Monitor Audio Gold 200 (5G) álló hangfal teszt

2020. február 17., hétfő, 13:05

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio esetében szerencsénkre elmondhatjuk, hogy az egyszerűbb szériáktól kezdve lassan, de biztosan menetelünk a csúcsmodellek tesztelése felé - nagy örömünkre. A 2018-ig gyártott negyedik generációs Gold modellek nem csak abszolút értelemben vett minőségükkel, hanem ár/érték arányukkal is szívünkbe lopták magukat - nem véletlen, hogy ebből a szériából került ki csúcskategóriás referencia hangsugárzónk is. Épp emiatt nagy várakozással és örömmel néztünk az új Gold 200 (5G) meghallgatása elé, amit az Extreme Audio tett lehetővé számunkra.

Bevezetés

Az új Monitor Audio Gold 200 (5G) modell gyakorlatilag teljesen újratervezett az elődjéhez képest. Változott a hangdoboz mérete, a hangszórók típusa és felépítése is a következők szerint. Az új Gold 200 háromutas elrendezésű, álló hangsugárzó, két 16,51 cm-es RDT II mély, egy 6,35 cm-es C-CAM közép és egy MPD rendszerű szalag magassugárzóval.

Monitor Audio Gold 200 5G hangfal mélysugárzó

A mélysugárzók az elődhöz képest nagyobb átmérőt és új technológiai megoldásokat is kaptak, míg a középsugárzó kisebb lett, hasonló technológiával, mint elődje. A magassugárzó szintén új fejlesztés, de a szalag kialakítás megmaradt. Ez nem is csoda, hiszen az előző szériában sok egyéb más mellett a természetes, fedetlen és nagyon részletes magashangokat is szerettük.

Monitor Audio Gold 200 5G hangfal magassugárzó

A hangdoboz valamivel alacsonyabb és szélesebb lett, mint az előd volt, így némileg tömzsibb formát láthatunk, ami arányos és ízléses; teteje az új Gold szériánál már megismert fekete bőrrel borított. Frappáns megoldás ez a portörlés okozta mikro karcok ellen, ami jellemzően pont itt jelenik meg leginkább. A bőrfelületen nem okoz semmilyen problémát a por letörlése, szemben pl. az egyébként használt zongoralakkal vagy egyéb, finom lakkozással. A hangsugárzó mögé nézve láthatjuk a tipikusan Monitor Audio-s elrendezésű kettős kábelezésre és banándugók fogadására is alkalmas, egymás alatt elhelyezkedő csatlakozókat. Ezek esetünkben a gyárilag mellékelt jumperrel kerültek összekötésre szimpla hangsugárzó kábel használata mellett.

Monitor Audio Gold 200 5G hangfal hátlap

A Monitor Audio Gold 200-at nagy sajnálatunkra nem volt lehetőségünk hosszabban, saját referencia rendszerünkön tesztelni. Ugyanakkor az Extreme Audio biztosította azokat a feltételeket, amikre szükség van egy alapos meghallgatáshoz. Musical Fidelity M6si erősítő és M6scd CD-lejátszó - ami DAC-ként is funkcionál - minőségi kábelezés és kellően szűrt áram is rendelkezésünkre állt. Lássuk hát milyen hangot kapunk a viszonylag magas árért cserébe!

Monitor Audio Gold 200 5G hangfal talp

Meghallgatás

A meghallgatást bemelegített állapotban, megfelelő időtartamú járatást követően kezdtük el. Elsőnek egyik kedvenc tesztzenénket, a Wintersun - When Time Fades Away című számát hallgattuk meg. Ez a komplex felvétel lehetőséget ad eszközeink kibontakozására, összetett hangszerelése és méretes tere okán hiteles megjelenítése nem egyszerű feladat még magasabb kategóriás eszközök számára sem. A Gold 200 nem okozott csalódást: gyönyörűen épült fel a hangszerelés, részletes, szellős hangot kaptunk.

Monitor Audio Gold 200 5G hangfal hangszóró

A felbontás lenyűgöző volt, de nem steril vagy szőrszálhasogató: egyszerűen lehetőségünk volt eldönteni melyik hangszer játékát figyeljük éppen - de csak ha kedvünk úgy tartotta, hiszen a koherencia példás, nem hullott darabjaira a zenemű. A dinamikus, kerek, megfogott basszusokban máris megtaláltuk a csúcskategóriás Monitor Audio hangfalak egyik általunk nagyon kedvelt produkcióját. Minden komolyabb dobbanáskor a legutolsó pillanatban megfogta a membránokat, egyszer sem folytak el a mélyhangok. Ebben természetesen az erősítőnek is jelentős szerepe volt. A középtartomány tisztaságával és részleteivel is kényeztette füleinket, szemernyi fedettséget vagy mosottságot sem éreztünk. A magashangok természetességükkel hódítottak, sehol sem volt egy aprócska szúrós, digitális felhang, fedettségről pedig végképp szó sem lehetett. Elégedetten léptünk hát további tesztzenéinkre, ahol nagyságrendileg ugyanezeket tapasztaltuk. Akusztikus felvételek esetében a jelenlétérzet kimagasló volt, a hangok gyönyörűen váltak le a hangsugárzókról. A sztereótér és térmélység várakozásainknak megfelelően nagynak mutatkozott, bár ez a szó nem írja le kellőképpen azt a hatalmas hangszínpadot, amit magunk előtt láttunk.

Monitor Audio Gold 200 5G hangfal

Összegzés

Bár a meghallgatás során kifejezetten elégedettek voltunk a hallottakkal, ám apró hiányérzetünk maradt, mivel nem volt lehetőségünk analóg forrással is meghallgatni a Gold 200-at. Ugyanakkor az élmény meggyőzött: a Monitor Audio mérnökei ismét remekművet alkottak. Meglehet, kissé elfogultak vagyunk a gyártóval korábbi tapasztalataink okán, ugyanakkor van összehasonlítási alapunk és bátran kijelenthetjük: nem véletlenül lett a Monitor Audio az egyik kedvencünk ebben a kategóriában. Egy biztos: az új Gold 200-at hadrendbe állítva kifejezetten komoly, ki merjük mondani: csúcsminőségű rendszert állíthatunk össze, amennyiben méltó további komponenseket alkalmazunk, és a zenehallgatás elérhet arra a szintre, ahol már nem elemezzük, amit hallunk, hanem csak felhőtlenül élvezzük a zenét - hiszen ez a hifi lényege!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.