Monitor Audio Silver 500 7G álló hangfal teszt

2022. május 6., péntek, 10:30

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio Silver hetedik generációs sorozatának bemutatását ugyan mivel is fejezhetnénk be, mint a legnagyobbal, a Silver 500 7G-vel, ami nem mellékesen EISA-díjat is nyert, mint az év legjobb sztereó álló hangfala. Gyártója állítása szerint ötvöződik benne az erő és a finomság, amennyiben egy közepes, vagy annál nagyobb szobában vetjük be. Lássuk, mi igazolódik ebből vissza, illetve jogosnak találjuk-e az említett kitüntetést!

Monitor Audio Silver 500 7G hangfalMonitor Audio Silver 500 7G hangfal hangszórókMonitor Audio Silver 500 7G hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal középsugárzóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal mélysugárzóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal mélysugárzóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 500 7G hangfal hátlapMonitor Audio Silver 500 7G és Silver 300 7G hangfalakMonitor Audio Silver 500 7G hangfalMonitor Audio Silver 500 7G hangfalMonitor Audio Silver 500 7G hangfal frontMonitor Audio Silver 500 7G hangfalakMonitor Audio Silver 500 7G hangfal Extreme AudioMonitor Audio Silver 500 7G hangfalszettMonitor Audio Silver 500 7G hangfal Silver AMS Atmos sugárzó

A sorozat csúcsa, ami a mélyszekcióra rendesen ráerősít

A Monitor Audio Siálver 7G sorozatának csak a legkisebb, Silver 50 7G típusát nem ismertük meg, hiszen azt elsősorban házimozi háttérsugárzójának szánták, mi pedig a bemutatáskor elsősorban a sztereó zenehallgatásra koncentráltunk. Az eggyel nagyobb állványos modell, a Silver 100 7G igazi allrounder az árfekvésében, a legkisebb álló, Silver 200 7G jól szerepelt ugyan, de szerintünk kicsit túlárazott, míg a Silver 300 7G annál nem sokkal drágábban, de a tapasztalataink alapján jelentősen többet nyújtott. A Monitor Audio Silver 500 7G a széria legnagyobb álló hangdoboza, az ára jelentősen nem tér el az eggyel kisebb modellétől, viszont már ránézésre is többet kíván nyújtani. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az alsó szekciót nagyon megerősítették, hiszen a mélysugárzók mérete nem kevesebb, mint 203 mm, ami valljuk be, elég jelentős, és ismerve a cég filozófiáját, ezt a méretet minden bizonnyal ki tudja, és ki is fogja használni!

Monitor Audio Silver 500 7G és Silver 300 7G hangfalak

Az RST-technológiájú C-CAM mélysugárzók örökölték a hatszögletű, szürke mintázatot, amely megoldás által ígért merevségnek ebben a méretben még nagyobb hasznát vehetjük, hiszen a nagy membránok nem kevés levegőt mozgatnak meg, ám pontosság nélkül csupán amolyan látszatmegoldásként szolgálnának.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal mélysugárzó

A tervezők jókora teret is hagytak a számukra a doboz belsejében, és külön HiVe II reflexnyílást is kaptak, aminek kimenete és csöve, valamint mélysége a korábban megismert modellekéhez hasonlóan megfelelő méretű és kivitelezésű.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal hangszórók

A Silver 300 7G-ben megismert közép és magasszekciót találjuk meg itt is, ami érthető megoldás, hiszen abban az esetben is remekül bevált. Tehát a 76 mm-es C-CAM középsugárzót, és a vele megegyező rendszerű, UD II hullámterelővel felvértezett 25 mm-es arannyal eloxált C-CAM magassugárzót egy közös betétbe illesztették, utóbbi eltávolíthatatlan, rendkívül sűrű és stabil védőrácsot kapott, ami itt sem gátolja a hangszóró munkáját, viszont megóvja az esetleges sérülésektől. Ez a páros is kapott a mélytartományhoz is alkalmazott HiVe II reflexportot, ami által a Silver 500 7G-nek nem csak a basszusa lesz határozottabb, hanem az elhelyezése is sokkal könnyebb.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal magassugárzó

A hangszórók sajátságos felfüggesztésének a jeleit ennél a hangfalnál is megtaláljuk hátul, ahogyan a cég védjegyeként szolgáló ívben található aranyozott, és dupla kábelezésre is alkalmas csatalakozókat is, amelyeket az alsó szegmensben helyeztek el. Itt már bő 20 kg-os hangfalakkal van dolgunk, tehát a szintén korábban megismert gumírozott, de tüskéket is fogadó talpaknak még nagyobb szerepük jut akár a szőnyegen, akár kövön, vagy bármilyen jellegű faanyagon használva. További érdeme lehet a konstrukciónak az ebben az esetben is bevethető Silver AMS 7G Dolby Atmos hangsugárzók alkalmazásánál, ami ad még 4 kg súlytöbbletet az oszlopnak, de így nem hinnénk, hogy ez megkottyanna neki.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal Silver AMS Atmos sugárzó

A hangfal belsejében kellő mennyiségű merevítést és csillapító anyagot használtak, ahogyan az alkalmazott keresztváltó is minőségi darab. Az előbbieknek hatványozottabb jelentősége van a méretes mélynyomók miatt, hiszen a Monitor Audio ezzel a modellel pontos ütést szeretne ránk mérni, aminek jelentős súlya, és definiáltsága is van egyszerre.

A Silver 500 7G esetében szintén meg kell említenünk a mágnesesen rögzíthető védőszövetet, a hangfal valódi fabevonatát, ami választható fehér, dió, natúr és matt vagy csillogó fekete változatban, az illesztések kifogástalanok, a megmunkálás szintén.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal

Parasound elő-végfok, Musical Fidelity integrált sztereó erősítő, csöves kimenetű CD-lejátszó, valamint VIABLUE, Ricable és QED kábelek voltak a csapattársai a termetes, ám még mindig befogadható méretekkel rendelkező hangdobozoknak, az elvárásaink pedig az eddigieknél is magasabbra emelkedtek, hiszen a Silver 300-hoz képest alig magasabb áron képes minket leteríteni, legalábbis a Monitor Audio ezt ígéri. Nézzük hát meg, hogy ebből mit is sikerült valóra váltani!

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal csatlakozó

Kellő erővel az rendelkezzen, aki bánni is tud vele

A Monitor Audio hangfalai kategóriától és mérettől függetlenül soha nem voltak visszafogottak a basszus terén, ezért nem csoda, ha a Silver 500 7G-vel szemben is voltak elvárásaink, amelyek nem feltétlenül valósultak meg. Igen, azok a fránya előítéletek...

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal Extreme Audio

A Monitor Audio egy igazán testes, a klasszikus hangfalépítés formavilágát idéző modellt alkotott meg a Silver 500 7G által, ami első ránézésre picit zömöknek, lomhának is tűnhet, hiszen van benne anyag bőven, és nem éltek a hátrafelé terjedelmesebb, esetleg ívelő oldallapokkal, ezáltal egy termetes és stabil bútordarabot láthatunk benne, ami igencsak jól fel van szerelve. A méretes, ráadásul dupla basszusszekció azonban megtévesztő lehet, hiszen nem azért alkalmazták azokat, hogy beverjen minket a hangjával, mint egy szöget, bár arra is képes volt bizonyos zenékkel, hanem azért, hogy jelentős tartalékokkal rendelkezzen, és kizárólag ezzel a tartománnyal foglalkozzon, levéve a terhet a kisméretű középsugárzóról. Az érzékenysége is azt sugallja, hogy nagyon könnyen hajtható, de mi azt tapasztaltuk, hogy kisebb kivezérlési szinten csak poroszkált, tehát bőven kellett neki juttatni a kakaóból! Akkor sem szabadult el vele a világ, nagyon finoman tárta elénk a tartalékait, amelyek nagyon bőségesek, és tulajdonképpen kifogyhatatlanok.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfalszett

Mindenképpen 20 nm fölötti térségbe ajánljuk, ahol legalább szobahangerőn szeretnénk az előadását hallgatni, ugyanis ezt a típust ebbe a közegbe teremtették. Jó is, hogy használtuk az előadás szót, mert a Silver 500 7G ahhoz nagyon ért. Előadott, prezentált, egy igazán nagy, tágas színpadot rajzolt elénk, ami telis tele volt apró részletekkel, mindez pedig kifinomultsággal, és életerővel társult.

George Michael stúdiófelvételével kezdtük, de valahogy olyan egyértelmű volt, hogy koncertre váltsunk az előadótól, ahogy a Dire Staits esetében is inkább az Alchemy albumot favorizáltuk. A Monitor Audio hangfala ugyanis nem vitás, hogy az élő zene prezentációjára termett! Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a stúdiófelvételekkel baja lenne, eleve minden előadó tarsolyában abból van több, de ebben az esetben tapasztaltuk azt, hogy valami átfordult benne. Kicsit hasonlóan, mint mikor Stallone megfordította a sapkáját az Over the Top-ban.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfalak

Így a Toto zseniális koncertfelvételein igazán vérpezsdítővé vált, ahogyan Petrucciani gyors kis ujjacskáit is lazábban varázsolta elénk, amikor közönség előtt kellett játszania. Stúdióban melegség itatta át az előadását, valamint a megkérdőjelezhetetlen profizmus, ráadásul a Silver 500 7G semmilyen részletet nem volt hajlandó kihagyni. Mégsem vált soha perfekcionistává - pedig eredendően az - hanem szétterjedt a helységben, majd átölelt minket. A bejáratás alatt tapasztaltunk némi nyersességet, főleg Knopfler gitárja szólt fémesebben, de idővel minden szépen kisimult. Nem hiába, a méretes membránoknak idő kell ahhoz, hogy igazi arcukat mutassák.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal magassugárzó

Barry Lyndon filmzenéjére váltva a hangfalak a jókora levegőtömeg megmozgatásában is jeleskedtek, pedig kihívást jelenthetett a számukra a nagyzenekar előadása, ami nagyon aprólékos és színes hangszereléssel is párosult. Hömpölyögtek a hangjegyek, kellően selymes tónusúak voltak a hangszerek, így rögtön fel is tudtuk idézni a nemcsak a maga nemében egyedülálló kosztümös film hangulatát. Volt benne íz, keserédesség, lendület, de lemondás is, ahogyan a képkockákban is.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal középsugárzó

Ezek a hangfalak hatalmas erővel rendelkeznek, de nem szeretnek túlozni, mi pedig ezt nagyon értékeljük benne. Teljes kontroll alatt tartották ugyan a kvalitásait, de ne szorítsuk őket szűk helyre, falakhoz közel pedig pláne nem, mert akkor nem tapasztalhatjuk meg annak a tervezési munkának a gyümölcsét, ami benne rejlik. A hangzás veszít finomságából, kicsit körbe-körbe jár, mint egy ketrecbe zárt vadállat, akinek nincs ínyére az adott helyzet. Így mindenképpen az őket megillető helyre helyezzük a szobánkban, mi is tartsuk meg tőlük a megfelelő távolságot, és akkor meg fogjuk azt érteni, hogy valójában mit is képviselnek. Az audiofil kategória egy olyan szintjét, ami nem a tökéletességével akar levenni minket a lábunkról, hanem életerővel, ami kiegyensúlyozott, határozott, kellően karakteres, és mindenekelőtt odaadó.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal mélysugárzó

Ennek köszönhetően szórakoztatóbb, szimplább elektronikus zenéken is jól érezte magát, és a dupla mélynyomó is sziporkázott, tehát képes volt a szintetikus hangszerek által keltett dögösség tolmácsolására, Jarre esetében pedig olyan teret vagy kozmoszt rittyentett elénk, ami szinte végtelennek tűnt, de megmutatta az összes csillagot. Kicsit ambivalens érzés ettől a klasszikus megjelenésű hangfaltól ez a prezentáció, és elsősorban a valódi hangszerek állnak hozzá közel, de jó tudni, hogy egy buliban sem fog szégyent hozni ránk, akár még le is tudja maga elé ültetni a társaságot, ha annak tagjai elfáradtak a sok tánctól.

Monitor Audio Silver 500 7G hangfal

A Silver sorozat csúcshangfala képes volt nyomot hagyni bennünk

A Monitor Audio Silver 500 7G-t nem lehet fenntartások nélkül ajánlani, hiszen nem rendelkezik mindenki kellően tágas nappalival, jó minőségű és izmos erősítővel, valamint toleráns szomszédokkal. Viszont azoknak, akik mindezek birtokában vannak, egy remek ajánlat, főleg akkor, ha kedvenc zenéjük valós tartalma mellett jelentős hangnyomásra is vágynak. Tud finom lenni, nem esik túlzásokba, de energiáját nem lehet félvállról venni, ahogyan valódi értékeit halkan nem is fogja feltárni. A Monitor Audio ismét kimagasló értéket képvisel a Silver 500 7G által az audiofil kategóriának annak a területén, ahol a teljes összkép, és nagy kvalitás a fontos. EISA-díjat mi nem tudunk adni, eleve van már egy neki, de érdemes odafigyelnie rá annak, aki tartós élvezeti cikket keres ebben az ársávban.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.