Monitor Audio Silver 100 állványos hangfal teszt

Testes mindenes

2018. december 14., péntek, 22:20

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio Monitor és Bronze sorozatok bemutatása után egy kategóriával feljebb lépünk, hogy szétnézzünk a Silver termékcsalád tagjai közt. Kezdjük kapásból egy állványos méretű, ezáltal sokoldalú dobozzal! De várjunk egy pillanatot...ez annyira nem is kicsi!

Ezüst fokozat

A Monitor Audio is hasonló hierarchia szerint rendezte be termékkínálatát, mint a hangfalgyártók döntő hányada. Különböző minőségi kategóriákból válogathatunk az egészen belépő modellektől a high end-ig. Félúton akkor járunk jól, ha nem kell aránytalanul sokat fizetnünk, ugyanakkor a gyártó hatásos ízelítőt ad tudása legjavából. Elméletileg a Silver sorozat a cég által elképzelt erős középkategória megtestesítője, így megvillant hasznos technológiákat, de még nem elérhetetlen áron. Utóbbi számokban kifejezve 309 999 Ft/pár árat jelent (zongoralakk fekete színben 339 999 Ft).

Monitor Audio Silver 100 hangfalMonitor Audio Silver 100 hangfal hangszórókMonitor Audio Silver 100 hangfal hangszóróMonitor Audio Silver 100 hangfal magassugárzóMonitor Audio Silver 100 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Silver 100 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Silver 100 hangfal hátlapMonitor Audio Silver 100 hangfal csatlakozóMonitor Audio Silver 100 hangfalMonitor Audio Silver 100 hangfalMonitor Audio Silver 100 hangfalMonitor Audio Silver 100 hangfalMonitor Audio Silver 100 hangfal színek

Küllem

A hangsugárzó formaterve letisztult és lényegre törő, a maga módján elegáns is. Ám vigyázat - élőben kissé molett darabok! A majdnem 10 kg/db tömeghez 375x230x300 mm-es méret társul, tehát a szokványos állványos kategóriához képest combosabb. A hangszóró kiosztás klasszikus kétutas elvű, felül 2,5 cm-es (arany C-CAM dóm) magassugárzóval. Utóbbi elé eleve felszereltek egy védőrácsot, hogy kíváncsi ujjak véletlenül se tudják benyomni.

Monitor Audio Silver 100 hangfal magassugárzó

Alatta (a szokásos 16,5 cm helyett) nem éppen szokványos, 20 cm-es C-CAM RST mély/közép hangszóró díszeleg. A masszív doboz összesen 6 (cikkünk végén felsorolva) színben készül, nálunk a rózsafa kiadás járt. Az illesztések minősége, az összeszereltség makulátlan, ahogy ettől a kategóriától elvárható.

Monitor Audio Silver 100 hangfal mélysugárzó

Technológia

A mélyközép hangszórón különös mintázat figyelhető meg, amely a hangkeltő felület merevségét szolgálja. Saját szabadalom szerinti eljárással rögzítették a tekercset a kónuszhoz, hogy a magas frekvenciás kitöréseket csökkentsék, ugyanakkor növeljék a tekercs kerületi merevségét.

Monitor Audio Silver 100 hangfal hangszóró

A magassugárzó új fejlesztés, a szintén saját szabadalmú, kerámia bevonatos, alumínium-magnézium technológián alapul és szellőző, ún. Neo mágneses rendszer mozgatja.

Monitor Audio Silver 100 hangfal csatlakozó

A doboz hátulján kettős kábelezésre alkalmas csatlakozókat találunk, kiegészülve a HiVe II port nevű nyílással, amely a feszesebb basszusért és egyenletesebb légáramlatért felel. Végül, de nem utolsósorban említendő, hogy a belső kábelezés ezüstözött OFC rézből készült, a keresztváltó pedig prémium minőségű polipropilén fóliakondenzátorokat, légmagos valamint vasmagos tekercseket tartalmaz. Egy szó, mint száz, van benne anyag.

Monitor Audio Silver 100 hangfal hátlap

Beüzemelés

A hangfalakat kb. 25 négyzetméteres szobában hallgattuk meg Rotel A14 erősítővel hajtva. A forráseszköz egy Windows 10-es PC volt (USB kábellel az erősítőhöz illesztve), a komplett elektronika IsoTek EVO3 Premier tápszűrővel és AudioQuest NRG-Y3 tápkábellel egészült ki. A hangsugárzókat kvarchomokkal feltöltött vas állványokon helyeztük el. A tesztidőszak alatt természetesen kellő figyelmet fordítottunk a bejáratásra is.

A beüzemeléssel kapcsolatban annyit meg kell jegyeznünk, hogy az átlagosnál nagyobb mélyközép hangszóró a vártnál több levegőt mozgatott meg. Emiatt a dobozok kicsit pufogóvá tették a basszust, de ha kissé elhúztuk őket a könyves szekrénytől (kb. 20 centivel), akkor máris mérséklődtek a zavaró hullámok. Utólag belátjuk, hogy ezek a dobozok nagyobb térben (is) jól éreznék magukat.

Monitor Audio Silver 100 hangfal

Hangminőség

Ahogy megszólalt a Silver 100, sokat kapott dobhártyánk máris jelezte agyunknak, hogy könnyen emészthető fogás következik. Méretének megfelelően a basszussal is bőkezűbb, mélyhangjai olykor (főleg a bejáratás első napjaiban) nehezebb, sötétebb tónusúak. A nem jól megválasztott kábelezéssel ez kavargó, zavaros ütemeket okozhat. A Silver 100 már abba a kategóriába tartozik, ahol ízlésünknek megfelelően célszerű valamennyi komponensre figyelmet szentelni annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki a rendszerből, valamint hosszú távon is élvezhessük a használatát.

Monitor Audio Silver 100 hangfal hangszórók

Az RST középső frekvenciái józan árnyalást és könnyed, tiszta ábrázolást hoztak. Az énekhang kellemesen, üdén alkotott egy méretes foltot középen. A hangszerek erőlködés nélkül kísérték a vokált. A basszusgitár/dob/nagybőgő néha kicsit lelkesebb volt a vártnál. A színpadkép nem volt annyira kidolgozott és transzparens, mint a drágább rendszerek esetében, de mutatott irányokat, mozgásokat. Nem megfoghatatlan, távoli festményként ábrázolta a zenét, hanem összefüggő, közelben lévő térben.

A Silver 100 saját karakterében haloványan érezni lehetett az aranyszínű C-CAM dóm magassugárzó kissé édes, lágy tónusát és a középső hangok is néha picit simulékonyak voltak. Ennek ellenére a megfelelő kábelezéssel sikerült áramló, részletező és egyáltalán nem fárasztó hangélményt kapni. Utóbbi hatalmas előny, főleg azoknak, akik néha igenis igénylik a nagy hangerőt. Saját teszt-rendszerünket ha jobban terheltük is, a fém hangszórók a harsányságnak nyomát se mutatták. Pusztán a finomkodó felbontásból és a nem túl mély sztereó térből lehetett érzékelni, hogy nem félmillió (vagy afölötti) Ft értékű dobozok szóltak. Mindenesetre zavaró elemekkel nem találkoztunk, a rendszer fegyelmezetten tessékelte elénk egy mozgalmas, aránylag széles burokban a zenét. Élvezet volt hallgatni!

Monitor Audio Silver 100 hangfal

Végszó

A Monitor Audio Silver 100 hozta azt a szintet, amit a gyártótól és a kategóriától általában elvártunk. Dinamika és basszus szempontjából kicsit feljebb is tette a lécet. Ha csak falhoz közel tudják elhelyezni, akkor közepes vagy nagyobb helyiségek valók neki. Megépítettsége színvonalas, és szinte bármeddig hallgatható, dúsan részletezett hangot nyújt. A fém hangszórók saját hangja egyáltalán nem járt harsány, bántó mellékhatással. Hallottuk saját, egyéni karakterét, de azzal együtt képes volt a zenére rámutatni. Tisztességes elektronikával és kábelezéssel lehetőségünk nyílik arra, hogy ne a hibákra, hanem a zene összetevőire figyeljünk. Mindezért megérdemli, hogy Ajánlott Vétel legyen.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.