Monitor Audio Silver 300 7G álló hangfal teszt

2022. március 8., kedd, 18:00

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio hetedik generációs Silver sorozatában szépen haladunk növekvő sorrendben. A Silver 100 7G nagyon szép sikereket könyvelt el, a Silver 200 7G-ben sem csalódtunk, így elég nagy elvárások előzték meg a most bemutatásra kerülő 300 7G-t, főleg annak a tudatában, hogy az elődje Ajánlott Vétel címkét kapott tőlünk!

Monitor Audio Silver 300 7G hangfalMonitor Audio Silver 300 7G hangfalMonitor Audio Silver 300 7G hangfal hangszórókMonitor Audio Silver 300 7G hangfal hangszórókMonitor Audio Silver 300 7G hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 300 7G hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 300 7G hangfal középsugárzóMonitor Audio Silver 300 7G hangfal mélysugárzóMonitor Audio Silver 300 7G hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 300 7G hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 300 7G hangfal talpMonitor Audio Silver 300 7G hangfal talpMonitor Audio Silver 300 7G hangfal talpMonitor Audio Silver 300 7G hangfal talpMonitor Audio Silver 300 7G hangfal talpMonitor Audio Silver 300 7G hangfal hátlapMonitor Audio Silver 300 7G hangfalMonitor Audio Silver 300 7G hangfal színekMonitor Audio Silver 300 7G hangfal AMS Atmos sugárzóMonitor Audio Silver 300 7G hangfal AMS Atmos hangsugárzóMonitor Audio Silver AMS Atmos hangsugárzóMonitor Audio Silver 300 7G házimozi hangfalszettMonitor Audio Silver 300 7G hangfalszett

Eggyel nő a tét

A Monitor Audio 300 7G álló hangfal a méreteit elnézve nem sokban tér el az elődjétől, hiszen az 185x1000x332 mm-es adatok szinte teljesen változatlanok maradtak, de az újítások nyomait azért már így is fel lehet fedezni, ha nem is annyira ugranak az arcunkba. A natúr és zongoralakk fekete, fehér, dió vagy natúr színben megvásárolható, és furnérral bevont hangsugárzó bármelyik kivitelben egy igazi egyéniség.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal színek

Nem filigrán, mint a Silver 200 7G, hanem karcsú, ugyanakkor árad belőle a stílus mellett a határozottság és erő. Fizikuma, és darabonkénti közel 20 kg-os súlya révén pedig elég könnyen mozgatható, ezért akár díszként, akár a bútorzatunk egy részeként is tekinthetünk rá. Mindehhez jön még az, hogy a gyártó ígérete szerint ott fogja magát jól érezni, ahol azt mi szeretnénk.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal talp

Itt emeljük ki, az újratervezett talpakat, amelyek gumírozottak, a bele helyezhető csavarok által pedig a szőnyegen lesz stabilabb, pontosabban azokban nem tesz kárt. Érdemes megjegyezni, hogy ezeknek a színei is idomulnak a doboz furnérjához, tehát a briteknél a stílusgyakorlat nem ért véget a hangdoboz aljánál.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal talp

Sűrű, minőségi, és mágnesesen rögzíthető szövet takarja a frontoldalt, pontosabban csak a hangszórókat, így hasonlóan a Silver 200 7G-hez, sokkal szembetűnőbb az illesztések pontossága, a kategóriától elvárható kivitelezési minőség. Alatta immár négy darab hangszórót találunk, amelyekből a két alsó 152 milliméteresnek RST II technológiájú C-CAM a membránja, amiknek hatszögletű, szürke mintázata van, és különösen merev a szerkezete.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal hangszórók

A Silver 7G sorozatban ez az első modell, amiben visszaköszön a Monitor Audio stílusjegye, ahol a közép- és magassugárzót egy közös alumínium betét fogja egybe. A szintén RST II technológiájú C-CAM középsugárzó az elődhöz képest kisebb, mindössze 76 mm-es, a magassugárzó mérete változatlan maradt, viszont a 25 mm-es C-CAM Gold dóm aranybevonatot kapott, amit anodizálásnak is nevezett eloxálással vittek fel rá. UD II hullámterelő segíti a hang terjedését, a dóm védelméül szolgáló, de a hangzást nem befolyásoló védőrács itt is megtalálható.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal magassugárzó

Hátul kettő darab HiVe II reflexnyílás segíti a mélytartományt, peremük lekerekített és bordázott, mélységüket a finomhangolás szabta, ami ebben az esetben még fontosabb, hiszen a Silver 300 7G háromutas konstrukció.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal hátlap

A dupla kábelezést fogadó minőségi aljzatok a magas- és középsugárzóval megegyező formavilágú betétben foglalnak helyet, és a hangszórók rögzítéséül szolgáló rudak végződéseit itt is láthatjuk.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal csatlakozó

A hangfal egészen 31 Hz-ig ereszkedik le, a felsőtartomány pedig eléri a 35 kHz-et. Az érzékenysége elég alacsony, mindössze 87,5 dB, tehát valószínű, hogy izmosabb erősítő illik hozzá, annak birtokában viszont átlagos méretű, és annál nagyobb nappalit is képes megtölteni zenével vagy filmhangokkal. Igen, a Monitor Audio az utóbbit is preferálja, ami tulajdonképpen természetes, főleg annak a tudatában, hogy a tetejére egy Silver AMS 7G Dolby Atmos hangsugárzó is elhelyezhető.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal AMS Atmos hangsugárzó

Ezüst évek jöhetnek…

A Monitor Audio Silver 300 hetedik generációs hangfalát Parasound illetve Musical Fidelity elektronikáink elé illesztettük QED valamint VIABLUE kábelekkel, megfelelő távolságra helyeztük őket egymástól és a falaktól, aztán már kezdődhetett is a szeánsz!

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal mélysugárzó

A Monitor Audio Silver 300 7G hangjában először a magassugárzó teljesítményére figyeltünk fel, ami már a meghallgatás elején is kiemelkedett a többiek közül. Az aranyozott dóm remekül szerepelt, egyből éreztetni akarta azt, hogy a sűrű védőrács mögül kikandikáló "goldeneye" egy remek darab. Határozott, pontos, megfelelő és nagyon kellemes lecsengéssel, de mindamellett, hogy nem lehet elmenni szó nélkül a teljesítménye mellett, nem is akarta uralni a hangképet. Ez a zenehallgatás későbbi szakaszában érvényesült teljesen, úgy látszik, a többi szekcióhoz képest időigényesebb a bejáratása.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal középsugárzó

A középtartomány kelt ezt követően életre, ami a magabiztossága mellett selymességével, enyhe lágyságával, tapintatosságával vonta magára figyelmünket. Az énekhangok átmenet nélkül váltak le a hangdobozokról, és szinte doromboltak jazz esetében, rocknál viszont sikerült átjönnie a férfihangok karcának is. A zongorát mindenképpen ki kell emelnünk, hiszen akár kíséretet nyújtott, akár szólóhangszerként volt a szerzeményben, megfelelően helyezkedett el, tudta azt, hogy éppen milyen szerepet szántak neki, a kategóriában elvárható természetesség kritériumának pedig bőven megfelelt.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal magassugárzó

Kettőjük párosa finoman ívelt teret rajzolt, tele odaadással, lelkiismerettel, gyönyörű részletekkel. A dobozhang soha nem jutott eszünkbe, amit egyébként alacsonyabb kategóriától sem vártunk volna el, főleg egy Monitor Audio Silver esetében. Az apróságok csilingeltek, valódi alakot formáltak a levegőben. Helyszűke nem volt, rendkívül tágas színpadot tálalt a Silver 300 7G, aminek mélysége és szélessége is tulajdonképpen a szoba adottságaitól függött csak. Nem akarta a falakat széttolni, de a rendelkezésére álló teret teljesen kihasználta, a hangerő növelésével pedig egyre magabiztosabbá vált. Halkan is szépen zenélt, de magasabb hőfokon volt képes megmutatni az igazi énjét és tudását, ahol a mélytartomány is határozottabban tudott bekapcsolódni az előadásba.

Erre várnunk kellett egy kicsit, mert a dupla 152 mm-es C-CAM hangszóróknak idő kellett, hogy izgalomba jöjjenek, ahogyan nagyobb meghajtó teljesítmény is. Ezen tapasztalatok alapján a mérnökök célja az volt, hogy ezt a modellt legalább szobahangerőn hallgassuk, hiszen alatta csak finoman sejteti azt a szintet, amit képvisel. Tulajdonképpen ingerel, játszik velünk, csábít abba az irányba, hogy ne kíméljük, adjuk meg neki azt, ami jár, és akkor a Silver 300 7G sem csupán ízelítőt ad, hanem egy teljes egészet a kvalitásából.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal hangszórók

Nem volt hát mese, emeltük a tétet, pontosabban a hangerőt, a hangfal pedig valóban életre kelt, és valódi életet hozott a nappalinkba! Továbbra is finom, kulturált maradt, de megmutatta az erejét is, amiből bőven van neki, ahogyan tartalékokból is! A basszus továbbra sem akart dominálni, pedig hozta a Monitor Audio Bronze vagy Monitor szériájánál megismert határozott karaktert, csak mindazt sokkal finomabban, szebb formában, és korántsem az említett sorozatoknál megismert dominanciával. Tudta, hogy itt nem szükséges kiemelnie ezt a tartományt, úgymond nem kell eladnia vagy produkálnia magát ahhoz, hogy megnyerjen. A Silver 300 7G egy más szint, az ő esetében az audiofil kategóriába lépünk be, ami mást képes nyújtani, és mást is kell neki.

Ehhez a belépőhöz azonban idő kell, hasonlóan a Silver 200 7G-hez, de ennél a modellnél a fizikum által nem csupán a hangnyomás nő, hanem a minőség szintje is. Úgy látszik, pontosabban azt tapasztaltuk, hogy ez a méret kell ahhoz, hogy valóban képviseltetve legyen az elképzelés, amit a Monitor Audio a Silver sorozatnak szánt. Már az állványos, és kisebb álló típusoknál is figyelemreméltó volt a cég erre a szintre kvalifikált filozófiája, de ebben az esetben éreztük azt először igazán, hogy mit is szerettek volna elérni. Az előző modell sem hozott szégyent a gyártójára, azok tulajdonosai nagy valószínűséggel elégedett birtokosai egy hatodik generációs párnak vagy szettnek a mai napig. Őket nem is fogjuk feltétlenül arra buzdítani, hogy hallgassák meg a Silver 300 7G-t, mert ugyan kapnának tőle érezhető pluszt, de biztosan sajnálnák a sarokba állítani meglévő, szeretett hangfalaikat, esetleg a használtpiacra száműzni azokat.

Az olyan zenehallgatók viszont, akik ebben az ársávban keresnek egy álló, nagyon jól festő, de könnyen elhelyezhető, és nem domináló fizikumú audiofil hangfalat, érdemes itt megállniuk pár percre, majd órára, mert a varázsa könnyen átitat bárkit, aki egy remek balanszú, kulturált, és valódi zenei értékeket nyújtó modellt keres.

Monitor Audio Silver 300 7G hangfal talp

A stílusok között bátran válogathattunk, mert arányai és finomsága révén Petrucciani, Stan Getz vagy Jan Garbarek világát ujjgyakorlatként jelenítette meg, Marcus Millernél pedig a pontosság, lendület és dinamika nyert teret. A The Flower Kings vagy a Marillion esetében a progresszív rock iránti szeretetét mutatta meg, főleg koncertfelvételeken volt képes létrehozni egy olyan hatalmas színpadot, ami ennek a műfajnak elkerülhetetlen kritériuma, ráadásul egyszerre érvényesült a finomság és az izgalom, valamint a kellő lendület. A keményebb vonulatnál is bírta a tempót, de a kellemesebb vonásai révén a torzított gitárok valamivel simábbak a kelleténél a Dream Theater során, ahogyan a Metallica sem késztetett egyből arra, hogy a fejünk kövesse a tempót. Ugyan felvette a ritmust, de akkor az énekhang hátrébb szorult, így nem volt képes átadni a teljes egészet, mert elsősorban a ritmusra koncentrált.

Klasszikus zenén Vivaldi művénél ismét a komfortzónájába került, feszengésnek itt már nyomát sem találtuk, de ezt el is vártuk egy ilyen kaliberű hangfaltól. A hegedűk valamivel simábban, selymesebben szólaltak meg, ez viszont ebben az esetben is adott egy finom, nagyon szerethető, kellemes ívet az egész műnek. Így sikerült valamennyire megzaboláznia Vivaldi őrületet súroló futamait is, ami által még félóra után sem kezdtünk el émelyegni a fotelünkben, és ez egy nagyon jelentős pozitívum, kevés hangfal képes erre ebben az árfekvésben. Ahogyan arra is, hogy az újévi koncertet úgy adja elő, hogy annak nagyzenekara ne fárasszon el minket az előadás végére. Itt elégedettséget okozott, és az újesztendő reményének érzetével kínált meg minket a Silver 300 7G, ami valljuk be, ránk is fér.

Monitor Audio Silver 300 7G házimozi hangfalszett

Nem csak Spártában jelent valamit a 300

A Monitor Audio a hetedik generációs Silver 300 által egy olyan hangfalat alkotott, ami véleményünk szerint mindenkinek meg tud felelni, aki a zenében a finomságok mellett az izgalmat és az erőt is keresi. A külseje mellett a hangja is szép, és stabilan tolmácsol bármilyen stílusú zenét. Nem riad vissza akkor sem, ha több embert kell szórakoztatnia vehemensebb dalokkal, de az igazi énjét akkor mutatja meg, amikor egyedül vagy párban szeretnénk hallgatni és élvezni kedvencünket. Ebben az ársávban is hatalmas a felhozatal, jobbnál jobb hangfalak vannak szinte minden cég kínálatában, ezért nem állítjuk azt, hogy könnyű dolga van a piacon. Viszont az, aki őt választja, egy audiofil élményt, egy igazi értéket vihet haza. Mi pedig ezt egy Ajánlott Vétel címkével értékeljük.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.