Monitor Audio Bronze 500 álló hangfal teszt

2021. január 19., kedd, 11:30

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio Bronze 6G szériájával eddig szerencsések voltunk, hiszen az egy dolog, hogy kipróbálhattuk őket, de a tetszésünket is elnyerték. Folytassuk a sort most a legnagyobb modellel, ami még mindig vállalható méretekkel és árcédulával rendelkezik.

Monitor Audio Bronze 500 hangfalMonitor Audio Bronze 500 hangfalMonitor Audio Bronze 500 hangfalMonitor Audio Bronze 500 hangfalMonitor Audio Bronze 500 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 500 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 500 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 500 hangfal hangszóróMonitor Audio Bronze 500 hangfal hangszóróMonitor Audio Bronze 500 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 500 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 500 hangfal basszreflex portMonitor Audio Bronze 500 hangfal hátlapMonitor Audio Bronze 500 hangfal csatlakozóMonitor Audio Bronze 500 hangfal talpMonitor Audio Bronze 500 hangfal

Az adottságai révén már lehetnek elvárásaink, de annál sokkal többet kapunk

A Monitor Audio Bronze 500 6G egy olyan álló hangfal, ami már első ránézésre is bőven megéri az érte elkért 350 ezer forintot, de természetesen a külső, legyen bármilyen magával ragadó is, belső értékek nélkül nem ér semmit, maximum a modellvilágban. A Bronze 500 viszont nem ezt a pályát választotta, mindenekelőtt minőségi zenét akar nyújtani közepes és nagyobb nappalikba. Persze a külseje adott lenne a kifutóra is, hiszen szeretjük a szép dolgokat, és ez a hangfal annak mondható, főleg akkor, ha a választható fekete, dió, szürke és fehér színek közül az utóbbi kettő közül választunk, ami slankít kicsit zömök alakján. Nem hivalkodik, inkább finoman érezteti a jelenlétét, de a sötétebb színek azért képeznek némi dominanciát. Abszolút feleségbarát, még egy termetesebb kaspó is elférne rajta, de ennek mellőzése szerintünk megér egy ajtócsapkodást.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal hangszóró

Az MDF-ből készült doboz nem hatalmas, alig egy méteres a magassága, a tömege sincs darabonként 20 kg, mégis erőt sugároz. Köszönhető ez elsősorban a két darab mélyközép hangszórónak, melyek mérete 200 mm, ami bizony nem kevés. A C-CAM elnevezésű és DCM technológiával felvértezett membránok mélyebb, testesebb hangot ígérnek.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal mélysugárzó

Társuk a felettük elhelyezkedő szintén C-CAM, arany dómsugárzó, aminek mérete 25 mm, előtte pedig a Silver sorozatból már megismert hatszögletű rács van, ami védi, de nem gátolja a magassugárzó munkáját, és diszperziós hullámvezetőt is alkalmaztak, ami egy új megoldás, és az élethű hangképzéshez járul hozzá.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal magassugárzó

A három hangszórót mágnesesen illeszthető védőselyem takarja, ami a frontoldal többi részét csupaszon hagyja, a sarkai pedig divatosan le vannak kerekítve. Belül ezüstözött, oxigénmentes réz kábelezést használtak, hátul pedig minőségi aljzatokat, amelyek a dupla kábelezést is lehetővé teszik.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal basszreflex port

A levegő munkáját elég szűk, de finoman lekerekített reflexnyílás segíti a magassugárzó mögött, a csöve hosszúnak tűnik, a doboz elhelyezésével tehát valószínű finoman kell bánnunk, mert ha a 200 mm-es hangszórók még innen is kapnak támogatást, könnyen leeshet a vakolat. A Bronze 500 stabilitását a Bronze 200-on már megismert, csavarokkal ellátott talp segíti, a hangolás lehetőségét pedig egy-egy szivacs is támogatja. A két és félutas konstrukció specifikációi könnyű kezelhetőséget ígérnek, hiszen az érzékenysége 90 dB, ajánlott erősítő teljesítménynek elég lehet 60 W is, a névleges impedancia pedig 8 Ohm.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal talp

Annak az esete áll fent, amikor az alany szórakozik velünk

A Monitor Audio Bronze 500 a bejáratást megelőzően enyhén nyers, bár már így is bőven a hallgatható kategóriába esik. Az erejét rögtön beüzemelést követően fitogtatja, de ilyen hangszóró méretekből ez nem igazán okozott meglepetést. A mélyhangok tehát már az elején rendben voltak, de természetesen az idő teltével még sokat finomodtak, a pontosságuk stabilizálódott, az erejük pedig nőtt. A gyártó által minimumként ajánlott 60 wattos teljesítmény itt tényleg elég ahhoz, hogy a hangsugárzó kifussa magát, de az senkit ne tántorítson el, ha esetleg nagyobb vad lakik az otthonában, mert meghálálja ezt a fajta társaságot. A mi jól bevált Parasound elő-végfokunkkal is roppant jól érezte magát, az elektronikák pedig szintén örültek annak, hogy nem kell a komfortzónájukból kimozdulni ahhoz, hogy életet leheljenek a hangdobozokba. Szobahangerőn olyan lazán, de stabilan és határozottan működtek együtt, ami nem minden esetben mondható el, tulajdonképpen jutalomjáték volt nekik ez a párosítás.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal csatlakozó

Rockkal kezdtük a meghallgatást, és bizony a megszokottal ellentétben most nem jobb irányba tekertük a hangerő potmétert, hanem kicsit lejjebb, mert a Bronze 500 már tényleg kis hajtásnál is megmutatta a foga fehérjét. Mark Knopfler gitárja ugyan még elég grízesek voltak, de a ritmusszekció és az énekhang is hozta azt, amit ettől a kategóriától elvártunk. Sajnos találkoztunk már hasonló adottságú hangdobozokkal, amelyeknek ugyan nagy volt a hangnyomása, de a megfelelő belső csillapítás hiányában összezavarodtak, nem viselték jól a hajtást, halkan pedig erőtlenek maradtak. Ez a modell a tömegéből kiindulva szintén nincs telepakolva merevítéssel és szivaccsal vagy vattával, mégsem gyűlik meg a baja a zenével semmilyen kivezérlési szinten. Inkább mi hátrálunk egy picit, amikor tapasztaljuk, hogy nem akar kifogyni a szuflából. Hatalmas tüdeje van, az pedig tiszta levegőt tartalmaz, és bizony ki is ereszti, ez nem vitás.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal mélysugárzó

Szolidabb jazzrockkal folytattuk a Toto nyolcvanas évekbeli érájából, ahol a játékosok virtuózok és melodikusak voltak, de a hangsugárzó nem ellenkezett. Hangulatot teremtett, játszott nekünk, pontosan, energikusan és tisztán. Igen, pár órányi járatás után a tartományok szépen különváltak, és bár a basszus továbbra is domináns maradt, a középhangok kisimultak, a magassugárzó pedig egyszerűen csak beállt a sorba. Ebben az árfekvésben néha lehet tapasztalni, hogy a magastartomány enyhén fémes vagy csillogó, de a Monitor Audio arany dómja egyszerűen természetes és csapatjátékos, tehát soha rosszabbat.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal hangszóró

Elektronikus zenén persze megcsillogtatta a tudását, de sem a Yello - Flag albumával, sem Bobby Orlando lemezein nem akart minket elvinni sem a diszkógömbök, sem a csillagok közé, a mélyhangok viszont nagyon erőteljesen tereltek minket a pince irányába. Mostanában divatos, hogy kisebb méretű membránokból sajtolnak ki jókora basszust, amivel tulajdonképpen nincs baj, és el kell ismernünk, hogy működik, a 200 mm-es hangszórókat viszont nem lehet helyettesíteni semmivel. Nagyon el kell gondolkodnunk azon, hogy hasonló árfekvésben és minőségben melyik más gyártó merészkedik használni, pontosabban nyújtani ezt a méretet, de második nekifutásra sem nagyon jut az eszünkbe semmi.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal

Világzenével folytattuk a sort Peter Gabriel - So albumának segítségével, aminek a hallgatása során azon már nem lepődtünk meg, hogy a dob mélyen a gyomrunkba vágott. Viszont a pánsíp is megfelelően kellemesen muzsikált, nem hagyta magát elnyomni. A kíséret stabilan helyt állt, andalítóan ölelte körül a közben bekapcsolódó klarinétot. Nem állítjuk azt, hogy audiofil szintű előadást kaptunk, de ebben a kategóriában bőven helytállt ezen a műfajon is. Az, hogy alacsony hangerőn is nagyon erőteljesen szólalt meg ebben az esetben nagy előnyévé vált, nem kellett hozzá szufla, hogy bevonjon a zene belsejébe, ráadásul így este is élvezethez juthatunk a szomszédok zavarása nélkül.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal hátlap

A szimfonikus zenekar teljes életnagyságú megjelenítése szintén nem volt kérdés a Bronze 500 számára, a ráadásul az üstdob rajongók is elégedetten mosolyoghatnak. A hangorkán szerencsére a finomságokról sem feledkezett meg, de azt azért illik megjegyeznünk, hogy némi levegőt még el tudtunk volna viselni a hangjegyek között például a Pillangókisasszony alatt. Ne illetődjünk meg, hiszen ő sem fog, bátran hallgassuk rajta kedvenc áriánkat is, mert az énekhang bizony be fogja tölteni a szobát, sok esetben még több térért is esedezik, mert a miénket lazán megtöltötte.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal

A kevesebb talán több lett volna?

Talán, de nem biztos. Amennyiben a tervezők megelégednek 180 mm-es mélyközép sugárzókkal, vagy az egyik 20 centis helyett egy 13-15 cm-es, dedikált középsugárzót alkalmaznak, univerzálisabb hangsugárzót kaphattunk volna, így elég nagy a szakadék a Bronze 200 és Bronze 500 modell között. Kimeríthetetlen erőtartalékokkal rendelkezik, igazán nem is tudtuk azt meg, hogy milyen az, amikor rendesen odapakolunk neki, mert a mi tűréshatárunkat feszegette. Annak, aki nagyméretű, tehát legalább 25, de inkább 30-35 m2-es nappalival rendelkezik, és vett korábban egy Triangle Borea BR09-et van egy rossz hírünk - a Monitor Audio Bronze 500 sokkal jobb, és még olcsóbb is. A Jamo Concert C 97 II hasonló kvalitásokkal rendelkezik, valamivel olcsóbban, de eltérő a karaktere, és dizájn téren is más utakon jár. A Bronze 500 univerzális darab, relatív könnyű súlya ellenére korántsem kispályás, nagyon definiált, pontos, kategóriájában egy kiváló produktum. Házimozi frontsugárzójaként pedig már el sem merjük képzelni, hogyan szólhat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.