Magnat Quantum 753 állványos hangfal teszt

Szolid hangágyú

2016. március 8., kedd, 18:50

Magnat audio hifi hangfal hangszóró Magnat hangfal hifi hangfal hangfal teszt Magnat teszt hifi hangfal teszt Magnat hangfal teszt

A Quantum 753 a hétköznapi állványos hangfalaknál nagyobb és nehezebb, ezt tervezői modern külsővel és jó terhelhetőséggel kompenzálták. Érdekes hangszóró technológiákat, és hatékony rezgéselnyelő módszereket kínál ez a molett, cserébe elegáns megjelenésű hangfal. A szokásosnál jóval hosszabban kellett járatnunk, hogy miért, azt is kifejtjük mai cikkünkben.

Magnat Quantum 753 hangfalMagnat Quantum 753 hangfalMagnat Quantum 753 hangfalMagnat Quantum 753 hangfal hátlapMagnat Quantum 753 hangfal magassugárzóMagnat Quantum 753 hangfal mélysugárzóMagnat Quantum 753 hangfalMagnat Quantum 753 hangfal csatlakozókMagnat Quantum 753 hangfal tüskeMagnat Quantum 753 hangszóró

Húsos teremtés

A 9,2 kilogrammos hangfal a súlyához méltóan testes példány. Nincs mit rajta szépíteni, molett, és mély is, egy kis lakásban kimondottan domináns jelenség annak ellenére, hogy papíron kétutas monitorról olvasunk. 36 cm-es magasságához 33 cm mélység társul, talpait gyárilag rászerelték, és hátsó reflexes - magyarán nem célszerű falra szerelve használni. Elméletileg semmi akadálya, hogy állványra tegyük a Quantum 753-at, a tervezők döntéseiből fakadóan viszont mégiscsak egy médiabútor a leginkább neki való hely. Vagy pedig egy kolosszális, nyitott könyvespolc, ami szintenként 20 kilót simán kibír. A terebélyes küllem oka, a szokásosnál nagyobb falvastagság. A kettős MDF rétegnek köszönhetően 3,5 centi vastag, masszív lapokból áll a doboz. Ha rákoppintunk, nagyon tömör, szinte totálisan kongás nélküli reakciót kapunk a tetőn és az oldallemezeken is. A talp és az előlap külön lapokból áll, így vélhetőleg a hangszórók mozgása és a doboz rezonanciái is csillapítottak. Fém tüskék járnak a hangfal mellé, melyeket becsavarozhatunk a talpak közepén lévő menetbe, így extra elcsatolást kapunk.

Magnat Quantum 753 hangfal tüske

Az összeszerelés minősége olyan, amilyennek a fotón is látható: lényegre törő, egységes, ugyanakkor kicsit tekintélyt parancsoló. A hátoldalon finomhangolt, vaskos műanyag falú reflex tölcsér tátong, alatta kettős erősítést vagy kábelezést lehetővé tevő, dupla csatlakozó aljzattal. Az aranyozott szorítófejeket plexi védőburok fedi, ennek és az áthidaló elemeknek az egymáshoz illeszkedése nem a legjobb. Banándugózás esetén a bekötés még kifogástalanul megoldható. Ha csupaszított végű vagy sarus kábelt használunk, oda már kell a türelem, erős kezekre és többszörös fejtekerésre lesz szükség, hogy a vezeték tényleg a helyén maradjon.

Magnat Quantum 753 hangfal hátlap

A Quantum 753 hivatalosan zongoralakk fekete, mokka és zongoralakk fehér színekben vásárolható meg, nálunk utóbbi vendégeskedett. Valójában az előlap és a padlólemez felülete polírozott, ennek mi speciel inkább örültünk, mivel a doboz nagy része jóval szűziesebb és elegánsabb, selyemfényű fehér borítást kapott. A hangszórókosarat rögzítő gyűrű, valamint a magassugárzó köré ágyazott alumínium lemez fémes csillogása meghatározta a Quantum 753 eleganciáját. Miközben a legtöbb gyártó igyekszik elrejteni a csavarfejeket, addig a Magnat épphogy megőrizte e kötőelemek látványát, de szerencsére ízléses kiosztásban. Az már kevésbé elnézhető, hogy az előlapi védőrács nem mágneses, hanem gumigödörbe illeszkedő, pöckös sarkú keret. Így a teljes, "lyuktalan" minimalizmust nélkülöznünk kell, pedig a fehér előlappal szépen harmonizáló ezüst hangszórókeretet valószínűleg nem sokan rejtenék a komor, fekete hangáteresztő szövet mögé.

Magnat Quantum 753 hangfal

Meghallgatás

Kicsomagoláskor vettük észre, hogy a hangfalakra gyárilag rászerelt talpra is illesztettek csúszásgátló gumi korongot. Így ha például üvegtetejű TV állványra tennénk őket, akkor nem a tüskéken korcsolyázva, hanem a gumin stabilan megállva üzemelhetnek. Praktikus, és példás megoldás.

Mi állványra téve teszteltük a Quantum 753-at, egy kb. 18 négyzetméter alapterületű szobában. A hangfalat próbaképpen az ugyancsak Magnat által készített, MA 600 hibrid sztereó erősítővel is meghajtottuk, de néhány napig NAD és Denon elektronikákkal is megpróbáltuk összebarátkoztatni. A bejáratás sokáig tartott, valahogy a magassugárzó steril jellege nem akart alább hagyni. Pár napig tartó próbálgatás után úgy döntöttünk, hogy felgyorsítjuk a folyamatot és elindítottuk a korábban számos alkalommal bevált Rejuvenation Disc lemezt.

Magnat Quantum 753 hangfal

3-4 órányi non-stop IsoTek CD pörgetés után már egészen jó felbontást produkáltak a Magnat hangdobozai. A lecsengések, irányok, rezdülések nagy része jól kivehetően szólt a zenében, kis távolságtartással párosítva. A Quantum 753 még nem teszi magát láthatatlanná, sőt, szinte dicsekedve prezentálja a sztereó hangszínpadot: tessék figyelni, milyen ügyes vagyok, egész mozgalmas kis teret varázsoltam ide a jobb és baloldal közé! Persze, a két hangfal között az ideális hallgatói pozíció betartása esetén megkaptuk a betonstabil kapcsot, aztán felálltunk a kanapéról, és a finom szösszeneteket tálaló részek egyből a felére csökkentek. Függőleges szórása alacsony, közlésmódja kissé távolságtartó, de szépen képes árnyalni nagyon sok apróságot, magyarán egy lelkes középkategóriás doboz.

Magnat Quantum 753 hangfal mélysugárzó

A szendvics membrán egészen ügyesen végezte a dolgát, noha intimitás és mélységábrázolás terén nem erőltette túl magát, sebességben, dinamikában viszont ügyesen helytállt. A Quantum 753 előnye és hátránya is egyben, hogy alapvetően higgadt karakterű és nehéz őt kibillenteni ebből a stílusból. A gyártó hibrid csöves elektronikájával egyébként egészen egységes és kerek produkciót kaptunk, testesebb mélyekkel és mozgékonyabb sztereó térrel, mint a NAD vagy Denon esetében, jóllehet, utóbbiak sokkal olcsóbbak is voltak a Magnat erősítőhöz képest. Bebizonyosodott, hogy tesztalanyunk kellő erőtartalék és melegség biztosításával már tud a vetélytársaihoz mérhető hangzást is nyújtani. Persze mint a legtöbb hangfal esetében, az alapvető adottságokat a "cső varázsa" most sem tudta palástolni. Például hiába tekertük a csillagos égig a jelszintet, valamilyen oknál fogva egy kis érzelmességet folyamatosan hiányoltunk. Nehéz másképp megfogalmazni, de ott lappangott egyfajta műszakiság a Magnat produkciójában. Nem arra gondoltunk, hogy "jó a zene", hanem arra, hogy "jó a hangfal". Az ilyen jelenségekkel sajnos számolni kell, ha nem a high end kategóriából szeretnénk bevásárolni. A Magnat egy könnyen felismerhető, félszegen kimutatott saját hanggal rendelkezett, amit többnyire igyekezett elrejteni. Mint egy tábla előtt felelő diák, aki azt próbálja titkolni, hogy egy fejezetett kihagyott a leckéből.

Mindezt annak tükrében írjuk, hogy a Magnat Quantum 753 teljesítményét kíméletlenül összpontosítva, minden más tevékenység félbehagyásával elemeztük. Ha zenehallgatás helyett filmnézéshez használtuk a rendszert, a korábban felfedezettnek vélt "hibák" köddé váltak. A Spectre c. film nézésekor például tetszett, hogy a háttérzene, a karakteres dialóg és az autós üldözés által keltett zörejek is elkülönültek egymástól, minden tiszta volt és kivehető. Ahogy korábban is érzékeltük, a felbontás aligha jelentett gondot a fehér dobozkáknak. Egy ilyen hangsugárzó azoknak a felhasználóknak való, akik nem készakarva, kizárólag a hanginformációra koncentrálva huppannak le a fotelba, hanem a gyors, dinamikus hangot kiegészítésnek szánnák bármilyen tevékenység mellé.

Végszó

A Quantum 753 hangját inkább azok fogják kedvelni, akik melegebb karakterű erősítőt birtokolnak, és elsősorban könnyedebb, de főleg hangszeres zenét szoktak hallgatni. Csak azért, hogy Daft Punk vagy az internetrádió hangosan szóljon otthon, túl költséges móka egy ilyen pár hangdoboz, ráadásul a Quantum nem hajlandó mindenáron vadulni, csak ha megfelelő elektronikával és terheléssel próbálkozunk. Magas frekvenciáinak sajátos, mesterséges utóíze van, viszont lehet, hogy valakinek pont az alumínium-kerámia szendvics membrán és a lágy dóm kettősének sajátos íze adja meg azt a hangot, amit keres. A hallottak alapján még nem foglalnánk imába a Quantum széria tervezőinek nevét, persze erősen valószínű (elnézve a sorozat állódobozainak dominanciáját), hogy a nagyobb típusok többet/jobban teljesítenek. Ám ez csak azok tesztelése után állítható biztosan. Tulajdonképpen nem rossz a 753 teljesítménye, mindössze a mi lappangó elégedetlenség-szindrómánk és egyéb rendszerektől kapott tapasztalatunk mondatja velünk, hogy e míves hangsugárzó minden szempontból egy erős négyes.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.