Monitor Audio Bronze 2 állványos hangfal teszt

2016. november 21., hétfő, 12:25

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

Világszerte sokan emlegetik, dicsérik a Monitor Audio hangfalait, közülük is különösen a Bronze sorozatot. Szinte már szégyenérzetünk támadt, hogy mostanáig nem összpontosítunk e sokak által preferált névre, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy hónunk alá kapjuk a Bronze 2 dobozokat, és kíméletlenül leteszteljük! Belépő ár, csinos külső, ígéretes technológia. Csak nem egy fehér hollóhoz van szerencsénk?

Küllem

Manapság elértünk oda, hogy szép dolgokkal vegyük körül magunkat. Ennél fogva sokan, érthető módon nem ósdi, szögletes fekete dobozokat akarnak nappalijuk hangkeltő berendezésének. Természetesen, akinek igazán fontos a hangminőség, annak nem, vagy kevésbé számít a külső. Aki viszont nem csak magára, hanem a lakás hangulatára, az összképre is gondol, (vagy lesarkítva, akinek az asszony nyugalma is fontos) annak a dizájnt is szem előtt kell tartania. Mielőtt túlragoznánk a mondanivalót, állapodjunk meg ennyiben: ma már nem nagy ügy, ha valaki szépet és jót akar egyszerre.

Monitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfal csatlakozóMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfalMonitor Audio Bronze 2 hangfal

Éppen ezért meglepő iramban, egyre csinosabbak a belépőszériás dobozok is. A Bronze 2 voltaképpen nem úgy néz ki, mint egy viszonylag olcsó hangfal. Lényegesen csinosabb. Nem látunk rajta fénylő csavarfejeket, ragasztócsíkot, ügyetlen motívumokat, és még hangfalselyem tartó lukakat sem. Ugyan oldalai nem íveltek, viszont előlapjának két szélén mégiscsak alkalmaztak egy kis kerekítést. Még az alsó-felső fekete szegélyek is valamiért jól állnak neki, és úgy általában, mutatós összképet tár elénk. A helyenként applikált világos betétek és márkafeliratok miatt kicsit modoros, de giccsesnek nem mondanánk. Arról nem is beszélve, hogy a sablonossá vált fekete és fehér színeken kívül rózsafa és dió hatású fólia is része az opcióknak.

Monitor Audio Bronze 2 hangfal

Tesztalanyunk tartalmaz praktikus részleteket is. Például magassugárzóját "gyerekbiztos" (bár hallottunk már diplomás orvosról is, aki dóm-nyomkodási fétissel küzdött) védőrács óvja. Basszreflex nyílása nem hátra, hanem előre került, így akár falon is elhelyezhető. Mindazonáltal kettős kábelezésre ill. erősítésre is nyújt lehetőséget a hátulsó iker-bemenet, melyet talán nem sokan használnak ki manapság, de hangzás tuning szempontból érdekes lehet. Egyébiránt a Bronze 2-n kívül egy kisebb állványos dobozt, álló hangfalat, center- és háttérsugárzót valamint mélyládát is tartalmaz a család, így igény esetén többcsatornás, házimozira alkalmas rendszert építhetünk köré.

Monitor Audio Bronze 2 hangfal csatlakozó

Technikai részletek

Az ezüstösen fénylő membrán felülete egybefüggő. Nincs porsapkája, ezáltal elméletileg a hagyományos kónuszoknál merevebb szerkezet. Anyaga kerámiával bevont alumínium és magnézium ötvözet, megmunkálása és tesztelése három fázisban történik. Utóbbi nem csak az akusztikai eredmények mérése, hanem a felületforma hibáinak és a molekuláris gyengeség megszűntetésére is szolgál. Miután elnyerte végleges alakját, magas hőmérsékleten kerül rá a kerámia bevonat (kb. 50 mikron vastagságban), így végül szendvics szerkezet jön létre. A Monitor Audio leírása alapján ez a merevebb struktúra, ahogy egy ideális hangkeltő felületnek illendő, kevesebb akusztikai torzítást eredményez, vagyis sok más anyaghoz képest tisztább hangot képes nyújtani.

Monitor Audio Bronze 2 hangfal

A magassugárzó szintén kerámia bevonatú alumínium/magnézium ötvözetből készült. A szemmel is látható, arannyal anodizált külső a gyártó szerint egy specifikus merevséget és csillapító karaktert kölcsönöz a dómnak. Az előző generációk perem geometriáját ezúttal átszabták, aminek eredményeként 35 kHz felső határfrekvenciát kapunk. Ez jócskán meghaladja az emberi hallás határértékét, a gyártó szerint nagyfelbontású zenéknél kapjuk meg az extra spektrum előnyét. Akárhogy is, a cég közleménye olvastán nem lettünk okosabbak, elvégre érdekükben áll azt állítani, hogy sok más anyaghoz képest merevebb és ennél fogva hatékonyabb az aranyozott dóm. A fentebb ecsetelt gyártástechnológiák ismeretében sejthető, hogy a Bronze 2 mögött komoly szakértelem áll, ami egy ilyen kedvezően árazott termék esetében természetesen bíztató. A belépő kategóriás dobozokkal szemben általában nincsenek nagy elvárásaink, és ezzel többnyire a gyártók is számolnak, így a szakmai ígéret kimerül annyiban, hogy termékük "meglepően csodás hangzásra képes". Ígérni persze lehet bármit, mint minden hangsugárzó esetében, ezúttal is a személyes meghallgatás lesz sorsdöntő.

Monitor Audio Bronze 2 hangfal

Hangminőség

Hogy alaposabban feltérképezzük az általunk még kevésbé ismert gyártó filozófiáját ill. az általuk belépőszintűnek gondolt Bronze 2 karakterét, tesztidőszakunk először napokra, majd hetekre nyúlt. Persze nem reggeltől estig, hanem csak bizonyos időközönként ültünk le a hangrendszer elé, hogy különböző napszakokban, a gyűjteményükből aktuálisan kihalászott zenével megvizsgáljuk. A dobozok hajtására főleg Rotel integrált sztereó erősítőt használtunk. Forráseszköznek egy ADL GT40 USB DAC-kal párosított PC volt segítségünkre. Hangfalkábelnek Real TDC-300F vezetéket kötöttünk be, az erősítőt pedig IsoTek EVO3 Premier kábellel tápláltuk. A hangfalakat kb. 16 négyzetméter alapterületű, teljesen átlagos akusztikájú helyiségben járattuk és teszteltük, 3 méteres hallgatói távolsággal.

Monitor Audio Bronze 2 hangfal

A basszusok sok esetben izmosak, teltek voltak. Határozottságuk sokszor túllelkesült feszességre váltott át, ami eleven, élénk és dinamikus hanganyagoknál izgalmasabbá tette az élményt. A Bronze 2 méretét meghazudtoló impulzusokat volt képes produkálni. Nem kullogó, hörgős, hanem húsos, markánsan megtámogatott mélyhangokat kínált, ahányszor a lejátszott anyag (akciófilmek, elektronikus zenei műfajok stb.) azt megkívánta. Ez a fajta lelkesedés olyan karaktert eredményezett, ami a transzparenstől, légiességtől még messze áll, viszont garantálja, hogy kis szobákban, mélyláda nélkül is jó dinamikát kapjunk. Az előlapi reflexnyílás előnyösen mutatkozott meg szobánkban, két okból. Egyrészt szobánk különböző pontjain, a hallgatói pozíciótól félreeső helyekre is eljutott nem kevés basszus. Másrészt a mögötte lévő falhoz viszonylag közel tolhattuk a dobozokat, a basszusok túlzott felhalmozódása nélkül. Persze, hogy kinél milyen alsó frekvenciák fognak keletkezni, az nagyban függ a környezet geometriájától és akusztikájától is. Ritka esetekben lehet, hogy egyes olvasóink pont az ellenkezőjét tapasztalnák. Ettől függetlenül a kicsi, könyvespolcokkal teli, médiabútorral és televízióval rendelkező felhasználók számára, akik mélyláda nélküli sztereóban gondolkoznak, sok esetben praktikusabb egy ilyen kialakítású hangfal, mint a hátsó nyílásos rendszerek. Ezzel természetesen nem azt akarjuk sugallni, hogy létezik jobb megoldás egy hangdoboz állványnál, amit falaktól berendezési tárgyaktól kellő távolságra helyezünk el.

A Bronze 2 magas frekvenciái a basszusokhoz hasonlóan kissé rakoncátlanok voltak, alkalmanként meglódulva szívesen gazdagították az eredményt. Mindez persze nem lesz annyira feltűnő azok számára, akik zöldfülűek hifi építés témában. Saját, sokat tapasztalt dobhártyánk viszont nem hagyta magát becsapni, tesztalanyunk megszólalásában érződött, hogy nem világot megváltó, mikroszkopikus rezdülésekre törekszik. Mégsem mondhatjuk azt, hogy a Bronze 2 rossz hangfal, mert a saját mezőnyére jellemző hiányosságokat ügyesen kompenzálta, kárpótolta. Egyfelől lelkes, energikus stílusa szinte bármilyen zenénél előnyössé teszi. Másfelől míg a legtöbb olcsó dobozból hiányzik a közvetlenség, térbeliség, addig a Bronze 2 ezt megkísérelte. Utóbbi alatt nem csak magasba húzó természetére gondolunk. Ha ideális hallgatói pozícióban tartózkodtunk, jó pár részlet háromszög alakban kinyújtózott felénk. Az oldalirányú szórás is terebélyes mezőt hozott létre. Igaz, nem kezdte el ide-oda rakosgatni a hangszereket a virtuális térben, de ernyőszerűen kitáruló szórása által tágasságot (és nem a vetélytársak esetében gyakori pontszerűséget) okozott. Erre már mi is elismerően hümmögtünk.

Másik kétségkívül előnyös adottsága a középső frekvenciasáv leközlési módja. A kategóriájához képest fantasztikusan megfogott, közvetlen beszéd és énekhangok keltésére képes a Bronze 2. Amikor Eliane Elias - I Thought About You (96 kHz/24 bit) c. számát elindítottuk, az énekhang a korábban említett, háromszög alakú térben nyílegyenesen kilőtte magát felénk. A zenészek továbbra is elmotoszkáltak a hangfalak síkjában, de a vokál váratlan közelségére egyáltalán nem számítottunk. Ez nem csak zenehallgatásnál, hanem filmnézésnél is sokat javított az élményen.

Monitor Audio Bronze 2 hangfal

Végszó

A Monitor Audio Bronze 2 valóban remek kis hangfal, az árára való tekintettel nehéz kifogásolni bármit is a hangjában. Sajátosságait (kissé fényes magas frekvenciák, alkalomadtán combos basszus) a felhasználók zöme inkább pozitívumként fogja elkönyvelni. Hifis adottságai ellenére nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy végső soron otthoni szórakozásra, és nem hangmérnöki munkálatokra vagy nagyzenekari felvételek analitikus ábrázolására szánják ezt a hangsugárzót. Így az általa nyújtott szépítéseket vagy el kell fogadni, vagy pedig ha a potenciális tulajdonos komolyabb darabra pályázik, körülnézhet a Monitor Audio felsőbb szériái közt is. Kellemes zenei aláfestéshez, vegyes műfajok leközlésére és egyéb multimédiás célokra (legyen az akár film, akár videojáték) aligha fogja bárki is kifogásolni a Bronze 2-t, meglepően jó doboz, költséghatékony hangrendszert építőknek érdemes foglalkoznia vele.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.