Monitor Audio Bronze 100 állványos hangfal teszt

2020. november 20., péntek, 20:45

Monitor Audio audio hifi hangfal hangszóró hifi hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt Monitor Audio hangfal Monitor Audio hangfal teszt

A Monitor Audio híres kiváló ár/érték arányt képviselő modelljeiről a belépő kategóriától egészen a high end-ig. A nemrégiben megújult Bronze széria inkább a megfizethető minőséget képviseli, és immár a hatodik generáció jelent meg belőle. Az előző sorozat méltán elismert modelljeit nehéz megközelíteni ár/érték arányban, ugyanakkor bízunk benne, hogy a gyártó mérnökeinek sikerült ez a bravúr is. Ráadásul az előző széria 2-es - állványos - modelljét magunk is örömmel hallgatjuk kisebb saját rendszerünkben. Lássuk, mit kínál hozzá képest a legalábbis árban utódjának tekinthető új Bronze 100!

A Monitor Audio Bronze 100 bontatlan csomagolásban érkezett szerkesztőségünkbe méretes és kifejezetten súlyos kartondobozban. Nem véletlen: a Bronze 100 darabja nem kevesebb, mint 7,8 kg-ot nyom, míg méretei alapján a kifejezetten nagy állványos hangsugárzók közé sorolható.

Monitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 100 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 100 hangfal magassugárzóMonitor Audio Bronze 100 hangfal hangszóróMonitor Audio Bronze 100 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 100 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 100 hangfal mélysugárzóMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfal keresztváltóMonitor Audio Bronze 100 hangfal keresztváltóMonitor Audio Bronze 100 hangfal keresztváltóMonitor Audio Bronze 100 hangfal keresztváltóMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfal basszreflex portMonitor Audio Bronze 100 hangfal hátlapMonitor Audio Bronze 100 hangfal csatlakozóMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 hangfalMonitor Audio Bronze 100 házimozi hangfalszettMonitor Audio Bronze 100 Atmos házimozi hangfalszett

A hangfalakat elővarázsolva a dobozból azonnal látszik, hogy nem csak kisebb ráncfelvarrást kapott a széria, hanem teljesen megújult külsőt és belsőt hordoz. A méretes hangsugárzó egy 200 mm-es mélyközép sugárzóval rendelkezik, szemben az előd 160 mm-esével, míg a 25 mm-es magassugárzó megmaradt.

Monitor Audio Bronze 100 hangfal hangszóró

A frekvencia-átvitel ennek megfelelően lefelé bővült: a Bronze 100 akár 35 Hz-ig képes megszólaltatni a mélyhangokat, szemben a Bronze 2 42 Hz-es értékével. A membránban alkalmazott technológia azonos az előddel, ugyanúgy C-CAM kialakítású. A felépítés viszont nagyban változott, mivel a Bronze 2 elülső HiVe, míg az új modell hátsó HiVe2 basszreflex porttal szerelt.

Monitor Audio Bronze 100 hangfal basszreflex port

Mindezek alapján úgy véltük, hogy a további összehasonlításnak nem lenne sok értelme: a Monitor Audio ahelyett, hogy az elődöt finomította volna, inkább egy újat alkotott - ami egyébként nagyszerűen sikerült, de ne szaladjunk ennyire előre!

Monitor Audio Bronze 100 hangfal

Tesztkörnyezet és tesztzenék

A Monitor Audio Bronze 100 meghallgatásához nem is egy, hanem mindjárt két tesztrendszert is összeállítottunk. Egyrészt kíváncsiak voltunk, hogy mi a maximum, amit ki lehet hozni belőlük, valamint egy inkább a valós felhasználáshoz közeli rendszerben is meghallgattuk. Ennek megfelelően először egy Naim NDX 2 forrást használó Naim Supernait 3 sztereó erősítő után kötöttük minőségi kábelezéssel és áramellátással, majd egy Marantz M-CR612 minihifit használtunk meghajtására.

Monitor Audio Bronze 100 hangfal csatlakozó

Szokásosnak mondható tesztzenéinket hallgattunk meg a Bronze 100-zal mindkét esetben: Wintersun - When Time Fades Away című száma, Jean-Michel Jarre - Equinoxe Infinity-je, Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemeze, valamint kedvenc klasszikusaink közül Haydn - Trombita concertóinak harmadik tétele, Handel - Vízizene és Tűzijáték, és Vivaldi - Négy évszak szvitje, utóbbiak DSD formátumban.

A Monitor Audio Bronze 100-at alaposan bejárattuk a meghallgatás előtt és természetesen a rendszerünknek is kellő időt hagytunk, hogy bemelegedjen.

Monitor Audio Bronze 100 hangfal

Meghallgatás

Szokásunk szerint a Wintersun dallal kezdtük a Naim rendszeren. Ez a zeneszám azért érdekes hallgatnivaló, mert komplex, rendkívül sok sávon rögzített felvételről van szó, emiatt alkalmas a rendszerünk - jelen esetben különösen a Bronze 100 – részletező képességének felmérésére. Emellett dinamikus, nagy térmélységet megjelenítő zeneműről van szó, így további dimenziók értékelésére is kiváló. A meghallgatás első percében is feltűnt, hogy a Bronze 100 nem produkált tipikusnak mondható "kétutas" hangot, azaz a közép és magas-közép tartomány nem vált fedetté vagy elmosódottá. Ez azonnal megnövelte elégedettségünket, mivel ez a tulajdonság az, ami miatt főleg háromutas hangsugárzókat használunk referencia rendszerünkben.

Monitor Audio Bronze 100 hangfal mélysugárzó

A 200 mm-es mélyközépsugárzók vastag, megfogott, nagyon telt mélytartományt jelenítettek meg, széles hangszínpadon. A térmélység elmaradt a megszokottól, ugyanakkor a zene nem vált lapossá. A zenei részletek kellő mértékben tűntek elő, a kategóriához mért finomságukkal is elégedettek voltunk. A Jean Michel Jarre lemezre váltva bontakoztak ki igazán a Bronze 100 képességei a mélytartomány tekintetében - nemhogy panaszunk nem lehetett a megszólalásra, hanem inkább meglepő volt a hatalmas basszus. Emellett nem fedte el a magashangokat sem, amelyeken egy kis szúrósságot ugyan éreztünk, viszont ez akár járatással vagy eltérő kábelezés használatával is orvosolható lehet.

Monitor Audio Bronze 100 hangfal keresztváltó

A Mike Oldfield lemez hallgatásakor már megmutatkoztak a kategória korlátai, az akusztikus zene nüánszait nem sikerült teljességében megjeleníteni, de ezt semmiképpen nem értékelhetjük negatívumként egy, a cikk írásakor mindössze 150 ezer forintba kerülő hangsugárzó pár esetében. A klasszikus zenei felvétek meghallgatása sem okozott csalódást, bár a DSD formátum előnyei javarészt rejtve maradtak. Ugyanakkor a hangzással bőven elégedettek voltunk, hiszen a Bronze 100 bőven az árához képest elvárt szint felett teljesített.

Monitor Audio Bronze 100 hangfal keresztváltó

A Marantz minihifire kötve a Bronze 100-at értelemszerűen jóval egyszerűbb előadást hallottunk. Valószínűleg a kis Marantz erejét meghaladta, hogy igazán dinamikusan hajtsa meg az egyébként nem különösebben érzékeny (87 dB-es értéket mutató) hangdobozokat. Emellett azt is tapasztalhattuk, hogy a tér minden irányban szűkösebbé vált és a részletek közül is viszonylag szerény mennyiség maradt. Ugyanakkor a tisztaságra még mindig nem volt panaszunk: legnagyobb örömünkre a kétutas hang ezúttal is elmaradt. Érdekes, hogy ár tekintetében a Marantz lehetne párja a Bronze 100-nak, azonban számunkra úgy tűnt, hogy minimum egy kategóriával magasabb szintű elektronikát érdemes vele használni. (Természetesen az elsőként bevetett rendszerünk barokkos túlzás volt, viszont így megtudtuk mire képes a Bronze 100, amikor képességei maximumát nyújtja).

Monitor Audio Bronze 100 hangfal magassugárzó

Kipróbáltuk filmekkel - játékfilmekkel, nem koncertfelvételekkel - is a Bronze 100-at mindkét rendszerben, és tapasztalatunk szerint itt már jóval kisebb különbségek adódnak, mint zenehallgatás esetében. Éppen ezért filmnézéshez egyértelműen ajánljuk akár sztereó, akár többcsatornás kialakításban frontsugárzóként is.

Monitor Audio Bronze 100 hangfal

Konklúzió

A Monitor Audio mérnökei úgy tűnik, soha nem okoznak csalódást: az ár és a minőség szinte hihetetlen aránya a Bronze 100 esetében is megmutatkozott. Mindamellett, hogy további nagynevű gyártók termékeit is örömmel hallgatjuk, a Monitor Audio modelljei valahogy mindig felülmúlják várakozásainkat. Tesztünk előtt kaptuk meg a nemzetközi sajtóban megjelent Bronze 100 cikket, amelyben az írója elégedetlenségét fejezte ki az új modellel kapcsolatban. Így fel voltunk készülve arra, hogy a Bronze 100 nem fogja beváltani reményeinket és kénytelenek leszünk visszafogottan nyilatkozni képességeiről. Ennek ellenére tapasztalataink mégis meggyőztek róla, hogy a Bronze 100 kiválóan sikerült, különösen a már említett árkategóriában. Talán a tesztrendszer, talán a tesztzenék nem voltak a Bronze 100 kedvencei a külföldi tesztben, erre sajnos csak tippelhetünk, de saját tapasztalataink szöges ellentétben állnak az ott leírtakkal. Természetesen nem létezhet teljesen objektív vélemény, mi mindenesetre igen elégedettek voltunk a hangfal teljesítményével és jó szívvel ajánljuk bárkinek, aki ebben a kategóriában gondolkodik. Egy szempontot szükséges szem előtt tartani a vétel előtt: a hátsó reflexes kialakítás miatt a Bronze 100-at mindenképpen kellő távolságra szükséges elhelyezni a faltól és sarkoktól, különben az egyébként is erős basszustartomány zavaróvá válhat, torzulásokat, "búgást" eredményezhet a nem megfelelő pozíció. Ennek tudatában viszont minden audiofil számára érdemes meghallgatni mielőtt elköteleződne bármilyen hangdoboz mellett.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.