Monitor Audio Monitor 100 4G állványos hangfal teszt

2021. március 9., kedd, 19:15

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio termékeiről általánosságban elmondható, hogy kiváló ár/érték arányt képviselő, magas minőségű hangsugárzók képzik a kínálatot. Magunk is több modellt teszteltünk, és eddig minden esetben elégedettek voltunk, nem véletlenül. De mit kínál az eddig is ár/érték bajnok Monitor széria legkisebb darabja a Monitor 100, igen barátságos árazásán túlmenően?

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfalMonitor Audio Monitor 100 4G hangfalMonitor Audio Monitor 100 4G hangfalMonitor Audio Monitor 100 4G hangfalMonitor Audio Monitor 100 4G hangfalMonitor Audio Monitor 100 4G hangfal mélysugárzóMonitor Audio Monitor 100 4G hangfal mélysugárzóMonitor Audio Monitor 100 4G hangfalMonitor Audio Monitor 100 4G hangfal keresztváltóMonitor Audio Monitor 100 4G hangfal keresztváltóMonitor Audio Monitor 100 4G hangfal keresztváltóMonitor Audio Monitor 100 4G hangfal hátlapMonitor Audio Monitor 100 4G hangfal hátlapMonitor Audio Monitor 100 4G hangfal

A Monitor Audio az elmúlt körülbelül két év során szép lassan megújította szinte az összes szériáját. Egyelőre a Silver-ből nem készült új verzió, ezen kívül gyakorlatilag mindegyik megújult, illetve új modellek is érkeztek a kínálatba. Az újítás hulláma elérte a Monitor családot is, ami az abszolút belépő kategóriát képviseli a cég termékpalettáján. Ebből is a legkisebb az új Monitor 100 4G, ám ez ne tévesszen meg senkit: a kis, állványos hangsugárzó remek megszólalással ajándékozza meg tulajdonosát - erről később bővebben.

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfal

A Monitor 100 nem mondható méretes darabnak, ahogy tömege sem kiemelkedő. Kicsomagolva azonnal feltűnik, hogy az előző széria vidám, narancsszínű mélyközép-membránjait diszkrétebb sötétszürkére cserélték, illetve maga membrán is látható változásokon ment keresztül. Nem ilyen egyértelmű a helyzet a magassugárzó esetében, ahol nem igazán tudjuk megállapítani, hogy pontosan mi változott. Éppen ezért lássuk mit mond a specifikáció, mit kínál pontosan az új Monitor 100 4G?

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfal mélysugárzó

A hangsugárzó kétutas felépítésű, érzékenysége 88 dB. A hozzá ajánlott erősítő teljesítmény 30-100 W közötti, így gyaníthatóan legfeljebb 100 W elviselésére képes. A kialakítás basszreflex, HiVe II port technológiával, ami már más modellekben is bizonyított, akár nagyobb kategóriákban is. A magassugárzó a már szinte megszokottnak mondható 25 mm-es C-CAM rendszerű dóm, míg a mélyközépsugárzó 165 mm-es, MMP II megoldással szerelt. Impedanciája 8 Ohm, frekvencia-átvitele 44 Hz-től 30 kHz-ig terjed. A hátoldalon kettős, banándugók fogadására is alkalmas bemeneteket találunk, habár vannak kétségeink a tekintetben, hogy a Monitor 100-at fogja-e valaha bárki kettős kábelezéssel vagy - horribile dictu - kettős erősítéssel használni, de az opció mindenesetre adott. A mélyközépsugárzók kialakítása követi a többi Monitor Audio modell inverz peremes formatervét, ami kellő egyediséget kölcsönöz. Lássuk mit "tud" a kis Monitor Audio éles helyzetben!

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfal hátlap

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A Monitor Audio Monitor 100 4G tudását hozzáillő komponensekkel próbáltuk ki. Musical Fidelity M2si és SVS Prime Wireless SoundBase sztereó erősítő, Parasound Zdac V.2 DAC került láncunkba, természetesen minőségi kábelezéssel kiegészítve. Bár jelen teszt tekintetében obszcén túlzásnak tűnhet, mégis bevetettük Torus Power TOT MAX leválasztó transzformátorunkat is, hogy a minőségi tápellátás is biztosított legyen.

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfal keresztváltó

Zenék tekintetében változatosságra törekedtünk: nagyfelbontású PCM fájlok kerültek meghallgatásra rock, klasszikus, akusztikus, jazz és elektronikus stílusokból válogatva. Tettünk egy próbát streamelt tartalmakkal is, ugyanakkor még itt is érzékeltük a PCM fájlok előnyét, így a teszt-meghallgatáshoz ezeket alkalmaztuk kizárólagosan. Meghallgattuk a Wintersun - When Time Fades Away című számát, Jean-Michel Jarre - Equinoxe Infinity lemezét, a Yes - The Steven Wilson remixes albumait, valamint Mike Oldfield - Return to Ommadawn-ját és David Gilmour - Live in Pompeii lemezeit.

A meghallgatás előtt alaposan bejárattuk és bemelegítettük rendszerünket.

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfal

Meghallgatás

A meghallgatás első pillanataiban feltűnt, hogy a Monitor 100 4G méreteit meghazudtoló mélytartományt kínál. Ugyanakkor a hátsó reflexes kialakítás okán ügyelnünk kellett, hogy a faltól és saroktól kellő távolságra helyezzük el: az eredeti, körülbelül 30-40 cm távolság nem bizonyult elégségesnek; a mélytartomány zavaró búgásba fordult, a távolabbi elhelyezés viszont megoldotta ezt a problémát. Az elmozdítás okán lettünk figyelmesek arra a tulajdonságra is, hogy a Monitor 100-at sztereópont tekintetében is igen pontosan kell pozícionálnunk, hogy a lehető legjobb eredményt kapjuk, így talán nem túlzás kijelentenünk, hogy a kategóriájához képest igen érzékeny a megfelelő elhelyezésre.

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfal

Ahogy már említettük, a mélytartomány igencsak meggyőző mértékű, ez leginkább a Jean-Michel Jarre lemez hallgatásakor tűnt fel. Ugyanakkor kellően megfogottak és kontrolláltak is a basszusok - amennyiben az imént említett, faltól való távolság megfelelő. A dinamika is remek, egyáltalán nem éreztük laposnak, halottnak a hallgatott zenéket, sőt.

Érdekes módon a Monitor 100 4G esetében a Monitor Audio mérnökeinek sikerült kiküszöbölniük a kétutas hangsugárzókra általában jellemző, kevésbé tiszta középtartomány problémáját is. Ezután a Mike Oldfield lemez meghallgatásával folytattuk tesztünket. Az előbb említett tiszta középtartomány okán jóval több részletet kaptunk a zenéből, mint amit vártunk, illetve a kis dobozok által megjelenített hangszínpad méretével is elégedettek voltunk: kifejezetten széles, bár kevésbé mély térben jelenítette meg zeneszámokat a kategóriától elvárható pontosság és felbontás megléte mellett. A természetes megszólalás pedig különösen jót tett a nagyrészt akusztikus felvételnek is. A középtartomány tisztasága viszont némileg hatással volt a magastartományra: utóbbit kevésbé éreztük tisztának, és saját, Monitor Audio Bronze 2 hangsugárzóinkkal összevetve ezen érzésünk sajnos megerősödött. Ezt a jelenséget különösen a Yes lemezek meghallgatása során érzékeltük, de általánosságban is elmondható gyakorlatilag stílustól függetlenül. Mindemellett még mindig ideális kompromisszumnak ítélhetjük ezt a megoldást: a középtartomány tisztasága - és ennélfogva a fülünknek kevésbé sem kedves "kétutas hang" hiánya bőséggel kompenzálta ezt az apróságot.

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfal mélysugárzó

A Monitor 100 4G igen jól bírta a terhelést is, kb. 35 m2-es szobánkat egészen tisztességesen megtöltötte hangjával, de természetesen nem várhattuk el tőle, hogy letaglózó mélyhangokkal és mindent kitöltő hangképpel ajándékozzon meg minket - ezeket a többszörösébe kerülő állványos hangsugárzók képesek közvetíteni. Így kategóriájához képest mondhatjuk, hogy igencsak telt, dinamikus megszólalást kínál, akár az átlagos lakótelepi nappaliknál valamivel nagyobb helyiségekben is.

Monitor Audio Monitor 100 4G hangfal

Összegzés

A Monitor Audio nem hazudtolta meg magát és a Monitor széria frissítésével ismét egy kiváló ár/érték arányú modellt mutatott be. Árához képest kimagasló megszólalást, és az eddiginél diszkrétebb külsőt kínál, valamint ténylegesen kiváló hangot. A mélytartomány bőséges és telt, de nem zavaró, a mélyközép- és középtartomány pedig egyenesen frenetikus egy ilyen kategóriájú kétutas eszközhöz mérten. Egyedül a magastartományban igényeltünk volna egy icipicit több tisztaságot, de ahogy említettük is, ezért az apróságért bőséggel kárpótolnak az említett jó tulajdonságai. Műfajok tekintetében nem válogatós, minden stílusban megállja a helyét és nem hagy cserben teljesítményigényes helyzetekben sem. Összességében elmondhatjuk, hogy ebben a kategóriában mindenképpen érdemes meghallgatni, illetve érdemes tekintettel lenni 88 dB-es érzékenységére is, és ehhez mért teljesítményű elektronikát választani hozzá. Ha mindez adott, már csak az elhelyezésre kell ügyelnünk, hogy remek élményt kapjunk az erre fordított pénzünkért. Mindezen tulajdonságaival nálunk kiérdemelte az Ajánlott Vétel címet!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.