Monitor Audio Monitor 100 állványos hangfal teszt

Az ár/érték bajnoka

2019. február 4., hétfő, 16:40

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

Manapság gyakorlatilag végtelen számú hifi eszköz közül választhatunk igényeinknek, és pénztárcánknak megfelelően. Nincs ez másképp az alacsonyabb költségszintet képviselő, állványos hangfalak esetében sem, amilyen a Monitor Audio Monitor 100 nevű darabja. De mit kapunk a pénzünkért?

Monitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfal magassugárzóMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfalMonitor Audio Monitor 100 hangfal hátlapMonitor Audio Monitor 100 hangfal csatlakozó

Bevezető és kicsomagolás

A Monitor Audio legfrissebb szériájának második tagja a Monitor 100 állványos hangfal. Értelemszerűen kisebb rendszerekhez tervezett kétutas, fekete, fehér és dió színben kapható kis hangdoboz. Mindegyik szín esetében szürke előlapot és narancssárga mélyközép sugárzót kapunk, ami így esztétikus és megkapó, egyben meglepő látványt nyújt. Nem kell azonban aggódnunk, ha lakberendezés és belsőépítészet tekintetében is ambicionált párunk elszörnyedne a környezetidegen látványtól: a hangszórók grilljei egy mozdulattal rögzíthetők (bepattintható, nem mágneses megoldással) így már egy konvencionális kis hangszóró látványát kapjuk elölről is. Tesztalanyunk dió színben pompázik és számunkra kifejezetten esztétikus megjelenést kölcsönzött a szürke-narancs előlap is, így nem helyeztük fel a védőlapot, amíg nálunk vendégeskedett.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal magassugárzó

A hangszórók elrendezése klasszikusnak mondható: felül a 2,5 cm átmérőjű, C-CAM technológiát felvonultató magassugárzó, előtte fémráccsal a megfelelő védelem érdekében, míg lejjebb a 16,5 cm átmérőjű, MMP II technológiájú mélyközép sugárzó helyezkedik el. A csomagolás minősége megfelelő, a védőkereteket külön dobozba téve kapjuk meg.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal

A hangdobozok hátuljára tekintve feltűnő a kategóriában szokatlan, kettős hangfalcsatlakozók megléte. Következő meglepetésként észlelhetjük, hogy a banándugók fogadására alkalmas aljzatban kis műanyag dugók vannak. Ezek eltávolítására nem mellékelt eszközt a gyártó, így amennyiben banándugóval ellátott kábelekkel rendelkezünk, egy facsavarral könnyedén megoldható a probléma.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal hátlap

A gyártó reflexnyílásokba való szivacsdugókat is mellékelt, így amennyiben túlzónak érezzük a basszusokat, ezekkel csökkenthetjük azt. A reflexnyílás a hátlapon helyezkedik el, így célszerű faltól és sarkoktól valamivel nagyobb - legalább 30-40 cm - távolságban elhelyezni a hangsugárzókat, hogy a túlzó basszusokat elkerüljük.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal

Bejáratás és meghallgatás

A Monitor Audio-kat állványra helyezve, az IsoTek lemezével járattuk be, hogy már az első meghallgatásnál is teljes tudását élvezhessük. Csatlakoztatásához Triangle Audio Symphonie hangfalkábelt, RCA csatlakozáshoz AudioQuest GoldenGate kábelt használtunk. Először Rotel RA-10 referencia erősítőnkkel, majd a szintén nálunk vendégeskedő Musical Fidelity M2si-vel hajtottuk. Forrásanyagként nagyfelbontású zenéket használtunk, MOTU MicroBook 2c D/A konverterrel hajtva. A több mint egyórányi furcsa zajokat tartalmazó lemez lejárta után elindítottuk kedvenc referencia zenéinket. Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity lemeze szépen és dinamikusan szólalt meg a kis Monitor Audio-val, a közepes frekvenciák a kategóriától és a kétutas felépítéstől elvárható szinten jelentkeztek.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal

A magashangokért a már említett C-CAM technológiájú hangszóró felel, ami véleményünk szerint az árkategóriát messze meghaladó tisztaságot kölcsönzött a zenének anélkül, hogy bántóan fémes vagy túlzottan éles hangokat tárt volna elénk. A sztereókép az elvárható - egymástól egyébként kb. 2,5 m-re, nagyjából 35 m2-es helyiségben elhelyezett - szintet hozta, nem túlzottan nyitott, mégis kellemes, az elvárásokat és kategóriáját messze meghaladó hangzást nyújtott. A Pink Floyd - PULSE koncertlemezét hallgatva a térérzet kicsit megnőtt, illetve az élő hangszerek is szépen szólaltak meg. Az akusztikus hangszerek és az ének részletei egy kicsit talán elmosódtak, ugyanakkor a hangok térbeli elhelyezése a hangsugárzók méretéhez képest igencsak korrekt maradt. Végül Mike Oldfield - Return To Ommadawn című, nagyrészt akusztikus dalokat tartalmazó lemezét hallgattuk, ami végképp meggyőzött minket: a kis Monitor Audio 100 ezer forintos alapárához képest szinte alig hihető hangminőséget produkál - ráadásul most akciós áron, 60 000 Ft-ért kapható az Extreme Audiónál.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal

Másodszori nekifutásra a Musical Fidelity M2si, "belépő" modelljével hallgattuk meg az előbb már említett zenéket. A "belépő" kifejezés jelen esetben megtévesztő lehet: egy 300 000 Ft körüli értékű, A osztályú előfokkal rendelkező, igen komoly vasról beszélünk, amit érezhetően más méretű és kategóriájú hangsugárzókhoz terveztek, de ez egy másik teszt témája lesz. Az M2si-vel sikerült kiszélesíteni az amúgy sem szűkös teret és még több élet költözött a hangokba. Különösen érezhető pozitív változást érzékeltünk akusztikus felvételek és ének esetén: a hangok mintha még közelebb kerültek volna hozzánk és kifejezetten plasztikusan szólaltak meg a Monitor 100-ból. Kisimultak a magashangok is, semmilyen zavaró vagy fölösleges élt nem találtunk. A legmeglepőbb mégis a középtartomány markáns többlete volt: az erősítő cserét követően mintha egy EQ segítségével csavarták volna fel a középtartományt olyan módon, hogy az egy pillanatig se legyen kellemetlen vagy zavaró - "Sokol rádió hangú" - hanem sokkal inkább kiemelte azokat a részleteket is a zenéből, amelyek eddig kissé háttérbe szorultak. A tisztaság is javult valamelyest és így már az árát messze meghaladó élményt kaptunk.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal csatlakozó

Néhány filmmel is kipróbáltuk az utóbbi konfigurációt és itt sem csalódtunk: a Solo - egy Star Wars történet-ben a robbanások telten és nagy dinamikával, az űrhajók mozgása végig követhetően szólalt meg, míg a dialógusok tisztán és természetesen jelentek meg előttünk. Az egyébként igen komplex, John Williams vonatkozó művei alapján komponált háttérzenéket pedig életteli és dinamikus módon szólaltatta meg a rendszer, így ezzel is igen elégedettek voltunk.

Monitor Audio Monitor 100 hangfal

Összegzés

A Monitor Audio Monitor 100 típusa - ahogy már többször említettük - kategóriáján felüli hangzást és élményt nyújt, különleges, retro kinézetével pedig mindenki figyelmét felhívja magára - hivalkodás és ízléstelenség nélkül, a minőség érzetét megtartva. Ugyanakkor, ha úgy kívánjuk, belesimul környezetébe a grill felhelyezésével. Amennyiben most ismerkedünk a hifi világgal vagy esetleg meglévő mikro hifi rendszerünket szeretnénk magasabb szintre emelni hangzás tekintetében, akkor mindenképpen érdemes meghallgatnunk, hogy mit tud a kis Monitor Audio hangdoboz. Akár valamivel nagyobb kategóriájú sztereó erősítőkhöz is ajánljuk, mint például a tesztben is szereplő Rotel RA-10. Házimozi sugárzóként is beválhatnak, amennyiben nem a magasabb kategóriát célozzuk meg. Jelenlegi akciós, 60 000 Ft-os árával pedig olyan hihetetlen értéket nyújt, amit felülmúlni szinte lehetetlen. Bátran ajánljuk elektronikus, rock és akusztikus zenékhez is, hogy bepillantást nyerhessünk általa a komolyabb hifi rendszerek világába.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.