Monitor Audio Platinum 200 3G high end hangfal teszt

2023. augusztus 30., szerda, 14:30

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt high end hangfal Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt high end hangfal teszt

A Monitor Audio ünnepel, mégpedig pontosan a fennállásának 50-ik évfordulóját. Ennek keretében mutatták be legfelsőbb kategóriájú Platinum sorozatuk ötödik generációs változatát, ami egy állványos, két álló és egy center hangdobozból áll. Ezek közül mi most a kisebbik álló modellt, a Platinum 200 3G-t ragadtuk ki, aminek elődjéhez nem is olyan régen volt szerencsénk.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal hangszórókMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal hangszórókMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal hangszórókMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal hangszórókMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal hangszórókMonitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal magassugárzóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal magassugárzóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal magassugárzóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal mélyközépsugárzóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal mélysugárzóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal mélysugárzóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal mélysugárzóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal tüskeMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal tüskeMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal tüskeMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal tüskeMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal keresztváltóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal csatlakozóMonitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum 200 3G hangfalMonitor Audio Platinum Series 3G hangfalszettMonitor Audio Platinum 200 3G hangfal hátlap

Jubileumi újtások a Platinum sorozat új generációjában

A bevezetőnk utolsó mondata egy kis magyarázatra szorul, hiszen a brit cég nem ilyen gyorsan váltotta le a negyedik generációs szériát, csak a mi szerkesztőségünkbe érkezett meg elég későn, hiszen maga az előző sorozat éveken keresztül díszítette a Monitor Audio kínálatának csúcsát. A neves cég az év elején kezdett el ünnepelni a Silver 100 Limited Edition és a Concept 50 prototípus hangfalakkal, amelyeket a müncheni HIGH END kiállításon láthattunk, most pedig bejelentette a csúcskategóriás Platinum Series 3G-t. A 15 éve létező Platinum sorozat új hangfalcsaládja négy modellből áll, amelyek kétcsatornás hifi vagy többcsatornás házimozi rendszerként konfigurálhatók. A Monitor Audio számos újítást vetett be, aminek megismeréséhez a számunkra először a Platinum 200 3G nyújtott segítséget.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal hangszórók

Kezdjük a sort felülről, hiszen az új család minden tagja a harmadik generációs Micro Pleated Diaphragm (MPD III) nagyfrekvenciás hangszórót használja, amely a Concept 50 prototípusban debütált. Ezzel a Platinum Series 3G az első boltban kapható hangfal, amely ezt a magassugárzót alkalmazza. Az MPD III a cég ígérete szerint csökkenti a torzítást és egyenletesebbé teszi a frekvenciamenetet, miközben javítja a hangszínt és az érzékenységet, így tisztább, egyenletesebb hangzást biztosít. Az egyedülálló MPD III Air Motion Transformer elven működik, amelyet a Monitor Audio jelentősen továbbfejlesztett.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal magassugárzó

Az egység négyzet alakú modellje és az előtte lévő hullámvezető rendkívül egyenletes, borotvaéles reprodukciót garantál. Az MPD III (Micro Pleated Diaphragm) szalag magassugárzó felülete 8-szor nagyobb, mint egy hagyományos C-CAM-é, kiváló a tranziens reprodukciója 60 kHz felett, és nagyon alacsony a torzítása.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal magassugárzó

Az RDT III (Rigid Diaphragm Technology) membrán, amit a közép- és mélysugárzóknál alkalmaztak nagyon könnyű, ugyanakkor rendkívül erős, ami annak köszönhető, hogy három egymáshoz ragasztott rétegből készült, így a Monitor Audio összes létező hangszórója közül a legalacsonyabb torzítást biztosítja. Az álló modellek, így a Platinum 200 3G hangszórója azt ígéri, hogy simább átmenetet nyújt a frekvenciatartományban, és konzisztensebb váltást az MPD III magassugárzóval. Az RDT III egy vékony, Nomex méhsejtből készült membrán, amelyet elöl 40 μm vékony (fele olyan vastag, mint egy hajszál) C-CAM réteg, hátul pedig két másik, nagyon vékony szövött szénszálból készült réteg zár le. Ezeknek a megoldásoknak a kombinációja mintegy 8 dB-lel alacsonyabb torzítást biztosít a korábbi RDT II-höz képest. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a C-CAM (Ceramic Coated Aluminium Magnesium) eredetileg sugárhajtóművek turbinalapátjaihoz lett kifejlesztve, így nagyon könnyű és nagyon merev az anyaga.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal mélysugárzó

A Monitor Audio Dynamic Coupling Filter (DCF) mechanizmusa segít szabályozni a membrán mozgását, nagyobb és erősebb neodímium mágnesekkel, új meghajtórendszerrel, lrngőtekerccsel és jobb teljesítménykezeléssel büszkélkedhet. A középsugárzó a Monitor Audio THX-tanúsítvánnyal rendelkező Cinergy Theater sorozatán alapul, méretes lengőtekercsének köszönhetően jelentős terhelhetőséggel büszkélkedik. A DCM (Damped Concentric Mode) azt hivatott jelenteni, hogy újratervezték annak a területnek a geometriáját, ahol a membrán átfedi a felfüggesztést, így nagymértékben elnyomják a rezonancia hatását. Ez gyorsabb válaszidőt és lényegesen, akár 12 dB-lel alacsonyabb torzítást eredményez. A mély- és középtartományért felelős hangszórók teljesen új motorokat kaptak, beleértve a lengőtekercs hosszabb lineáris útját, az erősebb mágneseket, a dinamikus csatolószűrőt és az optimalizált hűtést.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal mélyközépsugárzó

A hangszórók egy újonnan tervezett előlapba vannak szerelve és rögzítve egy feszítőcsavarral a hátsó panelen keresztül. Ez a megoldás megakadályozza a rezgések átvitelét és a nem kívánt rezonanciák előfordulását is kiiktatja. A burkolatot is teljesen újratervezték, így belül a legújabb akusztikai technológiával, kívül pedig a legfinomabb megmunkálással találkozhatunk. Többrétegű ragasztott fából készült a hangfal teste, ami sok helyen a 21 mm vastagságot is eléri, a tömörfa előlap pedig pontosan 36 mm-es, az egészet 16 rétegnyi átlátszó és mélyfényű zongoralakkal vonták be, ami lehet ébenfa, fekete vagy szatén fehér.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal tüske

A Platinum 200 3G acélvázon áll, négy tüskés lábbal. Az új dizájnnak köszönhetően minden láb egyszerűen és precízen állítható felülről egy egyszerű imbuszkulccsal, így igazíthatjuk a bármilyen jellegű padlófelülethez. A 25 mm-es magassugárzó, a 100 mm-es középsugárzó és a kettő darab 150 mm-es mélynyomó mit sem ér a hozzájuk méltó keresztváltó nélkül, amiben most elliptikus szűrőket használtak a hangszórók reakcióidejének javítására a keresztezési pontokon, ami befolyásolja a hang irányíthatóságát.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal keresztváltó

Még nem említettük meg a hátul található dupla HiVe II (High Velocity) basszusreflex nyílást, amit szabadalmaztatott, spirális mintázatú hosszanti barázdák gazdagítanak, akárcsak egy ágyú csövében. Ez lehetővé teszi a levegő gyorsabb be és kiáramlását, ami határozottabb basszust eredményez. Az alsó kimenethez közel helyezték el a nagyon masszív és igényes csatlakozókat, amelyek aranyból és minőségi, vastag bevonatból készültek, ráadásul vájat is van a peremükben, tehát a csavarozásuk, amennyiben szükséges, sokkal könnyebb így.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal csatlakozó

A háromutas, kategóriájában kompaktnak számító high end hangfalat az Extreme Audio bemutatótermében hallgattuk meg, az egészet napokig tartó bejáratás előzte meg. A társaikat mindenképpen meg kell említenünk, mert a kiszolgálás szerintünk hozzá méltó volt. A Gold Note DS-10 EVO szolgáltatta a zenét, a meghajtásért a PA-1175 elő és P-1000 végfok felelt.

A Monitor Audio sikeresen erősíti meg stabil pozícióját a kategóriájában

A Monitor Audio Platinum 200 3G a kategóriájában kompaktnak mondható, a hangszórói sem tekinthetők méretesnek, az egész mégis ritka karakteres erőt sugároz. Ez nagyban köszönhető az előd modellhez képest teljesen áttervezett és rendkívüli stabilitást mutató és nyújtó fém talpnak, és a markáns formavilágnak is, ami egyszerre domináns és kecses. Finom ívekkel találkozunk az oldallapoknál, a magas és középsugárzó párost ezúttal sűrű fémrács védi, amelyet nem lehet eltávolítani. A tetőlapon rajzolt, egymással párhuzamos díszítővonalak vannak, amelyek a mélysugárzók alatt folytatódnak, a bevonat ezúttal nem magas, szatén zongoralakk, ami sokak számára jelent megkönnyebbülést. Talán nem olyan feltűnő, mint az elődje, de van olyan szép, és korántsem olyan kényes így.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal

A Platinum 200 3G előadását könnyen lehet a külsejéhez viszonyítani, hiszen túlzásoktól mentes, viszont nagyon stabil, átgondolt és aprólékos, egyszerűen magabiztos. A mindössze 150 mm-es mélysugárzók membránjának alapanyaga, a peremük, a kosaruk és a szabad szemmel nem látható, de az előzőekben részletesen megemlített technológia abszolút csúcstechnológiát képvisel, hiszen általuk a hangfal már szobahangerőn sziklaszilárd, feleslegektől mentes, nagyon pontos basszussal kínált meg minket. Ehhez a prezentációhoz nagyvolumenű tudás kell, ez a hangfal pedig könnyedén birtokolta ezt. Természetesen a hátfalon jól látható, és egyébként jól is mutató rögzítőelemeknek is nagy szerepük van ebben, valamint az átgondolt doboztestnek is, de az újratervezett lábazatról sem szabad megfeledkeznünk. Igazi csapat, aminek az elemei egytől-egyig tisztába vannak a feladatukkal, az összjáték pedig a vérükben van. Részben ennek köszönhető az is, hogy míg erejük teljében voltak, nem zavarták a szintén remekbe szabott középtartományt, ami minden stílusú zenén hozta azt a koherens, semleges és tiszta hangképet, amit ettől a kategóriától egyébként joggal elvárunk, főleg annak a tudatában, hogy a Monitor Audio már a Silver sorozat tagjainál is nagyon odafigyelt erre a régióra. Az MPD III magassugárzó, szintén önmagáért beszélt, pontosabban zenélt nekünk. A többi hangszóróhoz hasonlóan homogén, tiszta és erőteljes karakterrel rendelkezett, de soha nem akart külön életre kelni.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal

A Platinum 200 3G háromutas konstrukció, amit a frontoldal alapján gondolhatnánk dominánsabbnak, vehemensebbnek is, hiszen a fém rács a közép- és magastartományt fogja össze, és különíti el a mélyszekciótól, ezért látatlanban egy kicsit azt vártuk, hogy a basszus a membránok méretei ellenére tolakodni fog majd, esetleg önajnározásra is képes lehet. Azt kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem. Szépen elkülöníthető volt a munkájuk, ha a felvételen is ki volt hegyezve a mélytartomány, tehát képes volt minket a földbe döngölni, ha ahhoz volt kedvünk, a minőséget viszont mindig szem előtt tartotta. Egyszerűen nem volt képes átesni a ló túlsó oldalára, nem billent ki a balanszából, végig határozott, rendkívül pontos és stabil maradt. Egyszerűen így kell kihozni a legtöbbet ebből a kategóriából, amikor csak kis felület áll a rendelkezésünkre, hangzás terén pedig nem szeretnénk egyik műfajnak sem kiemelt szerepet adni, hiszen mindegyiket saját gyerekként szeretnénk kezelni.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal magassugárzó

A Monitor Audio Platinum 200 3G-nek átlagos az érzékenysége, tehát elég könnyű meghajtani, a Gold Note elő-végfok párosnak nem is jelentett kihívást, azonban halkan csak ízelítőt volt képes nyújtani a kvalitásaiból. Ezzel olyan volt, mintha elhúzta volna a mézesmadzagot előttünk, hiszen már ekkor is kitűnt a remek ritmikája és dallamkövetése, de tudásának a bőségét legalább szobahangerőn mutatta meg. Hatalmas légnyomás alkotására volt képes, ami kisebb térben, és relatíve közel ülve sem akart minket összenyomni, de az igazi élvezeti faktorhoz növelnünk kellett a távolságot, mert ebben a hangfalban hatalmas a szufla, és ezt nem is szabad kordában tartani.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal

Váltogattuk egymás után az albumokat, a dalokat, a stílusokat, közben a hangerővel sem voltunk restek játszadozni, és el kellett könyvelnünk, amit már a korábbi modellnél is tapasztaltunk, így itt borítékolható volt, hogy ez a hangfal igazi allrounder. Persze meghálálja a minőségi felvételeket, de a gyenge rögzítésnél is hozott egy olyan szintet, ami nem rontott azok élvezeti értékén. Így sikerült egyet döngetnünk a Slayer vagy a Probot segítségével is, de az igaz székbeültetés akkor következett el, amikor Jan Garbarek fújta a szaxofonját vagy Petrucciani kapaszkodott fel a zongorájához. Ekkor mi is csak ültünk, és hallgattuk a természetes, magabiztos, kizökkenthetetlen zenefolyamot, amit igazán nehezünkre esett megszakítanunk. Csak akkor tettük meg, amikor eszünkbe jutott egy másik előadó, vagy másik felvétel, a Monitor Audio Platinum 200 3G minden esetben hozott egy nagyon megbízható szintet, ami náluk a csúcsot jelenti, a kategóriájában pedig egy igazi referenciát, ami azoknak kedvez, akik szintén nem szeretnek válogatni a műfajok között, és mindegyiket szeretnék felső kategóriás szinten nem csak a fülünkbe, hanem a testükbe, a lényükbe juttatni.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal mélysugárzó

Ez a hangfal nem csak a hangnyomása révén ért el minket, hanem elég gyorsan képes volt a lelkünkhöz, vagy inkább szívünkhöz is közel férkőzni. Nem romantikus, nem is andalító, ahogyan erőszakosnak sem nevezhető, szimplán magabiztosan, ritka stabilan és megbízhatóan adagolta a zenét, amiből semmilyen részletet nem engedett elveszni, mégsem azok feltárására kaptuk fel a fejünket. Másra sem, mert a Monitor Audio Platinum 200 3G kiegyensúlyozott, és jó értelemben véve kiszámítható. Ugyanolyan közel állt hozzá a sejtelmes muzsika, mint a piszkos blues, a temperamentumos jazz, de a latinos ütemektől sem riadt vissza, ahogyan a torzított gitár zúzásával vagy az elektronikus hangjegyekkel is a komfortzónájában érezte magát. Onnan nehéz kizökkenteni, nekünk nem is sikerült, pedig tényleg mindent bevetettünk, ami eszünkbe jutott.

Monitor Audio Platinum 200 3G hangfal

Összefoglalás, végszó

A Monitor Audio előző Platinum PL 200 II is egy olyan értéket képviselt, ami abszolút meggyőző volt, és ezt most sikerült még egyértelműbbé tenni. Újítottak, finomítottak a prémium minőségű külsején, ahogyan bevetették a legújabb technológiákat a cég repertoárjából, és ezek eredményét egyértelműen hallani lehetett. Számos olyan hangfal van a piacon, amelyik ezért az árért egy bizonyos, többnyire a komolyabb stílust preferálja, a kizárólag ennek a stílusnak a kedvelői számára könnyen meglehet, hogy akad ennél a értékesebb is a piacon. Annak viszont, akinek a zenei ízlése szerteágazó, mindegyiket szereti igazi high end minőségi szinten élvezni, ez a hangfal remek választás lehet. Termetes, mégsem letaglózó méretekkel rendelkezik, kisebb szobában és relatíve közelről is élvezetet nyújt, de az igazi énjét nagyobb térben tudja megmutatni, ahol szobahangerőn és annál feljebb vérbeli csúcskategóriás zenei reprodukcióra képes. Mindezt összevetve nem félünk a teljesítményét Ajánlott Vétel címkével díjazni, a kétkedőknek pedig csak annyit mondunk, hallgassák meg, azt követően próbáljon meg vitába szállni velünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.