Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal teszt

Konyhakész sztereó

2021. november 26., péntek, 00:20

Magnat audio hifi hangfal hangszóró Magnat hangfal hifi hangfal aktív hangfal hangfal teszt Magnat teszt hifi hangfal teszt aktív hangfal teszt Magnat hangfal teszt Magnat aktív hangfal

Jelenlegi tesztalanyunkat felszereltsége és karaktere, továbbá viszonylag kedvező ára teszi vonzóvá azok számára, akik egyszerű, de nagyszerű módon szeretnének otthonukba egy kompakt hangrendszert. Nem minden tekintetben tökéletes, de kiegyensúlyozott szolgáltatás felhozatalával rávilágít az otthoni felhasználásra szánt aktív hangfalakban rejlő potenciálra.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal magassugárzóMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal középsugárzóMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal távirányítóMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlapMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlapMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlapMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlapMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlapMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlapMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfalMagnat Multi Monitor 220 aktív hangfal

Bárhol elférő hangkeltő

A Magnat Multi Monitor 220 nevéből is sejthető, hogy gyártója multifunkciós, azaz vegyes felhasználásra szánt termékként népszerűsíti. Ugyanazokat a funkciókat testesíti meg, mint egy tisztességes belépőszintű, állványos hangfalakból épített hifi rendszer, viszont az elektronika látványa nélkül. Utóbbit (DAC, előerősítő, végerősítő) teljes egészében elrejtették a jobboldali egységben.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlap

A kis matt fekete, masszív MDF-ből készített hangfalakat 2x40 W (RMS) teljesítményű, D osztályú erősítő hajtja. Mindez olyan szolgáltatás felhozatallal egészül ki (analóg és digitális bemenetek, aptX Bluetooth, infravörös távvezérlő stb.), amelyek szinte bármilyen szituációban konyhakész mindenessé teszik a kis monitort.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal távirányító

A felépítés kétutas, egy 25 mm-es ferritmagos fmax dómsugárzót, valamint egy kerámia-alumínium keverékből készült, 125 mm-es mélyközépsugárzót tartalmaz. A minőségi alkatrészeket tartalmazó keresztváltót 24 dB-s szűrőkkel és fázis-optimalizált áramkörrel tervezték. A basszreflex nyílás hátulra került.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal magassugárzó

Küllem

Az aktív egység hátoldalán egyértelmű jelölésekkel sorakoznak az analóg (RCA, 3,5 mm-es Jack) és digitális (optikai, koaxiális) bemenetek. Lemezjátszó földelést is építettek az RCA mellé, amely különálló kapcsolóval állítható át MM phono üzemmódba.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlap

Aktív mélysugárzó kimenettel ugyancsak rendelkezik a Multi Monitor 220, így a felhasználó bármikor extra basszusokkal egészítheti ki az élményt, áthidalva a kisméretű hangsugárzók fizikai korlátait. A jelszint (vagyis hangerő) vezérlésére egy kis műanyag potmétert alkalmaztak, melynek lenyomásával a bemenetek között is lehet lépkedni. Ezeken kívül még egy fő kapcsolót és egy banándugó kompatibilis kimenetet találtunk hátul, utóbbi a baloldali, passzív egység csatlakoztatására szolgál.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlap

Használat közben

A Magnat Multi Monitor 220 beüzemelése mindössze néhány percet vett igénybe. Vezérlését hamar kitapasztaltuk. Könnyű volt vele együtt élni, mindössze néhány apróság igényelt megszokást. Például bekapcsolást követően mindig kellett 4-5 másodperc az elektronikának, hogy "bemelegítsen" a munkához. Erről a villogó állapotjelző LED nyújtott tájékoztatást. A mellékelt infravörös távvezérlő kétségtelenül kényelmessé tette a használatot. Viszont néha kicsit lustán reagált rá az elektronika, illetve a források kiválasztása eleinte nehézkes volt, mert nem dedikált gombokat kaptak a bemenetek, helyette előre-hátra kellett vándorolni közöttük.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal

A Bluetooth párosítás pillanatok alatt lezajlott és a távvezérlőn lévő, dedikált "PAIR", azaz párosítást indító gombbal bármikor hozzáadhattunk új forráskészüléket. A tesztelés két környezetben történt. Az első egy íróasztal volt, 2017-es iMac számítógéppel (mivel nem tartalmaz USB D/A konvertert, még egy DragonFly DAC is került a Magnat és az iMac közé). A második felállásban egy LCD tv két oldalára helyeztük a hangfalakat (optikai kábellel csatlakoztatva), itt huzamosabb ideig film- és videónézésre volt használva. A lentebb olvasható véleményeket mindezek alapján fogalmaztuk meg.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal hátlap

Hangminőség

Mivel a Multi Monitor 220 tesztelése pont akkor kezdődött, amikor lezárult az olcsóbb alternatívát képező Monitor Active 2000 hangfalpárral való ismerkedés, hamar kiderült, hogy a Magnat a drágább modellhez lényegesen több puskaport tartogatott. Alapvető karaktere tisztaságra és könnyedségre épült. Energikus, eleven módon jelenítette meg a zenét, jó dinamikai árnyalással. Kis terhelésen is részletesen, jó szórással dolgozott, de közepesen intenzív járatáson tudta legügyesebben ábrázolni a sztereó teret és a zenei hangszínpadot.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal

Megfelelő minőségű zene és kábelezés esetén még egy pici leválás is történt, azaz nem teljesen a dobozból szólaltak meg a hangok, hanem egy kicsit a körülöttük lévő térbe is kiúszott jó pár részlet. Kaptunk egy kis légiességet és a hangsávok nem folytak össze egymással. Utóbbi nemcsak abban segített, hogy jobban elmerüljünk a hangszeres stílusokban. Elektronikus daraboknál (pl. Deadmau5 - I Remember) is pozitívan értékeltük, hogy a Magnat a zenei összetevőket külön-külön kis dimenziókba helyezte.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal

Fontos, hogy mélysugárzó is kerüljön a Magnat Multi Monitor 220 mellé? Ez elsősorban attól függ, hogy a leendő tulajdonos mennyire szeretne erős basszusokat. A kis hangszórófelület miatt 50 Hz alatt csak alig hallható mértékben szólaltak meg a frekvenciák. A mi szobánkban 55-60 Hz között vált igazán hallhatóvá és határozottá a basszus. Ha tehát magabiztos mélyhangokra lenne igény akár a tér méretei, akár a felhasználó ízlése vagy a lejátszott műsor miatt, akkor mindenképpen szükség lesz egy hozzáadott mélyládára is.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal

Az előbb említett korlátok ellenére azért nem hagytak minket teljesen basszus nélkül a 12,5 cm-es hangszórók. Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában óvatosan, diszkréten, de érzékelni lehetett az éneket és ütős hangszereket lágyan kísérő basszust. Joe Satriani - Wind In The Trees c. hipnotikus, áramló zenéjében kaptunk egy kicsit a bátor és meleg basszusból, amit nagyrészt a zongora biztosított. Persze azért a kanapé még nem rezonált alattunk. Viszont középső hangokban és közép-magas integrációban egyaránt ügyesen szerepelt a kis Magnat.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal középsugárzó

Több filmet is végignéztük a Multi Monitor 220 tolmácsolásával és kifejezetten tetszett tiszta párbeszéd megjelenítése, illetve definiált, közvetlen háttérzenei aláfestő képessége. Úgynevezett szomszédkímélő filmnézős hangrendszerként teljesen megállta a helyét, más kérdés, hogy a mozis földrengés nem szerepelt képességeinek listáján.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal

Az énekhangokat és domináns hangszereket (pl. elektronikus gitár, zongora) kristálytisztán, már-már holografikus jelenlét-érzettel tudta megjeleníteni. A 10 kHz fölötti részletekben néha érzékeltünk egy pici letapadást, tömörséget, textil-dómos simulékonyságot, de a kategóriájához mérten azzal együtt lelkes, élénk, de nem fárasztó magas frekvenciákat nyújtott a hangfalpár, mozgalmas és színes térrel. Kíváncsiságból kipróbáltuk a távvezérlővel konfigurálható EQ-t is. Ez az extra feleslegesnek bizonyult: a magashangokat túl radikálisan kezelte, a basszus kiemelését pedig csak zavaró öblösség formájában hozta el.

Felmerülhet olyan kérdés is, hogy érdemes-e extra minőségű tápkábelt használni a Magnat Multi Monitor 220 hangfalakhoz? Esetünkben a gyári, fekete tyúkbelet kicseréltük egy IsoTek EVO3 Premier-re és finomabb hangszínt, illetve kicsit mélyebb sztereó színpadot kaptunk. Tehát a Magnat dobozkái már állnak olyan szinten, hogy meghálálják a minőségibb kábelezést.

Alternatívák

A Yamaha NX-N500 hálózati szolgáltatásokat is tartalmaz, ráadásul a jobb/bal oldali dobozokra szétosztott végerősítőkkel üzemel, ami elméletben hatékonyabb meghajtást eredményezhet. Viszont drágább, mint a Magnat Multi Monitor 220 és nem tartalmaz aktív mélysugárzó hangkimenetet. Akik a Magnat és Yamaha képességeit kombinálva szeretnék megkapni még több modern tulajdonsággal, azoknak megoldás lehet a KEF LSX. Meglehet, párja kb. 350 000 forintba kerül, viszont extravagáns megjelenéséhez sokkolóan nagy hang, továbbá applikáció alapú finomhangolási lehetőség is társul.

Magnat Multi Monitor 220 aktív hangfal

Végszó

A Magnat Multi Monitor 220 kellemes, közvetlen, részletező karaktert nyújtott. Ár/érték arány szempontjából egyértelműen jobb választás, mint a Monitor Active 2000. Jobban leváltak róla a részletek, kevésbé fojtotta magába a zenét, nyitottabb teret hozott, mint a belépőszint korlátai közé szorított kisöccse. Basszusok tekintetében, Mézga Aladár szavaival élve "nem egy oroszlán", de ügyes dinamikájával és színpad megjelenítésével élvezetes társ lehet íróasztalon vagy a tv két oldalán. Ráadásul bármikor kiegészíthető egy tetszőleges teljesítményű mélyládával, tehát akinek kritikus a mellkas döngető hangnyomás, annak opcionálisan még hagy erre alkalmat a Multi Monitor 220.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.