Monitor Audio Silver 200 7G álló hangfal teszt

2022. január 4., kedd, 00:25

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio Silver 7G sorozatából először a Silver 100 7G-vel ismerkedtünk meg, ami roppant stabilan vetette meg újra a lábát a felső-középkategóriás állványos hangdobozok között. A sorban a következő a Silver 200 7G, ami egy filigrán álló modell, és mivel az elődje sajnálatos módon nem jutott el hozzánk, a vele eltöltött napokat még nagyobb kíváncsiság előzte meg, hiszen nem tudtuk, mire számíthatunk.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfalMonitor Audio Silver 200 7G hangfalMonitor Audio Silver 200 7G hangfalMonitor Audio Silver 200 7G hangfalMonitor Audio Silver 200 7G hangfalMonitor Audio Silver 200 7G hangfal hangszórókMonitor Audio Silver 200 7G hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 200 7G hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 200 7G hangfal középsugárzóMonitor Audio Silver 200 7G hangfal középsugárzóMonitor Audio Silver 200 7G hangfal hátlapMonitor Audio Silver 200 7G hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 200 7G hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 200 7G hangfal talpMonitor Audio Silver 200 7G hangfal talpMonitor Audio Silver 200 7G hangfal talp

Fejlesztett technológia, kecsesség és bizonyítási vágy!

Bevezetőnkben okkal használtuk a filigrán jelzőt, hiszen a Monitor Audio Silver 200 7G 930x254x329 mm-es méreteivel valóban egy karcsú, és a darabonkénti közel 14 kg-os súlya sem fog megizzasztani, ha a helyzetén változtatni szeretnénk. Dominanciáról tehát nem beszélhetünk, stílusról viszont igen.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal

 

A fehér, natúr és zongoralakk fekete, dió és natúr furnérozás nem megszokott még ebben a kategóriában, ahogyan a sarkak irányában hosszan kinyúló, felcsavarozható, minőségi talpak sem, amikbe tüskéket rögzíthetünk. Első ránézésre talán túlzásnak is tűnhet a hangsugárzó fizikumához képest, mi viszont inkább arra gondoltunk, hogy valamit sejtet, mindazok mellett, hogy a megoldás által parkettára vagy szőnyegre is helyezhetjük a hangdobozokat. A Silver 200 7G érzékenysége csupán 87 dB, az alsó határfrekvencia pedig 34 Hz, tehát mindenképpen izmos erősítő kell a meghajtásához, annak társaságában viszont akár megdöbbentő mélyhangokat kaphatunk.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal magassugárzó

A két és félutas konstrukció hangszórói hagyományos elrendezésűek, hiszen a sor legtetején trónol a sűrű ráccsal takart 25 mm-es C-CAM arany dóm magassugárzó, amit Uniform Dispersion II hullámvezetővel láttak el, a legfelső tartomány jobb terjedésének érdekében. Az alapanyaga fém és kerámia ötvözete, ezáltal összetett, ugyanakkor tiszta hangzást nyújt.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal magassugárzó

Alatta kettő darab 134 mm-es hangszóró található, amelyek szintén C-CAM membránosak, felületük második generációs RST II technológiájú, ami azon kívül, hogy egyéni mintázatot ad neki, kemény és nagyon merev, de elsősorban a hangok tisztaságáért került alkalmazásra. Az alsó hangszóró kifejezetten a mélyszekcióért felel, míg a felette lévő egy mélyközép, a hármójuk munkáját pedig egy szintén saját fejlesztésű, és teljesen új keresztváltó teszi teljessé. Mindenképpen érdemes megjegyeznünk, hogy a hangszórókat a szokásos csavarok mellett még pluszban vékony rudakkal is stabilizálták, amelyeket csak a doboz hátulján található végződésük sejtet.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal középsugárzó

Szintén hátul, kettő darab reflexnyílást helyeztek el, amit a Monitor Audio HiVe II-nek nevezett el. Szerepük van a mélytartomány kiterjesztésében és annak terjedésében is, valamint általuk nőtt a Silver 200 7G elhelyezésének komfortja is. Bemeneti csatlakozókból kettőt találunk, így alkalmunk adódik a kettős erősítésre is, természetesen az arany sem maradt le róluk, ahogyan a sorozat nagyobb modelljeinél, a magas és középsugárzót összetartó formavilág is visszaköszön. Az MDF-alapanyagú hangdobozokhoz természetesen jár mágnesesen illeszthető védőrács is, ami ebben az esetben is csak a hangszórókat takarja, az alsó része ívben végződik.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal hátlap

A Monitor Audio Silver 200 7G-t a jó kis csöves kimenetű CD-játszó és Parasound elő-végfok párosunkkal kötöttük össze, kábelekből QED-ket és Viablue-kat használtunk, de nem féltünk bekötni a rendszerünkbe az éppen nálunk vendégeskedő Naim NAIT XS3 integrált sztereó erősítőt sem.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal csatlakozó

Nehezen adta meg magát, de azt követően szinte minden vágyunkat teljesítette!

A Monitor Audio Silver 200 7G a következő lépcsőfok a Silver 100 7G-t követően, de már álló hangdobozról van szó, ezért nem csupán a méretei teljesen mások, hanem a bejáratás során is másképpen kellett eljárnunk. Az IsoTek bejárató lemez maradt, de míg a 100 7G már szűzen is rendkívül stabilan és szépen szólt, addig ennek a modellnek sokkal több időt kellett hagynunk, mert normális hang alig hagyta el a membránokat. Az első nap után próbálkoztunk egy kis visszafogottabb Dream Theaterrel az Octavarium lemezről, de mindent összemosott, a hangok nem váltak le a dobozról, mintha ragaszkodtak volna ahhoz. A dinamika feltűnt néha, ahogyan valamennyi erőt is érzékeltünk, de az összkép korántsem volt élvezhető. Ebből kiindulva még jobban nekifeküdtünk a Silver 200 7G életre keltésének, ami a harmadik nap végére, tehát 72 óra bejáratás után sikerült is!

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal talp

Azt már tapasztaltuk, és nem is olyan régen, hogy a gyártó ezekben a méretekben mire is képes, hiszen a Monitor 200 4G is olyan vehemensen és energikusan tudott megszólalni, hogy csak pislogtunk. Nos, miután a Silver 200 7G is túlesett a beavatáson, pontosabban bejáratáson, rendesen összekapta magát! Első tapasztalataink alapján azt hittük, hogy maximum házimozi frontsugárzójának felel majd meg, de ennél szerencsénkre sokkal többről van szó! A dunsztos hangkép megmaradt, tehát az alsó frekvenciatartomány nem félvállról vett adat, hanem valós, érzékelhető. A membránok viszont meg sem rezdültek, tehát a spéci technológia szépen bizonyított. Telt, magabiztos basszus produkciót kaptunk, ami eleinte rányomta a bélyegét az összképre, de idővel ezt sikerült redukálnunk annyira, amennyire a cég ezt elképzelte. Ritka meleg, és zenei hangja van ennek a hangsugárzónak, ami a részletek feltárásaiban is jeleskedik, csak ki kell várnunk. Kissé csalafinta, rafinált megoldás ez, hiszen, amennyiben valaki ezt a modellt viszi haza, az idő teltével sokkal finomabb, árnyaltabb előadást kap majd. Az alap karakter megmaradt ugyan, de kinyitotta számunkra a felvételekben található világot. Ez mindenképpen pozitívum, csak igényel némi türelmet.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal középsugárzó

Itt mindenképpen ki kell térnünk egy bizonyos példára. Biztosan más is találkozott azzal, hogy a használtpiacon úgy hirdetnek egy elektronikát vagy hangsugárzót, hogy két hete vásárolták meg, még bejáratós, és nem illik a rendszerükbe. Ezt a hibát sokan elkövetik, mert nagyon sok modell rengeteg időt igényel arra, hogy az alkatrészei összeérjenek, és megmutassa azt, amit valójában tud is. A Silver 200 7G is bele tartozik ebbe a kalapba, mi viszont szeretnénk elkerülni, hogy hasonló sorsra jusson, tehát a használt piacra, mert egyáltalán nem érdemelné meg!

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal talp

A bejáratásra tehát oda kell figyelnünk, ahogyan a párválasztásra is. Furcsa módon, a Naim erősítő társaságában is jól érezte magát, de az igazit a Parasounddal tudta produkálni. Mindkét erősítő ugyanazt a nívót képviseli, és még a karakterük is hasonló, bár a brit modell levegősebb és valamivel lelkesebb, valamint pontosabb is, ebben az esetben az amerikai duó stílusa állt hozzá közelebb. Ez a vérvonalfrissítés egyáltalán nem baj, csupán egy másik dolog, amire szintén szükséges odafigyelnünk.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal csatlakozó

A Monitor Audio Silver 200 7G, amikor végleg megtalálta a helyét, minket is elhelyezett a komfortzónánkba. A basszusgitárt vagy nagybőgőt egyszerűen imádta, ezért Marcus Miller vagy Pege Aladár rajongókat teljesen ki tudja elégíteni. A döbbenetes mélyek mellett az apró díszítések is megkapjtk a megfelelő szerepüket. Igen, nagyon tiszta volt a középtartomány, pedig a hangdobozok nem rendelkeznek külön középsugárzóval, viszont a két és félutas rendszer a legjobb formáját tudta hozni a kategóriájában. Az arany magassugárzó ismét brillírozott, és továbbra is kerülte a feltűnést, egyszerűen csak adta magát, a minden karctól mentes, enyhén selymes, de iszonyatosan pontos karakterével.

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal hangszórók

Mark Knopflert és zenekarát követte Shirley Bassey, utána egy kis Stinget is hallgattunk a kilencvenes évek elejéről, de nem maradt ki a Yello, ahogyan a Toto sem. Egyszerűen csak hallgattuk az dalokat egymás után, és elégedettség töltött el minket. Ha nem ismernénk a cég hasonló fizikumú modelljeit, akkor rendesen elcsodálkoztunk volna, hogyan is képes egy ilyen filigrán hangsugárzó ekkorát szólni, így viszont inkább arra kerestünk választ, hogy mennyiben indokolt a félmilliós árcédula? Kg/Ft arányban nem a legjobb, de ezt a megállapítást tessenek viccnek tekinteni!

Monitor Audio Silver 200 7G hangfal

A mérettel fordítottan arányos teljesítmény

Nos, a Monitor Audio Silver 200 7G azoknak fog igazi értéket nyújtani, akik szeretik a gyártó által megteremtett hangképet, de némi többlet áldozásával azt szeretnék magasabb szinten élvezni. A Silver 100 7G kategóriájának egyik legjobbja, viszont szükséges hozzá egy megfelelő állvány, továbbá valamivel nagyobb a helyigénye. A Silver 200 nem jár ezzel a többletköltséggel, házimozi frontsugárzójaként is stabil alapot szolgáltat, könnyebb az elhelyezése és mozgatása, valamint remek technológiájának hála a mélytartományból is érezhetően többet nyújt. Abszolút feleségbarát, belesimul a lakásunk berendezésébe, tulajdonképpen visszafogott is, bár a különböző, ízlésünknek megfelelő furnérozás kiválasztásával akár feltűnőbbé is tehetjük. Allrounder modellhez van szerencsénk, ami a tesztünk végén már a Dream Theater-től sem ijedt meg, így nekünk sem kell válogatnunk, vagy hanyagolnunk bármit is, ha szerteágazó az ízlésünk. Amennyiben kicsit kedvezőbb lenne az ára, lazán odaadnánk neki az ajánlott vétel címkét, így viszont maradjunk annyiban, hogy mindenki hallgassa meg, majd döntsön. Aki ebben a kategóriában keres magának hangdobozokat, vegye fel a listájára, mert univerzális felhasználása és telt, zenei előadása révén mindenképpen megérdemelt egy esélyt. Csak a meghallgatott példány mindenképpen bejáratott legyen!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.