Monitor Audio Silver 500 álló hangfal teszt

2019. június 27., csütörtök, 05:05

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio termékeit eddig is nagy megelégedéssel teszteltük, mivel kategóriájukban általában kiemelkedő minőséget és magasszintű technológiai megoldásokat mutatnak fel. Nincs ez másképp a Silver 500 modell esetében sem, ami már bőven az audiofil kategóriába tartozik és alkalmunk nyílt vendégül látni egy teszt erejéig.

Monitor Audio Silver 500 hangfalMonitor Audio Silver 500 hangfal hangszóróMonitor Audio Silver 500 hangfalMonitor Audio Silver 500 hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 500 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Silver 500 hangfal hátlapMonitor Audio Silver 500 hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 500 hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 500 hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 500 hangfal talpMonitor Audio Silver 500 hangfal tüskeMonitor Audio Silver 500 hangfalMonitor Audio Silver 500 hangfalMonitor Audio Silver 500 hangfalszett

Bevezetés, adatok, kinézet

105 cm-es magasságával és több mint 22 cm-es szélességével a Monitor Audio Silver 500 tekintélyt parancsoló külsővel büszkélkedhet. A tömör, vastag MDF anyagból készült dobozok viszonylag nehezek, 22,8 kg-ot nyomnak. A Silver 500 dió, rózsafa, tölgy, fehér és fekete furnér, vagy zongoralakk színben kapható, nálunk egy fekete színű példány vendégeskedett. A dobozok aljára igényes kialakítású, masszív fémből készült lábak kerültek, ezek szabványos M8 tüskékkel stabilizálják a Silver 500-at, akár egyenetlen felületeken is.

Monitor Audio Silver 500 hangfal talp

A háromutas hangsugárzó négy hangszórós kivitelű, melyből kettő a mély-, egy a közép- egy pedig a magashangok megszólaltatásáért felelős. A két 203 mm-es mélysugárzó azonos, membránjuk C-CAM (kerámiával bevont alumínium-magnézium ötvözet) anyagú, és RST kónusz kialakítású. Utóbbi a Rigid Surface Technology kifejezés rövidítése, ami stabilabbá, merevebbé és tartósabbá is teszi a hangszórókat; ezt a rajta körben látható kis mélyedések segítségével éri el.

Monitor Audio Silver 500 hangfal mélysugárzó

A középsugárzón szintén láthatjuk az RST-nek tulajdonítható kis mélyedéseket ugyanakkor a gyártó nem jelzi, hogy a technológia itt is felhasználásra került, ezért csak tippelünk. Ugyanakkor a középsugárzó technológiai megoldásai is érdekesek, amelyek biztosítják, hogy a tekercs mindig megfelelő helyen legyen a mágneses térben, ezzel is csökkentve a torzítást.

Monitor Audio Silver 500 hangfal

A 25 mm-es magassugárzó a mélyekhez hasonlóan C-CAM rendszerű, két szellőztetett Neo mágnessel ellátott, ami igen alacsony torzítást és tiszta megszólalást is ígér. A hangfal hátlapján láthatjuk a Monitor Audio által kedvelt átmenő csavarokat, amik az egyes hangszórókat rögzítik helyükön. Így elölről egyetlen csavar sem látszik, viszont kicsomagolást követően célszerű ellenőrizni, hogy feszesre vannak-e húzva. Ha nem lennének kellően stabilan a helyükön, úgy egy imbusz kulccsal segíthetünk a helyzeten.

Monitor Audio Silver 500 hangfal magassugárzó

Szintén hátul találjuk a két reflexnyílást, amik a két mélysugárzót "levegőztetik" és amikhez csillapító szivacsokat is mellékelt a gyártó, ha túl soknak találnánk a mélytartományt.

Monitor Audio Silver 500 hangfal hátlap

Alattuk a Silver 500 robusztus, igényes kialakítású hangfalcsatlakozóit találjuk. Az aranyozott, kettős kábelezésre és banándugó fogadására is képes aljzat teljes egészében fémből készült, ami így még tovább emeli a minőségérzetet és még nagyobb stabilitást kínál, mint a műanyag.

Monitor Audio Silver 500 hangfal csatlakozó

Tesztkörnyezet és bejáratás

A Monitor Audio Silver 500-hoz mindenképpen olyan erősítőt kellett választanunk, ami teljesítmény és hangminőség tekintetében is megállja a helyét - ugyanez igaz volt forrásainkra és a láncunk további elemeire is. A Silver 500 megszólaltatását egy Naim Supernait integrált sztereó erősítőre bíztuk, amit NeoTech 3003 típusú, minőségi hangfalkábellel kötöttünk be. Digitális forrásunk egy Naim NDX, míg analóg lejátszónk egy Roksan Radius 7 volt. Utóbbihoz szintén Naim MM phono egységet kötöttük be a végerősítő elé. A bejáratásnál fontos szempont volt a teljes lánc egységes járatása, így először az IsoTek bejárató lemez digitális változatát játszottuk le néhányszor az NDX-szel. Ez még természetesen nem nevezhető bejáratásnak, viszont a gyári állapothoz képest már sokat finomodott a hangkép. Mivel alanyunkkal egy időben volt nálunk a Roksan Radius 7 is, ami szintén járatást igényelt, ezeket összekötöttük, és néhány hétig így, illetve az NDX DAC-ot forrásként használva hallgattuk kedvenc zenéinket. Ezt követően, már nagyjából a készülékeink valós megszólalását hallottuk, így kezdődött a teszt.

Monitor Audio Silver 500 hangfal

Tesztzenék és meghallgatás

Mivel a Silver 500 kiemelkedő részletező képességet és dinamikát ígér, a Wintersun - When Time Fades Away című számával kezdtük a meghallgatást. Ez a mű 2-300 sávon került felvételre, találunk benne akusztikus és elektromos hangszereket, nagyzenekart, sőt, még keleti hangszereket is. Éppen ezért ideális vele tesztelni, hiszen nagyon sokat megmutat rendszerünk valós képességeiből. A Silver 500 tiszta előadásmódja már az első másodpercekben megfogott minket. Ahogy egyre inkább kibontakozott a zene és felépült a hangszerelés, úgy kaptunk meg minden részletet elképesztő dinamika mellett. A lendület elsodort, ahogy a mű a csúcspontjához ért, szinte minden egyes hangszert külön-külön és egyben is hallottunk: olyan részleteket fedeztünk fel, amik eddig rejtve maradtak. A középtartomány tisztasága és részletező képessége ámulatba ejtett: nem volt olyan apró nüánsz a zenében, amit ne szemlélhettünk volna aprólékosan. Jean Michel Jarre - Equinox Infinity-je következett. Itt egyrészt az elektronikus megszólalás, másrészt a hangszerelés az, ami miatt tesztünkbe került a mű. Viszont ezesetben a Silver 500 egy újabb oldalát ismerhettük meg: ahogy a zene elkezdődött, akkora teret kaptunk, hogy elfelejtettük a kb. 35 m2-es szobát és egészen más dimenzióban kezdtük érzékelni a hangokat. A tér nem csak a szélességben volt nagy és jól megjelenített, valódi 3D-s megjelenítést érzékeltünk magunk előtt, ahogy a változatos hangszínek és effektek előbukkantak a zenéből. Természetesen itt is a tiszta, pontos részletek domináltak, semmi nem maradt rejtve vagy elkenve a hangképben. A basszusokról is érdemes külön szót ejtenünk, mivel a 203 mm-es C-CAM mélysugárzók kiválóan tették a dolgukat. A mélytartomány telt, hangsúlyos, volt, de nem sok és nem zavaró, inkább gyönyörűen megfogott. A Silver 500 is bemutatta azt a produkciót, amit a Gold széria meghallgatásakor már hallottunk: a húsos, kövér mélyhangok kereken gurultak elő belőle, és mindig éppen azelőtt fogta meg őket, hogy elfolytak volna. Így érzésünk szerint olyan hangot kaptunk, mintha mindig ezen a határon lebegett volna a mélytartomány, de mindig pont megmaradt a koherenciája.

Monitor Audio Silver 500 hangfal hangszóró

Jazzre váltottunk és elindítottuk Shota Osabe - Happy Coat című lemezét. A könnyed, trió formációban előadott darabokat a Silver 500 szinte tapintható közelségbe hozta, olyan jelenlét-érzetet keltve, amit eddig csak kategóriákkal magasabb árú eszközökkel értünk el. Természetesen a magashangok itt is tökéletesen tiszták voltak, a középtartományban pedig részletesen hallottunk mindent, ami felvételre került. Ennek a lemeznek külön erénye, hogy az akusztikus felvételek nagyon emberközeli megszólalást eredményeznek, minden további nélkül meghallottuk a szék apró reccsenését a nagybőgő szólója alatt vagy a nagybőgős lélegzetvételét ugyanekkor. Elragadott minket a megszólalás, és csak élveztük a zenét.

Következett Mike Oldfield - Return to Ommadawn-ja, ami egyrészt nagy kedvencünk, másrészt pedig kiváló akusztikus felvétel, ami azért elektromos sőt, még egzotikus hangszereket is tartalmaz. A Silver 500 itt sem vallott szégyent, ugyanolyan magas szinten adta vissza ezt a zenét is, mint az eddigieket. Itt is a finom részletek, az akusztikus hangszerek apró, nüánsznyi rezdülései kerültek elénk, elégedettek voltunk. A DALI legújabb, vinyl tesztelemezét feltéve pedig a Silver 500 bizonyította, hogy számára tényleg teljesen mindegy milyen stílusban, hangulatban vagy hangszerelésben kell helytállnia, minden tesztzene plasztikusan, nagy jelenlétérzet mellett, precízen szólalt meg. Az énekhangok megszólalása itt példaértékű volt, levegős, könnyed, mégis ha kellett, volt súlya és a dinamika is új magasságokba ért.

Monitor Audio Silver 500 hangfal

Talán mindennél többet mond a Silver 500-ról, hogy tesztünket követően eszünk ágában sem volt abbahagyni a zenehallgatást: újabb és újabb lemezeket kezdtünk el hallgatni általa, csupán mert kíváncsiak voltunk, hogy kedvenceink hogyan szólnak ezzel a hangsugárzóval. Bármit is hallgattunk, az mindig kiegyensúlyozottan, részletesen és határtalan természetességgel szólalt meg, a fotelbe szögezve minket hosszú órákra.

Monitor Audio Silver 500 hangfalszett

Összegzés

A Monitor Audio termékeivel eddig is jó tapasztalataink voltak, ezeket csak megerősítette mostani tesztünk. A Silver 500 saját kategóriáját túlszárnyaló hangot produkál, gyakorlatilag attól függetlenül, hogy milyen zenével hallgatjuk. Filmekkel is kipróbáltuk ezt a remek hangsugárzót és természetesen nagyon meggyőző eredményt kaptunk, sőt, azt mondhatjuk, hogy filmek esetében szinte túlzóan magas minőséget kaptunk, ami bőven megmutatja a hangsáv hiányosságait. Itt térünk ki rá, hogy a Silver 500 nem megengedő darab, a forrásanyagok vagy az elektronika hiányosságait azonnal és kíméletlenül megmutatja. Ezt nem csak filmekkel, hanem saját erősítőnket bekötve is tapasztaltuk. Az egyébként remek csöves Synthesis Soprano bár gond nélkül meghajtotta a Silver 500-at, erősen érződött, hogy a Naim Supernait-hez képest bizony alacsonyabb kategóriájú hangot tud csak előállítani.

Éppen ezért olyan rendszerekbe ajánljuk a Monitor Audio Silver 500-at, amik kellően magas szintű további komponenseket tartalmaznak, így erősítik egymást ahelyett, hogy egyes hiányosságokra hívnák fel figyelmünket. Az árához képest messze magasabb teljesítményt nyújtó Silver 500 minden rendszerben megállja a helyét, biztosak lehetünk benne, hogy kedvenc felvételeinkről nem fognak hiányozni részletek, minden hangot pontosan, szépen megformálva kapunk meg. Kisebb szobákban értelemszerűen nem tud kibontakozni, de az említett méretű teszthelyiség bőven elegendőnek bizonyult számára. Reméljük, hogy tovább menetelhetünk tesztjeinkkel a Monitor Audio csúcs szériája, a Platinum felé, és addig még sok olyan élményben lesz részünk, mint a mostani tesztünk alkalmával. Mindezzel a Silver 500 kiérdemelte az Ajánlott Vétel minősítést is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.