Monitor Audio Monitor 200 4G álló hangfal teszt

2021. május 3., hétfő, 11:50

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

Használhatnánk nagy szavakat a bevezetőnkben, és meg is érdemelné a Monitor Audio Monitor 200 4G hangsugárzó, de feleslegesnek találunk annál többet írni, mint hogy következzen egy kistermetű, de nagytüdejű állómodell, ami 200 ezer forint alatti áron képes igazi élvezetet varázsolni az otthonunkba.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfalMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal hangszórókMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal középsugárzóMonitor Audio Monitor 200 4G hangfalMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal basszreflex portMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal csatlakozóMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal csatlakozóMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal csatlakozóMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal hátlapMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal talpMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal talpMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal talpMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal talpMonitor Audio Monitor 200 4G hangfal

Csak semmi hivalkodás!

A Monitor Audio Monitor szériája a termékpalettájuk beugró sorozatát képviseli, ám az olcsóságnak nyomát nem találjuk. Persze nem képvisel audiofil megoldásokat semmilyen téren, de ennyi pénzért nem is szeretne vagy tudna. Külseje viszont egyéni és klasszikus, a felhasznált anyagok jók, a hangja pedig meggyőző. A cég a korábbi monitor szériánál használt sárga membránszínnel szakított, és visszatért a megszokott feketéhez, amit lehet sajnálni, de az biztos, hogy a jelenlegi kivitel sokkal több lakókörnyezetbe idomul.

MDF-ből készült házának külseje fehér, fekete vagy dió színű lehet, ezekhez szürke előlap dukál, a mostanában valamiért divatos fehér kivitelnél viszont az is fehér. A takarószövet is idomul ezekhez, aminek anyaga hétköznapi és hagyományos illesztésű, de a feladatát, úgy, mint védelem és hangáteresztés, ellátja. Nem fut végig az előlapon, csak a hangszórókra jutott belőle, de igy a gyártó, valamint a modell nevét nem takarja.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfal hangszórók

A hangszórók elrendezése is relatíve szabványos, hiszen alulra került a 139 mm-es MMP II (Metal Matrix Polymer) mélysugárzó, fölé a vele azonos méretű és anyagú középsugárzó, majd a 25 mm-es C-CAM, kerámia bevonatú és alumínium-magnézium ötvözetű magassugárzó zárja a sort, amit a Bronze sorozatból emeltek át. Az utóbbi fix védőrácsot kapott, valamint visszaköszön a már említett sárga szín, de csupán dekoráció szinten, ahogyan a korábbi modellnél is.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfal középsugárzó

A Monitor 200 4G két és félutas, basszreflex felépítésű, a HiVe II (High Velocity, Low Noise Reflex Port) technológia kimenete, ami a feszesebb basszusért a simább légáramlásért felel, hátul található, és a Monitor 300 4G-hez hasonlóan kettőt alkalmaztak belőle. Az egyikük közvetlenül a magassugárzó mögé került, a másik pedig alulra, így a külön kamrában dolgozó mélysugárzót támogatja. A pereme szépen lekerekített, a cső elég hosszúnak tűnik, tehát reális lehet a gyártó által megadott 40 Hz-es alsótartomány.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfal basszreflex port

Csatlakozókból két párat találunk, élhetünk így a kettős kábelezés lehetőségével. A kivitelezésük sztenderd, de kaptak műanyag védelmet, valamint banándugókat képesek fogadni. A 215,4x873x309,8 mm-es méretekkel, és bő 10 kg-os súllyal megáldott hangsugárzók sztereó zenehallgatáson kívül házimozi rendszerben akár frontsugárzóként is megállják a helyüket. Az esetleg fellépő káros rezonanciák ellen, valamint a kellő stabilitásért a Monitor 300 4G esetében már megismert minőségi lábazat, és a beléjük illeszthető csavarok felelnek.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfal talp

Kellő vehemencia és pontosság egy kompakt dobozból

A bejáratást, majd bemelegítést követően a Parasound párosunkkal, és csöves CD-játszónkkal kötöttük össze, kábelekből a Triangle és a QED modelljeit használtuk, a súlyából és méretéből adódóan pedig alkalmunk volt a hangsugárzót több pozícióban is kipróbálni, mint az többnyire a lehetséges.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfal csatlakozó

A Monitor 200 4G nem nevezhető különösebben formabontó darabnak, de az odafigyelés tapasztalható a konstrukció tervezésében. A felhasznált anyagok ugyan hétköznapiak, de a kategóriájában abszolút helyt állnak, ahogyan a kivitelezés is. A plusz tartalmat belül találjuk, és azt is filléres megoldásnak tekinthetjük, hiszen a csillapítóanyag, némi ragasztó vagy merevítőpanel nem jelentenek különösebb többletköltséget, viszont a hangminőségre nagy hatással tudnak lenni. Sajnos találkoztunk már jóval drágább és termetesebb hangsugárzóval, ami ezek hiánya miatt vérzett el, tehát a valódi feladatánál, a zenehallgatásnál a belbecs sokkal fontosabb, mint a külcsín. Persze a Monitor Audio kompakt állódobozának sincs oka szégyenkeznie a külsejét tekintve, de tudnunk kell hová helyezni őt az elvárásainkat illetően. Egy belépő rendszer tagja akar lenni, abból viszont szeretné kihozni a lehető legtöbbet. Hogy ez sikerül-e neki? Nos, igen.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfal

A korábban megismert Monitor 300 4G személyében egy igen lelkes, némileg mélytónusú, de nagyon határozott hangsugárzót ismertünk meg, a Monitor 200 4G pedig tulajdonképpen ennek az egy számmal kisebb változata. A karaktere le sem tagadhatná a testvéri szálakat, hiszen ugyanolyan nyugalommal, közben fiatalos lendülettel és határozottsággal prezentálta a zenéket, műfajtól függetlenül. Sokan kritizálják a cég termékeit ebben a kategóriában a magassugárzó teljesítménye terén, pedig ez nem indokolt. Továbbra is csapatjátékos, tehát nem fogunk folyamatos csilingelést vagy szupermagasakat hallani, viszont azt megmutatja, ami a felvételen van. Rockon a dögösségre helyezte a hangsúlyt, ami rendben is van, viszont picit hátrálva az agarakkal, tehát pl. Sheryl Crow esetében, ahol szellősebb a felvétel, a magasszekció is nagyon szépen lekövethető volt. Nem kapott soha kiemelést, ezáltal a teret kicsit sűrűnek éreztük, pedig lényegében nem erről volt szó. A 25 mm-es C-CAM magassugárzó nem egy mérnöki csoda, de a Monitor Audio nem is a Gold vagy Platinum sorozatában alkalmazza, hanem a belépő kategóriában, ahol bőven megfelel az elvárásoknak.

200 ezer forint alatti álló hangfalak sokszor a precizitással próbálnak minket levenni a lábunkról, kicsit elhintve azt a trükköt, hogy magasabb kategóriásnak próbálnak látszani, esetleg megfelelni. Ez többnyire be is jön, viszont hosszabb távú zenehallgatásnál érezhető, hogy forszírozottá válik, tehát inkább a carpe diem életérzést nyújtja csak. A Monitor 200 4G viszont nem. Egyszerűen le kell tennünk a stabil lábaira, összekötni egy hétköznapi erősítővel és jelforrással, aztán már szólhat is a zene, akár egész nap. Igen, ennek a modellnek ez az erőssége. Ahogyan írtuk, kipróbáltuk több helyen is a szobában, de mindenhol jól érezte magát, a mellékelt szivaccsal pedig némiképpen még a saját ízlésünkhöz is igazíthattuk az alsó tartományt, ezzel kicsit visszafogva azt. Igen, szükség lehet rá, mert a 139 mm-es mélysugárzó bizony megdolgozott a pénzéért. Rendesen odapakolta magát, de mégsem erőlködött, és hála a külön kamrának, a középtartományt sem nyomta össze.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfal talp

Különböző műfajú zenéket hallgattunk meg vele, és a lelkessége mindenhol megmaradt. Nem feltétlenül nyújtotta a hátradőlős, szembecsukós zenehallgatás nívóját, inkább szórakoztatott, eltelített melegségével, egységes összképével, és a lelkesedése nem hagyott kívánnivalót még komolyabb kompozíciók esetében sem. A nagyzenekar ugyan valamivel kisebbnek tűnt a megszokottnál, ahogyan a tér is valamivel alacsonyabbnak, de a két hangsugárzó közötti színpad kiteljesedett, így bőven megfelelt annak a kritériumnak, hogy egy kényelmes, alacsonyabb fotelben elhelyezkedve nagyon sokáig szórakoztasson minket.

Monitor Audio Monitor 200 4G hangfal hátlap

Szórakoztató zeneiség, tulajdonképpen mindenki számára, aki nem akar sokat költeni

A Monitor Audio Monitor 200 4G egy kompakt, álló hangsugárzó. Körülbelül olyan méretet ölt, mint egy állványos modell az állványával együtt, de teljesen mást nyújt. Térben kicsit szűkebb, viszont sokkal stabilabb mélyhangokat szólaltat meg, valamint az összkép is egységesebb. Az elnevezés talán megtévesztő lehet, hiszen nem a monitorok precizitását kapjuk tőle - bár a pontosságban nincs hiány -, hanem egy állódoboz kvalitásait nyújtja, kisebb méreteket öltve. Azoknak készült, akik egy átlagos, vagy annál kisebb szobába szeretnének nagy hangot vinni, viszont eléggé helyszűkében állnak. Azoknak készült, akik nem feltétlenül a kihegyezett magashangokra vagy részletekre vágynak, hanem a hosszútávú, zenei prezentációra. Azoknak készült, akik nem szeretnének vagy tudnak sok pénzt áldozni egy hangsugárzóra és elektronikákra, de abból ki akarják hozni a maximumot. Tehát mindenkinek, aki szeret zenét hallgatni, és a látszatmegoldások helyett a kategóriában megfelelő teljesítményt akarja élvezni, akár minden nap. A Monitor 200 4G ugyanis egy hétköznapokra tervezett hangsugárzó, oda viszont ennyi pénzért csillogóbbat és tetszetősebbet talán igen, de zeneibbet nem igazán fogunk kapni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.