán viccesnek tűnik, de a külsőségeket illetően mi a matt felületnek örültünk leginkább. A gyártók manapság szinte kötelességként alkalmazzák a lakkozott, tükörsimára polírozott borításokat, melyek kétségkívül szépek, viszont mágnesként vonzzák a port. Túl azon, hogy könnyebben takarítható, az m2 Style kerüli a giccset, megjelenése diszkrétnek mondható. Az előlapi hangfalselyem mágneses, a hangszórók körüli csavarfejek viszont láthatók. Mivel a rögzítőelemek, hangszórók és a kosárperem is fekete színűek, az összkép komoly funkcionalitást sugall, szinte a stúdió monitorok szigorúságát kapjuk. A padlólemezbe ágyazott, fém menetekbe csavarhatjuk a mellékelt csúszásgátló gumitalpakat. Utóbbiak elsősorban a hangfalak elmozdulását gátolják meg, akusztikai hatékonyságuk nem a legkiemelkedőbb. Ha már szóba hoztuk a rezonanciákat, érzésre meglehetősen merev, masszív dobozkába költöztették a Peerless hangszórókat. A parányi mérethez váratlanul nagy, 6 kilós tömeg párosul, koppintásunkra makacs tömörséggel reagál a hangfal.

Phonar Veritas M2 Style hangfal

Egyébiránt az m2 Style klasszikus kétutas rendszerű doboz, hátoldali reflexnyílással, és kategóriájához mérten szokatlanul jó minőségű, 90 fokban kiálló banándugó kompatibilis csatlakozókkal. A kompakt méret miatt csak 13 cm átmérőjű mélyközép sugárzót tudtak alkalmazni, mely kiegészül egy hullámvezetőbe ültetett, 2,6 cm-es lágy textil dóm magassugárzóval. Az m2 Style ránézésre inkább a helytakarékos, skandináv minimalizmust sugallja, frekvencia-tartományáról nem közölt adatokat a gyártó, persze egy ilyen kis hangdoboznál nem is a határértékeket kell elemezni.

Phonar Veritas M2 Style hangszóró

Akik nem olvasták híranyagunkat, azoknak hasznos információ lehet, hogy a Style sorozat dipól háttérsugárzót, centersugárzót és álló frontsugárzókat is tartalmaz. Így tesztalanyunk köré igény szerint, többcsatornás házimozi rendszer is építhető.

Hangminőség

A Phonar Veritas m2 Style bejáratott állapotban került hozzánk, így egyből nekiállhattunk összebarátkoztatni őt valamelyik nálunk vendégeskedő erősítővel. Rövid időn belül kiderült, hogy a kis dobozok úgy reagálnak a D osztályra, mint óvodás gyerek a spenótra: ordító tiltakozással. Két (a kategóriájukon belül jónak számító) Marantz és TEAC integrált sztereó elektronikával "próbálkoztunk", de a savanykás magas frekvenciák és a fásult basszusok miatt hamar visszatértünk más, AB osztályú topológiákhoz.

Phonar Veritas M2 Style hangfal

A szokásos referencia számokat fülelve nem tudta leplezni hiányosságait a Phonar, jobban mondva nem is próbálkozott, nem az volt a célja, hogy szépítse, vagy éppen kellemesebbé tegye az előadást. Ha egy bizonyos árnyalatot nem tudott elmélyíteni, akkor inkább kikerülte azt, és nem foglalkozott vele. A hangszeres felvételek háttérben úszkáló részleteit ügyesen érzékeltette, és az énekhangot is nagyon könnyedén, pozitívan értve szárazon közölte. Ezek voltak az m2 Style fő erősségei, a vokál és a lényegi történéshez képest hátrébb érzékelhető információk óvatos illusztrálása.

Másfelől a hangfal csak bizonyos pozícióból mutatkozott feltáró szándékúnak. Caro Emerald - Back It Up és Eliane Elieas - I Thought About You c. felvételeit elindítva arra lettünk figyelmesek, hogy a sztereó tér nagymértékben változik a hallgatói távolság függvényében. Amikor két méterre ültünk a hangfalaktól, az énekhang szépen középre tolódott. Hátrébb tolattunk alig egy métert, és az imént még szilárdan egy helyben álló vokál szétcsúszott egy jóval szélesebb, a két oldalt összefoglaló, burokszerű formába.

Phonar Veritas M2 Style hangszóró

A Veritas m2 Style 13 cm átmérőjű mélyközép hangszóróival a jó terhelhetőség és a bizonytalan alsó frekvenciás lefutás ötvöződött. Nem érződött gyengének, vagy dinamikátlannak a kis dobozka akkor sem, ha erősebb jelszinttel hajtottuk. A basszusaiból viszont egyes árnyalatok teljesen kimaradtak, míg a hézagok alatti sávok felerősödtek a hátoldali reflexnyílás intenzív áramlásától. Ezért könnyűzenei műfajokkal, ha nagyobb munkát akartunk az m2 Style nyakába sózni, arra keményen, szigorú stílusban reagált. Minél több idő telt el, annál jobban hiányoltuk az állványos dobozoknál gyakorta alkalmazott, 16,5 centis hangszórót, amivel talán szellősebb, nyugodtabb és egyenletesebb alapokat tudott volna kelteni.

Végszó

A Veritas m2 Style egy jól terhelhető kis hangdoboz, ami nem akar és nem is tud hazudni. Szépítés helyett csak abból gazdálkodik, amit talált a spájzban, és ami kiférhet egyetlen, lágy dómmal megtámogatott 13-as Peerless hangszórón. Nem tudta hiányérzet nélkül nyújtani azokat a jellegzetes Phonar adottságokat, amelyekre felfigyeltünk az m4 NEXT tesztelésekor, és ez a hiányérzet olyan alapvető kompromisszum, amit a márka rajongói jogosan hiányolhatnak. Persze lehet, hogy a kétszer ekkora hangszórófelületet és sokkal nagyobb űrtartalmat kínáló, p2 álló testvér nagyobb stabilitást és/vagy kidolgozottabb basszusokat nyújt magas jelszinten. Ettől függetlenül az m2 mellé szükségszerűnek gondoljuk kiegészítő aktív mélyláda használatát. Hangja az erős hajtástól könnyen felkeményedik és akusztikus zenékkel nem tud a gyártó nagyobb típusainál tapasztalt áttetszőséggel bánni, ezért aki kicsit nagyobb hangfalat is el tud helyezni és nem bánja az 50 000 Ft plusz felárat, sokkal jobban jár a jelenleg akciósan kapható M4 NEXT típussal.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.