Meghallgattuk a Bowers & Wilkins Panorama 3 soundbart

2022. november 26., szombat, 20:20

BowersWilkins audio hifi házimozi soundbar hangprojektor Bowers hangfal Bowers soundbar BW hangfal BW soundbar soundbar hangrendszer BW Panorama hangfal teszt soundbar teszt BW teszt

Gyártója így népszerűsíti: több évtizedes hangstúdiós együttműködés tapasztalata az első Dolby Atmos dekódolásra alkalmas B&W soundbar-ban. Fő előnyei közé tartozik, hogy bárhol elfér, mégis nagyot szól. Megfűszerezve 21. századi funkciókkal. Ellátogattunk az Aymara Kft. bemutatótermébe, hogy kiderítsük, mire számíthatnak a Panorama 3 iránt érdeklődők?

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbar hangszóróBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbar hátlapBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 soundbarBowers Wilkins Panorama 3 App

Klasszikus soundbar B&W kivitelben

A legtöbb modern televízió gyengécske beépített hangszórókat tartalmaz. Gyakori tapasztalat, hogy még prémium képmegjelenítők is fülsértő hanggal szólalnak meg, ha nagyobb terhelésre, vagy netalán zenehallgatásra, koncertvideók nézésére, videójátékra (egyszóval bármire) kerülne sor. Mivel többségük hátrafelé irányítja a hangokat, olyan ellentmondásos érzést keltenek, mintha minden hangot a sík panelba próbálnának belefojtani. A soundbar (magyarul lehetne hangrúdnak nevezni, de az bénán hangzik, a hangprojektor más kategória, ezért inkább maradjon angol) hangrendszerek ezt hivatottak megoldani. A tévében lévőkhöz képest jobb erősítőt és a hallgató felé irányított hangszórókat tartalmaznak.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

A prémium kategóriába sorolható a Bowers & Wilkins Panorama 3 teljesítményével és hangzásával igyekszik kitűnni. Összesen 13 hangszórót tartalmaz. 3 db 2 cm-es titán dóm magassugárzó, 6 db 5 cm-es üvegszálas mélyközépsugárzó és 2 db 10 cm-es mélysugárzó segítségével szólaltatja meg a hangokat. Utóbbiakat kiegészíti további 2 db felfelé néző, 5 cm-es üvegszálas hangszóró, amelyek kifejezetten az Atmos tartalmakra szolgálnak. A 1210 mm hosszú és 65 mm magas, illetve 140 mm mély házba összesen 400 wattnyi erősítőt építettek.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar hangszóró

A külső részletek meglehetősen letisztultak. Szemből csak egy hosszú, fekete sáv látható, sűrű, sötétszürke ráccsal a tetején. A sarkokat lekerekítették és az oldalsó sáv teljes egészében szövet bevonatú. Középen diszkrét embléma képez dekorációt. Egyeseknek talán zavaró is lehet, hogy a Panorama 3 vizuálisan nem annyira extravagáns, mint más multimédiás B&W termékek.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

A formaterv visszalépésnek tűnhet a korábban tesztelt Formation Bar-hoz képest. A minimalista kinézet előnye, hogy bármilyen televízió alatt elhelyezhető anélkül, hogy magára vonzaná a tekintetet.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

Funkciók

Gyártója vezeték nélkülinek nevezi, ami félig igaz is. Tápkábel és összekötő kábel továbbra is kell, hogy a tévéről küldött hang megszólaljon. Viszont a WiFi és Bluetooth megléte tényleg kábelmentes funkciókat teremt. Előbbivel internetes zeneszolgáltatók tartalmait (TIDAL, Qobuz, Deezer, Spotify stb.) képes lejátszani és beilleszthető a Formation rendszerbe is.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar hátlap

Apple felhasználóknak jó tudni, hogy AirPlay 2 is színesíti a szolgáltatások listáját. Aki inkább vezetékkel csatlakoztatná helyi hálózatához, megteheti az Ethernet csatlakozónak köszönhetően. A Bowers & Wilkins Music telefonos alkalmazásból teljeskörű vezérlés lehetséges. Hagyományos távvezérlő nem része a tartozékoknak, viszont van lehetőség a tévé infravörös kódjának megtanítására.

Bowers Wilkins Panorama 3 App

Minden csatlakozó hátul, egy középső mélyedésben helyezkedik el: optikai, HDMI eARC, Ethernet, továbbá egy borotva (vagy másik nevén piskóta) tápkábel aljzat. Ezeket kiegészíti még egy szerviz csatlakozó és egy újraindításra szolgáló gomb. A hangrendszer ára e sorok írásakor 400 000 forint, amibe egy falikonzol is beletartozik.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

Egyeseknek hiányérzetet okozhat, hogy nincsen lehetőség mélysugárzó csatlakoztatására. Akinek fontos az ütős basszus, annak jobb választás lehet a Formation Bar. Utóbbi sem tartalmaz vezetékes mélysugárzó kimenetet, de legalább ahhoz hozzá illeszthető a Formation Bass mélyláda. A B&W azzal indokolta e funkció hiányát, hogy önálló és önmagában kerek hangélményt nyújtó soundbart kívántak létrehozni.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

Vezérlés

A tetőlap közepén, fekete sávban rejtették el a vezérlésre szolgáló, érintésre érzékeny gombokat. A felület érintését követően fehéren világít mind az öt gomb, melyekkel a hangerő beállítás, zene navigáció és virtuális asszisztens (Amazon Alexa) előhívás lehetséges. A jövőbeni szoftverfrissítések is e felületen keresztül tölthetők le.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

A Bowers & Wilkins Music alkalmazáson keresztül közvetlenül hozzáférhetők olyan funkciók, mint a Spotify Connect, AirPlay 2 vagy Bluetooth. Ugyanitt lehetséges a Panorama 3 összekapcsolása más Formation szériás hangrendszerekkel. Úgy multiroom zónaként vezérelhető, konkurenseihez képest magasabb zenei felbontással és kisebb jelkéséssel.

A hangzást módosítani csak kétsávos hangszínszabályzóval lehet. A mélyhangok és magas frekvenciák intenzitása változtatható plusz, vagy mínusz 6 dB mértékig. A korábbi Panorama generációknál figyelembe lehetett venni a fal típusát és a szoba méreteit, e modell nem tartalmaz ilyen finombeállítási lehetőségeket, ahogyan szobakorrekciót és egyedi hangprofilokat sem.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

Meghallgatás

Néhány zeneszámmal és filmes jelenettel sikerült szubjektív benyomásokat szerezni a B&W Panorama 3 képességeiről. Több ízben meghazudtolta lapos méretét, főleg a dialóg és énekhang visszaadásával. Figyelve a Blade Runner 2049 c. film szeméttelepen játszódó jelenetét, gazdag felbontással szólaltak meg a párbeszédek és a zenei aláfestés is nagy szórással egészítette ki az akciót. Utóbbi azt jelenti, hogy a Panorama 3-tól jobbra és balra, kiszélesített színpadról jelentek meg Hans Zimmer zenei betétjei.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

A játékos atmoszféra teremtés, a hangok kitárulkozó megjelenése és a magabiztos centercsatorna segített jobban elmerülni a filmjelenetekben. Fontos megjegyezni, hogy a Panorama 3 nem mozis dübörgésre született, legalábbis a bemutatóterem nyitott terében nem igazán rázta meg alattunk a széket. Frekvencia-átvitele hivatalosan csak 43 Hz-nél kezdődik. Ha ütköző, dobbanó, csattanó hangeffektusokra került sor (ahogy a szigonypuska lövedéke K autójába fúródott), erős dinamikát és feszes mélyközép tónusokat kaptunk. Nagy volumenű részletek, robbanások vagy gépjármű ütközések közben csak óvatosan kezelt basszusokat kínált a soundbar.  Ez nem jelenti azt, hogy zéró mélyhanggal dolgozott, egyszerűen mellőzte a legmélyebb hangeffektusokat.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

Másik erénye az óriási terhelhetőség volt. Az átlagos hangszórót tartalmazó televíziók fülsértően reagálnak magasabb terhelésre. A B&W hangrendszere sokkal kijjebb tágította a dinamikai határokat és tisztábban, stresszmentesebben szólt, mint bármilyen eddig általunk kipróbált tévé beépített hangszórói. 60-70 %-os jelszintig fegyelemmel kezelte a részleteket, de afölött kissé rideggé vált, ezért masszív, komplexebb akciójeleneteket nem akartunk ráerőltetni, legalábbis hangosan. Aki viszont rendszeresen hallgat híreket, sportközvetítéseket (akár főzés közben vagy baráti társasággal), annak előnyt jelent majd a terhelhetőség.

A gazdag részletesség zenehallgatás során meglepő magabiztossággal párosult. Az énekhangok testessége meggyőző volt. A gitárhúrok pendüléseit, cintányérok csilingelését is precízebb, frissebb érzettel adta vissza, mint a legtöbb hagyományos soundbar. Kétcsatornás zenei műsornál a basszusok koordinálása is ügyesebbnek hatott, mint a filmjelenetek esetén. Utóbbi jó hír lehet azoknak, akik háttérzenei célra is alkalmas, de minél kisebb helyigényű hangrendszerre tartanának igényt.

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

Záró gondolatok

A Bowers & Wilkins Panorama 3 nagyfelbontású hangélményt adhat azoknak, akiknek nem a házibulis hangnyomás a legfontosabb. 400 wattos összteljesítménye ennek ellenkezőjét sejteti. Korábban is említettük, hogy meglepően hangosan is képes szólni. Viszont legkiegyensúlyozottabb oldalát akkor mutatja meg, ha közepes, vagy legfeljebb kicsit magasabb terhelést kap. Érthető, mivel a fizika törvényeit nem lehet meghazudtolni.

A gazdag emberi hang megjelenítésnek köszönhetően zenehallgatásra is alkalmas. Háttérzenei eszközként nem alábecsülendő. A mélyhangok többnyire kellemesek, de mozitermes basszusra nem érdemes számítani. A Dolby Atmos hangélmény elsősorban dedikált (magassági hanginformációt eleve tartalmazó) műsoroknál hatásos. Hétköznapi műsorokat is nagy szórással, testes frontmezővel jelenít meg, de a fentről érkező hangok nem minden esetben garantáltak. Szubjektív benyomásainkat bemutatóteremben szereztük. Sejthető, hogy egy kisebb légterű, jobb akusztikájú lakószobában sokkal kevésbé kell izzadnia a Panorama 3 kis átmérőjű hangszóróinak.

Ezt a cikket általános bemutatónak szántuk és csak egy néhány órás kipróbálás tapasztalatait tartalmazza. Ezért az írás vége nem tartalmaz mérleget, illetve szubjektív pontozást. A Bowers & Wilkins Panorama 3 soundbar kipróbálásával és vásárlásával kapcsolatban a hivatalos viszonteladóknál lehet érdeklődni.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 399 990 Ft
Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-347-0020

1191 Budapest, Ady Endre út 28.

hu.horn.eu

Bemutatóterem:

Denon Márkabolt

+36-1-209-0298

Allee bevásárlóközpont

1117 Budapest, Október 23. u. 8-10.

denonmarkabolt.hu

Bowers Wilkins Panorama 3 soundbar

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.