Meghallgattuk a Bowers & Wilkins 703 S3 hangfalat

High end töredékáron

2023. január 17., kedd, 15:05

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró high end hifi hangfal BW hangfal Bowers hangfal hangfal teszt hifi hangfal teszt BW hangfal teszt Bowers hangfal teszt high end hangfal

És rajta kívül az összes testvérét is meghallgattuk volna, mert az Aymara Kft. bemutatótermében a széria valamennyi tagja kacsingatott felénk. De már az állódobozzal is sikerült annyi tapasztalatot szerezni, ami bőven elég egy kedvcsináló élménybeszámolóhoz. Miben lett jobb, mint az elődje? Túlzásnak tűnhet, de mindenben.

Bowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfalak AymaraBowers Wilkins 703 S3 hangfal AymaraBowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfalak AymaraBowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfalak AymaraBowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfalakBowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfal hangszórókBowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfalakBowers Wilkins 703 S3 hangfal hangszórókBowers Wilkins 703 S3 hangfal coloursBowers Wilkins 703 S3 hangfal magassugárzóBowers Wilkins 703 S3 hangfal magassugárzóBowers Wilkins 703 S3 hangfal magassugárzóBowers Wilkins 703 S3 hangfal magassugárzóBowers Wilkins 703 S3 hangfal csatlakozóBowers Wilkins 703 S3 hangfal csatlakozóBowers Wilkins 703 S3 hangfalszett

Majdnem a csúcson (vagy mégis?)

A Bowers & Wilkins minden generáció váltással leszivárogtatott néhány technológiát a zászlóshajó 800 Series eszköztárából. Nem ritka, hogy hangsugárzó készítő cég e stratégiát alkalmazza, viszont a B&W 703 S3 látványosan más, mint elődje, a 703 S2. Tetejére, tömör fém házba ültették a Carbon Dome nevű, néhány mikron vastagságú szénporral bevont alumínium dómot. A dobozon kívülre helyezett magassugárzó eddig csak az eggyel nagyobb, 702 nevű modell kiváltsága volt. Megfigyelhető, hogy a vibrációcsökkentő hatású fémtölcsér hosszabb is, mint a korábbi szériánál. Nem egyszerűen csak átörökítették a 702 S2 magassugárzó házát, hanem az aktuális 800 D4 sorozatot vették alapul.

Bowers Wilkins 703 S3 hangfal magassugárzó

A szivacs porsapkás Continuum középsugárzó membránanyaga a mai napig ismeretlen. Ezen a részleten nem változtattak, ahogy az membrán szélét fogó FST peremen sem. Viszont a lengőpillét eltávolították. Helyette a 800 D4 álló hangfalakból örökölt, teljesen egyedi fejlesztésű Biomimetic Suspension felelős a hangszóró felfüggesztéséért. Az Aerofoil profilú mélysugárzókon tudomásunk szerint nem variáltak, viszont az íves előlap határozottan új. Korábban nemcsak a 800 Series tagjaihoz, hanem eltérő gyártók hangfalaihoz viszonyítva is esztétikai kompromisszumként hatott a szögletes formaterv. A riválisok ismeretében, bizonyos értelemben kiment a divatból. Az összes 700 S3 hangfal előlapja már ívelt, ami nemcsak szebb, hanem akusztikai értelemben is hatékonyabban csillapítja a doboz belsejében kialakuló hullámokat.

Bowers Wilkins 703 S3 hangfal csatlakozó

A hátsó reflexnyílás kerekített szélén golflabda felszínéhez hasonlóan, kör alakú mélyedések segítik az egyenletesebb légáramlást, megelőzve a csőzajt, finomítva a basszust. Igaz, hogy ez évek óta változatlan Bowers & Wilkins motívum majdnem az összes hangsugárzón, de attól még említést érdemel. A csatlakozók viszont teljesen újak, helyesebben ugyanazok, mint amiket a 800 D4 hangfalakon is alkalmaznak. Nemcsak szebbek, vízszintes elhelyezésük által a kábel csatlakoztatása is könnyebb.

Bowers Wilkins 703 S3 hangfal colours

Formaterv és küllem

A rózsafa szín megszűnt, pontosabban kivezették az európai országokból. Helyette Mocha (mokka) opciót választhatnak azok, akik a selyemfényű fehér vagy zongoralakk-fekete helyett valami fahatásúra vágynának. Szubjektív, hogy kinek melyik tetszik jobban. A mokkaszínű kiadás gyönyörű, prémium érzetet sugall. A meghallgatás során ott lévő 703 S3 zongoralakk-fekete volt, de az összes többi színopciót is láthattuk, mindegyik modell megtekinthető (és kipróbálható sztereó vagy házimozi rendszerben) az Aymara Kft. bemutatótermében.

Bowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfalak

A Bowers & Wilkins 703 S3 doboza mindössze 192 mm széles. Ha alá helyezzük a csomagolás részét képező MDF talpakat, akkor is csak 112 cm magas, ami álló hangfal viszonylatban karcsú, visszafogott méretnek számít. Előnye, hogy sok szobában elhelyezhető, a médiabútor vagy hanglemez gyűjtemény mellett egyáltalán nem hivalkodó. Akit zavar az ezüstösen csillogó Continuum középsugárzó, vagy a hangszórók díszes szélei, bármikor eltűntetheti azokat a mágneses előlapi védőselyemmel. De mi a helyzet a hangminőséggel?

Bowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfal hangszórók

Meghallgatás

Szerkesztőségünkben majdnem egy éve állomásozik egy pár B&W 705 S2 és korábban az összes 700 S2 modellt meghallgattuk. Így meglehetősen friss és tiszta emlékek voltak fejünkben az elődökről, amikor leültünk meghallgatni a 703 S3 hangfalakat. De hogy emlékezetünk véletlenül se csaljon meg minket, a 703 S3 mellé elhelyeztünk egy pár korábbi, 703 S2 hangsugárzót is. Három zeneszám erejéig oda-vissza cserélgettük a hangfalkábelt, de minden esetben elég volt néhány másodperc, hogy az újabb modell javára billenjen a mérleg. Sejteni lehetett, hogy az újítások jobb hangzást eredményeznek, de arra nem számítottunk, hogy ennyire jelentős mértékben.

Bowers Wilkins 703 S3 703 S2 hangfalak

Megjegyzés: a Bowers & Wilkins 703 S3 hangfalakat Rotel RA-6000 erősítővel és DT-6000 CD-lejátszóval hallgattuk. Mai cikkünk nem teszt, hanem rövid kedvcsináló beszámoló azoknak, akik szeretnék élőben meghallgatni a hangfalakat.

Annak ellenére, hogy nem kifejezetten a mélysugárzókon módosítottak, először a basszus tisztább, lebegőbb jellege tűnt fel. A B&W 703 S3 finom, erőlködés nélküli mélyhangokat szólaltatott meg, olyan könnyedséggel, mintha az 50 Hz alatti részletek szellő módjára, a falakból áramoltak volna. Keményebb zenei stílusok (elektronikus, rock stb.) esetén is megmaradt a könnyed, letisztult basszus ábrázolás. A hangfalpárnak egy pillanatra sem volt célja diszkós, pumpáló hangulat teremtése. Elismert hangstúdiók (köztük leghíresebb a londoni Abbey Road Studios) is használnak Bowers & Wilkins hangfalakat monitorozási céllal. Az elit 800-asokban lappangó hangmérnöki szigor mutatkozott meg a 703 S3 basszusában is: nem tudott és nem is akart sok lenni, egyszerűen beivódott a dallamok közé. Megfoghatatlan volt, de nem éppen erőtlen.

Bowers Wilkins 703 S3 hangfal magassugárzó

A középső frekvenciák ellenben rendkívül megfogott módon jelentek meg. Ahogy Sting, Cassandra Wilson vagy Roger Waters hangja magától értetődően a sztereó színpad centrumába nyilallt, rögtön a drágább széria jutott eszünkbe. Kicsit szárazabbak és egyenesebbek voltak az énekhangok felső frekvenciái, de a könnyed, tiszta összhatás miatt egyáltalán nem tűntek tolakodónak. Amikor kíváncsiságból megfogtuk a hangfalkábelt és a régebbi 703 S2 bemenetéhez csatlakoztattuk, a fennkölten lebegő ének és az úszkáló tér hirtelen összesüppedt, tömörebbé vált. Sikerült elődjét túlszárnyalnia, de hozzá kell tenni, hogy az ár növekedésének tudatában el is vártuk.

Bowers Wilkins 703 S3 hangfal magassugárzó

Elsőre a basszus levegősebb jellegét vettük észre, de minél több zeneszámot hallgattunk meg, annál egyértelműbb volt, hogy a magastartományban történt a legnagyobb előrelépés. A 703 S3 tere mély és kitárulkozó volt, lenyűgöző atmoszféra megjelenítéssel. Klasszikus zene, és bármilyen akusztikus, éneket tartalmazó mű hallgatása közben szépen leváltak a hangszerek a dobozok síkjáról. A zene távolabbról és nagyobb térből érkezett, mint a hangsugárzók konkrét pozíciója. A hangsávok nemcsak felénk, hanem a dobozok mögötti fal irányába is kiterjedtek, mesteri hangszer elkülönítéssel. Remek integráció valósult meg a dómsugárzó és az alatta dolgozó hangszórók között, egységes és gyors karaktert kaptunk, amelyhez viszonyítva az előző kiadás minden esetben, zeneszámtól függetlenül durvábbnak, ügyetlenebbnek tűnt.

Záró gondolatok

A Bowers & Wilkins 703 S3 sokkal jobb, mint elődje. Az S2 kiadás kicsivel 1,5 millió Ft/pár összeg alatt volt kapható (de még találkozni utolsó darabokkal akciós áron). Ahhoz képest az új S3 már 2 millió Ft. Ez nagy különbség, de a fenti sorok remélhetőleg érzékeltették, hogy a gyártó nem kizárólag a kozmetikai különbségeket fizetteti meg. A tetőre ültetett magassugárzó, az új Biomimetic Suspension és az íves előlap csak néhány ismert részlet azok közül, amelyek szerepet játszanak a szebb, valósághűbb hangzásban. A Bowers & Wilkins fejlesztőinek sikerült minden korábbihoz képest közelebb férkőzni a 800 D4 mágikus hangkarakteréhez. A zene jobban kibontakozik, több mélység válik érzékelhetővé. Az összkép egyenes és tiszta, egyeseknek néha feltűnően pontos lehet, de megfelelő elektronikával és zenével rendkívül friss, holografikus érzetet ad. Aki ezt a hangzást keresi, annak egyértelműen javasolt a meghallgatás. Erre ideális helyszín az Aymara Kft. Budapesti szaküzlete, mivel ott valamennyi 700 S3 hangsugárzó kipróbálható. Ameddig a készlet tart, S2 kiadásokkal történő összehasonlítás is lehetséges!

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 1 999 990 Ft/pár
Forgalmazó:

Horn Distribution (HU) Kft.

+36-1-347-0020

1191 Budapest, Ady Endre út 28.

hu.horn.eu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.